Lucky Posted April 19, 2022 Report Share Posted April 19, 2022 Interesantno mi je da JMBG nije ranije krenuo da se zamenjuje nečim drugim i to u većem broju zemalja, imajući u vidu trendove oko zaštite podataka. Jer praktično otkriva ceo datum rođenja, pol (lol, u svetlu novih trendova) i region rođenja, što nije mala količina podataka. Quote Hrvatska je 2009. godine uvela osobni identifikacioni broj (OIB) koji će se koristiti umesto jedinstvenog matičnog broja građanina (JMBG), a u prelaznom periodu građanima su se dodeljivala oba identifikaciona broja. Matični brojevi građana koji su određeni do dana prestanka važenja Zakona o matičnom broju, neće se brisati iz postojećih evidencija i moći će da se koriste za povezivanje i razmenu podataka u onim slučajevima kada povezivanje podataka ne bude moglo da se izvrši korišćenjem OIB-a. Zakon o jedinstvenom matičnom broju građana uveden je u celoj bivšoj Jugoslaviji 1976. godine, a nakon toga su zakon donele i sve republike. Broj se sastoji od 13 cifara, od kojih prvih sedam predstavljaju datum rođenja, a sledeće dve označavaju region rođenja. Pretposlednje tri cifre su jedinstveni broj, a na kraju se nalazi kontrolna cifra. Ukoliko zakon bude usvojen, Hrvatska će biti prva država bivše Jugoslavije koja je zvanično ukinula JMBG, iako se u praksi, kako prenosi Indeks, gotovo isključivo koristi OIB, osim za koordinaciju podataka između različitih državnih registara. Prilikom uvođenja OIB-a, hrvatske vlasti su kao prednosti novog broja istakle to što ne otkriva lične podatke građana, ali i da omogućava bolji pregled nad imovinom građana i pravnih lica. Broj dodeljuje Ministarstvo finansija Hrvatske. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted April 19, 2022 Report Share Posted April 19, 2022 14 hours ago, Lucky said: ahaha, kakav mali car :)) to je to, i ja bih možda isto tako. jer i ja sad kad kupujem i onda ova pita "koju ćete" ti kažeš "od 100 grama" ili "od 300 grama" i dobiješ 75g ili 275g itd. ima naravno i veze sa sastavom, kad je "lakši" onda ti u tu dimenziju strpaju 70g ako je slučajno tipa sa lešnikom onda mora da bude teža zbog dimenzija. najjaca je bila reklama pre 15ak godina za DORINU : od sada sa 50 posto vise rize???? Ovde je dobra stvar (to u srbiji jos nije krenulo kolko vidim) sto ispod cene svakog proizvoda mora da pise kolika je cena za litar/kilogram, pa onda mozes da lakse pojmis cene Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted April 19, 2022 Report Share Posted April 19, 2022 8 minutes ago, f4ts0 said: Ovde je dobra stvar (to u srbiji jos nije krenulo kolko vidim) sto ispod cene svakog proizvoda mora da pise kolika je cena za litar/kilogram, pa onda mozes da lakse pojmis cene jeste zapravo odavno, nego je toliko sitno da moraš da znaš šta gledaš... ima i online, npr - https://www.maxi.rs/ a ima i u prodavnici, tipa ovako nešto (slike su sa neta šta sam iskopao sad na brzaka): ili ovako: 9 minutes ago, f4ts0 said: najjaca je bila reklama pre 15ak godina za DORINU : od sada sa 50 posto vise rize???? haha, to me podseti na onaj ekspandirani pirinač obojen u raznorazne boje što je bio da se kupi u prodavnici devedesetih :)) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
killYg0r Posted April 19, 2022 Report Share Posted April 19, 2022 3 minutes ago, Lucky said: haha, to me podseti na onaj ekspandirani pirinač obojen u raznorazne boje što je bio da se kupi u prodavnici devedesetih :)) Ja sam cepao to redovno pre 25 godina : D Jel postoji neki screenshot tih proizvoda, ne znam ni sta bih guglao. Kapiram da se danas ne prozivodi, jer je ultra nezdravo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manson Posted April 19, 2022 Report Share Posted April 19, 2022 hah, ovaj Elon 🙂 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted April 19, 2022 Report Share Posted April 19, 2022 10 minutes ago, killYg0r said: Ja sam cepao to redovno pre 25 godina : D Jel postoji neki screenshot tih proizvoda, ne znam ni sta bih guglao. Kapiram da se danas ne prozivodi, jer je ultra nezdravo. sudeći po netu postoji i više nego 🙂 https://biozrnoplus.com/product/443/ http://www.biogric.com/proizvod/ekspandirani-pirinac-mix-rf/ i još gomila drugih 🙂 pogledaj ti taj špalir E oznaka, ovoliko ih nema ni u pašteti :)) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
killYg0r Posted April 19, 2022 Report Share Posted April 19, 2022 Vrh. Ne znam da li je iko blesav da ovo jede " Naprednom tehnologijom, od najboljih sorti odabranog pirinča, dobija se spljošteno zrno sa očuvanim prirodnim svojstvima, mineralima i vitaminima. " Ma uopste nije karton sa secerom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted April 19, 2022 Report Share Posted April 19, 2022 3 minutes ago, killYg0r said: Vrh. Ne znam da li je iko blesav da ovo jede " Naprednom tehnologijom, od najboljih sorti odabranog pirinča, dobija se spljošteno zrno sa očuvanim prirodnim svojstvima, mineralima i vitaminima. " Ma uopste nije karton sa secerom najbolji termin je "prirodno identična aroma". ko god je to smislio treba da dobije nagradu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted April 19, 2022 Report Share Posted April 19, 2022 55 minutes ago, manson said: hah, ovaj Elon 🙂 najjače je što hoće da plati 40 milijardi da bi onda rekao kako će da uštedi 3 miliona godišnje :)) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
togFU Posted April 19, 2022 Report Share Posted April 19, 2022 59 minutes ago, killYg0r said: Ne znam da li je iko blesav da ovo jede Realno ja ću pojesti ako uspem da nađem to negde (neću poručivati sa neta sigurno :D), čisto da se podsetim tog ukusa ali i mirisa! Ako se dobro sećam, mirisalo na neke žvake fazon, hemija neka ofc btw od pre par meseci počeo sam da čitam ta sitna slova na cenama o ceni po kg, od tada mi je život drugačiji! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted April 19, 2022 Report Share Posted April 19, 2022 2 hours ago, Lucky said: Jer praktično otkriva ceo datum rođenja, pol (lol, u svetlu novih trendova) i region rođenja, što nije mala količina podataka. Quote Da, vidiš ja sam mislio da je taj hrvatski OIB nešto samo za porez, nisam mislio da menja skroz JMBG. Ali da, matični broj daje sve podatke praktično, skoro sam gledao nešto na televiziji kako kukaju ovi kod nas što su menjali pol o trošku države (jer je to sad pokriveno) kako im ista ta država ne omogućava da promene JMBG u kome piše pogrešan pol jel 🙂 A ovaj hrvatski sad gledam je potpuno ludilo - 10 cifara je potpuno random, poslednja je kontrolna, ono može da te usere da dobiješ nešto što se baš lako pamti a možeš da dobiješ nešto što nećeš zapamtiti nikada 🙂 Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted April 19, 2022 Report Share Posted April 19, 2022 48 minutes ago, Zwerko said: Da, vidiš ja sam mislio da je taj hrvatski OIB nešto samo za porez, nisam mislio da menja skroz JMBG. Ali da, matični broj daje sve podatke praktično, skoro sam gledao nešto na televiziji kako kukaju ovi kod nas što su menjali pol o trošku države (jer je to sad pokriveno) kako im ista ta država ne omogućava da promene JMBG u kome piše pogrešan pol jel 🙂 A ovaj hrvatski sad gledam je potpuno ludilo - 10 cifara je potpuno random, poslednja je kontrolna, ono može da te usere da dobiješ nešto što se baš lako pamti a možeš da dobiješ nešto što nećeš zapamtiti nikada 🙂 A šta ima i da ga pamtiš 🙂 ja recimo jmbg znam jer je lagan zbog svega toga, ali broj lične karte stari sam znao, ovaj novi nema šeme da zapamtim 🙂 uvek moram da proverim, a on još ima koliko 6 cifara nema 10 :)) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
killYg0r Posted April 19, 2022 Report Share Posted April 19, 2022 2 hours ago, togFU said: Realno ja ću pojesti ako uspem da nađem to negde (neću poručivati sa neta sigurno :D), čisto da se podsetim tog ukusa ali i mirisa! Ako se dobro sećam, mirisalo na neke žvake fazon, hemija neka ofc Ja se jos uvek secam banana mirisa \o/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
overkind Posted April 19, 2022 Report Share Posted April 19, 2022 (edited) Роналду умрла беба 😞 Све јебено на свету имаш, али џаба. Стави камен у ципелу да те жуља ако немаш проблема у животу. ПС Пишем као отац 2је деце, не као Кристијанов фан. Edited April 19, 2022 by overkind Quote ...Од рођења спремна стоји, мене чека моја рака, Да однесе све што имам у дубину у дубоку. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted April 19, 2022 Report Share Posted April 19, 2022 5 hours ago, togFU said: Realno ja ću pojesti ako uspem da nađem to negde (neću poručivati sa neta sigurno :D), čisto da se podsetim tog ukusa ali i mirisa! Ako se dobro sećam, mirisalo na neke žvake fazon, hemija neka ofc btw od pre par meseci počeo sam da čitam ta sitna slova na cenama o ceni po kg, od tada mi je život drugačiji! mislim da je zicer da ćeš naći u prvom univerexportu na koji naiđeš 🙂 a za cene po kg, def pomažu, posebno kad su različite veličine pakovanja i "akcije". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted April 20, 2022 Report Share Posted April 20, 2022 21 hours ago, togFU said: Realno ja ću pojesti ako uspem da nađem to negde (neću poručivati sa neta sigurno :D), čisto da se podsetim tog ukusa ali i mirisa! Ako se dobro sećam, mirisalo na neke žvake fazon, hemija neka ofc btw od pre par meseci počeo sam da čitam ta sitna slova na cenama o ceni po kg, od tada mi je život drugačiji! 22 hours ago, killYg0r said: Vrh. Ne znam da li je iko blesav da ovo jede " Naprednom tehnologijom, od najboljih sorti odabranog pirinča, dobija se spljošteno zrno sa očuvanim prirodnim svojstvima, mineralima i vitaminima. " Ma uopste nije karton sa secerom evo samo za društvo, sveže sinoć iz SuperVera 🙂 Inače ne idem u Vero ali mi trebali neki grčki proizvodi i baš rek'o da bacim oko dal' ima, kad ono: Istini za volju to verovatno nije onaj ukus hemije iz devedesetih totalno, ali je verovatno dosta blizu 🙂 18 hours ago, overkind said: Роналду умрла беба 😞 Све јебено на свету имаш, али џаба. Стави камен у ципелу да те жуља ако немаш проблема у животу. ПС Пишем као отац 2је деце, не као Кристијанов фан. ima tu neke istine ... 😞 nisam ni ispratio ovo slučajno videh u nekoj objavi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manson Posted April 20, 2022 Report Share Posted April 20, 2022 Ladno postoji trudan muškarac emoji https://emojipedia.org/pregnant-man/ Quote Pregnant Man was approved as part of Unicode 14.0 in 2021 and added to Emoji 14.0 in 2021. Approved in September 2021 as part of Emoji 14.0. Now available on iOS 15.4 and Android 12L. Coming soon to Windows 11. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
killYg0r Posted April 20, 2022 Report Share Posted April 20, 2022 54 minutes ago, Lucky said: evo samo za društvo, sveže sinoć iz SuperVera 🙂 Inače ne idem u Vero ali mi trebali neki grčki proizvodi i baš rek'o da bacim oko dal' ima, kad ono: Istini za volju to verovatno nije onaj ukus hemije iz devedesetih totalno, ali je verovatno dosta blizu 🙂 Dzak pirinca za 90 dinara Zvuci kao odlicna hrana za zombi apokalipsu! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted April 20, 2022 Report Share Posted April 20, 2022 34 minutes ago, manson said: Ladno postoji trudan muškarac emoji https://emojipedia.org/pregnant-man/ Quote ko zna kakva bismo sve čuda mogli da nađemo u listi emojia :)) plašim se i da pogledam 🙂 a tek što su napravili nauku od smajlija to je posebna priča. ovi naši sa foruma mi dođu kao odmor za oči 🙂 9 minutes ago, killYg0r said: Dzak pirinca za 90 dinara nije baš džak, više je tipa 100 grama ili tako nešto, tako da sad još ispade i skup proizvod kad razmisliš. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted April 21, 2022 Report Share Posted April 21, 2022 Kad ćeš @Dule_smor i ti ovako pa da se ponosimo! https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4697817/patologija-jelena-sopta-plocice-mikroskop.html Quote Опишите профил патолога – он мора имати способност усменог и писменог изражавања идеја и мишљења, шта још? Не знам како бих описала патологе. Они су, попут анестезиолога, лекари из сенке. Патолози кроз свој посао веома брзо науче да "поређају приоритете". Стрпљиви су, аналитични, прилично одмерени, трезвени, прате нове технологије, имају моћ имагинације. Можда ће бити необично, јер јавност патологију повезује са смрћу, али патолози воле и славе живот и умеју да се радују животу. Прихватају да је смрт саставни део живота. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
togFU Posted April 21, 2022 Report Share Posted April 21, 2022 3 hours ago, Lucky said: Стрпљиви су, аналитични, прилично одмерени, трезвени, прате нове технологије, имају моћ имагинације. uf, umalo ovo da bude "trezni", uplaših se za našeg Duleta na momenat 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted April 21, 2022 Report Share Posted April 21, 2022 Kad ćeš [mention=886]Dule_smor[/mention] i ti ovako pa da se ponosimo! https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4697817/patologija-jelena-sopta-plocice-mikroskop.html Опишите профил патолога – он мора имати способност усменог и писменог изражавања идеја и мишљења, шта још? Не знам како бих описала патологе. Они су, попут анестезиолога, лекари из сенке. Патолози кроз свој посао веома брзо науче да "поређају приоритете". Стрпљиви су, аналитични, прилично одмерени, трезвени, прате нове технологије, имају моћ имагинације. Можда ће бити необично, јер јавност патологију повезује са смрћу, али патолози воле и славе живот и умеју да се радују животу. Прихватају да је смрт саставни део живота. Ja sam mislio da se vi uvek ponosite sa mnom! Procitacu tekst posle! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted April 21, 2022 Report Share Posted April 21, 2022 1 hour ago, Dule_smor said: Ja sam mislio da se vi uvek ponosite sa mnom! Procitacu tekst posle! naravno, ali zamisli tek kad izađeš u novine koja će to radost biti! ima da uramimo to i okačimo u redakciji! kao što nam draganče recimo visi i dalje sa svojim hit filmom 7 minuta do centra - Enter the Drgn. 🙂 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted April 23, 2022 Report Share Posted April 23, 2022 Jel zna neko kako se ubacuju priključci za struju u ove produžne što imaju "zaštitu za decu" ? ja ludim svaki put dođe mi da ih bacim kroz prozor, nema nikakvog pravila i onda posle 20 minuta drndanja ono upadne nekako bez ikakvog cimanja najnormalnije. sto posto ima neka fora ali nisam dovoljno mudar izgleda. ako uopšte neko zna o čemu pričam. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
overkind Posted April 23, 2022 Report Share Posted April 23, 2022 Не бих да звучим вицкасто, али ја просто гурнем. Вришти али улази 🙂 Мада, ја имам утичнице које имају затворене отворе за утикач. Тако да сила земаљска ради посао. Имам исте такве продужне и у њих гурнем јбг. Не знам какви су код тебе тачно. Не знам да ли је неко упратио мало Џони Деп против Амбер (добра јбт ко добар дан!), али Џони је цар у судници. Да ли је он заиста генијалац, или зна да је готов после овога, али има заиста феноменалниф момената. Quote ...Од рођења спремна стоји, мене чека моја рака, Да однесе све што имам у дубину у дубоку. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts