Dz Posted March 18, 2011 Report Share Posted March 18, 2011 Kazu da su uspeli da ohladili elektranu. Najveci respekt dobrovoljcima! A sto se cele price tice mislim da cemo tek kasnije saznati tacno koliko je opasno, da li ce biti posledica itd... U tom smislu svakako treba odati poštovanje ljudima koji se žrtvuju tamo oko reaktora, ali ih ne treba ni otpisati prerano. Interesantan u tom smislu je i podatak o nuklearnom incidentu na ruskoj podmornici K-19, čak postoji i film o tome, gde Harison Ford glumi kapetana. Naime njima je isto riknuo sistem za hlađenje i došlo je do topljenja reaktora, kapetan je odredio 8 mornara da naprave alternativni sistem hlađenja i s obzirom da su do reaktora išli u odelima sa hemijskom zaštitom, a ne radiološkom naravno svi oni su umrli u roku od nekoliko dana najviše. Ipak jedan veliki deo mornara je preživeo i pored toga što su radioaktivne čestice dospele u sistem ventilacije podmornice. Kasnije su ih lečili presađivanjem koštane srži, transplantacijom krvi i sl, jedan broj njih je i dan danas živ (incident se dogodio 1961. godine). Čisto ne treba ljude otpisati prerano, ali svakako sav respect za to što rade tamo. Gledala sam taj film K-19 the widowmaker Quote oO Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolkonski Posted March 18, 2011 Report Share Posted March 18, 2011 Nije reč o tome. Zwerko je samo rekao da ih ne treba otpisivati, a ne koliko su hrabri (što je nedvosmisleno, osim možda za Peju). @Edit moj post je upućen Neu Quote ----------------- nema vise zezanja A.B. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZerBah Posted March 18, 2011 Report Share Posted March 18, 2011 Ujak moje zene je radio u toj cementari na Chernobilu (ima chovek i medalju za to!), josh uvek je ziv i zdrav i ima manje problema sa zdravljem od mog caleta, naprimer, koji je uz to josh i mladji od njega. Pri tom chovek pricha da ih nishta specijalno nisu chistili - samo kupanje i pijenje joda, a i posle Chernobila nije bio u bolnicama osim odmah posle gde su ih drzali na proveri. S druge strane, mnogi ljudi koji su sa njim tamo bili, nisu doziveli 55 godina. Tako da je sve to jedna velika nepoznanica. Quote А в чем сила, брат? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zytherius Posted March 18, 2011 Report Share Posted March 18, 2011 Mislim da je najvise ljudi stradalo odmah nakon nesrece u Cernobilju kad su morali da skidaju radioaktivni materijal sa krova. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alfa Posted March 18, 2011 Report Share Posted March 18, 2011 The moment nuclear plant chief WEPT as Japanese finally admit that radiation leak is serious enough to kill people Quote Um caruje, Dundo Maroje! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted March 18, 2011 Report Share Posted March 18, 2011 zverko, mislim da su u pitanju milisiverti, a ne mikro, tako da je situacija veoma ozbiljna, nek im je bog u pomoci...a za k-19 sam citao, nikako da skinem film da pogledam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brue Posted March 18, 2011 Author Report Share Posted March 18, 2011 Kako lud snimak: I druga kamera u onom primorskog gradu što je snimljen sa puta odozgo - ovaj put, snimak sa zgrade u sred sranja. Užas. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted March 18, 2011 Report Share Posted March 18, 2011 Jebeno. Ludi. Japanci. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted March 18, 2011 Report Share Posted March 18, 2011 zverko, mislim da su u pitanju milisiverti, a ne mikro, tako da je situacija veoma ozbiljna, nek im je bog u pomoci...a za k-19 sam citao, nikako da skinem film da pogledam Pazi, neki izvori jesu naveli radijaciju od 100 do 400 milisiverta, ali to nije nijednom potvrđeno zvanično, nažalost meni deluje da ima previše senzacionalističkog novinarstva u celoj ovoj priči. Najviši zvanično potvrđeni nivo radijacije je bio 1015 mikrosiverta, odnosno oko 1 milisivert nakon eksplozije u reaktoru 1. Tada su povukli radnike, tako da verujem da su brojke u milisivertima u stvari po meni senzacionalističke, s obzirom da svi zvanični podaci govore u mikrosivertima, kapiram da to baš ne bi mogli lako da sakriju 1000 puta veću radijaciju. Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sting Posted March 19, 2011 Report Share Posted March 19, 2011 Ovaj drugi brue-ov video je bash uznemirujuc. Pogotovo kad skontash da zgrada na kojoj je stajao covek vishe ne postoji na kraju snimka. Quote We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasamnepismen Posted March 19, 2011 Report Share Posted March 19, 2011 Quote . Link to comment Share on other sites More sharing options...
~JungleBoY~ Posted March 19, 2011 Report Share Posted March 19, 2011 kaže mi keva sad da je bio novi zemljotres, ~7 na skali mali suma-sumarum situacije sa bbc-evog sajta - Fukushima:Dealing with disaster Quote :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted March 19, 2011 Report Share Posted March 19, 2011 koji carevi ovi iz sela japan:)...ceka se da puste u pogon pumpe za hladjenje, doveli su napajanje do elektrane valjda...btw, bio danas skup podrske za japan na trgu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted March 20, 2011 Report Share Posted March 20, 2011 posle skoro 10 dana spaseno dvoje ljudi iz rusevina...jedna od njih je osamdesetogodisnja baka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trooper Posted March 20, 2011 Report Share Posted March 20, 2011 Radiation Dose Chart http://xkcd.com/radiation/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted March 20, 2011 Report Share Posted March 20, 2011 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G!!! Posted March 20, 2011 Report Share Posted March 20, 2011 govore o uspostavljanju odnosa sa japanom 2008. godine, a na papiru sa snimka lepo pise 2004. :D lal Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Corey Posted March 21, 2011 Report Share Posted March 21, 2011 Nemački dopisnik optužuje ARD: "Heroji Fukušime" su beskućnici i strani radnici Njihova imena su tajna, njihova sudbina je neizvesna. Već danima nema novosti o ”50 iz Fukušime”, 50 radnika koji se navodno dobrovoljno bore protiv nuklearne katastrofe u elektrani Fukušima. Za svet, oni su heroji, ali istina je možda i sasvim drugačija. Ugledni dopisnik ARD iz Azije Robert Hetkemper (61) izneo je u emisiji nemačke televizije WDR “Aktuelni čas” ozbiljnu optužbu da su radnici u elektranama, iz čijih redova su regrutovani i sadašnji heroji, često beskućnici, ali da među njima ima i puno stranih radnika, među kojima navodno čak i maloletnih, koje u elektranama godinama privremeno zapošljavaju, a onda, kada su već dugo tamo radili i napola su ozračeni, otpuštaju. - U Japanu ih zovu "radnici za jednokratnu upotrebu". Razgovarao sam sa jednim lekarom koji već dugo prati ovu situaciju i on tvrdi da je u pitanju eksploatacija beskućnika, ljudi koji inače ne mogu da nađu nikakav posao - tvrdi Hetkemper. Kada je reč o sudbini “50 iz Fukušime” nuklearni fizičar iz postrojenja kod Karlsruea dr Horst Elgering, takođe u emisiji “Aktuelni čas”, zaključuje da “za te radnike nema puno nade. Prema onome što se može videti, nameće se zaključak da su im izgledi da prežive iz časa u čas sve manji”. http://www.blic.rs/Vesti/Svet/242781/ARD-Heroji-Fukusime-su-beskucnici-i-strani-radnici Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trooper Posted March 21, 2011 Report Share Posted March 21, 2011 (edited) sada ispada da ih je neko puškom terao na posao. Jeste zajebana situacija, ali da sam beskućnik i da znam da elektrane "godinama privremeno zapošljavaju ljude", otišao bih opet da radim tamo bolje nego na ulici da umrem od zapalenja pluća. Ne mislim konrektno sada na poslednje 2 nedelje, nego inače, jer ovaj "ugledni dopisnik" priča o godinama prakse zapošljavanja po elektranama A ovo za maloletnu decu ako je tačno onda je to stvarno tragično, mada više nikom ne verujem a najmanje novinarima. Edited March 21, 2011 by trooper Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kal1mero Posted March 21, 2011 Report Share Posted March 21, 2011 mislim da si omasio poentu truperu :) Quote Нема будућности без истине. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trooper Posted March 21, 2011 Report Share Posted March 21, 2011 moguće, baš rage-ujem na ovakve novinske članke, pa može da se desi krenem da bulaznim Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dz Posted March 23, 2011 Report Share Posted March 23, 2011 Ma seru Quote oO Link to comment Share on other sites More sharing options...
brue Posted March 23, 2011 Author Report Share Posted March 23, 2011 Danas problem u Krškom, a Talijani stavili moratorijum na sve priče o nuklearkama u ITA..mada su i pre ovog sranja imali veoma čvrst stav povodom toga. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brue Posted March 25, 2011 Author Report Share Posted March 25, 2011 Japanski zvaničnici za nuklearnu bezbednost sumnjaju da je jezgro reaktora u bloku 3 u nuklearki "Fukušima 1" možda napuklo. To znači još veću radijaciju. Portparol Agencije za nuklearnu bezbednost Hideiko Nišijama rekao je da je "nešto u reaktoru u bloku 3 možda oštećeno". Sumnja o mogućem oštećenju reaktora pojavila se kada su dva radnika zagazila u vodu s 10.000 puta većom radioaktivnošću od normalne i zadobili opekotine na koži kada se voda prelila preko njihovih zaštitnih čizmi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spu [RuR] Posted March 25, 2011 Report Share Posted March 25, 2011 ... kada su dva radnika zagazila u vodu s 10.000 puta većom radioaktivnošću od normalne i zadobili opekotine na koži kada se voda prelila preko njihovih zaštitnih čizmi. Koja Fallout-pecina scena Quote Everytime I cross the line I push the boundaries out a little... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts