Zwerko Posted 22 hours ago Report Share Posted 22 hours ago Preko 15k u kešu uplata banka je obavezna da traži izjavu o poreklu novca. E sad poenta je da je to definisano kao jedna ili nekoliko povezanih uplata ali nije definisano u kom vremenskom roku 😄 u suštini zavisi od banke ali deluje da ti iznosi o kojima ti pričaš ne bi trebalo da budu problematični na godišnjem nivou dok nisu u okviru jedne uplate. Eventualno mogu da traže da se popuni izjava, da nešto da je od porodične ušteđevine, od rada u inostranstvu ili tako nešto i to bi trebalo da bude to. Uz napomenu da je to iz perspektive banke, ne znam kako bi potencijalno neki poreznici mogli da gledaju na to. Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted 22 hours ago Report Share Posted 22 hours ago Vecina EU zemalja ukljucujuci DE, Austriju i Fra imaju ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa Srbijom, tako da to ne bi trebalo da bude problem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted 22 hours ago Report Share Posted 22 hours ago Koji važi u slučaju da si bar u Srbiji ili u toj nekoj drugoj zemlji platio porez na prihode 🙂 Što nisam siguran da je baš slučaj u kontekstu nekoga ko mešetari sa automobilima. U smislu da si to prijavio i legalno imaš pare na računu u banci onda nemaš dilemu da li možeš keš da uplaćuješ na račun u Srbiji. Edit: Jer ako bi imao pare na računu u stranoj zemlji možeš koliko god hoćeš keša da uplaćuješ u Srbiji a dokaz o poreklu novca ti je isplatni listić iz strane banke, našu banku dalje onda ništa ne interesuje. Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted 21 hours ago Report Share Posted 21 hours ago 2 hours ago, sttevann said: Pitanjce ako neko zna: Prijatelj koji se bavi privatno preprodajom automobila u inostranstvu, ima dosta tih para koje zaradi "na crno". Hteo bi da tu kintu donosi ovamo, i uplacuje na svoj racun neki koji bi otvorio. Da li banke pitaju za poreklo novca, ukoliko ga uplacujes licno na svoj racun? On se plasi da bi krenuli da ga ispituju, i da dodje u neki problem. Opet, ne radi se o ogromnoj sumi, tipa godisnje moze da bude 20-40k EUR, zavisi od posla, posto on to sa strane radi. na taj iznos ne verujem da bi ga neko baš previše smarao. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sttevann Posted 21 hours ago Report Share Posted 21 hours ago Pa to, ja sam mu isto rekao da je najbolje da ode na par mesto i da lepo kaze - imam kes koji bih uplacivao, taj iznos maksimalno godisnje, sta mi je potrebno, i da li je to moguce bez da me smarate 😄 Posto mislim da taj iznos nije preveliki, i ja mu kazem da ga verovatno nece niko smarati, ali on nije siguran. Quote "Choose life..." Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted 20 hours ago Report Share Posted 20 hours ago 34 minutes ago, sttevann said: Pa to, ja sam mu isto rekao da je najbolje da ode na par mesto i da lepo kaze - imam kes koji bih uplacivao, taj iznos maksimalno godisnje, sta mi je potrebno, i da li je to moguce bez da me smarate 😄 Posto mislim da taj iznos nije preveliki, i ja mu kazem da ga verovatno nece niko smarati, ali on nije siguran. to mu niko tako neće reći ... ćate u banci će se pozivati na procedure koje oni znaju tj. "možete da uplatite odjednom 10.000 eur a preko morate da pišete izjavu" i onda on kaže "a šta ako uplatim dva dana po 5000" i oni kažu "haha, pa eto, hehe, ništa ne znam" :)) ali 20k godišnje tj. 1.8k eur mesečno da uplaćuješ u kešu ne verujem da pali bilo kakve lampice. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted 1 hour ago Report Share Posted 1 hour ago Drugar ubacuje po 8-9 hiljada € mesečno koje porodica zarađuje u gotovini, niko ga poslednjih par godina nije dirao. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted 55 minutes ago Report Share Posted 55 minutes ago 36 minutes ago, cali said: Drugar ubacuje po 8-9 hiljada € mesečno koje porodica zarađuje u gotovini, niko ga poslednjih par godina nije dirao. sad se postavlja pitanje zašto to radi :)) uplati 1k za račune ostalo u zlato! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted 42 minutes ago Report Share Posted 42 minutes ago (edited) Da ne ulazim previše u detalje, radi legalan posao kroz of-šor kompaniju. Nije mu problem da diže keš i živi od njega, ali hoće da kupi stan. Zato akumulira novac na računu. Edited 41 minutes ago by cali Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted 40 minutes ago Report Share Posted 40 minutes ago To je sve logično, jedino što treba računati rizik ako se neko u državi doseti. Kao što je svojevremeno bila situacija sa frilenserima koji dobijaju pare iz inostranstva pa se neko dosetio... Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts