fatboy Posted July 14, 2018 Report Share Posted July 14, 2018 On 7/10/2018 at 6:50 PM, iguana said: Opet ja.... Dakle treba mi novi komp ( bez monitora) za rad (2d/3d projektovanje i modelovanje). Budzet mi je 900 - 1000 evra i imam samo jedan uslov - graficka ne sme da bude Ati jer se ipak primecuje razlika izmedju Ati-ja i Nvidije u nekim 3d aplikacijama (nije znacajna ali ipak ako vec nesto placas onda uzmi najbolje). Dakle sta preporucujete? Neki intel i5 cpu (nova serija), 1050Ti grafika, ssd i ostalo sto ide uz to... Quote Унутра је сигурно читава експлозија радости и магије! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Touche Posted October 9, 2018 Report Share Posted October 9, 2018 Ajmo znalci savet kako pare da se potrose. Imam Ryzen 1200 (OC na 3.7ghz), Geil ddr4 8gb 2400mhz i Zotac 1050ti 4gb. Razmisljao sam da uzmem novi procesor (2600 ili 2600x) + 16gb rama na 3000mhz ako preostane kesa, jer mi deluje suludo da jurim neku graficku sa ovakvim cenama. Pitanje je sada, da li se isplati doplatiti dodatnih 50e za 2600x? Dok ova memorija deluje pristojno https://www.winwin.rs/racunari-i-komponente/racunarske-komponente/ram-memorije/memorija-dimm-ddr4-2x8gb-3000mhz-geil-evo-forza-cl16-gfr416gb3000c16adc-8628939.html Komp se koristi za poneku igru (ceka se Cyberpunk) u 1080p i CAD/Revit . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grotar2 Posted October 17, 2018 Report Share Posted October 17, 2018 Posto je sadasnja konfiguracija stara vec 6 godina, krenuo sam da trazim novu, koja treba da gura otprilike oko 5 god. Prvi utisak je da su cene bas naduvane pogotovo za mid range komponente. Bacio sam pogled na gotove konfiguracije i naletim na ovu Koja je fora sa tim, da uzimam pojedinacno komponente cena bi bila skoro duplo veca... Ako bi se i odlucio za ovu konfiguraciju da li se isplati doplata za novu RTX 2080, vidim da je mozda 50 evra skuplja od ove 1080ti ali da ima manje rama. Isto da li se mozda vise isplati da se ubaci i5-8600k umesto Ryzena 2700x ? Ako je neko imao iskustva sa ovim komponentama neka da savet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grotar2 Posted October 17, 2018 Report Share Posted October 17, 2018 Kada se odbiju porezi, skupio bi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted October 17, 2018 Report Share Posted October 17, 2018 4 hours ago, Grotar2 said: Bacio sam pogled na gotove konfiguracije i naletim na ovu Hoce da proguraju svoje racunare pa onda daju bolju cenu za celu masinu sto zapravo i nije tako lose. Verovatno dosta jeftinije mozes da prodjes kod madjara, ali s obzirom da pricas o odbijanju poreza kapiram da ti to nije opcija. I5 u toj varijanti je i dalje bolji u single-core performansama, sto je najcesce bitno u igrama, ali je znacajno losiji od 2700x u aplikacijama koje koriste multi-core, odnosno i kada imas mnogo aplikacija otvorenih istovremeno. Rekao bih da je AMD trenutno bolji izbor u tom cenovnom rangu, pogotovu sto cene Intel procesora nesto divljaju poslednjih mesec-dva valjda zbog nekih promena u proizvodnji, sta li. Nova generacija Nvidia kartica je svakako bolje ulaganje u buducnost, ali mislim da je realno da 1080ti u Full HD opusteno gura sve igre opusteno narednih 4-5 godina. E sad ako hoces vecu rezoluciju onda mora vise para :) Ali mislim da nema kartice za koju bi sada mogli da kazemo da ce 4-5 godina gurati 4K, cak je i 1440p rezolucija upitna u tom smislu. 8GB rama bi trebalo da bude sasvim dovoljno u toj doglednoj buducnosti tako da o tome ne bih brinuo. I da, ovde definitivno fali neki SSD, vidim da daju opciju kao doplatu, svakako 240GB ili vise. Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasamnepismen Posted October 18, 2018 Report Share Posted October 18, 2018 my 2c Na ovakav komp treba dati ~100e za napajanje + nemas pojma kakav RAM dobijas. Quote . Link to comment Share on other sites More sharing options...
samur Posted October 19, 2018 Report Share Posted October 19, 2018 Da se malo isprdim i ja. Meni je ta konfa krnjava. Nikad ne bih uzeo gotovu konfu. Rhino kuciste, ram ne znas koji je, napajanje je smesno za konfu od 1300 ili koliko vec e. Plus na to sve bi lego nvme m2 ssd koji nije jeftin. Komp sa hdd :D. Ne znam za sta koristis komp, al pomoglo bi pri izboru... Pretpostavljam da se igras, al jel je 60/144/240 fps potrebno? koja rezolucija? Jel opanjis sve detalje u witcher 3 hairworks on ili je sve low u cs i bindujes kalas? Mislim da kontas gde to sve ide... Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
primo Posted October 20, 2018 Report Share Posted October 20, 2018 RAM je jako bitan za ryzen tako da nemoj da uzimas dok ne proveris to Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grotar2 Posted October 20, 2018 Report Share Posted October 20, 2018 (edited) Ovo je nova ponuda Moguce je zameniti do dve komponente Matična ploča : Gigabyte AM4 X470 Aorus Ultra Gaming DDR4/SATA3/GLAN/7.1/USB 3.1 Procesor : AMD AM4 Ryzen 7 2700X, 3.7GHz BOX Ram memorija : DDR4 16GB 2400MHz GeIL D4 Pristine series CL17, GP416GB2400C17SC - da li se isplati da trazim zamenu za neku drugu memoriju cini mi se da je ova memorija medju najjeftinijim ? Grafička karta : GeForce GTX 1080 Ti Gainward PHOENIX 11GB GDDR5, HDMI/DP/352bit/426018336-3941 HDD : HDD 3.5" SATA3 7200 2TB Toshiba DT01ACA200, 64MB Napajanje : 700W Raidmax Cobra RX-700AC-B, 80PLUS Bronze - vidim da se ljudi zale masovno da je ovo napajanje krs, predlog za neko drugo da cena bude oko 13k - ? Kućište : Kuciste Rhino RX458 Kada se odbiju porezi izasla bi oko 130k konfiguracija, da uzimam pojedinacno komponente cena sa znatno slabijim komponentama bi bila skoro ista ili mozda cak i veca, zato mi se i svidela ova konfiguracija. Sto se tice rezolucije trenutno koristim 1080 monitor ali plan mi je da se uskoro prebacim na vecu rezoluciju. Sto se detalja tice zeli da opalim uglavnom max npr. kao sto gore rece Witcher 3 sa hairworksom, posto sam u zadnje 4 god propustio vecinu dobrih naslova. I naravno doplatio bi za ssd od 240gb (6,5k) ili 480 (13k) u zavisnosti koliko ove druge komponente povecaju cenu. Edited October 20, 2018 by Grotar2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
primo Posted October 20, 2018 Report Share Posted October 20, 2018 Pogledaj na GamersNexus kanalu testove rajzena sa razlicitim memorijama. Koliko se secam dobio bi znacajno na performansama sa 3000 do 3200mhz memorijom... al obavezno pogledaj sa kojim tacno memorijama i plocom je on testirao... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grotar2 Posted October 21, 2018 Report Share Posted October 21, 2018 (edited) Pregledao sam dosta testova mislim da cu uzeti ovu memoriju, definitivno vredi dati vise para za brzu memoriju. Sto se napajanja tice mislio sam da uzmem ovaj Seasonic ili je dovoljno i ovo Antecovo, da li ce 620w biti dovoljno za ovaj sistem? Edited October 21, 2018 by Grotar2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dick Warlock Posted October 23, 2018 Report Share Posted October 23, 2018 Sisonik je vrh, a ovaj "Antec", iako dobar brend, je napravljen od strane CWT. 600w puna kapa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G!!! Posted October 23, 2018 Report Share Posted October 23, 2018 1080ti u kombinaciji - ipak idi na minimum 600W bez dileme, ne bih rekao da je to puna kapa nadam se da ne kupujes zaista u najskupljem win winu, to isto napajanje jeftinije recimo imas ovde http://www.racunari.net/detalji/index.php?kompo=1501074232&k=15 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
primo Posted October 23, 2018 Report Share Posted October 23, 2018 Tuga za tu memoriju... 28k.. Ja sam platio Corsair 2x8GB LPX CL15 3000Mhz kod madjara proslu zimu malo manje od 170e.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grotar2 Posted November 1, 2018 Report Share Posted November 1, 2018 Batalio sam gotovu konfiguraciju i povecao budzet malo. Cini mi se da na R7-2700x zasnovana konfiguracija (dobra ploca i memorija su kod nas preskupe) na kraju izadje skuplja od one zasnovane na i5-8600k. Posto me streaming ne zanima, vec samo gaming mislim da je intel ipak bolji izbor. Povecao sam budzet na 180k ( kada se odbije PDV dodje taman na oko 150 ) Matična ploča - ASRock LGA1151 Z370 Pro4 Procesor - LGA1151 i5-8600K, 3.6GHz BOX Memorija - DIMM DDR4 2x8GB 3000MHz G.Skill SniperX CL16 Grafička kartica GeForce - GeForce GTX1070 Ti Zotac Mini 8GB DDR5 Napajanje - 620W Seasonic SS-620GM2 Gornje komponente izadju oko 152k Treba mi predlog za: SDD - ? CPU hladnjak - ? Kuciste - ? i da sve to uklopi do 180k... Naravno ako ima drugih predloga dobrodosli su. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daniiL Posted November 1, 2018 Report Share Posted November 1, 2018 Koliki kapacitet SSD ti treba? Imas u emmiju Samsung 860 250Gb za 7500(mada kad kliknes na proizvod pise 8000mije ni to lose). Jel bi klokovao cpu dosta ili ne? Ako ne, onda imas LC power hladnjake za smesne pare, a u rangu su duplo skupljih. Kakvo kuciste preferiras, sa lgbt osvetljenjima i ostalim cudima ili neko stealth? Quote The rain makes such a lovely sound To those who're six feet underground Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grotar2 Posted November 1, 2018 Report Share Posted November 1, 2018 Vidim da ima turbo boost do 4,3 Ghz, tako da cu ukoliko bude potrebe ici do 4,5 mozda 4,7, nemam maneru da jurim 5 Ghz. Kuciste da nema nikakva osvetljenja, samo da bude funkcionalno i da ima mesta za sve kablove. Posto nemam nameru da uzimam HDD uzeo bih SSD od 480 ili vise Gb. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
StormScion Posted November 12, 2018 Report Share Posted November 12, 2018 (edited) Ima ovih 480gb Sata SSDova za 10k to ti je sada bestbuy, Adata npr radi posao. Brzina ti je nebitna, nemoj da te loze na to, samo da je SSD i da ne riknjava / baguje... Ja sam se zajebao pa platio vise "samsung tehnologiju" 870evo pa opet baguje vise nego ovi neki budzet SSDovi. Kuciste neko MS industrial ima ih za 3000 i rade posao . Skoro sam sklopio dve konfiguracije jedno sa Ms industrial Spectrumi NZXT S340elite mislim da se zove ono sa kaljenim staklom... i da jeste NZXT malo kvalitetniji ali funkcionalno super kuciste je ovo MSindustrial i mislim da moze da se nadje za 4000 dingera. Ja licno imam Msindustrial titan i odlicno je za malo ozbiljnije hladnjenje i isto je tu negde oko 4000. Hladnjak sta god nadjes da moze da se nakalemi i da nije preko 4 - 5k Ostalo ti je ozbiljno bacanje para. Isto ti preporucujem da uzmes ryzena r5 2600 i neku b350 plocu jer ne moras nista da klokujes i da instaliras dodatne hladnjake i gluposti komp ce da ti radi kao secer... onaj stock hladnjak kida. Tu ustedis odma ~30tak evra plus razlika u ceni ploce i procesora mozes da navuces ustedu do 100tinak evra. Razlika izmedju 1070ti i 1080 skoro... ili ulozi u nesto drugo pametnije npr bolji monitor tastaturu misa sta god. Ustedeces na kesu znacajno a u igrama nema razlike. Plus verovatno ce i bolje da radi kada popalis youtube i jos desetak programa u pozadini kada krenu da drljaju kao sto vecini i radi. Edited November 12, 2018 by StormScion Quote Is the destiny of mankind controlled by some transcendental entity or law? Is it like the Hand of God hovering above? At least it is true that man has no control, even over his own will Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grotar2 Posted November 12, 2018 Report Share Posted November 12, 2018 (edited) Hvala na odgovoru. Nešto sam ovako sklopio vodeći se tvojom preporukom, ako budem stalno čekao nešto novo da izađe, nikada neću uzeti novu konfiguraciju. Što se tiče procesora koja je razlika izdmeđu 2600x i običnog 26000 Ryzena? Vidim da je x verzija neznatno skuplja ali malo brža. Što se tiče memorije imam jeftinijih ali vidim da mnogi kažu da je za Ryzen jako bitna brza memorija kao i da je samsungova, koju ovaj model ima. Što se tiče kućišta koliko sam video u opisima ovo winston bez dodatnih kulera je za 3 do 4 stepena hladnije od Spectruma, jeste da izgleda lošije ali to mi nije bitno uopšte. Pošto sam uštedo na procesoru i kućištu onda sam se malo ispružio za grafičku, mislim da će 2070 dugo raditi sovj posao. Procesor - AMD AM4 Ryzen 5 2600, 3.4GHz BOX Memorija - DIMM DDR4 2x8GB 3200MHz G.Skill RipjawsV CL14, F4-3200C14D-16GVR Grafička kartica - GeForce RTX 2070 Zotac AMP Extreme 8GB DDR6 Napajanje - 620W Seasonic SS-620GM2 Kućište - Kućište MS Industrial WINSTON SSD - SSD M.2 480GB ADATA Premier SP550 560/510MB/s, ASP550NS38-480GM-C HDD - Nemam blage koji treba uzeti, kontam da mi ne treba neki skup ako uzimam SSD, možda ovo čudo - HDD 3.5" SATA3 7200 1TB WD Blue WD10EZEX, 64MB Kada se odbije pdv dodje na oko 150k, što je sasvim prihvatljivo.... Edited November 12, 2018 by Grotar2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
StormScion Posted November 12, 2018 Report Share Posted November 12, 2018 (edited) 6 hours ago, Grotar2 said: Hvala na odgovoru. Nešto sam ovako sklopio vodeći se tvojom preporukom, ako budem stalno čekao nešto novo da izađe, nikada neću uzeti novu konfiguraciju. Što se tiče procesora koja je razlika izdmeđu 2600x i običnog 26000 Ryzena? Vidim da je x verzija neznatno skuplja ali malo brža. Što se tiče memorije imam jeftinijih ali vidim da mnogi kažu da je za Ryzen jako bitna brza memorija kao i da je samsungova, koju ovaj model ima. Što se tiče kućišta koliko sam video u opisima ovo winston bez dodatnih kulera je za 3 do 4 stepena hladnije od Spectruma, jeste da izgleda lošije ali to mi nije bitno uopšte. Pošto sam uštedo na procesoru i kućištu onda sam se malo ispružio za grafičku, mislim da će 2070 dugo raditi sovj posao. Procesor - AMD AM4 Ryzen 5 2600, 3.4GHz BOX Memorija - DIMM DDR4 2x8GB 3200MHz G.Skill RipjawsV CL14, F4-3200C14D-16GVR Grafička kartica - GeForce RTX 2070 Zotac AMP Extreme 8GB DDR6 Napajanje - 620W Seasonic SS-620GM2 Kućište - Kućište MS Industrial WINSTON SSD - SSD M.2 480GB ADATA Premier SP550 560/510MB/s, ASP550NS38-480GM-C HDD - Nemam blage koji treba uzeti, kontam da mi ne treba neki skup ako uzimam SSD, možda ovo čudo - HDD 3.5" SATA3 7200 1TB WD Blue WD10EZEX, 64MB Kada se odbije pdv dodje na oko 150k, što je sasvim prihvatljivo.... 150k mnogo je to batice... nadam se da ne uzimas neki l33t plocu od 300evra i slicno :) 2600x ima XFR koji radi lepo i dobra je tehnologija. Ako je razlika do 2000 dinara uzmi x ako je vise uzmi obican i jedan i drugi su super. Na najslabijim plocama sam u 3 klika dizao oba na 3700 i zadrzavao turbo boost enabled i nema throtlinga i slicnog, iskreno vise od toga ti ne treba jer procesor radi savrseno i prejak je. Sto se tice memorije nemoj da bacas pare. Da tacno je to za ryzen da se bolje skalira sa visom freq. RAMa , ali uzimajuci u obzir cene RAMA to je bacanje para, uvek je bolje da uzmes te pare i da ih stavis u grafiku ili u vise rama. Znaci uzmi neki 2866 najjeftiniji RAM modul i uzmi 16gb (2x8) minimum. To ti je negde trenutno best buy jer vec od 3000mhz krece dranje koze sa ledja zarad nicega. Nemoj da te loze youtuberi razliku neces primetiti zbog rama nego zbog tih ustedjenih para ili u dzepu ili u grafici / ssdu / ramu / monitoru. Uzmi winston kuciste Odradice ti posao i ok je. Od grafike mislim da je bolja kupovina 1070, malo su overpriced te 1070ti i 2070 ali ok . Prva generacija raytracinga i kad i ako zazivi raytracing ove prve serije bice za kantu ne ulazi u to. Ja bi uzeo od rudara 1070/1070ti sa garancijom ima ih budzasto sada se prodaju i dalje rade lepo. Seasonic sam prvo napisao da je overpriced i onda pogledao cenu i sada je korektna cena. Inace su overpriced brend, sada su korektni , malo pala cena dole malo ostali otisli gore ... kod nas je ionako izbog katastrofa. Tako da je to ok. SSD ovo sto je trotky rekao tu moze da se ustedi 3hiljade. HDD ti ne treba osim ako nisi hrchak pa skupljas filmove ofline i imas neke specijalne potrebe ako je tako uzmi neki hard disk. u suprotnom uzmi 2x480gb ssd. Ili uzmi jedan SSD i posle dokupi drugi od 500gb ili tera. Iskreno ja bi ti preporucio da skreses ovo gore sto sam napisao i da uzmes neki brutalan monitor 32 ili 34 incha sa 144hz osvezenje i VA panelom jer to ti je bolje od skoro pa bilo cega. Znaci najeftinija solidna ploca + r5 2600 + 1070 + 16gb 2866 rama + 480gb ssd + 620w napajanje i neki brutalan monitor i da uzivas ako imas monitor 24incha / 27 incha veruj mi to ti je najbitnije da upgradujes :) bitnije je od misa i tastature po meni sto se periferija tice. Edited November 12, 2018 by StormScion Quote Is the destiny of mankind controlled by some transcendental entity or law? Is it like the Hand of God hovering above? At least it is true that man has no control, even over his own will Link to comment Share on other sites More sharing options...
Demian Posted November 21, 2018 Report Share Posted November 21, 2018 Dajte neki predlog (totalno sam out, ali baš) za desktop, casual gaming ako može da se uklopi u cenu, 50 max 60k. Mora postojati mogućnost kupovine na rate ili jos bolje ako ima povraćaj poreza za strane državljane. Zapalo mi za oko ovo: https://www.gigatron.rs/gigatron_racunari/gigatron_prime_lider_a729_ryzen_5-166930 Moze bolje, jeftinije? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vlada_ Posted November 21, 2018 Report Share Posted November 21, 2018 (edited) . Edited November 21, 2018 by Vlada_ Quote "The horse ran away with the spoon, I wish I was on the moon, too" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tu-i-Tamo Posted January 12, 2019 Report Share Posted January 12, 2019 On 11/12/2018 at 6:14 PM, Grotar2 said: Hvala na odgovoru. Nešto sam ovako sklopio vodeći se tvojom preporukom, ako budem stalno čekao nešto novo da izađe, nikada neću uzeti novu konfiguraciju. Što se tiče procesora koja je razlika izdmeđu 2600x i običnog 26000 Ryzena? Vidim da je x verzija neznatno skuplja ali malo brža. Što se tiče memorije imam jeftinijih ali vidim da mnogi kažu da je za Ryzen jako bitna brza memorija kao i da je samsungova, koju ovaj model ima. Što se tiče kućišta koliko sam video u opisima ovo winston bez dodatnih kulera je za 3 do 4 stepena hladnije od Spectruma, jeste da izgleda lošije ali to mi nije bitno uopšte. Pošto sam uštedo na procesoru i kućištu onda sam se malo ispružio za grafičku, mislim da će 2070 dugo raditi sovj posao. Procesor - AMD AM4 Ryzen 5 2600, 3.4GHz BOX Memorija - DIMM DDR4 2x8GB 3200MHz G.Skill RipjawsV CL14, F4-3200C14D-16GVR Grafička kartica - GeForce RTX 2070 Zotac AMP Extreme 8GB DDR6 Napajanje - 620W Seasonic SS-620GM2 Kućište - Kućište MS Industrial WINSTON SSD - SSD M.2 480GB ADATA Premier SP550 560/510MB/s, ASP550NS38-480GM-C HDD - Nemam blage koji treba uzeti, kontam da mi ne treba neki skup ako uzimam SSD, možda ovo čudo - HDD 3.5" SATA3 7200 1TB WD Blue WD10EZEX, 64MB Kada se odbije pdv dodje na oko 150k, što je sasvim prihvatljivo.... Uzmi neko bolje kuciste. To je bukvalno kao revna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
toma Posted January 12, 2019 Report Share Posted January 12, 2019 hvala puno Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tu-i-Tamo Posted January 13, 2019 Report Share Posted January 13, 2019 Da li se isplati ova zamena? 2700x + Asus ROG Crosshair VII HERO + 200e za 9900K + Asus Maximus Hero X. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts