Guest Posted May 8, 2014 Report Share Posted May 8, 2014 mislim da je namerno dvosmisleno ime, "pravi" na ruskom znači i desni i pravi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted May 8, 2014 Report Share Posted May 8, 2014 Ne, pravo je na ruskom, a pretpostavljam i na ukrajinskom, bas desno, ista je rec ali ima poprilicno drugacije znacenje (sto je problem kad neko ko poznaje ruski relativno sporadicno kao ja pokusava da dobije uputstva gde treba da ide). Dakle Pravy/Pravyi Sektor jeste Desni sektor, ne moze se protumaciti kao Pravi sektor. Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 8, 2014 Report Share Posted May 8, 2014 ja se izvinjavam, fejlovao sam :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GibanicA Posted May 8, 2014 Report Share Posted May 8, 2014 jebote ja sam mislio da samo francuzi retardi imaju maltene istu rec za desno i pravo Quote 2kokaje Link to comment Share on other sites More sharing options...
BarcaS take 2 Posted May 8, 2014 Report Share Posted May 8, 2014 Riiiiii-ght. 2 Quote https://www.g2a.com/r/barcas Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted May 8, 2014 Report Share Posted May 8, 2014 meni je zanimljivo kako bez obzira na poreklo jezika (manje-više) pravo i desno su ista reč. kako li je to nastalo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BarcaS take 2 Posted May 8, 2014 Report Share Posted May 8, 2014 (edited) Mislim da je razlog sto se desna ruka smatrala "pravom"/"ispravnom" rukom, jer su levoruki ljudi cesto bili obelezavani da su zaposednuti demonskim silama i da zato koriste "pogresnu" ruku. To the rescue.... http://www.etymonline.com/index.php?term=right Edited May 8, 2014 by BarcaS take 2 Quote https://www.g2a.com/r/barcas Link to comment Share on other sites More sharing options...
shw. Posted May 8, 2014 Report Share Posted May 8, 2014 ^ To je to. Desna strana se smatrala ispravnom, dok je leva neispravna/loša/slaba. Otud je i dexterity "spretnost", a čuveni perk ambidexterity "desni na obe strane" ;) Tako je latinsko sinister (levi) postalo zli - u engleskom, ali i u španskom, italijanskom, francuskom (siniestro, sinistre, sinistro valjda). Englesko left je kao levo nastalo od staroengleskog lyft - slab. 1 Quote Lyesmith kept his orange-blond hair pretty much shaved. You could see the lines of his skull. "Tell you what, though. This country started going to bell when they stopped hanging folks. No gallows dirt. No gallows deals." Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted May 8, 2014 Report Share Posted May 8, 2014 Da, i meni je palo napamet da je to povezano sa tim što je desna ruka "ispravna" a leva "nije". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brue Posted May 8, 2014 Report Share Posted May 8, 2014 (edited) Нормално да је десно увек исправно! А о почетном посту у овом топику ћемо неком другом приликом! Edited May 8, 2014 by brue Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zr.ninja Posted May 8, 2014 Report Share Posted May 8, 2014 Diskriminacija levorukih ljudi na svakom koraku :( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BarcaS take 2 Posted May 8, 2014 Report Share Posted May 8, 2014 Ja nisam verovao da je to toliko zastupljeno kod nas dok nisam video moju sestru (od tetke koja je starija od mene nekih 15tak godina) kako mlati svoju cerku i vezuje joj ruku iza ledja jer je levoruka. Quote https://www.g2a.com/r/barcas Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kotru Posted May 8, 2014 Report Share Posted May 8, 2014 (edited) mnogo je to starije, i u predrodovskom periodu se vezivalo desno sa pravim i ispravnim, ali nema nikakve eticke ili pravne arhetipove, to je pridodato kasnije. nema ni apstraktno znacenje, a nema ni veze sa desnim u prostoru, jer su to kosmicke metafore. one posle postaju pojmovi morala i prava, a sa kosmogonijskim slikama ostaje zajednicka samo rec. desno, visoko, istina, pravda, dobro,.. su metafore neba, a levo, krivo, zlo, mrak, nisko,.. su metafore pakla. te metafore su oznacavale stihije vatre, vode, drveta, u obliku zivotinja koje se bore i ubijaju i radjaju se unistavanjem Edited May 8, 2014 by Dr. Steinman Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Corey Posted May 8, 2014 Report Share Posted May 8, 2014 Мене је исто кева одвраћала, не сећам се да ме је везивала али умео сам да јој то пребацим када се деси нека расправа олол Сада пар радњи обављам десном, све остало левом страном тела, пишем, држим виљушку и шутирам десном, све остало левом. Једва десном руком тапкам баскетару, нумем да бацим камен дуже од метар десном, али зато цртам са њом ка цар, то ми је мајндфак како је дошло до тога : ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BarcaS take 2 Posted May 8, 2014 Report Share Posted May 8, 2014 Ma zajebavaš? Nazalost, ne. Quote https://www.g2a.com/r/barcas Link to comment Share on other sites More sharing options...
peja_ Posted May 8, 2014 Report Share Posted May 8, 2014 to kad se mala deca forsiraju da rade nesto rukom koja im nije primarna moze da izazove neki demidz u mozgu, serious shit Quote The thing's hollow — it goes on forever — and — oh my God — it's full of stars! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shekk Posted May 8, 2014 Report Share Posted May 8, 2014 Moju su kevu tako terali da se prešteka na desnu kad je bila mala i posledice se osećaju i dan danas - ne podnosi svoju kevu ja sam dešnjak ali moram da ukrstim ruke kad igram nešto samo na tastaturi, leva na strelice desna na "pucanje" i "levonog" sam (inb4 "ofc kad su ti obe noge leve") [:D] Quote jebote, smorio si sa kukanjem vise :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kotru Posted May 8, 2014 Report Share Posted May 8, 2014 moze da se javi demidz zbog stresa koji trpi dete kad ga teraju da pise desnom. demidz izazvan samim menjanjem je malo sumnjiv jer su kinezi pisali samo desnom do pre bas skoro a ne primecuje se vise problema u odnosu na zapad i prebacite mi post sa upt! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Debeli Posted November 25, 2017 Report Share Posted November 25, 2017 to majstore!!! da li onda kurac treba da bude zakrivljen na zločesto levo ili na pravo desno? Quote MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVAStyle over subsistenceCrown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted November 25, 2017 Report Share Posted November 25, 2017 dobly plz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts