Jump to content

pričajte

Guest

Recommended Posts

1 hour ago, Dule_smor said:

Pa i ja naginjam ka tome, plus mi je Golubac relativno blizu. Doduse posle ima jos dobrih sat do prave djerdapske klisure, Kazana, plus pentranje do vidikovca, to je realno ceo dan. Videcu u kom ce fazonu biti.

pa ne moraju ni sve da vide. golubac, lepenski, tu neki restoran pored i ćao.

On 6/10/2022 at 4:40 PM, mladenq said:

narucio duks, sa nekog eu sajta, 75e, free shipping

stize mi juce email od fedexa, kao na carini je, treba da platim njima uslugu carinjenja koja je tipa 70% vrednosti duksa haha, i neku gomilu papirologije mi poslali da im ispunim i vratim, a osim toga mogu da ocekujem jos troskove stvarne carine, pdv i transporta

ja im odg, transport je besplatan po porudzbenici, a za ovo reko nemam predstavu zasto fedexu da placam ikakve usluge carinjenja niti zasto ja da se bavim time uopste, i danas mi stize odg kao ne moram njima da platim tu uslugu, ali onda bih morao da angazujem neku eksternu spediciju?

jesam ja lud, ili ovo carinjenje treba po defaultu da se odigra bez ikakve potrebe za mojim angazovanjem? u fazonu ocarini se kol'ko vec treba na tu cifru i stigne mi

narucivao sam sto puta nesto pre ovoga iz inostranstva, prvi put da mi stize email ovako i da ja kao nesto treba da se iscimam

Da se nadovežem na ovu priču - poručim neku majicu, $35, mora shipping Fedex-om, tj nema druge opcije i to košta Boga oca, ali jbg trebalo mi za nešto. I sad to je cifra koja je ispod 50eur bez shippinga, dakle ne naplaćuje se carina ALI - naplaćuje se PDV 🙂 tako da mi je batica iz FedExa uredno naplatio nekih 850 dinara PDV-a sa sve onom fensi malom kasom koja izgleda kao mobilni telefon i računom sa QR kodom. Verujem da je ista situacija i kod DHL-a i UPS-a, dakle ako ide nešto preko njih, čak i ako je ispod vrednosti nećete platiti 10% carinu, ali ćete platiti 20% PDV tako da jbg... 

Heghlu'meH QaQ jajvam

3 hours ago, Zwerko said:

Da se nadovežem na ovu priču - poručim neku majicu, $35, mora shipping Fedex-om, tj nema druge opcije i to košta Boga oca, ali jbg trebalo mi za nešto. I sad to je cifra koja je ispod 50eur bez shippinga, dakle ne naplaćuje se carina ALI - naplaćuje se PDV 🙂 tako da mi je batica iz FedExa uredno naplatio nekih 850 dinara PDV-a sa sve onom fensi malom kasom koja izgleda kao mobilni telefon i računom sa QR kodom. Verujem da je ista situacija i kod DHL-a i UPS-a, dakle ako ide nešto preko njih, čak i ako je ispod vrednosti nećete platiti 10% carinu, ali ćete platiti 20% PDV tako da jbg... 

Ja imao drugačije iskustvo - poručio iz Rusije neku opremu preko DHL (48€ roba + 22€ shipping). Hteli su da me oderu sa carinom i taksama, ali sam im dokazao da je vrednost robe ispod 50€. Na kraju nisam ni dinar dodatno platio.

^Исту ситуацију сам имао кад сам наручивао неке суплементе са iherb.com, укомбиново ја ту неке акције и попусте где ме 7 суплемената изашло 48€ + поштарина око 4€ из Америке, додуше то је било пре короне. После ме ДХЛ контактирао да је царина посумњала у вредност пошиљке и морао да шаљем извод из банке, извод са сајта и скенирану изјаву да исте не планирам комерцијално да продајем... Добро је све испало на крају.

А један од наручених суплемената је био витамин Д3 10к IU, изашао ме ако се добро сећам око 10€ без попуста, потпутно исто паковање од истог произвођача код нас у продавницама беше 3800 дин. 🙂

Kod dhl-fedex, carine i ostalih uvek vredi probati i pozivanje na neke zakone, pravila itd. 

često oni idu app metodom da ti naplate šta god mogu, pošalju neki generički mail da moraš da im platiš ležarinu, carinu, špediciju, pa uz malo prepiske, naravno ako imaš osnov, hoće da popuste.

10 hours ago, deK!sa said:

^Исту ситуацију сам имао кад сам наручивао неке суплементе са iherb.com, укомбиново ја ту неке акције и попусте где ме 7 суплемената изашло 48€ + поштарина око 4€ из Америке, додуше то је било пре короне. После ме ДХЛ контактирао да је царина посумњала у вредност пошиљке и морао да шаљем извод из банке, извод са сајта и скенирану изјаву да исте не планирам комерцијално да продајем... Добро је све испало на крају.

Mislim da je tu problem što carina kao može da proveri da li to kao zapravo košta toliko koliko je tebi na računu - odu na iherb i pogledaju, kao a nije više na akciji, to sad košta više, mora da se plati carina. I onda moraš da se preganjaš sa njima da dokažeš da si ga stvarno platio manje. Znam ljude koji su kupovali neke stvari na Black Friday akcijama pa imali isti problem. A najjači je problem kada dobiješ nešto što zapravo nije u slobodnoj prodaji, navedena je vrednost na fakturi, ali onda oni to ne mogu da provere na netu i onda naganjanje sa njima... 

Edit: A inače bilo koji ti suplementi su tamo ekstremno jeftiniji nego ovde, ne samo taj konkretan primer, bukvalno za šta god da se uhvatiš. I ono isti proizvođač čak 🙂 

A ovo za DHL/Fedex isto stoji, samo što je problem što tehnički oni imaju pravo da ti naplate PDV, u smislu nisam ja u pravu. Bar ako ja dobro razumem ovaj članak:

Oni koji se odluče za kupovinu preko interneta treba da znaju da se za pošiljke čija je sadržina roba kupljena putem interneta, a čija je vrednost veća od 50 evra plaćaju i carina i PDV, dok pošiljke čija je vrednost do 50 evra podležu samo naplati PDV-a u iznosu od 20 odsto. Treba takođe znati da se sva roba koja se naručuje ”onlajn” carini po jedinstvenoj carinskoj stopi od 10 odsto na utvrđenu carinsku osnovicu.

Dakle oni tehnički jesu u pravu, s tim da se ja ne sećam da sam plaćao PDV na ijednu pošiljku koja je stigla preko Pošte, tj to je samo stizalo onako. Moguće je da bih mogao da se naganjam sa njima, ali pošto mi je bilo relativno hitno da mi to stigne i kao 800 dinara samo sam promrmljao u bradu i prosto platio... 

Heghlu'meH QaQ jajvam

17 minutes ago, Zwerko said:

Dakle oni tehnički jesu u pravu, s tim da se ja ne sećam da sam plaćao PDV na ijednu pošiljku koja je stigla preko Pošte, tj to je samo stizalo onako

meni su pre par nedelja naplatili PDV na dve knjige poručene preko bookdepository.com, obična Pošta, oko bio 800 din PDV. Naravno bile su ispod 50 eur ukupne vrednosti.

Izgleda da je to pravilo, ako ti iz nekog razloga otvore pošiljku, moraju da ti naplate PDV i to je to.

A uvek je super i kad ti rendom neko nešto pošalje, nemaš najavu (tipa nama za firmu kad stiže) i onda samo jave da je stigla pošljika, najčešće šalje neki ino partner preko trećeg nekog lica, i onda nemamo pojma ni šta je a oni zovu na "carinjenje" pa se vrtimo u krug 🙂

1 hour ago, voodoo_ said:

e šteta, a mi baš pisali i radili intervju sa onom našom HoN ekipom što je cepala i dalje sve intenzivno ... sad neće više!

2 minutes ago, reki said:

❤️ a bila je top igra 😞 

nije bila loša, ali bukvalno žrtva free-2-play modela koji nisu ubacili, mogli su opušteno da budu čak i više zastupljeni nego LoL ali jbg, odlučili su model za naplatu.