Jump to content

Koju konfiguraciju uzeti?

Slađan

Recommended Posts

1 hour ago, voodoo_ said:

https://www.theverge.com/2024/7/26/24206529/intel-13th-14th-gen-crashing-instability-cpu-voltage-q-a

TL DR Procesorski mikrokod ("firmver" procesora) je loše izračunavao napon koji traži da bi radilo ne znam šta, izbaciće microcode update kroz BIOS, ali primercima koji su već oštećeni tokom eksploatacije nema leka

stiže tužba znači 🙂 nažalost kao i uvek samo za amere 🙂

• 4 months later...
On 3/21/2024 at 9:13 AM, killYg0r said:

Dajte preporuku pls za laptop (moram zbog nosenja i prostora) i prvenstveno mi treba da leti sve u sekundi kad kliknem u 300 otvorenih tabova u browseru i programima za posao.

Konfiguracija:

- min 32 gb DDR5 RAM-a
- min 1TB storage najbrzi moguci da bi se boot-ovao u roku od odmah : D
- Pro/quality build serije
- Procesor nemam preference, samo da su poslednje generacije/modeli
- Max 15.6 velicina ekrana
- Da nije Lenovo nijedan i da nije MBP. Koristio sam 8 godina Lenovo, i to trenutno X1 carbon seriju od 300k, jednostavno je smece prozivod koje se pregreva i kvari.
- Neintegrisana Nvidia graficka je nice to have

https://www.bcgroup-online.com/laptopovi/asus-tuf-gaming-a15-fa507ui_hq028w-(qhd.-ryzen-9-8945h.-32gb.-ssd-1tb.-rtx-4070.-win-11-home)-207743

Ovako nesto otprilike ali nisam siguran kakve su TUF serije ove uopste i da li ima nesto sto je kvalitetnije a da je manje para (to je max budzet)

Uzeh na kraju Dell Precision M3490 - sto se svakako uklopilo u sve ove zahteve iznad sto sam pisao.

Varijante koje su kod nas inace stigle su sve bile sa 16GB RAM-a, pa sam pitao bcgroup da li mogu da odrade oni odmah upgrade i uzasli u susret (preko uvoznika), pa sam ubacio 64GB RAM-a (2x32 umesto 1x16).

Kvalitetno je izradjen, za sad stvarno nista brze nisam koristio, i videcemo vremenom kako ce da se pokaze.

• Upvote (+1) 1

12 hours ago, killYg0r said:

Takodje mogu da kazem za Thinkpad X1 carbon da je ozbiljno smece. Dva sam koristio razlicitih generacija u poslednje vreme preko posla i oba su imala ozbiljne probleme u radu a jednom je crkla ploca posle tipa godinu dana.

Jeste, genralno su se i meni od 2017.-2018. bolje i pouzdanije pokazali HP ProBook/Elitebook od ThinkPada. T su i dalje dobri, E i L ne volem nikako...

Edited by millanče

OPTIMIZADO PARA EL NERVIO ÓPTICO HUMANO

• 2 weeks later...

Vreme je za apgrejd. Mašina mi je iz perioda Witchera 3, i tad nije imala najslavniji frame rate.

Cilj mi je mašina koja može da potera nove igre na 1080p medium podešavanjima, i ako je moguće da podrži neka buduća unapređenja (npr. dodatna memorija, napajanje za grafiku)

Nemam specifičan budžet na umu, pa sam odokativno odvojio 1.000€

Ovo su mi sledeći kandidati:

• AMD Ryzen 5 7600 6-Core, 12-Thread Unlocked Desktop Processor 200€
  • Asrock B650M Pro RS WiFi AMD B650 125€
  • AMD Radeon RX 7700 XT 12GB GDDR6 405€
  • Thermaltake Smart BX3 750W 80Plus Bronze ATX 3.1 65€
  • DDR5 32GB (2x16GB) 6000MHz 150€
  • Cooler Master Hyper 212 Halo Black 50€

Par pitanja:

• Da li je bitno koji je proizvođač DDR memorije?
  • CPU kuler je placeholder - dobar je, ali mi ne treba RGB vatromet. Imate li jeftiniju, a podjednako kvalitetnu opciju?
  • Da li biste ubacili neku drugu komponentu?

Hvala!

Edited by cali

Da se ogradim, nisam 100% u toku, ali:

1) Čini mi se da vredi doplata za 7600X zbog solidno većeg osnovnog kloka
2) ASRock ipak nije prva klasa proizvođača, proveri dobro recenzije za konkretan model
3) Kuler preporučujem Be Quiet Shadow Rock 3 (50 evra jbg)
4) Radeone serije 6000 i 7000 ne bih generalno preporučio zbog drajvera, mada zavisi za šta će ti služiti (pre bude problema sa starijim igrama nego sa novijim)
5) Nije bitan proizvođač memorije dokle god je neko sa iskustvom (tj Kingston)

• Thanks (+1) 2

Ja sam tek pogubljen, ima 10-15 godina otkad sam pratio PC komponente 😄

Zbunio sam se za trenutak što je 7600X čak jeftiniji od 7600, dok nisam skapirao da dolazi bez kulera 🙂

Hvala na preporukama, vidim da ću i uz korekcije ostati u budžetu.

Poslednje pitanje koje ću morati da istražim je da li vredi juriti neki nVidia karticu u tom cenovnom rangu.