StormScion Posted October 4, 2015 Report Share Posted October 4, 2015 nemoj da razvijas sentimentalnu vrednost sa elektronskim komponentama opecices se Quote Is the destiny of mankind controlled by some transcendental entity or law? Is it like the Hand of God hovering above? At least it is true that man has no control, even over his own will Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shekk Posted October 4, 2015 Report Share Posted October 4, 2015 (edited) :( Edited October 4, 2015 by Shekk da se jebe ova verzija foruma 1 Quote jebote, smorio si sa kukanjem vise :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
ратлук` Posted October 6, 2015 Report Share Posted October 6, 2015 Treba mi pomoc!Kupujem komp, budzet je od 30k do 35k. Nisam gejmer da mi treba neka bolesna masina, od igrica ponekad odigram dotu.Ne mora da ima graficku jer imam vec jednu.Jos jedna stvar, nije mi jasno zasto je toliko velika razlika u cenama u gigatronu i emmiu npr., bukvalno za svako parce hardvera po nekoliko hiljada dinara. Koja je vasa preporuka gde je najbolje da kupim? Da li da uzmem neku gotovu konfiguraciju ili da sastavljam PC? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fatboy Posted October 6, 2015 Report Share Posted October 6, 2015 Za te novce najbolje da uzmes neku solidnu POLOVNU konfu i bocnes tu graficku, bilo je i ovde nedavno u ponudi nesto fino, ne znam da li je jos aktuelno.... Quote Унутра је сигурно читава експлозија радости и магије! Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikbgd Posted October 7, 2015 Report Share Posted October 7, 2015 Kome da verujem http://www.eteknix.com/asus-confirms-ddr3-1-5-1-65v-works-skylake/ http://www.kitguru.net/components/motherboard/anton-shilov/intel-prolonged-usage-of-ddr3-memory-at-default-voltages-can-damage-skylake/Probas vidis. Ma i razlika izmedju i7 4790k 5-10%. A cena 20%. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted October 7, 2015 Report Share Posted October 7, 2015 Treba mi pomoc!Kupujem komp, budzet je od 30k do 35k. Nisam gejmer da mi treba neka bolesna masina, od igrica ponekad odigram dotu.Ne mora da ima graficku jer imam vec jednu.Jos jedna stvar, nije mi jasno zasto je toliko velika razlika u cenama u gigatronu i emmiu npr., bukvalno za svako parce hardvera po nekoliko hiljada dinara. Koja je vasa preporuka gde je najbolje da kupim? Da li da uzmem neku gotovu konfiguraciju ili da sastavljam PC? Evo ti za nesto malo manje od 35k po cenama iz Emmija:Intel® Core™ i3-4160 14190MSI H81M-P33 4690DDR3 4GB 1600MHz Patriot Signature 2600Kuciste + napajanje 60001TB WD Blue WD10EZEX 6390Kuciste i napajanje sam stavio onako pausalno, pogledaj sta ti se svidi od tih jeftinijih varijanti, kuciste je do 3k i neko recimo Raidmax ili LC Power napajanje je isto tu negde. Ako uzimas od "madjara" verovatno te sve ovo izadje maksimalno 30k dinara, ali moras da se raspitas, na jeftinije komponente nije toliko velika razlika. Razlike izmedju Emija i Gigatrona su zato sto je Gigatron veliki "retail" lanac po trznim centrima i ostalo pa malo vece marze imaju, kao recimo i Winwin koji je zapravo ista firma kao i Emmi, ali uglavnom skuplji. U sustini nema prevelike razlike na tako malom budzetu da li uzimas gotovu ili sam sastavljas, ali je uvek bolje sam sastaviti cisto ako hoces nesto sto tebi mozda malo vise odgovara u odnosu na ono sto je u ponudi, makar bilo i drugacije kuciste, ako se dobro secam u Emmiju nema razlike u ceni da li uzimas njihovu gotovu ili ti oni sklapaju od komponenti koje ti kazes (ili neka me neko ispravi ako gresim). Ovaj komp bi sam po sebi ok terao DOTU, ako stavis graficku jos bolje, s solidnom grafikom ce u buducnosti i neke jace igre moci da potera. Eventualno razmisliti o jos 4GB memorije u perspektivi, komotniji je rad a to sad nije skupo. Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
ратлук` Posted October 7, 2015 Report Share Posted October 7, 2015 Hvala svima na odgovoru. @Zwerko Da li bih mogao i3 4170 posto vidim da je ista cena a jedina razlika je frekvencija (3.7 GHz kod 4170, 3.6GHz kod 4160) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted October 7, 2015 Report Share Posted October 7, 2015 Naravno, doduse ni razlika u performansama nije neka dramaticna, ali ako je ista cena uzmi bolji svakako. Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qwertyu Posted October 8, 2015 Report Share Posted October 8, 2015 G3258 ili x4 860k nisu bolje opcije + jos 4gb rama? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vlada_ Posted October 9, 2015 Report Share Posted October 9, 2015 (edited) ortak ima budzet 500e za laptop, na njemu ce raditi u autocadu, mathlabu i mozda poneku ne preterano zahtevnu igru. ako moze preporuka :)koliko mu je bitno da li ce uzeti i5 ili i7 recimo? Edited October 9, 2015 by Vlada_ Quote "The horse ran away with the spoon, I wish I was on the moon, too" Link to comment Share on other sites More sharing options...
killYg0r Posted October 10, 2015 Report Share Posted October 10, 2015 airmax vlada 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted October 10, 2015 Report Share Posted October 10, 2015 (edited) ortak ima budzet 500e za laptop, na njemu ce raditi u autocadu, mathlabu i mozda poneku ne preterano zahtevnu igru. ako moze preporuka :)koliko mu je bitno da li ce uzeti i5 ili i7 recimo?Mislim da u 500evra nikako ne mozes da uvuces model sa i7, ali svakako ne bi bilo na odmet. Pogledaj ovako nesto http://www.gigatronshop.com/laptop_racunari/lenovo_b5070__59436091-46077#specifikacija - integrisana je grafika, ali za manje zahtevne igre tipa DOTA i sl ce taj intel raditi skroz ok, doda se jos 4GB rama do 60k dinara i super. Imas i ovu opciju sa odvojenom grafikom, ali koliko sam gledao taj Radeon je po performansama maltene isti kao i Intel, jedino sto ima svoju odvojenu memoriju. Ako oces bas nesto bolje od grafike onda je ovo zaista super izbor, ali je malo preko budzeta (mislim ni ova grafika nije nesto sad da ocekujes da igras Witchera, ali je duplo bolja otprilike od Intela). Naravno treba pogledati u vise prodavnica i uporediti cene, ujuriti akciju i sl, ali koliko sam primetio nazalost su po pitanju laptopova te kategorije dosta slicni. I u svakom slucaju je preporuka da se doda jos 4GB memorije za navedene poslove. Edited October 10, 2015 by Zwerko Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vlada_ Posted October 10, 2015 Report Share Posted October 10, 2015 (edited) da da, zaboravio sam da su cene hardvera otisle u kurac. ja sam pre 3 pune godine za 600e uzeo asus i7, skoro sam pogledao cenu i on je navodno bio 60k. samo sto ga nije bilo vise na lageru i ta cena nije azurirana ocigledno nakon skoka cena. u sustini ubedio sam ga da batali eksternu grafiku jer nije ni meni trebala, a igrao sam dotu na lapu, a znam da on sigurno nece igrati nista zahtevnije, ako bude i igrao bilo sta. edit: kili kili Edited October 10, 2015 by Vlada_ Quote "The horse ran away with the spoon, I wish I was on the moon, too" Link to comment Share on other sites More sharing options...
shecky Posted October 11, 2015 Report Share Posted October 11, 2015 Pozdrav drugari,Jel moze neko da mi preporuci neki sto bolji laptop do 450eura, 15", nece se na njemu igrati igre. Samo da izgura narednih 4-5 godina :)Hvala unapred! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted October 11, 2015 Report Share Posted October 11, 2015 Na primer http://www.tehnomanija.rs/laptopovi/toshiba-laptop-satellite-l50-b-1k5.html Gledaj samo da ubacis neki s i5, cene su tu oko tvoje cifre, mozda 20-30 eur gore, ali ako ces ga koristiti 4-5 godina isplati se investirati u bolji procesor. I kasnije dokupiti bar jos 4GB memorije. Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
shecky Posted October 11, 2015 Report Share Posted October 11, 2015 Hvala ti, tako sam nesto ja i razmisljao, uglavnom su oko 450-500 eura cene laptopova sa i5 procesorima. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
freej! Posted October 13, 2015 Report Share Posted October 13, 2015 Samo sto neki od ovih i5 procesora imaju samo dva jezgra o0 Kolko je to onda zapravo jace od i3 ? Quote Rider on the storm... Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted October 13, 2015 Report Share Posted October 13, 2015 Ne mnogo, jedino što dobiješ je dinamičko povećanje kloka u zavisnosti od opterećenja, što i3 nema, i možda neke advanced IT featurese koje nećeš koristiti (pišu na sajtu u tabeli "Advanced Technologies" za svaki model).Quad core modeli imaju "Q" u imenu, ali se ne sećam da sam video ijedan quad core i5 za laptopove. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
freej! Posted October 13, 2015 Report Share Posted October 13, 2015 i5 je tek sa poslednjom generacijom M procesora ušao u priču sa 4 jezgra - do sada su uvek bila 2 jezgra i 4 threada i to nije nikakva novost, stoga ne kapiram tvoje iščuđavanje.Bio sam neobavesten. Ne mnogo, jedino što dobiješ je dinamičko povećanje kloka u zavisnosti od opterećenja, što i3 nema, i možda neke advanced IT featurese koje nećeš koristiti (pišu na sajtu u tabeli "Advanced Technologies" za svaki model).Quad core modeli imaju "Q" u imenu, ali se ne sećam da sam video ijedan quad core i5 za laptopove.Tnx :) Quote Rider on the storm... Link to comment Share on other sites More sharing options...
freej! Posted October 13, 2015 Report Share Posted October 13, 2015 Kada bi ljudi izmislili nešto gde postoji odgovor na sva ta pitanja... gde bi nam kraj bio :((Postoji http://stackoverflow.com/ :)))) Quote Rider on the storm... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikolasi Posted October 16, 2015 Report Share Posted October 16, 2015 (edited) Da li je ovaj novi cip Z197X na maticnim plocam u prednosti u odnosu na Z97X samno zbog M.2 i PCI Express memorija koji mogu da rade punom brzinom?Grafika i procesor i ram memorija su iste brzine? Edited October 16, 2015 by Nikolasi Quote https://radovanloncar.wixsite.com/proizvodnjaprograma Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geno Posted October 17, 2015 Report Share Posted October 17, 2015 Niki pitaj svoje sponzore sigurno ce ti odgovoriti -.- 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikolasi Posted October 22, 2015 Report Share Posted October 22, 2015 Pogledajte kako sam popravio mikrofon: 1 Quote https://radovanloncar.wixsite.com/proizvodnjaprograma Link to comment Share on other sites More sharing options...
bad1 Posted October 22, 2015 Report Share Posted October 22, 2015 Ja sam odusevljen ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vlada_ Posted October 22, 2015 Report Share Posted October 22, 2015 decko je jednostavno intuitivno znao kako treba popraviti 'koaksionalni' kabl, ez Quote "The horse ran away with the spoon, I wish I was on the moon, too" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts