Jump to content

Помоћ за дипломски


Recommended Posts

Дакле, пошто сам готиван и матор, изборио сам се за епик дипломски:) Сада то треба спровести у дело, под један, а под два, треба проћи кроз бараж профиних сугестија, неке сам успешно дефлектовао, али богами, не можеш их све побиједити, тако да ми је остало пар да решим, тј. да углавим некако у концепт.

Тема је следећа:

Моја идеја је да урадим одабрана божанства словенског пантеона у уљу на платну, тачније десет њих. То би се лепо изложило на дипломској изложби, а после бих то носио гајби, нудио за изложбе, књиге, постере, продавао за велке новце итд. Поред тога бих урадио и буклет (типа А3 фазон, са свих десет илустрација, рецимо на парним странама, са пропратним текстом на непарним странама), као и појединачне постере са илустрацијама (фоткана слиџа плус пропратни текст). Сами радови би били нешто између концепт арта, илустрације и класичне штафелајске слиџе.

Поделио сам рад у неколико фаза (истраживачка, припремна, сликарска, дизајнерска-штампарска), истраживање сам завршио, избор богова, карактеристике и те ствари, сад прелазим на припреме (фоткање, малтретирање људи да се облаче у референтну одећу, фотографисање етно одеће, компоновање, скице) и то му дође можда и најбитнија и најконзумнија фаза, тако да ћу се тиме бавити до нове године рецимо. Онда креће сликање до маја рецимо, а онда од маја до јуна дизајн, фоткање, штампање. Простом рачуницом долазимо до тога да ћу за само сликање имати око десетак дана по слици. Ако узмемо у обзир да космичким господарима сликања треба нпр. дупло више времена за честиту слику, долазимо до тога да морам бити зајебанији од космичких господара сликања. И то би било океј, да нема кобних сугестија, где долазимо до оног брејнсторминга који ћу покушати да спроведем на овом топику:)

Дакле, ја сам замислио да се бацим на концептартлијски приступ - лик са информацијама/симболиком је главни и заузима малтене цео формат, док је позадина рудиментарна и има неке одлике домена датог божанства (лупам, ако је на слици Весна, позадина ће бити зелена и неки лолцветићи и листићи у простору укомпоновани; ако је Морана, блејаће у неком плаво-сиво-белом недефинисаном снег-лајк (не)простору и тако даље). Ово наравно пошто треба да их радим десет (уместо пет колико сам хтео, али су тамо навикли на ликове који не знају да раде, па жврљају десет грозота дневно отприлике), па гледам да слика остане добра, а да максимално оптимизујем процес, што стилски, што технички. Е сад, профа је у фазону да свих десет богова ставим у исти простор, тј. да се тај простор наставља из слике у слику, односно да је позадина јединствена. То мало компликује ствар, пошто захтева и композицијско и техничко ангажовање и размишљање.

Панчлајн:

Како бисте ви повезали илустрације, а да не додате +100 на комплексност и време? И да оне остану опет функционалне као засебне слике. Размишљао сам да ставим у горњи део слике неки фриз који ће да пичи кроз све слике, међутим, какав фриз кад су Словени правили храмове који су прелол, а писмо иако су имали, то су биле неке лолруне које не знамо... Онда сам размишљао да као под ставим неку неутралну земљу, која ће да се ''адаптира'' на божанство на слици, типа око Весниних ногу нека трава и цвеће и то полако фејдује у неутралну земљу, која код Моране опет пичи у снег, па фејдује итд.

Па сам мислио да ставим неке објекте/симболе који ће да стоје у две слике, типа Весна баца цвеће неко, које како прелази на Моранино платно, претвара се у залеђено цвеће и све у том стилу, али од тога сам одустао јер би превише повезало слике у једну композицију (ако би неко хтео да окачи само Морану на зид, имао би лево пола цвета у ваздуху).

Дакле, имате ли ви неке идеје? Знам да је тлдр, ал чисто да објасним целу ситуацију, а можда ово неће бити једино питање.

И да, наравно, ако неко има неку генералну идеју, или неке опсукрне информације о словенским божанствима, неки зајебан етно сајт, шта год везано за тему, нек слободно рекне.

Фала унапред лол

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Link to comment
Share on other sites

da manje wot-uješ, pre bi diplomirao, sad ti je kasno :tf:

03:34 ( MiGsa ) da budem iskren

03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki

 

22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah

 

13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare

 

[16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know

 

[21:00] <vudu> jebacemo svi

Link to comment
Share on other sites

Тај пројекат бих и самостално радио, али имао сам срећу да сам га профурао на факсу јер сам тако елоквентан и матор!

А сад озбиљно, ако неко има сугестије или неки нфо, нека каже, не морате све троловати.

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Link to comment
Share on other sites

Ако си у фазону да осликаш неку земљу онда не би било лоше да та позадина буде неки рељеф који иде од мора ка планини где би могао да убациш нпр. Весну у подножју неке долине а Морану при почетку те планине. И нормално све ове остале богове између.

Е сад ту је проблем колико би се то заправо видело да је то тај пејзаж тј. та транзиција море-долина-шума-планина која би била обједињена на слици, пошто ипак желиш да ти ликови буду велики део платна.

Са друге стране мислим да би неко небо/облаци били најбољи :)

И док сам читао твој пост ове слике су ми биле у глави :D

zeus_party.jpg

zeus-1.jpg

Edited by Mr.Minus
  • Downvote (-1) 1

Got some minuses for free?

Link to comment
Share on other sites

Па у томе је ствар, лако је смислити повезујућу позадину ако бих имао типа метар дана по слици, овако тешко да могу да се зајебавам са планинама и морима. Небо можда, па ако сецнем облак на пола, наставим га на следећој на истом месту. Али небо ми није довољно повезујуће. Мислио сам некакав лук да имам или тај неки фриз, баш да одмах упадне у очи да се наставља из слике у слику, а опет да су слике у конструктикон фазону (да могу да блеје саме без ''а што ово излази из слике'' фазона).

Самир:

Па неки лонгкет сам и мислио (тај фриз је заправо лонгкет концепт) али какав...

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Link to comment
Share on other sites

Мене занима што си се уопште одлучио за словенске богове. Може и на ПМ, ако си вољан, а и да се не гуши ова тема.

Реално, нацрташ Владимира Кијевског како их баца све у ладно Дњепро и ето ти свих десет у једној композицији. :р

Mislim da sam frustriran zbog svega od navedenog, kako si me procitao, ciganmala frojdovac.
Link to comment
Share on other sites

Укратко, зато што мислим да је то нека културна баштина јебем ли га, а сви знају за Тора и Одина и Јупитера и Зевса, па чак и за Донера, док је мени и објективно словенска космологија кудикамо лепша од набројаних (на страну што сам Словен лол), па и представе богова су ми лепше иако је све то 90% исти курац (космологија је малтене иста ко нордијска). Даље, нико не копа по томе јер извора има нула и по јер су их систематски затрли госпон владимир и компанија, а мислим да је штета временом изгубити и то мало што знамо о тој прилично интересантној митологији која се ослања на природу можда и више него фамозна германска. И најзад, то је права ризница ретко обрађиване тематике у ликовној уметности, а тематика је душу дала за иживљавање и за монструозно добре слике. Примера ради, сви су попадали на дупе кад су видели дизајн за Алодс само зато што је имао Руске трипове, а то је 0.1% онога са чим човек може да се зајебава у овој тематици. Од свих (индо)европских митологија, ова је најразјебнија, а међу занимљивијим је.

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Link to comment
Share on other sites

I ja mislim da je slovenska mitologija ok tema, dosta je ono Zevs i ekipa.

A za pozadinu, što ne bi bio hram? Šta ima veze što ne znaš kako izgleda, ne znaš ni kako izgledaju božanstva, osim karakteristika, pa ćeš ih napraviti. Kao u igrama kad biraš rasu a svi stoje negde sa nekom pozadinom, mislim da to ima tipa u Aion-u. A i ne moraju svi da stoje, neka jedan sedi, drugi levitira, treći ne znam šta, ali kad povučeš te uspravne crte da razdeliš sliku, svako ima "svoj mali deo svemira".

Link to comment
Share on other sites

pa ako stavi hram, nikad neće završiti sliku, non stop će da se krsti

Pa neće iz autobusa da radi sliku :tf:

Vol'o bi da mogu da pomognem ali imaš frku oko zahteva, bez detaljisanja da ne oduzme previše vremena ostaje ti samo taj fade-in/out karakteristika neprostora, ako možeš konceptualno da dočaraš taj prelaz samo bojom i ponekim detaljem onda piči tako, nek svako ima po delić susjedove parcele na slici... longcat ako možeš da smisliš da sa nimalo detalja reflektuje karakteristike pozadine valjda ti ne bi oduzeo brda vremena, gistro friz ali organski, drveni, bez pretpostavki o izgledu hrama or something... ili jednostavno uzmi sličicu, istripuj kako je izgledao staroslovenski hram i kuni se da si ga tako video :D

jebote, smorio si sa kukanjem vise :D

Link to comment
Share on other sites

Uzmi izlistaj neke postere za filmove gde ima tako neka ekipa sa puno likova, može da posluži kao inspiracija.

"You're the first of the official death squads to whom we've been formally introduced... How do you do?"

 

"By my deeds I honour him, V8."

 

Link to comment
Share on other sites

Sad se setih, bio je onaj neki promo poster za Avengers kačio ga je ovde neko, a onda su bili i iseckani delovi iz njega.

Ne uspevam da nađem veliku fotku ali ovo su delovi:

San+Diego+Comic-Con+2011+The+Avengers+Concept+Art+Avengers+Assembled+Character+Movie+Posters+Banner+-+Chris+Evans+as+Captain+America.jpg

San+Diego+Comic-Con+2011+The+Avengers+Concept+Art+Avengers+Assembled+Character+Movie+Posters+Banner+-+Scarlett+Johansson+as+Black+Widow.jpg

Doduše na Capt.America se vidi da je deo većeg postera (zbog one glavudže desno) ali na primer Black Widow je ok, a mislim da su i drugi manje više ok, pa možda to može da pomogne.

edit: Ustvari našao sam:

San+Diego+Comic-Con+2011+The+Avengers+Concept+Art+Character+Movie+Posters+Banner+-+Avengers+Assembled.jpg

Link to comment
Share on other sites

Е, то је оно о чему причам и зашто треба неко озбиљно да узме да илуструје и да се бави словенском митологијом. Та књига је смеће, а илустрације су још горе смеће и у нормалној земљи оно не би могло да се изда и продаје. Тај лик је правио и изворе магије, игру са картама која је ДОСЛОВНО ПОКРАЛА систем правила од меџик д гедеринга. Лик је ангажовао неке средњошколске ликове да илуструју и наплаћивао је илустрације - драмрол - 10 (десет) евра. Без сто евра за такав тип илустрације у било ком универзуму у картон ситију у Сомалији од стране најпросечнијег илустратора на свету НЕМА ПРИЧЕ. У свету за квалитетне илустрације за карте цене иду и до неколико хиљада.

Имам и малу анегдоту која ће дочарати квалитет тих пројеката: у вријеме сиромашних дана мојијех, послао сам неке грозне сличице лику (јер нисам хтео готивне за дес евра) и једну готивну, чисто као шоукејс. Добио сам одговор ''не примамо фотоманипулације''. Реко сам да је то забуна нека и да је то фотографија слике коју могу да донесем у оригиналу ако треба, на шта сам добио ''не верујем да је ово слика, а доношење оригинала не практикујемо''. Ето, значи толики је ниво пословања и илустрација да је лик одбио да прихвати да сам ја послао нешто добро. Значи лик је ТОЛИКО ОТАЉАВАО и штекарио се за цео трип да је у глави одмах одбацио саму могућност да се јави неко иоле компетентан (а који је пет пута гори од онога какав ће да буде за пет година итд.) Толико о квалитету подухвата и ''часности намера'' дотичних ликова.

И то није све, оне илустрације које видите у књизи, то су те са карата и чисто сумњам да су аутори добили упозорење, да су били питани за дозволу или да су добили неки хонорар за објављивање књиге (добили су оних дес евра за карте). Са друге стране, верујем да би они сами платили неке паре да се нађу у књизи коју је неко издао и која је у књижари. ЧАСТ ИЗУЗЕЦИМА. Постоји једноцифрен број илустрација које су пристојне.

Што се тиче оног сајта, њима морам да одам две ствар, а то су добра воља и добре намере. Користио сам га пар пута. Међутим, постоји пар пропуста - први, прилично битан, је тај што је доста ствари стављено некритички само да би текстови били лепи, пуни и да би сајт имао садржај. Рецимо, о Сварогу се ЈАКО МАЛО ЗНА, а тамо људи написаше инфоа и инфоа. Доста тога је речено као да је установљено да је истина, а ради се о жестоким нагађањима. Илустрације су друга негативна ствар јер су заправо лошије од оних из оне књиге, што је тешко изводљиво, али ето, могуће је. Међутим, врло позитивна крајња оцена за сајт и труд, илустрације су такве јер вероватно само та особа у тој екипи трипује да зна нешто да нацрта, а превише слободе у текстовима је вероватно из жеље да сајт буде добар.

У сваком случају, отприлике се на то код нас своди цела прича о словенској митологији, или на опортунисте (онај цар што је издао књигу - видео сам књигу у књижари и прелистао, пише на последњој страни о аутору - каже завршио економију и онда креће - свирао, бавио се овим и оним, правио ово и оно, издавао ово и оно блаблаблаблаблаб - одмах ти је јасно какав је то лик) који су у фазону ''лол људи ништа не знају ни о словенској митологији ни о ликовној уметности, ај да напишемо ШТА ГОД и да нацртамо ШТА ГОД'' и имамо допадљиву књигу за домаћице или на премладе ентузијасте који поседују енергију и машту и сањарење, али им фали скила, озбиљности итд.

Лаки:

храм сам и мислио али је немогуће то извести у том року, отуд и проблем

Шеки:

тако нешто ми је и била прва идеја, неки фриз који ће успешно да постоји у мање-више аморфном непростору и да говори гледаоцу да је повезао слике, а са друге стране да не буде превише аутентичан и архитектуралан како би свака илустрација могла засебно да функционише. Само треба смислити како тачно извести тај фриз. Мислио сам нека дашчетина која иде у лук, пење се са пода малтене леве илустрације, па је највиша у средини, па опет иде до пода код крајње десне илустрације и на њој да налупетам нешто типа да дељем чича глише који лове по шуми и скупљају воће, па онда ору њиву, па се онда селе, па онда ратују, па онда блаблалбалбла и скроз десно су чича глише већ у шлемовима из другог светског и гину или тако нека хронолошка фора.

Бру:

ахахах:)

Шоне:

Хммм, тај рад, занимљиво звучи та лоза, размислићу о томе.

Пип и Лаки:

да, да, добар трип. Размишљам тренутно у смеру оне Шонетове лозе и неке комбинације са тим стрипско-филмским триповима, типа да ставим неке недефинисане руне, облаке или неку такву потошон дефаулт текшчр позадину, онда бих имао и опипљив ''држач'' (лоза) и ваздушаст позадински (та потошон јединствена позадина намалана).

Другари фала на одзиву и предлозима. Наравно, овај пројекат кад буде готов, неће моћи да буде мастерпис какав би требало, због оскудације са временом, али шта је ту је, сигурно ће бити поткованији од актуелних пројеката. МЕЂУТИМ, планирам да наставим са овим и после, дакле, после ових десет слика, идем на озбиљно бављење тематиком и сликање, тако да ће следећи пројекат да буде већ фул профи, ако смем рећи у рангу врлд клас илустратора (ал сам скроман у пичку материну).

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Link to comment
Share on other sites

cek poenta tvog pitanja je naci pozadinu koja ih povezuje a da je pritom i sto jednostavnija?

ako ne mora da bude jednostavna onda bi meni bilo ekstra da se svi ti bogovi bore sa nekim zmajem/iskonskim zlom/or sth, ili medjusobno (ne znam nisam mnogo u toku sa slovenskim panteonom). Generalno neka Epic Battle Scene bi bila predobra, ali ne znam koliko je izdovljivo sa kanonske/tehnicke/vremenske strane.

Link to comment
Share on other sites

Cenim da sam zasluzio da se pozabavis nakon ovoga sa onim za balkanske!!! :D

Btw,

nemoj molim te da odradis kao ovo za Cpt Ameriku itd (fina je slicica, ne govorim o tome)... Jbga, Bogovi su jedno, pogotovo nasi, a drugo su nekakvi superheroji iz stripova. Nekako mi je neumesno. A i masi temu.

Zasto ne zarobis neki zamisljeni detalj iz proslosti... ono na foru Srbi.. pardon, Sloveni.. na nekom poljancetu za vreme gozbe ili nekakve proslave u slavu Bogova... dim odlazi ka nebu, tu moze da se smesti koji od Bogova, u daljini planina koja poprima obrise Triglava, recica ispod opet sa jos jednom od boginja itd itd... Da, znam, dosta detalja, ali jbte, pa hoces raditi jos koji diplomski? Be pro!

Link to comment
Share on other sites

Stavi zidine Carigrada i slovenske bogove kako tepaju grad, jer, na kraju krajeva, mi sloveni smo i pripomogli slomu Vizantije :D

Ili jos bolje, kuliraju po zidinama :D vesna je navatala zid mahovinom i stvara pukotine he he

"Odvajali se mi ili ne, mi smo vec odvojeni!" - Dj. Balasevic

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...