Jump to content

pričajte

Guest

Recommended Posts

Samo da znate ako vozite kola i izlazite od Eurosalona tj. Homemarketa desno u Bul.Voj.Miš.-a (kao mrzi me da kucam celo ime), odma' vatajte levu traku koja nije žuta. Kolegi stigla kazna za vožnju u žutoj traci jer je kamera postavljena bukvalno 5 metara posle uključenja iz Homemarketa i nema teorije da se uključiš direkt u "belu" traku osim ako ulica nije baš prazna. I na sve to, na trećoj slici sa kamere se vidi da je već prešao u srednju traku - ali avaj!

hleb je gradivna imenica, ali isto tako i zajednicka (ako se govori o jednom hlebu - kolokvijalno govorimo o vekni), pa cemo tako da kazemo 'hoces li hleb' ako mislimo na taj jedan konkretni komad, ali cemo reci 'hoces li hleba' ako mislimo na hleb generalno. sto se tice akuzativa, reci ces 'video sam mirka', ali ne i 'kupio sam stampaca'.

Ma znam sve to, ali nisam mislio da je odatle proizašlo sira, leba, luka..

Ja imam naviku zbog koje me prozivaju da glumataram, a to je da sve gradivne imenice izgovaram u tom obliku - sipaj mi piva, dodaj mi soli, naseči mi salame, itd. Uvek smešno i isforsirano zvuči kad se izgovori, ali je logično :D

У једној старој књизи читао сам чудну причу; а враг би га знао откуд мени та књига из неког смешног времена, у коме је било много слободоумних закона, а нимало слободе; држали се говори и писале књиге о привреди, а нико ништа није сејао; цела земља претрпана моралним поукама, а морала није било; у свакој кући пун таван логика, али памети није било; на сваком кораку говорило се о штедњи, а расипало се на све стране, а сваки зеленаш и нитков могао је себи купити за неколико гроша титулу: велики народни родољуб. 
Радоје Домановић - "Страдија" 1902. -

ne, 'sipaj mi piva' je pravilno, kao i ostali primeri (osim sto se kaze 'naseci' mi salame). kao sto je pravilno 'uzeleo sam se krusaka'. 'sipaj mi pivo' je za slucaj da govoris o flasi piva konkretnoj, pa pivo tu nije vise gradivna imenica nego predstavlja 'jedinicu mere' u kolokvijalnom govoru.

fazon je sto si ti u nominativu rekao 'sira'.

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

ne, 'sipaj mi piva' je pravilno, kao i ostali primeri (osim sto se kaze 'naseci' mi salame). kao sto je pravilno 'uzeleo sam se krusaka'. 'sipaj mi pivo' je za slucaj da govoris o flasi piva konkretnoj, pa pivo tu nije vise gradivna imenica nego predstavlja 'jedinicu mere' u kolokvijalnom govoru.

fazon je sto si ti u nominativu rekao 'sira'.

Ma znam sve to dulio i znam da verzije sira i leba nemaju veze sa deonim genitivom, nisam ni rekao to. Jedno je kada koristim sira, leba i luka kao nominativ jednine, a drugo je upotreba deonog genitiva kod gradivnih imenica, osim ako se ne misli o jedinici (vekna, flaša, pakovanje). Ali kao što rekoh, ne obraćam puno pažnju da li kažem ''Kevo, jel ima sira/sir neki u frižideru'' , jednostavno kako mi izadje iz usta, ne mislim o tome :)

Edited by śavke

У једној старој књизи читао сам чудну причу; а враг би га знао откуд мени та књига из неког смешног времена, у коме је било много слободоумних закона, а нимало слободе; држали се говори и писале књиге о привреди, а нико ништа није сејао; цела земља претрпана моралним поукама, а морала није било; у свакој кући пун таван логика, али памети није било; на сваком кораку говорило се о штедњи, а расипало се на све стране, а сваки зеленаш и нитков могао је себи купити за неколико гроша титулу: велики народни родољуб. 

No life mode u mracnoj sobi activated.

Fan ✔

Lubenica ✔ (fatso :tf: )

Medena srca ✔

Prljav joystick ✔

GBA emulator ✔

Sam kuci pola dana ✔

Edited by nikita_

sine nikita, postao si nik kejv

Vagine 90 posto zena sveta su ti otvorene 

No life mode u mracnoj sobi activated.

Fan ✔

Lubenica ✔ (fatso :tf: )

Medena srca ✔

Prljav joystick ✔

GBA emulator ✔

Sam kuci pola dana ✔

Isto to, osim gba emulatora inslatirao sam divane divinty haj res sa goga, udarila me fleška na leto 2003. :) Kavka igra, KAKVA IGRA!

Samo da znate ako vozite kola i izlazite od Eurosalona tj. Homemarketa desno u Bul.Voj.Miš.-a (kao mrzi me da kucam celo ime), odma' vatajte levu traku koja nije žuta. Kolegi stigla kazna za vožnju u žutoj traci jer je kamera postavljena bukvalno 5 metara posle uključenja iz Homemarketa i nema teorije da se uključiš direkt u "belu" traku osim ako ulica nije baš prazna. I na sve to, na trećoj slici sa kamere se vidi da je već prešao u srednju traku - ali avaj!

spaliti bagru.

Poslednji dan mora. i maravno savrsen dan, ali ja sam uspeo da dobojem toplotni udar i kolaps svega unutra od ronjenja. koji vrh odmor. Otisao sam na 6m na dah. sutra umesto na poso, pravac makedonija

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...