Get Adobe Flash player

Jose Jimenez

The X
 • Content count

  9,121
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

About Jose Jimenez

 • Rank
  ol skool
 • Birthday 09/14/1982

Kontakt podaci

 • Facebook URL
  http://

Profile

 • Gender
  Male
 • Lokacija:
  Arcania

Recent Profile Visitors

17,466 profile views
 1. Drale osvaja Kosmos!

  Ček Drale, to je kao kad bi rekao da je NBS bulja jer ne mogu u holu da razmenim 200€ :D NASA je uvek angažovala privatni sektor za rakete - npr. legendarni Saturn V je kolaboracija Boinga, NAA i Douglasa.
 2. Drale osvaja Kosmos!

  Na šta tačno misliš? Pošto imaju kompletnu stanicu u orbiti na kojoj operišu.
 3. Al stvarno, daj da probamo pa da ti damo kvalitetniji feedback - kod ovih igara je ključna igrivost, a ne nostalgija :D
 4. Osa rotacije nije na sredini sprajta. pogledaj na klipu minu skroz levo na 1:09 - videćeš da je osa blago pomerena ka osvetljenoj strani mine.
 5. Idemo Krule, sledeći korak Kickstarter! Imam samo dve sitne vizuelne primedbe: mine se ne rotiraju oko svoje ose Asteroidi imaju čudam plavičasti odsjaj, nekako baš odskaču od svega ostalog na ekranu Koliko misliš da ti je ostalo do bete?
 6. Astronomija i sve o Svemiru

  Zanimljiv članak o opasnosti solarnih oluja, efektu poslednje koja je pogodila Zemlju 1857. i predlog kako da se zaštitimo https://gizmodo.com/an-earth-sized-space-shield-to-protect-us-from-solar-st-1819057677
 7. Drale osvaja Kosmos!

  OK, ajde da uklonimo sav šum iz razgovora, i da sumiram tvoj stav oslanjajući se samo na iznesene činjenice: Ne veruješ da je Apolo program spustio ljude na Mesec (pretpostavljam da ne sporiš da su bespilotne letelice sletele, to je lako proverljivo), jer: Misliš da je zračenje izvan Van Alenovog pojasa smrtna presuda, iako je Curiosity tokom puta od 253 dana do Marsa izmerio ukupnu radijaciju od 660 mSv (poređenja radi 1.000 mSv se smatra dozom zračenja koja će izazvati radijacijsku mučninu, ali nedovoljna da ubije odraslu osobu) Neobjašnjivo ti je zašto su prestali da ulažu u projekat kolonizacije Meseca. Projekat koji u periodu od nekoliko decenija zahteva alokaciju od oko 5% budžeta, tj. otprilike cifru koju SAD daje za zdravstvenu zaštitu 400 miliona stanovnika. Zauzvrat bi SAD postigao po tvom sopstvenom priznanju prilično nedefinisani cilj "sticanja prednosti u odnosu snaga na Zemlji", "ultimativne strateške prednosti" i "moralne superiornosti". Neobjašnjiv ti je potez administracije koja ide na izbore svake 4 godine, u momentu kad 50% građana smatra da je trka na Mesec traćenje njihovog novca. Nelogično ti je što je SAD odlučila da, umesto u svemirsku bazu, u jeku Hladnog Rata uloži novac u projekte poput nosača aviona, kojima se SAD učvrstila kao neprikosnovena globalna sila, jedina koja je sposobna da projektuje vojnu silu bilo gde na planeti. Nosači koji su bili ključni igrači u svakom SAD sukobu od Drugog Svetskog Rata. Nosači koji su kičma gunboat diplomatije SAD.
 8. Drale osvaja Kosmos!

  Negde sam video je cena po kilogramu korisnog tereta 100x veća ako hoćeš da ga transportuješ na Mesec umesto u orbitu Zemlje. Ako je zadatak da izmisliš solarni generator, a potrebno ti je: $1.000.000 za istraživanje na Zemlji $10.000.000 za istraživanje u orbiti $1.000.000.000 za istraživanje na Mesecu Koju bi opciju izabrao kao najisplativiju? Što se tiče kamenja i nuklearki, ako 1 nuklearka na Mesecu košta kao 100 nuklearki u orbiti, šta misliš da je bolje imati: 1 nuklearku na mesecu ili 100 u orbiti? Jer se meni čini da bi SSSR jednom iz orbite zveknuo bazu na Mesecu, i ostaje im preostalih 99 da vrate SAD u kameno doba.
 9. Drale osvaja Kosmos!

  Znači ti kao strateg amater smartaš da je vredniji resurs za SAD u hladnom ratu 10 astronauta na bazi na Mesecu (koji rade.. šta tačno?) nego nosači avioni kojima su projektovali vojnu moć bilo gde na planeti; strate[ki resurs koji je toliko jak i nedostižan za bilo koju drugu silu da je SSSR svoju mornaričku doktrinu sveo na "zaustavimo nosače aviona"? Takođe, kao ekonomista smatraš da je dugoročno alociranje 4,4% godišnjeg budžeta na svemirsko istraživanje pametan potez? Da te pare ne mogu da se ulože u jačanje ekonomije, ili osvajanje nekog tržišta kao što je npr. to uradio Maršalov plan? I kao strateg amater misliš da je pametno da u državi gde pola glasača smatra da je trka za Mesec bacanje para, preusmeravanje novca iz zdravstva, infrastrukture i ekonomije u svemir pametan način da budeš ponovo izabran? Poređenja radi, u jeku Vijetnamskog rata vojni budžet nije prelazio 10%.
 10. Drale osvaja Kosmos!

  I ti si lud, s kim se prepireš :D Mene jedna stvar začuđava, a to je kako se svi kolektivno pitaju zašto je osvajanje Meseca stalo posle par Apolo misija. SAD je demokratija koja odlučuje svake 4 godine ko će da je vodi. Oko 50% građana SAD u jeku trke za Mesec je smatralo da je trošenje novca iz budžeta na osvajanje Meseca neprimereno. Pobednik trke za Mesec može dobiti na konto toga još jedan mandat, ali bi ga nastavljanje tako velikih investicija u NASA projekte sigurno pokopalo u narednom mandatu. https://www.theatlantic.com/technology/archive/2012/09/moondoggle-the-forgotten-opposition-to-the-apollo-program/262254/ Ko je zaustavio dalje svemirsko istraživanje? Zdrav razum (SAD je imala daleko veće probleme u tom periodu) i želja da se sačuvaju poluge vlasti.
 11. Drale osvaja Kosmos!

  Dobra analogija, samo je greška u pretpostavci da mlaz prolazi pa prolazi. Van Alenov pojas zadržava čestice. Zato je radijacija u Van Alenovom pojasu eksponencijalno veća nego van njega.
 12. Drale osvaja Kosmos!

  Ako je kosmičko zračenje prašina u stanu, Van Alenov pojas je vreća od usisivača - mnogo ćeš gore proći ako budeš lizao vreću usisivača.
 13. Drale osvaja Kosmos!

  Drale, šta kao ekonomista i strateg-amater misliš o tehnološkom razvoju filmske opreme šezdesetih godina, i njihovoj aplikaciji? :D https://www.youtube.com/watch?v=_loUDS4c3Cs
 14. Astronomija i sve o Svemiru

  Fun fact: Rusi su prvi sleteli na Mesec. Tek sam nedavno saznao da je u ranoj fazi svemirske trke Luna 2 zakucana u Mesec pošto je obavila eksperiment širenja gasa u vakuumu i nultoj gravitaciji. https://en.wikipedia.org/wiki/Luna_2
 15. Drale osvaja Kosmos!

  Ovo je neprocenjivo :D Podseti me na priču jednog instruktora letenja o problematičnim studentima. Učio je više holivudskih zvezda da lete sportske avione, pa su ga pitali da li je imao problema sa njima. On je uzvratio da glumci nisu problem, jer ćute i slušaju. Najveći problem su mu bili ekonomisti i advokati, jer misle da sve znaju.