Dule_smor Posted September 9, 2022 Report Share Posted September 9, 2022 Al kaze mi drugar da panduri tamo redovno zaustavljaju strane table bilo da su srpske ili nemacke i uzimaju pare, imao sam srece izgleda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted September 9, 2022 Report Share Posted September 9, 2022 Čisto da dodam na kratko, nisam u kancu pa ne mogu da ispratim, montiranje jače sirenje je takođe prekršaj tj. zabranjeno je zakonom 🙂 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
togFU Posted September 9, 2022 Report Share Posted September 9, 2022 13 hours ago, Junkie said: ne možeš nepisana pravila da sprovodiš kao pisana. hm... nisam baš siguran ali mislim da je PISANO pravilo da moraš skloniti ludaku koji u levoj traci vozi 180 km/h, mislim da sam čak imao to pitanje na testu u auto školi. Ali ovo važi samo na autoputu. Naravno u startu si pogrešio ako uopšte voziš u levoj traci koja je preticajna, jelte, ali nekad zbog gužve se i to dešava naravno. Ono gde ljudi greše je kada i u gradu misle da važe ista pravila pa je i u gradu leva traka "brza" itd... tu mislim da su više nepisana pravila u pitanju Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted September 9, 2022 Report Share Posted September 9, 2022 pitanje onda kad vec tumacimo zakon prema volji 😄 : grad. Ulica sa 2 trake. Vaze sva ogranicenja i pravila kao u gradu - ergo, sme se voziti u levoj traci. Ogranicenje je 50. Vozim 50 levom trakom. Lik iza mene vozi 70 i blica mi da se sklonim, trubi, pokazuje pesnicu i kurac. Da li sam ja tele ili on? 2 Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
killYg0r Posted September 9, 2022 Report Share Posted September 9, 2022 Ako imas slobodnu desnu traku onda si somina Ako nemas onda moze da ti duva 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted September 9, 2022 Report Share Posted September 9, 2022 52 minutes ago, togFU said: hm... nisam baš siguran ali mislim da je PISANO pravilo da moraš skloniti ludaku koji u levoj traci vozi 180 km/h, mislim da sam čak imao to pitanje na testu u auto školi. Ali ovo važi samo na autoputu. Naravno u startu si pogrešio ako uopšte voziš u levoj traci koja je preticajna, jelte, ali nekad zbog gužve se i to dešava naravno. Ono gde ljudi greše je kada i u gradu misle da važe ista pravila pa je i u gradu leva traka "brza" itd... tu mislim da su više nepisana pravila u pitanju Mislim da je bilo ranije to pisano pravilo ali da ga više nema 🙂 Ima doduše ovo: Quote Član 54 Vozač kome je dat znak za preticanje dužan je da pomeri svoje vozilo ka desnoj ivici kolovoza. Vozač ne sme da povećava brzinu kretanja svog vozila dok ga drugo vozilo pretiče. Znači to je ovo što Junkie priča - ako vozilo vozi u levoj traci na autoputu i iza njega se pojavi drugo vozilo koje da znak za preticanje, popularni žmigavac, on je dužan da se pomeri ka desnoj ivici kolovoza, tj ja to tumačim u desnu kolovoznu traku i ne sme da povećava brzinu. E sad, tu se javlja jedan problem u koliziji tih pravila, a to je da je pravilo preticanja da to možeš da uradiš samo ako time ne ugrožavaš druge učesnike u saobraćaju - vožnjom preko maksimalne dozvoljene brzine za taj deo puta ti svakako ugrožavaš druge učesnike u saobraćaju, samim tim nije ovaj što ga pretičeš dužan da ti obezbedi da nastaviš da voziš 180 km/h, ako on na primer vozi 130 km/h na delu puta gde je toliko i ograničenje brzine. Konačno ima i ovo: Quote Član 53 Na putu na kome postoje najmanje dve saobraćajne trake namenjene za saobraćaj vozila u istom smeru, na kome su kolone vozila, brže kretanje vozila u jednoj traci od kretanja vozila u drugoj traci ne smatra se preticanjem. Dakle ako ima kolona onda ni na auto-putu ne važi pravilo da je leva za preticanje, tj možeš da obilaziš i sa desne strane i da se to ne smatra preticanjem. S druge strane ne treba mešati zakonske odredbe i dobru saobraćajnu kulturu. Mislim tehnički gledano nije protivzakonito ni da priđeš nekome u prodavnici jako blizu i onda mu prdneš u facu, ali nećemo to da radimo 🙂 U smislu kad ide neko brži od mene u levoj traci na auto-putu je sasvim logično da ću se pomeriti da ga propustim bilo da ja vozim 110, 130 ili 150 km/h. I naravno da postoje ljudi koji neće to uraditi i oni su prosto nekulturni, ali ne treba to da rezultira dovođenjem i sebe i drugih u opasnost u road rage fazonu, da ne kažem usput i kršenje zapravo zakonskih saobraćajnih pravila. Aj taj prst i da kažemo, to samo spada u domen kulture 🙂 2 Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post mladenq Posted September 9, 2022 Popular Post Report Share Posted September 9, 2022 redovna pojava na autoputu kada 'preticem' u levoj traci par kamiona ili kamion i par automobila, vozeci 130-140, da se neki nindza stvori, u roku od odma, iza mene vozeci beskonacnom brzinom i blica iz sve snage kao mega degenerik, verovatno ocekujuci da evaporiram u vazduh iste sekunde 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted September 9, 2022 Report Share Posted September 9, 2022 nedozvoljeno je preticanje vise vozila 1 hour ago, killYg0r said: Ako imas slobodnu desnu traku onda si somina Ako nemas onda moze da ti duva sto me ne obidje sdesna, nije autoput, dozvoljno je Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted September 9, 2022 Report Share Posted September 9, 2022 na autoputu valjda jeste...i jel kolona vec 2 vozila ili vise od 2? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted September 9, 2022 Report Share Posted September 9, 2022 nije dozvoljeno na autoputu siguran sam, mozda gresim Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted September 9, 2022 Report Share Posted September 9, 2022 (edited) 5 minutes ago, f4ts0 said: nedozvoljeno je preticanje vise vozila Davno sam polagao, ali koliko se sećam zabranjeno je preticanje kolone, gde je kolona definisana kao 3+ vozila. Edit: izgleda da je promenjena definicija. Evo je aktuelna definicja kolone, bez broja kolona je niz vozila koja su zaustavljena na putu ili se kreću istom saobraćajnom trakom u istom smeru, pri čemu su brzina kretanja vozila i postupanja vozača međusobno uslovljeni i između kojih ne može bez ometanja ući drugo vozilo; Edited September 9, 2022 by Jose Jimenez Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mladenq Posted September 9, 2022 Report Share Posted September 9, 2022 pa zar nije upravo okacio gore zverko da se na autoputu to ne smatra preticanjem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
togFU Posted September 9, 2022 Report Share Posted September 9, 2022 31 minutes ago, mladenq said: ocekujuci da evaporiram ali umro sam na ovo 😄 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reki Posted September 9, 2022 Report Share Posted September 9, 2022 kako pises onda ako si umro 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted September 9, 2022 Report Share Posted September 9, 2022 1 hour ago, Jose Jimenez said: Davno sam polagao, ali koliko se sećam zabranjeno je preticanje kolone, gde je kolona definisana kao 3+ vozila. Edit: izgleda da je promenjena definicija. Evo je aktuelna definicja kolone, bez broja kolona je niz vozila koja su zaustavljena na putu ili se kreću istom saobraćajnom trakom u istom smeru, pri čemu su brzina kretanja vozila i postupanja vozača međusobno uslovljeni i između kojih ne može bez ometanja ući drugo vozilo; dakle i 2 upadaju. Meni je ovde savetovano sledece da bih izbegao kazne : VOzis desnom trakom, cak izbegavaj srednju. Ako pretices, jedno po jedno. Ako snime da sam preticao 2, kazna sledi. Ne dao mi bog da preteknem sa desne strane. Ima ovde mnogo sivih zona slazem se. Ono sto me trigeruje je kad ljudi trube, pokazuju kurac i slicno. Nema potrebe 2 Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
reki Posted September 9, 2022 Report Share Posted September 9, 2022 nikad ne bih trubio starijem coveku 💛 💙 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Dule_smor Posted September 9, 2022 Popular Post Report Share Posted September 9, 2022 A kurac mozes slobodno da mu pokazes, nece se buniti! 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted September 9, 2022 Report Share Posted September 9, 2022 2 hours ago, reki said: kako pises onda ako si umro ne cujem miseve u svojoj mecki! 2 Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post togFU Posted September 9, 2022 Popular Post Report Share Posted September 9, 2022 2 hours ago, reki said: kako pises onda ako si umro pa iz groba ofc Izgleda da ovde nema tačnog odgovora, moraćemo da iscimamo Alvirovića da napravi specijal SAT emisiju na ovu temu! Gosti: Marko Krivokapić, predsednik udruženja auto-škola i instruktor, prof. dr. Milenko Zarić sa saobraćajnog fakulteta i FATA, regularni učesnik u saobraćaju koji ima svoja pravila 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
absolute Posted September 9, 2022 Report Share Posted September 9, 2022 Ako voziš 50, a vidiš da inače ljudi idu brže tom deonicom, onda budeš Đentlmen pa se skloniš u desnu traku. In b4, što reče Bora dok je bio čorba, a ne sendvič - Draga, ne budi peder. Quote QUOTE (Kojot @ Apr 21 2009, 03:24)relnao pametna devojka se ili iskenaj pre sexa ili se izklistira tusem i namaze pomadom Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted September 9, 2022 Report Share Posted September 9, 2022 Nije to problem Problem je kad voziš deonicom gde je ograničenje 60, ima jedna traka po smeru, voziš 60-65, a iza tebe pederčina koja je previše jaka za vožnju po ograničenju, ali previše slaba da te pretekne nego se nabija u branik i blica i tebe gura u prekršaj. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted September 9, 2022 Report Share Posted September 9, 2022 Da li je on pedercina ili si ti tele Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
absolute Posted September 9, 2022 Report Share Posted September 9, 2022 2 hours ago, voodoo_ said: Nije to problem Problem je kad voziš deonicom gde je ograničenje 60, ima jedna traka po smeru, voziš 60-65, a iza tebe pederčina koja je previše jaka za vožnju po ograničenju, ali previše slaba da te pretekne nego se nabija u branik i blica i tebe gura u prekršaj. Ja sam pričao kad ima dve trake, tako je valjda i bila diskusija. Kad ima jedna traka, a voziš kolko je dozvoljeno, da prostite, nek duvaju ovi što oće brže. Nek te obiđe, ako mu je baš stalo. Quote QUOTE (Kojot @ Apr 21 2009, 03:24)relnao pametna devojka se ili iskenaj pre sexa ili se izklistira tusem i namaze pomadom Link to comment Share on other sites More sharing options...
Junkie Posted September 9, 2022 Report Share Posted September 9, 2022 grad, međugradske deonice, put dozvoljen samo motornim vozilima: nemaš traku za preticanje, dozvoljeno je proći pored vozila sa desne strane. Ne postoji koncept "preticanje". Ako bi nekoga sasekao sa desne pa nazad može da se smatra nasilničkom vožnjom autoput, skrajnja leva traka je za preticanje, ostale za vožnju. Sa desne strane smeš da obiđeš vozilo ako si u koloni bar 3 vozila ili ako je stanje na putu takvo da se svi kreću sličnom brzinom, aka krkljanac neki. ako brzinom vozila ometate normalan tok saobraćaja ste u obavezi da se pomerite desno i dozvolite preticanje ostalima. ako osoba iza vas da žmigavac i možete bezbedno da se umaknete i propustite ga, ste obavezni to i da uradite. to je otprilike zakonski. Ja u praksi gledam da stignem od A-B bez neke tenzije, ako mi se baš žuri mi seva patka da se svađam sa nekim usput, proćiću ga i to je to. Dešavalo se X puta da vozim 30 gde je 50 ograničenje jer smo po krivinama i imam 2 balavca pozadi, pa kad vidim par kola iza sebe se maknem na prvom mestu dok prođu i furam dalje. Isto tako kad vidim da se nekom žuri probam da se maknem koliko je to moguće, sve i da je u 99/100 slučajeva Fata u kolima, biće u 1/100 neki hitni slučaj, i ne znači mi ništa da se inatim iz nekog principa. Imao sam i ja fato deo života kad jurim 220 i pizdim na lika jer se ubacuje sa "samo" 140 i mene ometa.. i kad vozim ko po jajima 110 i jebem mater batici jer se zaleteo 180 u mene.. a onda stavim prst na čelo pa skapiram da sam dva put sam sebi jebao mater i malo promenim razmišljanje. Ako tebe živcira toliko vožnja po BGu najbolji lifehack koji mogu da dam je da probaš da dobiješ tablice van BGa, jer ljudi primetno više tolerancije imaju za slovenca ili piroćanca, nego "domaćeg". Po Srbiji je definitivno kultura saobraćaja patos, i to iz dva glavna razloga imho. Kao prvo, većina nije u životu izašla na autoput, pa i kad izađu im je jedna od retkih prilika da "poteraju" mašinu. Ne znaju da voze nekim tempom, nego gas-kočnica-gas-kočnica, frka panika daj makni se. Kao drugo je ogromna razlika u načinu vožnje u većim gradovima i u okolini. Ti bukvalno ne možeš da dođeš A-B u Beogradu ako nisi bar malo bezobrazan ili mazohista. Kontrastno čim si van mesta, apsolutno nemaš razloga da se pridržavaš 99% pravila, jer je toliko oskudan promet da nema nikakve poente. Neke između granice prosto nema, tj je jako jako mala. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post cali Posted October 9, 2022 Popular Post Report Share Posted October 9, 2022 Lomim se da li je bahat ili jako retardiran 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts