SIN Posted September 25, 2012 Report Share Posted September 25, 2012 Trakija? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted September 25, 2012 Report Share Posted September 25, 2012 Adrijanopolj/Jedrene? Ali zar to nije po defaultu pripalo Bugarima? Ne, Jedrene su tada još uvek ostale u sklopu Otomanskog carstva. A Daki Trakija je poprilično velika oblast, izdeljena je tada između Turske i Istočne Rumelije (čije pripajanje Bugarskoj je bio povod za rat 1885. godine), ali nisam na to mislio, recimo samo da je u pitanju nešto južnije :) Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
BarcaS take 2 Posted September 26, 2012 Author Report Share Posted September 26, 2012 Nisam ni procitao da je Berlinski kongres u pitanju, vec sam se prebacio na Drugi balkanski rat. :) Hmmmm... ne znam sta je Turska osvojila, mozda Makedoniju? Quote https://www.g2a.com/r/barcas Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted September 26, 2012 Report Share Posted September 26, 2012 pa koliko ja znam, turska nije ni izgubila makedoniju na berlinskom kongresu, nemam pojma koja bi to teritorija mogla da bude, mozda neko grcko ostrvo? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prota_ Posted September 26, 2012 Report Share Posted September 26, 2012 krim ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted September 26, 2012 Report Share Posted September 26, 2012 Makedonija je tada još bila u okviru Turske, Krim nisu posedovali ni pre rata. Dule je najbliži, ali obratite pažnju na činjenicu da su deo te teritorije kasnije povratili :) Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
BarcaS take 2 Posted September 26, 2012 Author Report Share Posted September 26, 2012 Onda je lako. :) ja sam mislio da su je povratili neposredno potom a ne vek kasnije. Kipar koji je pripao Englezima :))) Quote https://www.g2a.com/r/barcas Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted September 26, 2012 Report Share Posted September 26, 2012 Tacno, ja nisam rekao kad su povratili :) postavljaj. Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted September 26, 2012 Report Share Posted September 26, 2012 ah ta trik pitanja..ajmo barcase! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BarcaS take 2 Posted September 27, 2012 Author Report Share Posted September 27, 2012 Ajmooo!!! IJAOOOOOOOOOOOOOOO Sta je republicko vencanje? Quote https://www.g2a.com/r/barcas Link to comment Share on other sites More sharing options...
BarcaS take 2 Posted October 1, 2012 Author Report Share Posted October 1, 2012 Majku mu, niko se nije udao od vas? Republicko vencanje je bio popularan nacin revolucionara u Francuskoj, narocito Jakobijanaca za ubijanje "klasnog neprijatelja". Vezivao se muskarac za zenu i zajedno su se bacali u reku, mada kasnije je svaki oblik usmrcivanja bio kul za doticne, probadanje jednim ubodom maca, jedan metak za oboje i tako. Kazu da je najvise ljudi ubijeno na takav nacin u Nantu. Quote https://www.g2a.com/r/barcas Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted October 2, 2012 Report Share Posted October 2, 2012 koje godine je postavljen prvi telegrafski kabl izmadju evrope i amerike...ne morate bas tacnu godinu, makar deceniju:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted October 2, 2012 Report Share Posted October 2, 2012 ..i tako je tema napravila pun krug :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted October 2, 2012 Report Share Posted October 2, 2012 cek, bilo je pitanje...a jbga, ni neko ko prati stalno topic ne moze da drzi 156 strana u glavi:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIN Posted October 2, 2012 Report Share Posted October 2, 2012 Joj nemam pojma, kraj 19. pocetak 20... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AlexG Posted October 3, 2012 Report Share Posted October 3, 2012 Ja bih rekao sredina 19. veka.....lupio sam, mada mislim da sam negde daaavno čitao da je u to vreme pušten transatlanstki kabl, od valjda Engleske ili Irske do Njufaundelnda... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Debeli Posted October 3, 2012 Report Share Posted October 3, 2012 и ја мислим да је нека од последњих деценија 19тог века. Quote MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVAStyle over subsistenceCrown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted October 3, 2012 Report Share Posted October 3, 2012 cek, bilo je pitanje...a jbga, ni neko ko prati stalno topic ne moze da drzi 156 strana u glavi:) Transatlantski kabl je iz trećeg pokušaja položen između Velike Britanije i SAD, negde oko 1856, plus minus koja godina. Prvu poruku je uputila kraljica Viktorija američkom predsedniku (Ruzveltu?). Kabl se koristio za hitnu diplomatsku komunikaciju i berzanske indekse, i bio je kratkog veka, pošto ga je spalio samouki američki inženjer. Mislim da je ovo bilo među prvim pitanjima koje sam postavio u pitalicama :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 3, 2012 Report Share Posted October 3, 2012 ruzvelti su bili oko 1910. i oko drugog svetskog rata, tako da nije njemu :D 1856 je verovatno jedan pre linkolna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted October 3, 2012 Report Share Posted October 3, 2012 Sad pogledah, Bjukenon je bio predsednik, Tedi se rodio 1858. godine kada je uspostavljena komunikacija. Interesantno je da je i Mihajlo Pupin značajno doprineo unapređenju transatlatskog kabla - pupinovi kalemovi su upravo izumljeni da bi rešili problem distorzije signala koji je bio jako izražen na tolikim razdaljinama.A sada jedno pitanje iz Politikinog Zabavnika: Ko je bio Palman Braht? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted October 4, 2012 Report Share Posted October 4, 2012 morao sam da izguglam, do jaja prica, hint, srednji vek i domaca istorija:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BarcaS take 2 Posted October 4, 2012 Author Report Share Posted October 4, 2012 Ja sam procitao u Zabavniku, pa mi glupo da odgovorim jer pre PZ-a nisam znao za njega. Ali da je bio monstrum, bio je. Quote https://www.g2a.com/r/barcas Link to comment Share on other sites More sharing options...
PROTOZZQ Posted October 4, 2012 Report Share Posted October 4, 2012 Ае ново питање. (: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Corey Posted October 5, 2012 Report Share Posted October 5, 2012 Који приморски град Црне Горе је 300 година био на лошем гласу због гусарења и велике пијаце робова, и под чијом влашћу је то учињено? Други део питања је ту да пружи неки историјски контекст, да не вуче сувише на географију : ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BarcaS take 2 Posted October 5, 2012 Author Report Share Posted October 5, 2012 (edited) Kotor? Inace gosn Ze Dzrman iz Kalijevog pitanja je vitez, Saksonac u sluzbi Cara Dusana, vodja najamnika, prosilac/provodadzija i jedan od glavnih savetnika. Vrlo nezgodno, zajebaT lik i vrlo pozitivan iako je bio placenik. Kali ce Vam ispisati malo vise, kad vidi. Edited October 5, 2012 by BarcaS take 2 Quote https://www.g2a.com/r/barcas Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts