Mistress Posted December 30, 2011 Report Share Posted December 30, 2011 Poslednje "Preobrazaj" [metamorphosis] Franca Kafke.. Citao neko? Utisci? APEL : otvorite subforum BOOKS u entertainmentu ! Ljudi bi mozda i pricali o knjigama ali kome padne na pamet da topic trazi u >Film & TV< ?? Quote Gde god krocim tu topik ne raste (ubivam s komentari topike) :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sinistral Posted December 30, 2011 Report Share Posted December 30, 2011 +1 Ajd sto je glupo sto postoji jedan topic za SVE knjige, nego potpuno sprecava nekoga ko ne zna da je to ovde da ucestvuje... A iz mog iskustva ako ljudima das poseban podforum/topic za pricu o necemu, vise se o tome prica. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolkonski Posted December 30, 2011 Report Share Posted December 30, 2011 Kao ĆĄto sam veÄ u nekoliko navrata rekao. Napravite dovoljno tema u ovom podforumu pa Äemo napraviti podforum za knjige, nije nikakav problem. @Mis Äitao sam Metamorfozu relativno skoro. Sjajna priÄa. NajviĆĄe su me fascinirale te njegove naizgled obiÄane reÄenice koje stvaraju jezivu atmosferu. Kada bih svaku reÄenicu izvukao van konteksta, verovatno bi delovale obiÄno, ali zajedno sve... Niko tako ne piĆĄe. Interesantno je da svi uticaji na glavnog lika dolaze spolja i u tom smislu on nema nikakve ĆĄanse da bilo ĆĄta promeni. To je zanimljivo pre svega zbog toga ĆĄto je u to vreme doĆĄlo do ekplozije psihologije i uopĆĄte sve je bilo okrenuto ka "unutraĆĄnjem" Äoveku, odnosno ĆŸivotu Äoveka iz njegove perspektive. Ko nije proÄitao Metamorfozu, neophodno je da to uradi, daje novu perspektivu. @Topik "U miso supi" - Rju Murakami U pitanju je "horor" priÄa. Pod znacima navoda jer je horor deo samo katalizator u priÄi glavnog junaka. Opisi Tokia i samih Japanaca su vrlo zanimljivi, naroÄito ako imate nekog u Japanu da o tome prodiskutujete, meÄutim knjiga nije niĆĄta posebno. Prevod koji se kod nas moĆŸe naÄi je sa engleskog jezika i iako je dopar i pismen (ĆĄto je postao raritet kod nas), oseÄa se kao da je knjiga pisana na engleskom, ĆĄto nije. Quote ----------------- nema vise zezanja A.B. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted December 30, 2011 Report Share Posted December 30, 2011 Kao ĆĄto sam veÄ u nekoliko navrata rekao. Napravite dovoljno tema u ovom podforumu pa Äemo napraviti podforum za knjige, nije nikakav problem. U tom sluÄaju bi mogle i stripske teme da se sjedine sa knjigama, poĆĄto je to jedna od literarnih formi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolkonski Posted December 30, 2011 Report Share Posted December 30, 2011 MoĆŸe. Quote ----------------- nema vise zezanja A.B. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mohican Posted December 30, 2011 Report Share Posted December 30, 2011 Ae ovde...jos kao klinac sam citao prvu knjigu iz serijala Dina...ona je u Polarisovom izdanju podeljena na 3 dela, Dina, Muad'Dib i Prorok...u tom istom izdanju serijal se nastavlja ovim redom: Deca Dine, Mesija Dine, Bozanski car Dine, Jeretici Dine i Kapitol Dina. Ali redosled izdavanja knjiga je drugaciji. Jel to znaci da serijal ne ide hronoloski vec ima retrospektive. Drugim recima, koju knjigu sad da uzmem da citam:). Znam da odgovaram na post iz oktobra al jbg tek sad videh a tu sam stao sa citanjem topika pa me tu bacio. Quote OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVEBEST VIEWED WITH A MONITOR Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted December 30, 2011 Report Share Posted December 30, 2011 fala mohi, evo upravo sam zavrsio decu dine, pa cu posle nove da svratim do nase biblioteke da vidim dal imaju god emperor of dune Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sinistral Posted December 30, 2011 Report Share Posted December 30, 2011 Ove knjige spadaju u osnovni Dune serijal (tj. da ih je pisao samo Herbert), takozvani Dune 7 serijal. Poslednje dve knjige su napisane od strane Herbertovog sina, na osnovu njegovih belezaka (ili je Herbert napisao deo, a on zavrsio), ali to je trebalo da bude jedna knjiga, pa otuda Dune 7 naziv: Dune Series: o Dune o Dune Messiah o Children of Dune o God Emperor of Dune o Heretics of Dune o Chapterhouse: Dune o Hunters of Dune o Sandworms of Dune Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZerBah Posted December 31, 2011 Report Share Posted December 31, 2011 Ako cemo realno, treba chitati ovakvim redosledom: Dune: Butlerian Jihad Dune: Machine Crusade Dune: The Battle of Corrin Dune: House Atreides Dune: House Harkonnen Dune: House Corrino o Dune o Dune Messiah o Children of Dune o God Emperor of Dune o Heretics of Dune o Chapterhouse: Dune o Hunters of Dune o Sandworms of Dune Ovih prvih 6 knjiga su prequeli, koje su napisali Brian Herbert (sin Franka) i Kevin J. Anderson. Ako se prochita sve zajedno, ovakvim redosledom, efekat ce biti Quote Đ ĐČ ŃĐ”ĐŒ ŃОла, бŃĐ°Ń? Link to comment Share on other sites More sharing options...
absolute Posted December 31, 2011 Report Share Posted December 31, 2011 (edited) Cituckam nesto slabo u poslednje vreme... Ali procitah Forever free od Joe Haldeman-a...druga knjiga serijala...idemo dalje... Onako, klasican sci fi...sa naznakom na klasican :) Krenuo sinoc 11/22/63 od Steve Kralja..videcemo na sta ce da izadje....King je uvek umeo da me iznenadi :) Edited December 31, 2011 by absolute Quote QUOTE (Kojot @ Apr 21 2009, 03:24)relnao pametna devojka se ili iskenaj pre sexa ili se izklistira tusem i namaze pomadom Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mistress Posted December 31, 2011 Report Share Posted December 31, 2011 Sto se tice Franca Kafke, od njega sam do sad samo procitala Proces i Metamorfozu, i mogu vam reci da su prilicno uznemirujuce knjige, kasnije sam nasla i neke kritike za njegova dela, i tek tad shvatila zasto on sebe toliko kaznjava kroz svaku knjigu - u stvarnom zivotu se osecao nize vredno i potcinjeno licnosti svog oca. Bas tako [@bolkonski] - sve krece iz "unutrasnjeg" coveka - a njegov je bio sitan i nebitan - insekt Quote Gde god krocim tu topik ne raste (ubivam s komentari topike) :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sinistral Posted January 2, 2012 Report Share Posted January 2, 2012 Ovih prvih 6 knjiga su prequeli, koje su napisali Brian Herbert (sin Franka) i Kevin J. Anderson. Ako se prochita sve zajedno, ovakvim redosledom, efekat ce biti Pa ja licno ne bih citao te prequele od Herbertovog sina. Em sto nisam cuo ista mnogo dobrog o njima, em sto mi nekako nije to to. Dune 7 je njegov (ili makar 98% njegov), za mene je to cela Dina, ali to each his own. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dz Posted January 2, 2012 Report Share Posted January 2, 2012 Sto se tice Franca Kafke, od njega sam do sad samo procitala Proces i Metamorfozu, i mogu vam reci da su prilicno uznemirujuce knjige, kasnije sam nasla i neke kritike za njegova dela, i tek tad shvatila zasto on sebe toliko kaznjava kroz svaku knjigu - u stvarnom zivotu se osecao nize vredno i potcinjeno licnosti svog oca. Bas tako [@bolkonski] - sve krece iz "unutrasnjeg" coveka - a njegov je bio sitan i nebitan - insekt Sto se Procesa tice ako se dobro secam, knjigu je napisao zbog toga sto se razboleo i sto je to doziveo kao da je nepravedno osudjen... Quote oO Â Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZerBah Posted January 2, 2012 Report Share Posted January 2, 2012 Pa ja licno ne bih citao te prequele od Herbertovog sina. Em sto nisam cuo ista mnogo dobrog o njima, em sto mi nekako nije to to. Dune 7 je njegov (ili makar 98% njegov), za mene je to cela Dina, ali to each his own. Knjige koje je napisao Brian mozda nisu toliko dobre kao originalne, ali se idealno uklapaju u ceo ep o Dini + objashnjavaju mnogo stvari oko toga kako je nastao univerzum Dine. Quote Đ ĐČ ŃĐ”ĐŒ ŃОла, бŃĐ°Ń? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rev Posted January 2, 2012 Report Share Posted January 2, 2012 Sto se tice Franca Kafke, od njega sam do sad samo procitala Proces i Metamorfozu, i mogu vam reci da su prilicno uznemirujuce knjige, kasnije sam nasla i neke kritike za njegova dela, i tek tad shvatila zasto on sebe toliko kaznjava kroz svaku knjigu - u stvarnom zivotu se osecao nize vredno i potcinjeno licnosti svog oca. Bas tako [@bolkonski] - sve krece iz "unutrasnjeg" coveka - a njegov je bio sitan i nebitan - insekt ja sam mesecima posle chitanja procesa imao nocne more, kao lutam nekim uskim mrachnim hodnicima u nekom potkrovlju i trazhim neshto a ne znam shta oO i sve vreme taj uzhasni osecaj kako se stvari deshavaju mimo tvoje kontrole. da se vratim na topic, zadnje shto sam prochitao su snovi moga oca od baraka obame (hejt inc) i bila mi je zanimljiva knjiga. a sad sam uzeo sam da chitam bracu karamazove. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted January 2, 2012 Report Share Posted January 2, 2012 Hvala Boletu na Oryx and Crake, zanimljiva dystopian/apoc vizija. Lako svarljiv stil, inteligentan i detaljan pristup temi. Kad smo veÄ kod apokalipse, proÄitao i World War Z, takoÄe preporuka. Jednostavna i dinamiÄna knjiga o zombi apokalipsi ispriÄana kroz seriju intervjua preĆŸivelih. I za kraj Fuzzy Nation - scifi knjiga o prospektoru koji istovremeno otkrije neverovatno bogatu ĆŸilu unobtaniuma i mala krznena stvorenja, zbog kojih Äe se stopirati sva iskopavanja na planeti ako se ispostavi da imaju razvijenu svest. Knjiga je rimejk, ili bolje reÄi reboot knjige Little Fuzzy. Preporuka ako traĆŸite lakĆĄe ĆĄtivo sa pravnim nadmudrivanjem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sinistral Posted January 3, 2012 Report Share Posted January 3, 2012 Knjige koje je napisao Brian mozda nisu toliko dobre kao originalne, ali se idealno uklapaju u ceo ep o Dini + objashnjavaju mnogo stvari oko toga kako je nastao univerzum Dine. Verujem, ali presporo citam, a previse ima drugih, kvalitetnijih, knjiga/serijala koje bih hteo da procitam, tako da cu ipak preskociti jbg. Ovo ce mozda zvucati kao /fwp nekima, ali takodje me i nervira sto nema jednog izdavaca koji je izdao sve knjige iz serijala (cak ni iz tog Dune 7), vec sve nesto zbrda zdola, jedan izdavac izbaci dve knjige pa se promeni. To me smara jer se sa izdavacem menja onda i ceo dizajn/dimenzije knjige, a volim da serijal stvarno i izgleda kao celina. Jbg, ja sam kolekcionar, razumite me. :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted January 7, 2012 Report Share Posted January 7, 2012 Ja sam komercijalan, proÄitao sam Hunger Games, sad mogu na miru da Äekam film! :) Odnosno da proÄitam i druge dve knjige. Laka je knjiga za Äitanje, zanimljiva je, kapiram da vi ĆĄto Äitate knjige baĆĄ puno moĆŸete ovu za dva dana da "odradite". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crno-Sunce Posted January 28, 2012 Author Report Share Posted January 28, 2012 Konacno sam procitao Uspon Endimiona. Koje smece je Endimion u poredjenju sa Hyperionom ja prosto ne mogu da poverujem da je isti covek pisao... Quote If there's some higher power that controls my fate, i would like to meet him, shake his hand, then crack open his ribcage and tear out his heart. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pipboy Posted January 28, 2012 Report Share Posted January 28, 2012 Probaj Teror od istog pisca, koji nema SF tripove ili Olimp (od istog pisca) ako si ĆŸeljan joĆĄ ĆŸeĆĄÄih SF tripova :) Quote "You're the first of the official death squads to whom we've been formally introduced... How do you do?"Â "By my deeds I honour him, V8."Â Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sinistral Posted January 30, 2012 Report Share Posted January 30, 2012 Konacno sam procitao Uspon Endimiona. Koje smece je Endimion u poredjenju sa Hyperionom ja prosto ne mogu da poverujem da je isti covek pisao... Hah, a meni bas Endimion i Uspon sledeci na listi citanja i da stvar bude gora, nisi prvi od kojeg to cujem. :/ Ali moram... Da zavrsim ciklus i saznam pricu oko Shrikea, pa kud puklo da puklo. :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crno-Sunce Posted January 30, 2012 Author Report Share Posted January 30, 2012 (edited) Nemoj. Sve sto je bilo "zbunjujuce" u Hiperionu je objasnjeno u Endimionu... LOSE... jako jako lose... kao da je rekao petogodisnjem sinu "ajde mene mrzi da pisem dalje, sta bi ti napisao?" objasnjenje oko nastavka price nekih glavnih aktera iz prve knjige, ceo trip pax-a, "razvijanje"/useravanje price oko Tehnocora, Shriek, sve je jebeno ocajno... retke scene fajta su da bacis peglu... nivo patetike u prici je toliki da sam na trenutke morao da pogledam korice da budem uveren da citam SF a ne neku pateticnu losu ljubavnu pricu. Stvarno ti kazem bez zajebancije, pravi se kao da je zavrseno sa hiperionom i da je to cela prica. In other news Mistborn: The Final Empire Odlep! edit: Hvala na preporukama, al vec sam se pripremio sa sledecih 40 knjiga koje planiram da procitam u narednim mesecima, skinuo sam sve Star Wars knjige i na to se bacam cim zavrsim Mistborn :D Edited January 30, 2012 by JoeKerr Quote If there's some higher power that controls my fate, i would like to meet him, shake his hand, then crack open his ribcage and tear out his heart. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sinistral Posted January 31, 2012 Report Share Posted January 31, 2012 Sad ti zavidim, ja sam pripremio 25 knjiga za narednih 12 meseci i to cu smatrati uspehom ako procitam sve. :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crno-Sunce Posted February 7, 2012 Author Report Share Posted February 7, 2012 (edited) Zavrsio sam Mistoborn trilogiju i sad sam negde na kraju Alloy of Law. Jako zanimljiv koncept, lepo napisano, ume da iznenadi sasvim fino, ali opet nekako mi se cini da postaje predvidljiviji u drugoj i trecoj knjizi, al mozda je to zbog toga sto sam poceo vise paznje da obracam na neke detalje, nzn. Sve u svemu izuzetno kvalitetna epska fantastika, topla preporuka svima. Nesto sam sad gledao na netu, on planira Mistborn kao trilogiju trilogija, s'tim sto je Alloy of Law standalone knjiga i u sledecim treba da predje vise u neki sf/cyberpunk fazon koliko sam provalio po ovome sto sam gledao po netu, sve u svemu deluje da ce biti krajnje interesantno :) Jel neko ima mozda The Kingkiller Chronicle u nekoj elektronskoj formi, epub bi bilo najbolje, ali svejedno je u sustini :) Nego, ako neko planira da uzima neki ebook reader, najtopije preporucujem Nook Simple Touch, ja sam prezadovoljan :D Edited February 7, 2012 by JoeKerr Quote If there's some higher power that controls my fate, i would like to meet him, shake his hand, then crack open his ribcage and tear out his heart. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sinistral Posted February 7, 2012 Report Share Posted February 7, 2012 Procitah sad 100tinak strana Endimiona i ne razumem hejt... Ne desava se previse stvari, ali mi drzi paznju. I bas mi se svidja da izvaljujem kako se svet promenio u tih 274 godine od proslog dela, ali otom potom za dalji tok radnje. Sjajan je Kingkiller, toplo preporucujem svima. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts