Jump to content

Novi zakon o saobracaju


exile

Recommended Posts

  • Replies 98
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Sta se tripujete, pa moja keva kada je ucila voznju isti nacin ucenja je bio. I prva pomoc, i teorija i praksa. Sa sve teorijskim predavanjima kao u skoli, i voznjom. Ovaj zakon sada (po kom i ja sada ucim da me ne bi zakacilo ovo novo staro) je u stvari nov, a ovaj sada novi je zapravo stari. Da, iz tog poganog komunisticko-totalitarno-apsilutistickog vremena (jbg, bas dugo nisam bacio hejt pa mi sad nekako naletelo, onako bzvz). Jedino totalno suludo je da se mora voziti sa iskusniji vozacem na mestu suvozaca ne znam koliko dugo vremena, to je truba jer ako bude losa situacija i "svez" vozac se uspanici do nesrece ce doci.

postoje samo dve istine na ovom svetu:

1). djape je najbolji frajer

2). zemlja je plocha

Link to comment
Share on other sites

Nov vozac ce se uspaniciti i kad je sam u kolima a iskusan vozac je tu da mu ukaze na neke stvari koje definitivno pocnes da vidis mnogo ranije sa iskustvom, bas zato da ne bi doslo do lose situacije. Definitivno dobra stvar kad se gleda bezbednost saobracaja, totalno govno kad se gleda sa aspekta tinejdzera koji hoce da vozi kola sam kad polozi :)

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Jel neko ima konačan spisak šta sve moram da imam u kolima? Pošto neke stvari moraš da imaš i od ranije, tipa trougao i prvu pomoć, ali neke nisam siguran.

Ja koliko sam dosad skontao mora da se ima:

- Svetlosni prsluk

- Prva pomoć

- Trougao

- Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi

Ovo poslenje sam siguran da mora da se ima, u suštini je jedan papir koji pokupiš u kompaniji gde imaš obavezno osiguranje. Danas sam otišao tamo i dali su mi bez problema, u suštini je to fora da se ne bi dogovarao oko neke sitnije štete. Lepo ako se čuknete i ti i onaj drugi tu popunite podatke, svedoke i ne znam šta još, i ako obojca potpišete samo se to odnese u osiguravajuću kuću i oni isplate onome koji nije bio kriv premiju na osnovu obaveznog osiguranja. Ako ne možete da se dogovorite čekate pandure....

Elem, meni je dilema oko ovih drugih stvari da li mora:

- Protivpožarni aparat

- Sajla za vuču

- Lanci za sneg (zimska oprema - da li to podrazumeva samo zimske gume ili i lance i da li to važi samo tamo gde naglase da je neophodna zimska oprema?)

- Rezervni set sijalica?

I da li ima ovde još nešto što neko zna da treba, a da ja nisam naveo. Da znam da kupim da me ne drndaju za gluposti.

Heghlu'meH QaQ jajvam

Link to comment
Share on other sites

Danas sam se vozio i nisam mogao da verujem kako su se profinili, na NBGu svi voze ko becki decaci, onako kad krenu sa semafora svi ujednaceno gmile do 50km/h, pa ono je milina voziti. Za divno cudo niko ne trubi niko ne divlja ko da sam dosao u Svajcarsku, verujem da je to zbog 50 patrola u svakoj ulici ali opet ne mogu da verujem kako su se doveli u red za jedan dan :)

Link to comment
Share on other sites

Zimske gume moras, to jest gume sa oznakom M+S. Ili lance u gepeku. Ili letnje gume sa dubinom sare minimum 4mm (prakticno nove). Moguce da ako imas nove letnje da sve jedno moras i lance u gepeku.

Sajlu za vucu moras.

Sijalice za do 50% sijalicnih mesta, osim ako imas ksenonske farove, za njih ne moras. Za ovo iskreno ne vidim poentu, ionako na vecini novijih kola ne mozes da zamenis sijalicu na putu.

Protivpozarni ne moras.

I pazi da prva pomoc bude kompletna.

Inace, u SAT reviji koja je izasla danas ima sve detaljno o novom zakonu, preporuka za neobavestene (kosta sto dinara)

Link to comment
Share on other sites

Zimske gume moras, to jest gume sa oznakom M+S. Ili lance u gepeku. Ili letnje gume sa dubinom sare minimum 4mm (prakticno nove). Moguce da ako imas nove letnje da sve jedno moras i lance u gepeku.

Generalno, nismo mi "građani" krivi za prepucavanje, pošto nisu ništa jasno definisali, ali sam danas slušao pandura koji je rekao jasno, baš povodom ovog pitanja, da zimske gume _ne_moraš_ da imaš.

Link to comment
Share on other sites

Ja sam uzeo zimske gume čisto zato što su mi se letnje jako izlizale.

Inače, komplet neophodnih stvari ima da se uzme po megamarketima, buvljaku itd.. Cena varira od 1500-2500 din.

Doduše, sijalice ne dolaze u kompletu.

Verujem da ste ovo sve znali, ali eto, čisto ako neko nije video.

Link to comment
Share on other sites

Generalno, nismo mi "građani" krivi za prepucavanje, pošto nisu ništa jasno definisali, ali sam danas slušao pandura koji je rekao jasno, baš povodom ovog pitanja, da zimske gume _ne_moraš_ da imaš.

Jebote meni cale rekao da je njemu pandur koji ga je zaustavio rekao da ne moze cak ni wintera nego mora jos nesto vise od toga. Ovo sto sam ja napisao je bilo po secanju, a evo sad c/p iz sata:

Ili M+S gume na pogonskim, ili letnje sa minimum sarom od 4 mm plus lanci u gepeku. Tako da stvarno ne mora zimska, ali onda ima drugi uslov...

A oni da su retardi, jesu...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

To licitiranje "od pocetka februara" ili ovog i onog datuma je cista nebuloza. Bice obavezan kada se donesu podzakonski akti koji regulishu opremu potrebnu u automobilu. Do tada na snazi je stari podzakonski akt. Da li ce to biti u februaru ili tek za shest meseci od stupanja novog zakona na snagu moze da vam kaze jedino baba vanga. Procena "od februara" je samo zelja, tj ono shto ce oni ciljati da ispune, a koliko dobro kod nas javni servisi ispunjavaju svoje planove svima je poznato.

We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men !

Link to comment
Share on other sites

To ce najverovatnije biti slucaj, ali ne znamo dok se ne usvoji konacno taj podzakonski akt. Cini mi se i da je po vazecem aktu obavezan za prevoznike itd. Da se ispravim iz prethodnog posta, ne znaci da ce tada biti obavezan, ali mogu i da se odluce za tu verijantu (kao shto je u Grckoj?).

We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men !

Link to comment
Share on other sites

naravno da zimske gume ne moraju, ako ti pandur trazi zimske gume, udari ga zakonom po glavi:) ne trebaju ni u gepeku, lol, pa neces da ides sa pola gepeka guma kroz grad.

zimska oprema ti treba na putu, ne na ulici, a i to na putu ce kasnije definisati ministar saobracaja. tako kaze zakon. ako krene pandur da te drka za zimske gume, nemam pojma, reci mu da ne ides iz grada:) mislim, to je svinjarija, oce da mlate pare na neupucenosti ljudi, zato lepo zakon, pa na citanje:)

mislim, citao sam zakon uzduz i popreko, searchovao 'zimsk', 'pneumat' i slicne stvari i pominje se samo za puteve, a i tu se pominje nedefinisano. apsolutno nigde se ne pominje zimska oprema i ulica.

sajlu i sijalice naravno da moras, to si morao i ranije.

i da, zasto imamo dva topica:) sad sam se setio da sam ovo za zimsku opremu vec pisao na ruru [:D]

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Link to comment
Share on other sites

Nas saobracaj je sve bolji i bolji!!!11

Devet glavnih naplatnih rampi sa najintenzivnijim saobraćajem u zemlji, u ponedeljak u 13 sati pustiće u rad uređaje za elektronsko plaćanje odnosno plaćanje bez zaustavljanja.

Prema rečima Darka Pešića, direktora Sektora za održavanje puteva i modernizaciju u Javnom preduzeću Putevi Srbije, oprema je do sada bila probno instalirana samo na delu autoputa od hrvatske granice do Beograda, a od iduće nedelje uslugu elektronskog plaćanja moći će da koriste i vozači koji se sa autoputa isključuju kod Bubanj potoka, Malog Požarevca, Vodnja, Smedereva, Pojata, Ražnja, Aleksinca, Aleksinačkih rudnika i Trupola. Do kraja godine biće pušteni i uređaji instalirani kod Batočine, Jagodine, Ćuprije, Paraćina, Požarevca i Velike Plane, a sve ostale naplatne rampe biće opremljene savremenom tehnologijom do sredine juna naredne godine.

- Sistem funkcioniše tako što se tar lepi na šoferšajbnu i kada korisnik prođe naplatni punkt brzinom do 50 kilometara na sat, uređaj očita relaciju i skine utvrđeni iznos sa finansijske kartice, nakon čega se i rampa za prolaz podiže. Za sada, tar je moguće nabaviti u Auto-moto savezu i na blagajni JP Putevi Srbije, ali će vrlo brzo biti dostupni i na svakoj trafici, poput dopuna za mobilni. Te finansijske kartice će se po istom sistemu i puniti, a strategija je da se u budućnosti naplata vezuje za tekući račun, ali za sada je problem to što se veliki broj kartica nalazi „u crvenom“ - objašnjava za Danas Pešić i dodaje da je u ovaj projekat do sada uloženo 180 miliona dinara.

Prema njegovim rečima, opremu je osmislio Institut Mihajlo Pupin, projekat instaliranja sačinio je Institut za puteve i Geoput kao podizvođač, a izvođači su bili Kruševac put, Preduzeće za puteve Kragujevac i Srbija autoput.

Izvor: danas.rs

Vinjete nam ne trebaju, to niko u svetu ne koristi... :S

facebook.com/speed.rs

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




×
×
  • Create New...