Jump to content

Sporaći na autoputu!

togFU

Recommended Posts

15 minutes ago, voodoo_ said:

Već godinama po auto školama ne teraju da se vozi desnom ivicom, iz praktičnog razloga što je puno nenivelisanih i upalih slivnika.

čuvaju automobile 🙂

Posted (edited)
5 hours ago, dovlagsi said:

To je apsolutno tačno i uvek su nas na časovima terali da se ne samo držimo desne trake već da se držimo desne ivice puta/ulice/bulevara. Ne znam odakle to da možeš da se voziš levom kad ti se prohte? 

U gradu apsolutno moze da se vozi i levom i desnom trakom, nadjite mi u zakonu gde pise da ne sme (jedino ne smeju "spora vozila"). To sto auto skole to "savetuju" to je nesto drugo, pricali smo o kaznama prilikom voznje levom trakom.

Znaci ovako:

Auto-put / moto-put:

- leva traka je preticajna i zabranjeno je blejati u njoj

- ne sme se preticati desnom trakom

Iz zakona: "

Član 104

Na autoputu i motoputu sa više saobraćajnih traka namenjenih kretanju vozila u jednom smeru, vozač motornog vozila mora se kretati krajnjom desnom saobraćajnom trakom, osim ako nije zauzeta vozilima koja se kreću u koloni, kao i prilikom preticanja.

Ulica/bulevar/grad

- nema zabrane voznje levom trakom, osim za spora vozila, koja se mogu prestrojiti u levu samo prilikom skretanja

- iz zakona: "Na putu u naselju na kome postoje najmanje dve saobraćajne trake namenjene za saobraćaj vozila u istom smeru, prolaženje sa desne strane vozila koje se ne kreće krajnjom desnom saobraćajnom trakom, ne smatra se preticanjem." Znaci sme i "preticanje" desnom.

Edited by togFU
  • Like +1 2

Poenta je na putevima van naselja i vezano za onaj video. Traka za preticanje ne postoji u naseljenom mestu i tu moze da se koristi bilo koja u istom smeru. Apsolutna istina je da moras da bezis levo-desno da izbegavas rupe/slivnike/sahte, a koje nisu uvek samo na ivici.

Sto se auto-skole tice, mene su uvek terali da odmah predjem u krajnju desnu, kao i ljude koji su polagali u nekim drugim auto-skolama. A to je info od pre dve-tri godine.

Ovde kod Vuka konstatno ima primera gde ne  stignes da se prestrojis u levu. Vidjam GSP buseve koji zauzmu srednju za pravo i cekaju, nemaju sta drugo. Stanica za putnike je 50 metara pre raskrsnice. Ili likovi stanu posle semafora, a ispred kolone za levo.

8 minutes ago, Kursula said:

Poenta je na putevima van naselja i vezano za onaj video.

U pravu si, moja greska kod tog videa, koji sam bio otvorio na 2 sekunde i istripovao da je to BG :))

Svakako ostaje drugo sto sam napisao... Btw normalno i mene su "terali" u desnu traku prilikom obuke, ali ponavljam to nije zakonom propisano.

I onda voziš ovim putem od kineskog mosta ka Zrenjanincu, ili i dalje ka Pančevu, gde ljudi voze kao da smo u Americi 😞 3 trake, velika većina vozi srednjom, uključujući kamione, mislim da jedino GSP vozi desnom. Ali ima brdo ljudi koje voze levom, svojim tempom, ne gledaju retrovizore...

Edited by manson

37 minutes ago, voodoo_ said:

Nisam siguran da postoji autoput koji prolazi kroz naseljeno mesto u Srbiji, jer je na uključenju/isključenju sa autoputa tabla za kraj/početak naseljenog mesta.

od pre par meseci ne, ali kroz beograd je išao dok ga nisu prekonfigurisali u standardni put onomad u februaru, kad li već.

do tad je bio autoput, ali je samo ograničenje bilo 80 kroz naselje.

45 minutes ago, togFU said:

To kroz BG je sad Motoput, na kom vaze ista pravila kao na Autoputu osim maks. brzine, ako sam dobro zapamtio prilog kojih odgledah nedavno.

osim ako nisu dodatnom uredbom to rešili, pre par meseci su ga spustili na nivo normalnog puta kojim bukvalno mogu i pešaci da hodaju otpr, te da nema više zaustavne trake itd.

moguće da je neko onda uključio mozak pa zapravo dodatnom dopunom izmenio da ne bude tako.

1 minute ago, Lucky said:

osim ako nisu dodatnom uredbom to rešili, pre par meseci su ga spustili na nivo normalnog puta kojim bukvalno mogu i pešaci da hodaju otpr, te da nema više zaustavne trake itd.

moguće da je neko onda uključio mozak pa zapravo dodatnom dopunom izmenio da ne bude tako.

U pravu si, tj u pravu smo obojica :)))

https://www.euronews.rs/srbija/drustvo/118727/nekadasnji-auto-put-kroz-beograd-postao-moto-put-sta-to-znaci-za-vozace-koje-su-maksimalne-brzine/vest

4 minutes ago, togFU said:

dobro je, ipak izgleda ima još neko sa malo mozga u tim ministarstvima :))

samo sam čekao da biciklisti provale da mogu da idu tom deonicom sad pa da krenu da voze po sred srednje trake :))

On 5/18/2024 at 10:56 AM, killYg0r said:

https://www.instagram.com/reel/C6__H-hqOx6/?igsh=enRtNWNsbmRzcnp5

Ili ovaj recimo da je vozio lepo 150 kao sto treba bi prosao sigurno jos barem kroz 2 auta ispred!

Danas sam kod Arene prisustvovao maltene identičnoj ovoj situaciji samo što je bajko na sreću uspeo da zakoči. Dakle ide se autoputem 70-80, vidim ispred mene gužva kod petlji kod Arene, lep i sunčan dan, dakle vidiš to najmanje 500m unapred, ja kao idem u desnu traku i polako usporavam. Posle 30ak sekundi pored mene u levoj traci proleće ona "buljava" mečka E klase i lik ne koči dok nije došao na fazon 50ak metara od ovih što stoje i uspeva da se zaustavi uz ogromnu škripu guma. Dakle bukvalno da ima neke pravde bi trebalo da mu priđe neki pandur i makazama iseče vozačku, kao u američkim filmovima kad seku kreditnu karticu na kojoj više nema para...

• Downvote (-1) 1

Heghlu'meH QaQ jajvam

10 hours ago, Zwerko said:

Danas sam kod Arene prisustvovao maltene identičnoj ovoj situaciji samo što je bajko na sreću uspeo da zakoči. Dakle ide se autoputem 70-80, vidim ispred mene gužva kod petlji kod Arene, lep i sunčan dan, dakle vidiš to najmanje 500m unapred, ja kao idem u desnu traku i polako usporavam. Posle 30ak sekundi pored mene u levoj traci proleće ona "buljava" mečka E klase i lik ne koči dok nije došao na fazon 50ak metara od ovih što stoje i uspeva da se zaustavi uz ogromnu škripu guma. Dakle bukvalno da ima neke pravde bi trebalo da mu priđe neki pandur i makazama iseče vozačku, kao u američkim filmovima kad seku kreditnu karticu na kojoj više nema para...

lik gledao instagram reelove dok je vozio kola, ništa novo.

ili ima ugrađen ekran pa je pustio novi spot Teodore Džehverović koji baš nije stigao da pogleda do tad, pa se zagledao!

11 minutes ago, Zwerko said:

Plot twist - lik ima tipa 65 godina, definitivno ne verujem da je gledao jednu od te dve stvari 🙂

bio bi iznenađen!

onda je samo možda mator i pijan :))

Koliko god pričali i čitali propise, teško će išta izmeniti činjecu o tome koliko nenormalno mnogo ljudi deonocu auto (moto?) puta kroz Beograd ne koristi kao "mora desno" autoput, već kao "možeš kako oćeš" put sa više traka kroz grad :( U stvari, korsiti ga onako kako kome u kom trenutku odgovara :D

OPTIMIZADO PARA EL NERVIO ÓPTICO HUMANO

Just now, millanče said:

Koliko god pričali i čitali propise, teško će išta izmeniti činjecu o tome koliko nenormalno mnogo ljudi deonocu auto (moto?) puta kroz Beograd ne koristi kao "mora desno" autoput, već kao "možeš kako oćeš" put sa više traka kroz grad 😞 U stvari, korsiti ga onako kako kome u kom trenutku odgovara 😄

pa tu donekle diktira i broj vozila - autoput je kroz bgd zakrčen od 6 do 10 (nekad i 11) pa zatim opet od 15 do 18h (nekad i 19) a neretko će se desiti i da u 13-14 ima neki čep - kad bi svi bili samo u desnoj traci kolona bi bila do bubanj potoka na jednu i batajnice na drugu stranu 🙂

Verujem, znači zato se tad uključi bulevar mod :) kontam da je ljudima koji se često tuda voze to sve normalno, a mene uvek prvo malo iznenadi.

Nije nemoguće da ti istovremeno, recimo, levu traku guši čiča u jugiću 55kmh, dok te sa desne strane pretiče baja u crnoj Škodi ili Audiju :) 

1 hour ago, millanče said:

Nije nemoguće da ti istovremeno, recimo, levu traku guši čiča u jugiću 55kmh, dok te sa desne strane pretiče baja u crnoj Škodi ili Audiju 🙂

pa kad je gužva svi idu isto bili audi ili škoda, a da budem iskren u takvim situacijama je zapravo uvek bolje biti u srednjoj traci jer imaš više opcija nego ako si se zakucao u skroz levu.

• Thanks (+1) 1

1 hour ago, Lucky said:

pa kad je gužva svi idu isto bili audi ili škoda, a da budem iskren u takvim situacijama je zapravo uvek bolje biti u srednjoj traci jer imaš više opcija nego ako si se zakucao u skroz levu.

Skapirao sam nešto tako i sam, mada mrzim i dalje i u Beograd i kroz njega, između ostalog i zbog ovoga :D 

Da li se onda nekad desilo da kad je taj auto-moto put tako iz nužde u "bulevar" režimu, da izađe policija i cepa kazne za vožnju levom ili preticanje desnom?

38 minutes ago, millanče said:

Da li se onda nekad desilo da kad je taj auto-moto put tako iz nužde u "bulevar" režimu, da izađe policija i cepa kazne za vožnju levom ili preticanje desnom?

rekao bih apsolutno nikad - šta više panduri su uvek tu na auto putu.

tri razloga da sam viđao zaustavljanje na auto putu u toj deonici su:

• - vožnja zaustavnom trakom (ovo redovno)
  • - zaustavljanje motorciklista kad idu kroz kolonu, seku itd.
  • - razgovor mobilnim telefonom

ovo sa preticanjem sa desne i slično svi živi rade uvek a leva je sporija nego desna često pa ni ne možeš da pretičeš :))

• Thanks (+1) 1