Dule_smor Posted January 18 Report Share Posted January 18 Pa to sta mozemo uraditi i pokusati da uradimo ne znaci da cemo to i uraditi, niti da ce to uspeti, stavise vrlo su male sanse za to...tako da ako tako gledas onda jeste doomsday knjiga:D Ali drago mi je da ti se svidela, a za pivo idemo kod Pedje na leto na Dunav! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mladenq Posted January 24 Report Share Posted January 24 Procitao od Thomas Szasz-a, 'The Myth of Mental Illness' i 'Psychiatry: The Science of Lies' koga zanima tematika, velika preporuka, madjar je bio ozbiljan majstor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted January 24 Report Share Posted January 24 Cek, lik je bio psihijatar i tvrdi da je psihijatrija izmisljena nauka? Ili samo naslovi knjiga namerno tako zvuce? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mladenq Posted January 24 Report Share Posted January 24 Ne izmisljena nauka, nego vise nauka koja se zloupotrebljava, tj koju on vidi kao produzenu ruku drzave za kontrolu drustva. On to naziva 'therapeutic state' kojim se kontrolise pojedinac, tj lisava se licne odgovornosti i prava na izbor, poredeci je neretko sa religijom. To mu je jedna od glavnih tvrdnji, kao i to da 'mentalne bolesti' ne mogu nikako biti bolesti (ne sve ali ogromna vecina), jer za razliku od tradicionalnih bolesti koje se ustanovljuju na osnovu fizickih anomalija na celijskom ili organskom nivou, koje mozes da posmatra, izmeris itd, ovim mentalnim nedostaju ti fizioloski markeri/bioloski 'dokazi' i dijagnoze se baziraju na posmatranju ponasanja pacijenta i onoga sto on kaze da mu je. Smatra da se medikalizuje normalno ljudsko ponasanje, i normalne ljudske reakcije na nepovoljne situacije u kojima se nadju. Sa strascu proziva Frojda i ucitelja mu Sarkoa, i smatra ih dobrim delom odgovornima za promovisanje pristupa iz paragrafa iznad. p.s. ovu drugu su mi greskom 2x poslali, pa ako bi citao, a preferiras fizicke kopije, rad sam da prosledim! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted January 24 Report Share Posted January 24 Zanimljivo zvuci, slazem se sa nekim od tih stavova donekle, pogledacu svakako. Btw, hvala za ponudu, mozda kad budem dolazio sledeci put dole :) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted January 30 Report Share Posted January 30 ajd ovde, možda je najsrodnije 🙂 Dodeljena je NIN-ova nagrada, ali možda zanimljivije od toga je izjava žirija :)) Mora da je pisao neko sa LinkedIna! " Roman "Poslije zabave" je svedenog, stilski raznovrsnog izraza u koji je zaptivena "melodija naših nestanaka", kompleksne je strukture, iz čijih vremenskih distorzija i diskontinuiteta, iz lakuna i elipsa sećanja izranja lik tišine. U njoj, pripovedač kroz ogledalo traume preskočene generacije traga za zaboravljenom i napuštenom decom. Potraga je snažno emotivno obojena, i odvija se u svesti pripovedača rastrgnutog između resantimana i odgovornostima. Ta potraga, u konačnici, vraća prećutane i potisnute intimne i kolektivne istorije, propovedačeve, koliko i naše", navodi se u saopštenju žirija." Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
toma Posted January 30 Report Share Posted January 30 zapravo lici na nesto sto bi chatgpt napisao Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted January 30 Report Share Posted January 30 Chatgpt makar ne bi pravio pravopisne greske:D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted January 31 Report Share Posted January 31 samo niste shvatili lakune i elipse sećanja da biste izronili kao lik tišine! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted February 7 Report Share Posted February 7 Preminuo autor Mister Noa i Martija Misterije. https://www.politika.rs/scc/clanak/597983/Umro-Alfredo-Kasteli-tvorac-stripova-Marti-Misterija-i-Mister-No 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted February 9 Report Share Posted February 9 (edited) Nije Kasteli tvorac Mister Noa. Jeste pisao neke epizode, ali su Mister Noa pisali još najmanje petorica posle Bonelija. Edited February 9 by voodoo_ 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fox m. Posted May 25 Report Share Posted May 25 On 4/5/2023 at 8:44 AM, Dule_smor said: Tako je to kad svet ide u kurac vec vekovima. U to ime, a i on topic, evo i ovde preporuka za knjigu. Znam da rurovci koje zanima istorija i geopolitika, a ima ih dosta, dobar deo ovoga znaju, ali ima toliko detalja koji mi recimo nisu bili poznati da se coveku smuci zivot i stvarno pozeli tu kometu. Jesi za knjigu saznao preko teme Duboka Država? :eyebrows: 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sttevann Posted August 28 Report Share Posted August 28 Konstantinovo Raskrsce Naisao slucajno na ovo, svideo mi se opis, i kupio je. Procitao je u jednom dahu. Odnekud mi je bio poznat taj stil kombinacije istorije i fikcije, i onda vidim da je pisac radio na seriji Senke nad Balkanom, koja je isti fazon. Sada trenutno citam Kisni Psi, isto njegovo, i takodje mi bas drzi paznju. Ko nije procitao, a voli ovakvu tematiku, najtoplija preporuka. 1 Quote "Choose life..." Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts