Jump to content

pričajte


Guest

Recommended Posts

Ja sam kao video da će padati sneg tj. najavili su ga, ali da neprestano pada od 3 ujutru do sad nisam očekivao.

Bukvalno metar snega napadalo.

Naravno @putar je sigurno iznenađen pošto niti jedno vozilo za čišćenje snega nisam video na pravcu Vračar - Novi Beograd, mahom je put očišćen od strane guma kola i tako to.

Evo i slika da ilustruje samo nemam neku prigodnu metaforičnu priču za Linkedin 😞

IMG_9543.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, FATA said:

Ja ne mogu da prihvatim tvoju tvrdnju da su zlatiborac i carnex ista klasa, jer je carnex sigurno za nivo ako ne i dva ispred kvalitetom svih suhomesnatih prozivoda u najboljem slucaju. Zlatiborac npr. vise moze da se poredi sa matijevicem ili neoplantom. Ako si tip kojem su matijevic i neoplanta prihvatljivi onda samo napred, lidl je za tebe 🙂

Evo me!

A šta znači "zasigurno"? Po kom kriterijumu? Tvom ličnom utisku (što mogu da prihvatim) ili sastavu (što ne mogu)? Ako je tebi lično karneks šunka bolja od neoplante, kul, zato i ima dvaes' brendova pa ljudi jedu onu koja im se više dopada.  U ovom slučaju i moram da se ogradim jer taj vid suhomesnatog ne kupujem odavno i ne znam kakva je situacija sada, ali pre X godina je bilo prilično slično dal je Carnex ili Yuhor ili Neoplanta. 

Ako idemo na temu sastava, onda je i tu situacija manje-više ista uz minimalne izuzetke ovog ili onog proizvoda. I Carnex stavlja pšenični skrob, glukozu, šećer, konzervans, vodu i gomilu drugih stvari kao što rade i Neoplanta i Yuhor. Tu i tamo ima neki proizvod za koji navedu (svi oni) da nema glutena ili nema vode ili nema masti itd. Ali im i dalje 80% onoga što prodaju ima. 

15 hours ago, FATA said:

Poredjenja radi evo ti par primera kod restorana.

nisam ovaj deo samo razumeo kakve sad veze imaju restorani sa ovom pričom?

Link to comment
Share on other sites

Svinjsko meso (60%), voda, krompirov skrob, kuhinjska so, dekstroza, maltodekstrin, zacini, ekstrakti zacina, b(ј)elancevinasti proizvodi od SOJE, obrano MLEKO u prahu, stabilizatori E450, E452, zgusnjivac E407, antioksidans E316, regulatori kis(ј)elosti E262, E451, konzervans E250.

skoro pa mesni narezak 😄

stvarno treba biti glup i jesti to ako imas para za pravo meso 😄

  • Upvote (+1) 3
  • Downvote (-1) 1
Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, Lucky said:

gde si ti video da nameštanje cena korporacija zapravo dovodi do toga da će seljaci da dobiju više para?

Ja sam aludirao na to da bi cene trebale da budu vece na policama na racun seljaka, medjutim to sto je seljak glup i nesposoban za isto tu ne mogu da pomognem.

 

25 minutes ago, Lucky said:

A šta znači "zasigurno"? Po kom kriterijumu? Tvom ličnom utisku (što mogu da prihvatim) ili sastavu (što ne mogu)? Ako je tebi lično karneks šunka bolja od neoplante, kul, zato i ima dvaes' brendova pa ljudi jedu onu koja im se više dopada.  U ovom slučaju i moram da se ogradim jer taj vid suhomesnatog ne kupujem odavno i ne znam kakva je situacija sada, ali pre X godina je bilo prilično slično dal je Carnex ili Yuhor ili Neoplanta.

Mom licnom, ne znam po kom drugom? 🙂 Jbg Laki, ne mozes za sve u zivotu da budes pacifista... Ne znas me sad licno osim po kuckanju ovde, ali si verovatno primetio da ne idem niz vetar pa tako kad su u pitanju sport/hrana (koja su neka moja strast) ne mogu da zazmurim. Batalio sam i ja veci deo suhomesnatih proizvoda 2014 a od tad jedem povremeno samo gov/svi prsutu za dorucak i pancetu kad spremam karbonaru. Ajde jedem i neku sunku kad naletim u trpkovic na 300g bureka sa sunkom jednom u 3-4 nedelje, ali to se ne racuna! 🙂
Da se vratim na prsutu/pancetu. Kao sto sam rekao svetlosne godine ispred zlatiborca po ukusu i kvalitetu proizvoda. E sad ti mozes da kazes i zlatiborac je meni super a ja cu da ti kazem da postoji nivo kvaliteta kao sto ima i za odecu pa npr. gde kod nas salju ribok 3 klase koje se raspadnu za 5 meseci, a u nemackoj kupis iste ribok koje traju 5g. Ne znam da li jedes pastu, ali kontam da 99% ljudi ovde jede barilu koja je ono jedna od tuznijih kvalitetom, da ne pominjem one nasumicne tipa del castelo, divela i druge koju su beton liga. Kad bi probao de cecco ili la molisana koje opet nisu top kvalitet ali su jako jako dobre verovatno ne bi primetio razliku 😄 ali veruj mi na rec da su klase u pitanju!

 

1 hour ago, Lucky said:

nisam ovaj deo samo razumeo kakve sad veze imaju restorani sa ovom pričom?

Uzmi da je jedan carnex a drugi zlatiborac jer u proseku imaju istu ocenu gde ti tvrdis da su ista klasa. Verovatno vecini i jeste isto i brdo ljudi ni ne primeti razliku, ali veruj mi da je ima i da je noc i dan. Mozes da testiras na primer sa cevapima i sudzukom prvo jer su najjeftiniji. Doduse Deki ima verovatno najbolju paradajz salatu u gradu u sezoni (barem je imao do 2020 kad sam poslednji put jeo). Ako primetis razliku i budes raspolozen mogu da ti dam sledecu ideju cisto da se uveris u moje tvrdnje. Npr .Amici koji ima neverovatnih 4.7* pravi karbonaru sa neutralnom pavlakom i parmezanom sto je zlocin i sramota... Da zanemarim to, ja sam kod njih vratio 4 porudzbine "saltimboca/njoke sorentina/taljatele sa morskim plodovima/tiramisu" i odlucio da ne krocim tamo vise. Po istom principu pravim paralelu carnex/zlatiborac i jednostavon ne mogu da prihvatim da su ista klasa.

prevelik ti avatar m8

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, FATA said:

Ja sam aludirao na to da bi cene trebale da budu vece na policama na racun seljaka, medjutim to sto je seljak glup i nesposoban za isto tu ne mogu da pomognem.

 

možda si to aludirao ali si rekao nešto potpuno drugo plus u kontri sa onim o čemu pričamo ovde 🙂

imao si situaciju od pre X godina da mleko proizvedeno u Srbiji u istoj toj Srbiji košta 100 dinara litar a u Crnoj Gori 80 dinara litar 🙂

1 hour ago, FATA said:

Mom licnom, ne znam po kom drugom? 🙂

pa dobro ali o čemu onda pričamo? 🙂 lični utisak je stvar afininteta i onoga što se tebi dopada. deca vole da jedu paštete i viršle kao nenormalni, daj im slaninu i ima da se mršte, a znamo svi šta je od ta dva kvalitetnije.

ako ti voliš Carnex pancetu samo rokaj, ali ona nije ništa bolja po svom sastavu od Neoplante ili Yuhora, u tome je poenta, pa ni Zlatiborca ili čega god - a kao što rekoh, svi ti brendovi (uključujući i Carnex) se prodaju u Lidlu samo pod drugim imenom. Naravno da postoji kategorija kvaliteta proizvoda ali ti sve vreme pričaš i istoj kategoriji a ističeš jednu firmu (Carnex) kao mnogo bolju, iako su svi isti i vrlo verovatno uzimaju sirovine na istom mestu.  Ali ako mi kažeš da uzimaš pršutu sa Peštera od dede i onda treba da je poredimo sa Trlić pršutom iz Maksija ofc složićemo se apsolutno da je dedina zasigurno bolja, sa manje dodataka itd.

1 hour ago, FATA said:

Npr .Amici koji ima neverovatnih 4.7* pravi karbonaru sa neutralnom pavlakom i parmezanom sto je zlocin i sramota... Da zanemarim to, ja sam kod njih vratio 4 porudzbine "saltimboca/njoke sorentina/taljatele sa morskim plodovima/tiramisu" i odlucio da ne krocim tamo vise. Po istom principu pravim paralelu carnex/zlatiborac i jednostavon ne mogu da prihvatim da su ista klasa.

ne jedem testeninu jako dugo, ali ono što takođe mogu da ti kažem je da velika većina restorana posebno u centru i širem centru nabavlja sirovine od 2-3 horeca firme koje im isporučuju isto toliko brendova. Ceo beograd jede McCain pomfrit npr - pitanje samo ko ga kako sprema što može da utiče na kvalitet. Ali to sad nije ovde diskusija, možemo i tome odvojeno.

Link to comment
Share on other sites

44 minutes ago, Lucky said:

možda si to aludirao ali si rekao nešto potpuno drugo plus u kontri sa onim o čemu pričamo ovde 🙂

A mozda si ti pogresno razumeo?!! 😄

45 minutes ago, Lucky said:

pa dobro ali o čemu onda pričamo? 🙂 lični utisak je stvar afininteta i onoga što se tebi dopada. deca vole da jedu paštete i viršle kao nenormalni, daj im slaninu i ima da se mršte, a znamo svi šta je od ta dva kvalitetnije.

Ne znam da li me zajebavas ili si ozbiljan? 🙂

Znaci tebi je kvalitet svake banane, pomorandze, jaja, avokada, krompira, paradajza, ovsenih, tahinija, m. ulja, sira, kackavalja isti samo eto neki je slaniji a drugi je sladji pa zavisi kome se sta svidja vise?

52 minutes ago, Lucky said:

ako ti voliš Carnex pancetu samo rokaj, ali ona nije ništa bolja po svom sastavu od Neoplante ili Yuhora, u tome je poenta, pa ni Zlatiborca ili čega god - a kao što rekoh, svi ti brendovi (uključujući i Carnex) se prodaju u Lidlu samo pod drugim imenom. Naravno da postoji kategorija kvaliteta proizvoda ali ti sve vreme pričaš i istoj kategoriji a ističeš jednu firmu (Carnex) kao mnogo bolju, iako su svi isti i vrlo verovatno uzimaju sirovine na istom mestu.  Ali ako mi kažeš da uzimaš pršutu sa Peštera od dede i onda treba da je poredimo sa Trlić pršutom iz Maksija ofc složićemo se apsolutno da je dedina zasigurno bolja, sa manje dodataka itd.

carnex sam uzeo kao primer da ne bih sirio pricu za koga si se ti onda uhvatio. nije bitno na kraju, carnex/topola/juhor, svi imaju bolji kvalitet od zlatiborca. ne znam da li postoji opcija da se to nekako proveri, lagano bih stavio kintu na to.

prevelik ti avatar m8

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, FATA said:

Znaci tebi je kvalitet svake banane, pomorandze, jaja, avokada, krompira, paradajza, ovsenih, tahinija, m. ulja, sira, kackavalja isti samo eto neki je slaniji a drugi je sladji pa zavisi kome se sta svidja vise?

Don't mix frogs and grandmas! 

Ti ovde kažeš da je banana sa plantaže A iz Ekvadora bolja od banane sa plantaže B iz Ekvadora koje su jedna do druge na istom brdu, bez ikakvog dokaza da plantaža A radi organski uzgoj ili koristi izvorsku vodu za zalivanje, samo zato što ti ima bolji ukus, što je totalno ok. 

AKO imaš konkretan dokaz da plantaža A koristi organsku proizvodnju a plantaža B ne, naravno ja ću ti reći da si u pravu i da to ima skroz smisla. Sve za sada ukazuje na to da nisi u pravu jer i plantaža A (carnex) i plantaža B (zlatiborac) koriste iste sirovine i način proizvodnje i dodaju iste gluposti u proizvode. Što smo dokazali ovde kada smo okačili sastav - znači i carnex i zlatiborac stavljaju dekstrozu, soju, šećer, vodu, konzervans itd u svoje proizvode. Pa čak i da carnex pretvara grassfed u kobasice a zlatiborac ih pravi od krava sa šest nogu samo dodavanje svih tih nepotrebnih stvari čini da se njihov kvalitet generalno izjednači. Da se ne uhvatiš odmah za ovo, niti carnex koristi grass fed niti zlatiborac krave sa šest nogu, već nabavljaju na slobodnom tržištu po principu ko da bolju cenu.

1 hour ago, FATA said:

carnex sam uzeo kao primer da ne bih sirio pricu za koga si se ti onda uhvatio. nije bitno na kraju, carnex/topola/juhor, svi imaju bolji kvalitet od zlatiborca. ne znam da li postoji opcija da se to nekako proveri, lagano bih stavio kintu na to.

laički kvalitet možemo da uporedimo tako što ćemo da uporedimo sastav. uzmi carnex proizvod kad budeš išao u prodavnicu sledeći put i isti takav zlatiborčev pa vidi šta piše. Ili još bolje 2-3 različita čisto da ogled bude što ispravniji 🙂

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Lucky said:

Ti ovde kažeš da je banana sa plantaže A iz Ekvadora bolja od banane sa plantaže B iz Ekvadora koje su jedna do druge na istom brdu, bez ikakvog dokaza da plantaža A radi organski uzgoj ili koristi izvorsku vodu za zalivanje, samo zato što ti ima bolji ukus, što je totalno ok. 

LOL kakve veze ima organski uzgoj ili izvorska voda? To je samo vegunska prica da bi mogli da zavaljaju proizvod za 5x vise para.

Ono sto nisi uzeo u obzir sa tvojim bananama na ekvaduru je npr. razlicito seme koje mogu da koriste plantaza A i B, ishrana kojom ih prehranjuju tokom rasta drveta (jebem li ga verovatno nesto koriste), ucestalost zalivanja OBICNOM vodom :), kvalitet zemljista na kojoj su zasadjene jer nije bitno da li je organsko koliko je bitna PH vrdnost ili koji vec K iste. Tvojom logikom kako napravis razliku izmedju kvalitetne paste i sireva? Na prvima pise brasno i voda, na drugima mleko i mlecne kulture ili ti je isti sir od 500 din kao i onaj od 5000 (isto vazi i za pastu)?

prevelik ti avatar m8

Link to comment
Share on other sites

I dalje se vraćamo na korak jedan - Carnex nije kvalitet nego isto što i Yuhor i Neoplanta 🙂  

Evo sad sam slučajno naleteo na Carnex (valjda što pričamo ovde pa me gađa 🙂 gde oni promovišu svoj premium proizvod neku kobasicu sa čak 82% svinjskog mesa! :)) 

Ali dok nemamo konkretan info odakle nabavljaju meso i jedni i drugi ne možemo ni nešto da tvrdimo sto posto, no sudeći po ceni, rekao bih da su nijanse u pitanju 🙂

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, toma said:

nemate noge, banane iz ekvadora su govno najvece. samo kostarika i kolumbija, tim redosledom.

Mislim da si pomešao sa kafom ... ili "kafom"!

9 hours ago, mohr said:

Lidl je najvece smece od svih lanaca marketa koje postoji, secam se dok ziveo u Ceskoj i sa lokalcima pricao, u prevodu na naski, lanac za siromahe i onaj poslednji sloj, kvalitet tragican, moji tamo uzimaju samo hranu za ljubimce a i to me plasi, jednom bila ubudjana konzerva hrane za macke, gori smrad nego durian 🙂

opet ista priča 🙂 lidl nije ništa bolji ili gori od ostalih lanaca za 90% proizvoda koje imaju i ti isti lanci. 

da, ako tražiš specifično nekog proizvođača onda moraš da ideš u Maksi ili Rewe ili u Češkoj u Albert jelda 🙂

ili na primer ako hoćeš meso i to neko specifično i da biraš, Lidl naravno otpada i to je sasvim ok.

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, mohr said:

Lidl je najvece smece od svih lanaca marketa koje postoji, secam se dok ziveo u Ceskoj i sa lokalcima pricao, u prevodu na naski, lanac za siromahe i onaj poslednji sloj, kvalitet tragican, moji tamo uzimaju samo hranu za ljubimce a i to me plasi, jednom bila ubudjana konzerva hrane za macke, gori smrad nego durian 🙂

Mohr brat!

  • Upvote (+1) 1

prevelik ti avatar m8

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Lucky said:

opet ista priča 🙂 lidl nije ništa bolji ili gori od ostalih lanaca za 90% proizvoda koje imaju i ti isti lanci. 

da, ako tražiš specifično nekog proizvođača onda moraš da ideš u Maksi ili Rewe ili u Češkoj u Albert jelda 🙂

ili na primer ako hoćeš meso i to neko specifično i da biraš, Lidl naravno otpada i to je sasvim ok.

Upecao sam se na najstariji trik na ruru a to je da se budzi kontent!

Moja originalna tvrdnja je bila upravo da je lidl mesto za sirotinju kao sto mohr prostije rece gde nema nekog kvaliteta pa smo nekako skrenuli na carnex vs zlatiborac pricu. Naravno da ako trazis kvalitetnu hranu trebace ti specifican prozivodjac koji se naravno ne prodaje u lidlu. Ako ti treba dobar parmezan jurices da kupis zanetti, ako ti trebaju dobre virsle jurices poli, dobro suhomesnato carnex/topola, dobra cokolada lindt itd itd.. U lidlu mozes da kupis samo pilos i misomor. Ono sto je najgore je da se otrov iz lidla bukvalno prodaje po istim ili marginalno jeftinijim cenama u odnosu na pomenute. 

Kako nemamo nacin da potvrdimo koje je meso kvalitetnije neka ostane na tome da je carnex>kosmajac dok ne nadjes dokaz da osporis tvrdnju 🙂

prevelik ti avatar m8

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, FATA said:

Upecao sam se na najstariji trik na ruru a to je da se budzi kontent!

Moja originalna tvrdnja je bila upravo da je lidl mesto za sirotinju kao sto mohr prostije rece gde nema nekog kvaliteta pa smo nekako skrenuli na carnex vs zlatiborac pricu. Naravno da ako trazis kvalitetnu hranu trebace ti specifican prozivodjac koji se naravno ne prodaje u lidlu. Ako ti treba dobar parmezan jurices da kupis zanetti, ako ti trebaju dobre virsle jurices poli, dobro suhomesnato carnex/topola, dobra cokolada lindt itd itd.. U lidlu mozes da kupis samo pilos i misomor. Ono sto je najgore je da se otrov iz lidla bukvalno prodaje po istim ili marginalno jeftinijim cenama u odnosu na pomenute. 

Kako nemamo nacin da potvrdimo koje je meso kvalitetnije neka ostane na tome da je carnex>kosmajac dok ne nadjes dokaz da osporis tvrdnju 🙂

pa dobro, ajde kad već paušalno donosimo zaključke, ja tebe da pitam koji ti imaš dokaz da je Lidl za sirotinju i nema kvaliteta, osim ličnog utiska da je nešto loše? Nemoj samo da mešaš brend sa retailerom. Jedno je Zanetti a drugo je Lidl. Čisto diskusije radi, u Lidlu imaš Rio Mare da kupiš 🙂

U Evropi prosto nema tako izražene podele na soc i ne soc markete kao što imaš u Americi pa tamo 1$ store sve što je natovareno corn sirupom, dok imaš u drugom delu grada whole foods ili trader joe. 

Link to comment
Share on other sites

imate vec neko vreme zbregov skyr u rodi/idei/merkatoru koji je vrlo cesto na 'akciji' pa tako kosta malo vise nego u lidlu a meni je mnogo boljeg ukusa.

ja sam misljenja da je sve suhomesnato kancer nezavisno od proizvodjaca osim ako nije proverena domaca radionost ili one top self varijante italijanskih/spanskih prsuta koje ionako niko ne moze da priusti da jede na dnevnom nivou.

  • Like +1 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...