Jump to content

Vesti iz sveta automobilizma

VELIKI KURAC

Recommended Posts

• Replies 5.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

neko je bio vredan!

У Булевару Арсенија Чарнојевића и Булевару Зорана Ђинђића у Београду око двадесет аутомобила је током ноћи разбијено и покрадено, потврђено РТС-у у полицији. Увиђај је у току.

Станари су јутрос око 7 сати затекли полупана стакла на својим аутомобилима која су се налазила на паркингу.

1 hour ago, manson said:

B92: Obuka vožnje i do 130.000 dinara? Cene skočile, a struka traži još http://www.b92.net/automobili/vesti.php?yyyy=2023&mm=06&nav_id=2343035

Aktuelne cene obuke za dobijanje vozačke se u našoj zemlji kreću od oko 70.000-90.000 dinara, ali kako su cene mnogih inputa i energanata, a samim tim i proizvoda i usluga, porasle, i ovaj sektor vapi za poskupljenjem, piše ekapija.

pa ne čudi me, kad je već prošlo da sa 20-30k dinara ode na 90k, šta je onda sa 90k na 120k 🙂 (znači trista godine)

11 minutes ago, togFU said:

simpatičan frižider, nema šta

sa jedne strane ide priča nema mesta za smart nova vozila tih dimenzija, sa druge su ove "stvari" u usponu. vrlo čudna industrija ovih godina.

Sandero Stepway Extreme!

image.jpeg

2 hours ago, dovlagsi said:

Au al je ekstreman! 

imaju celu liniju Extreme modela

Extreme trim takes the brand's "robust and outdoor" approach a step further, not only in terms of design but also in terms of features, without losing any of the parts that made it essential, cool, affordable, and ecological.

nedostaje im vegansko doduše ovde da popišu!

13 hours ago, Zwerko said:

Ja znam da je bio onaj Renault Megane "patka" u Extreme opremi, ali to je neka glupost tipa imao druge felne i natpis pozadi. Ovo deluje da je slična priča samo još socijalnije...

da, da, sećam se i ja da su imali i te neke gluplje varijante tipa "RS" pa ti misliš makar ćeš da dobiješ zvučnik V8 😛 kad ono samo drugačiji branik i tako neka glupost.

13 hours ago, dovlagsi said:

da li je i LGBTQI+BCA friendly? 

ne deluje mi, ima normalna sedišta a ne ona dupla da može da sedne Lizzo!

image.jpeg

image.jpeg

Ne znam tačno šta je razlika ovde jer je tako trebalo da bude oduvek - pale se gore ona "EU", "Others" svetla, ali i to niko ne poštuje 🙂

U teoriji bi ovo trebalo da znači da svi iz austrije, nemačke itd idu na EU "granu" pa mi ostali nesretni idemo na ovu non-EU i prođemo brže, ali sumnjam 🙂

Ради убрзања преласка мађарске границе, на највећем граничном прелазу Реске, који се граничи са Хоргошем, мађарска полиција ће од 5. до 26. јуна распоређивати путнике у коловозне траке за контролу према држављанству путника.

То значи да ће возачи путничких возила, према светлосној сигнализацији на прелазу, бирати улазно-излазне терминале према томе да ли имају пасош Европске уније или су држављани земаља ван Уније.

Мађарска полиција то објашњава различитим процедурама провера и граничних контрола на које их обавезују међународни уговори.

Саобраћај на граничном прелазу Реске ће бити делимично измењен у складу са овом одлуком, те се путницима саветује да прате постављене знакове и упуства полицајаца и граничара.

"Редовно преиспитујемо ефикасност процедура преласка границе и смањење чекања сматрамо приоритетом. Ово је експериментални период, а ако се покаже да доприноси ефикаснијем преласку границе, могуће да ће се примењивати трајно", наводе у мађарској полицији.

6 hours ago, dovlagsi said:

Lexus LBX

LBX - Lexus Breakthrough Crossover, kažu. Ono, za jedan leksus izgleda sjajno, sem što mnogo liči na novi tojotinu facu, al dobro. lepo je.

1,5 12v hibrid CVT 136 KS jadara

🤣

Previse izgleda kao da je samo tojota. Mada sa zadnje strane u tamnijoj boji nije lose

Meni izgleda kao neki Seat neka Cupra nešto, mada moram da kažem malo me podseća i na onu Kiu manju, ne znam kako se zove valjda Stonic.

naravno ovo su neki polurenderi pa je teško da procenim dimenzije a i sam izgled auta tačno, nije svakako ružno nema šta. Ako "hvata" te Tojota linije spolja a iznutra reše onaj grozni sistem infotainmenta iz devedesetih koji ima Tojota (a deluje da jesu po ovim slikama) onda je to win win 🙂

nemam pojma što više ne izbace ove kao menjače koji suštinski ničemu ne služe i prebace na dugmiće kao i svi drugi. možda ima neki trip oko navike ili ljudi vole da drže ruku na menjaču ili nemam pojma, ali odavno nema neku funkciju kod automatika (i posebno ev jelda) a zauzima mesto.

Šta znam, meni to i nije tako loše. Vozio sam sad ovo nekoliko automatika i ovi iz Wagen grupe imaju "normalan" menjač, a recimo Tucson ima to baš dugme napred, drugo dugme za nazad i ono park/neutral, šta je već. Ipak mi je nekako bolji osećaj kad postoji pravi menjač, lakše i za manipulaciju a i osećam se normalnije. Pri čemu i ovaj što ima dugmiće samo ima i dalje tu centralnu konzolu da se naslone ruke, za pića i to, deluje mi da ništa nije dobijeno. Možda bi drugačije bilo da su ona stara američka kola sa automatskim menjačem na volanu pa na prednjim sedištima imaš klupu, ali to kapiram da više ne može zbog bezbednosti. 

• Downvote (-1) 1

Heghlu'meH QaQ jajvam

1 hour ago, Zwerko said:

Šta znam, meni to i nije tako loše. Vozio sam sad ovo nekoliko automatika i ovi iz Wagen grupe imaju "normalan" menjač, a recimo Tucson ima to baš dugme napred, drugo dugme za nazad i ono park/neutral, šta je već. Ipak mi je nekako bolji osećaj kad postoji pravi menjač, lakše i za manipulaciju a i osećam se normalnije. Pri čemu i ovaj što ima dugmiće samo ima i dalje tu centralnu konzolu da se naslone ruke, za pića i to, deluje mi da ništa nije dobijeno. Možda bi drugačije bilo da su ona stara američka kola sa automatskim menjačem na volanu pa na prednjim sedištima imaš klupu, ali to kapiram da više ne može zbog bezbednosti. 

mislim da je sa dugmićima samo pitanje navike, jasno je da je menjač lakši ali npr imam manuelni, imam ovaj "automatski" na smartu i full automatski, totalno drugačije rade, tako da ne bih imao problem da pritisnem R za rikver i D za drive koji su negde - eto možda baš na volanu a ako se ne varam i ima modela (možda neki Reno-Citroen) koji upravo na volanu i ima automatski menjač sad.

meni je isto kao zwerku ovaj "default" najbolja varijanta.. a vozim već godinu dana automatik sa "diskom" ... probao sam i te na volanu (bmw i3 recimo) i nisu mi ergonomično ok, baš kad ti treba često tipa parkiranje, samo smeta jer već motaš volan rukama. Bilo bi vrhunski da može kao u igricama na onim ručicama levo-desno da se šalta tipa R-N-1-2-3-4-5 desno a 5-4-3-2-1-N-R levo, al do sada nisam nijedan auto našao da ima to, verovatno kao sigurnost yada yada...

12 hours ago, Junkie said:

meni je isto kao zwerku ovaj "default" najbolja varijanta.. a vozim već godinu dana automatik sa "diskom" ... probao sam i te na volanu (bmw i3 recimo) i nisu mi ergonomično ok, baš kad ti treba često tipa parkiranje, samo smeta jer već motaš volan rukama. Bilo bi vrhunski da može kao u igricama na onim ručicama levo-desno da se šalta tipa R-N-1-2-3-4-5 desno a 5-4-3-2-1-N-R levo, al do sada nisam nijedan auto našao da ima to, verovatno kao sigurnost yada yada...

Razumem šta kažeš. Ja imam na volanu za brzine, i to je realno gimik, upravo zbog okretanja volana - ne vozimo formulu pa da to ima smisla a ovako da menjaš možeš samo kad ideš pravo, već kad je skretanje bude problematično. Nije naravno moguće tu staviti rikver iz tog razloga. Ali više sam mislio na onu ručicu kao migavac, samo menjač, koja nije fiksirana za sam volan. 

a za ovo sa dugmićima, diskom ili standardnim menjačem nemam pojma, morao bih da isprobam detaljnije i malo testiram pa da mogu da budem skrzo siguran, ali ne vidim što mi dugmići ne bi bili dovoljno intuitivni kad su i sve drugo već dugmići u kolima 🙂

Pa najčešće menjaš kad parkiraš, polukružno itd, gde imaš često napred nazad i kod svih sem ovog klasičnog moraš ili da pogledaš dole svaki put gde je dugme, ili da si baš master da znaš bez toga relativno brzo da više puta nabodeš pravo dugme 🙂