Jump to content

Koju konfiguraciju uzeti?

Slađan

Recommended Posts

Treba mi pomoc!

Kupujem komp, budzet je od 30k do 35k. Nisam gejmer da mi treba neka bolesna masina, od igrica ponekad odigram dotu.

Ne mora da ima graficku jer imam vec jednu.

Jos jedna stvar, nije mi jasno zasto je toliko velika razlika u cenama u gigatronu i emmiu npr., bukvalno za svako parce hardvera po nekoliko hiljada dinara. Koja je vasa preporuka gde je najbolje da kupim? Da li da uzmem neku gotovu konfiguraciju ili da sastavljam PC?

Treba mi pomoc!

Kupujem komp, budzet je od 30k do 35k. Nisam gejmer da mi treba neka bolesna masina, od igrica ponekad odigram dotu.

Ne mora da ima graficku jer imam vec jednu.

Jos jedna stvar, nije mi jasno zasto je toliko velika razlika u cenama u gigatronu i emmiu npr., bukvalno za svako parce hardvera po nekoliko hiljada dinara. Koja je vasa preporuka gde je najbolje da kupim? Da li da uzmem neku gotovu konfiguraciju ili da sastavljam PC?

Evo ti za nesto malo manje od 35k po cenama iz Emmija:

Intel® Core™ i3-4160    14190
MSI H81M-P33    4690
DDR3 4GB 1600MHz Patriot Signature     2600
Kuciste + napajanje    6000
1TB WD Blue WD10EZEX    6390

Kuciste i napajanje sam stavio onako pausalno, pogledaj sta ti se svidi od tih jeftinijih varijanti, kuciste je do 3k i neko recimo Raidmax ili LC Power napajanje je isto tu negde. Ako uzimas od "madjara" verovatno te sve ovo izadje maksimalno 30k dinara, ali moras da se raspitas, na jeftinije komponente nije toliko velika razlika. Razlike izmedju Emija i Gigatrona su zato sto je Gigatron veliki "retail" lanac po trznim centrima i ostalo pa malo vece marze imaju, kao recimo i Winwin koji je zapravo ista firma kao i Emmi, ali uglavnom skuplji. U sustini nema prevelike razlike na tako malom budzetu da li uzimas gotovu ili sam sastavljas, ali je uvek bolje sam sastaviti cisto ako hoces nesto sto tebi mozda malo vise odgovara u odnosu na ono sto je u ponudi, makar bilo i drugacije kuciste, ako se dobro secam u Emmiju nema razlike u ceni da li uzimas njihovu gotovu ili ti oni sklapaju od komponenti koje ti kazes (ili neka me neko ispravi ako gresim). Ovaj komp bi sam po sebi ok terao DOTU, ako stavis graficku jos bolje, s solidnom grafikom ce u buducnosti i neke jace igre moci da potera. Eventualno razmisliti o jos 4GB memorije u perspektivi, komotniji je rad a to sad nije skupo. 

Heghlu'meH QaQ jajvam

ortak ima budzet 500e za laptop, na njemu ce raditi u autocadu, mathlabu i mozda poneku ne preterano zahtevnu igru. ako moze preporuka :)

koliko mu je bitno da li ce uzeti i5 ili i7 recimo?

Edited by Vlada_

"The horse ran away with the spoon, I wish I was on the moon, too"

ortak ima budzet 500e za laptop, na njemu ce raditi u autocadu, mathlabu i mozda poneku ne preterano zahtevnu igru. ako moze preporuka :)

koliko mu je bitno da li ce uzeti i5 ili i7 recimo?

Mislim da u 500evra nikako ne mozes da uvuces model sa i7, ali svakako ne bi bilo na odmet. Pogledaj ovako nesto http://www.gigatronshop.com/laptop_racunari/lenovo_b5070__59436091-46077#specifikacija - integrisana je grafika, ali za manje zahtevne igre tipa DOTA i sl ce taj intel raditi skroz ok, doda se jos 4GB rama do 60k dinara i super. Imas i ovu opciju sa odvojenom grafikom, ali koliko sam gledao taj Radeon je po performansama maltene isti kao i Intel, jedino sto ima svoju odvojenu memoriju. Ako oces bas nesto bolje od grafike onda je ovo zaista super izbor, ali je malo preko budzeta (mislim ni ova grafika nije nesto sad da ocekujes da igras Witchera, ali je duplo bolja otprilike od Intela). Naravno treba pogledati u vise prodavnica i uporediti cene, ujuriti akciju i sl, ali koliko sam primetio nazalost su po pitanju laptopova te kategorije dosta slicni. I u svakom slucaju je preporuka da se doda jos 4GB memorije za navedene poslove. 

Edited by Zwerko

Heghlu'meH QaQ jajvam

da da, zaboravio sam da su cene hardvera otisle u kurac. ja sam pre 3 pune godine za 600e uzeo asus i7, skoro sam pogledao cenu i on je navodno bio 60k. samo sto ga nije bilo vise na lageru i ta cena nije azurirana ocigledno nakon skoka cena. u sustini ubedio sam ga da batali eksternu grafiku jer nije ni meni trebala, a igrao sam dotu na lapu, a znam da on sigurno nece igrati nista zahtevnije, ako bude i igrao bilo sta.

edit: kili kili

Edited by Vlada_

"The horse ran away with the spoon, I wish I was on the moon, too"

Ne mnogo, jedino što dobiješ je dinamičko povećanje kloka u zavisnosti od opterećenja, što i3 nema, i možda neke advanced IT featurese koje nećeš koristiti (pišu na sajtu u tabeli "Advanced Technologies" za svaki model).

Quad core modeli imaju "Q" u imenu, ali se ne sećam da sam video ijedan quad core i5 za laptopove.

i5 je tek sa poslednjom generacijom M procesora ušao u priču sa 4 jezgra - do sada su uvek bila 2 jezgra i 4 threada i to nije nikakva novost, stoga ne kapiram tvoje iščuđavanje.

Bio sam neobavesten.

Ne mnogo, jedino što dobiješ je dinamičko povećanje kloka u zavisnosti od opterećenja, što i3 nema, i možda neke advanced IT featurese koje nećeš koristiti (pišu na sajtu u tabeli "Advanced Technologies" za svaki model).

Quad core modeli imaju "Q" u imenu, ali se ne sećam da sam video ijedan quad core i5 za laptopove.

Tnx :)

Rider on the storm...