Dule_smor Posted September 14, 2023 Report Share Posted September 14, 2023 Sebastian pedercina je uzeo 4090, ono govno zauzima pola kucista i to onog ogromnog Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted September 14, 2023 Report Share Posted September 14, 2023 On 9/13/2023 at 6:22 PM, manson said: @voodoo_ @Dule_smor i ostali, šta uzeti za 1440p gejming? Da bude i aktuelo malo duže 🙂 sada vozim 4gen intel i 1660ti, zadovoljan sam, ali se muči već, recimo sada u Starfieldu 🙂 Blagu prednost bih dao Intel nvidia kombinaciji, ali nisam gadljiv ni na amd. Mislio neki 13gen i5 (13600?), koja grafika? 32GB DDR5 je kapiram dosta? Ploča neka korektna, mislio bar 3 nvme slota, jedan za sistem i programe (~250gb) i 2x1TB u intel raid za igre, ili je bacanje para? Ostalo nije toliko bitno, šta ima i šta mi se svidi 🙂 I radije bih uzeo neko klasično vazdušno hladjenje 🙂 valjda tek ovi noviji inteli sad tj. najnoviji su ponovo postali iole konkurentni sa amd za ovo što tebi treba, tako da mislim da je to sigurna opcija i dalje 🙂 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dick Warlock Posted September 15, 2023 Report Share Posted September 15, 2023 @manson, sto vam svima tesko da napisete kolikom budzetom raspolazete kad trazite savete sta da kupite? DDR4 je mnogo povoljnija kupovina od DDR5, sto zbog same memorije, sto zbog CPU+MB kombinacije, a neces osetiti razliku u performansama. Raid ti ne treba, bacanje para kako si i sam rekao.Za sistem NVMe SSD od bar 1 TB, 250GB nije puno/dovoljno. Od modela: Kingston KC300 ili Fury Renegade, Samsung 980 Pro ili 990 Pro, WD SN850,... Ima ih jos. Za igre mozes i neki jeftiniji, DRAMless, ako je tako tesno za finansije, Ja bih uzeo dva ista kvalitetnija modela od po 2TB, za sistem podelio prvi na 1 TB, a 1TB+drugi SSD za ostalo. Za igranje def. ne mora Intel. Ja bih isao ili na Ryzen 5600 ili na max model, sto napisa Vudu 5800X3D. Ispod ne, a izmedju vredi ako je cena visa samo do 10 evra. Ako hoces Intel, kak si napisao: 13600 sa nekom DDR4 plocom od B660 cipseta. GPU Nvidia 3060 ili AMD 67xx/68xx. Napajanje, naravno, nisi ni spomenuo. Posto imas Intel 4. generacije, to je (ako ga nisi menjao) 10+ godina staro. Ukoliko nije mladje od 3 godine i nema pravih 700W, kupujes novo. To je 100 evra i navise. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manson Posted September 15, 2023 Report Share Posted September 15, 2023 Budžet nisam napisao, pošto nemam pojma šta uzimati, pa da ga ne ograničim previše.Prvo da vidim šta mi treba za ovaj cilj koji sam napisao, 1440p.A nvme Raid pomenuo zbog onog striminga kao što PS5 ima, kako to već nv i AMD zovu, to još nije zaživelo na PC? ok, onda bez toga :)Da, sve bih novo uzimao, napajanje, kućište i slično bih već uzeo u odnosu na ostatak.Za početak da vidim koji CPU i GPU, i mobo+memorija, ostalo bih onda u odnosu na to uzimao. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted September 15, 2023 Report Share Posted September 15, 2023 Taj "streaming" na Windowsu ide preko DirectStorage novotarije ali za to ti treba kompatibilan hardver i da igra podržava taj API, ovako preko RAID-a da brut forsuješ brzinu za velike pare, nema smisla. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manson Posted September 15, 2023 Report Share Posted September 15, 2023 Živ bio @voodoo_ Nego, ipak gledam DDR5 mašine i AM5. Ovo mi je razmišljanje, da li grešim, mnogo bar? 🙂 Samo podnožje će imati duži životni vek, Intel već za sledeću generaciju menja podnožje. Tako da bi trebalo da sam mirniji opet tipa 10 godina 🙂 samo tamo negde u 5-6. godini stavim tada neki Ryzen 8/9k i jaču grafiku, ne moram da menjam ceo komp. Ovo je recimo neki kostur mašine, otpilike sam gledao šta ima i kod nas da se nabavi, naravno, može konkretna komponenta da se zameni za bržu/sporiju. https://pcpartpicker.com/list/GFHmgB Kod nas bi ovo bilo tu negde ~230k RSD. Što reče voodoo gore, da jedu govna i jedni i drugi. Šta mislite? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Dick Warlock Posted September 15, 2023 Popular Post Report Share Posted September 15, 2023 (edited) Iako procesori fizicki mogu da se stave u kompatibilnu plocu, CPU katkad nije podrzan, delimicno ili potpuno. Ryzeni prve generacije, iako AM4, ne mogu da rade u najnovijim plocama. Isto tako previse stari cipseti ne podrzavaju, opet potpuno ili delimicno, novije procesore, a i proizvodjaci ploca ne izdaju noviji BIOS posle 2, 3 godine i prakticno to sto mozes da smestis CPU u leziste ne znaci bas nista. Predugo ti je to (PTJT): Zaboravi na dugorocnu kopatibilnost lezista. Edited September 15, 2023 by Praso 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted September 15, 2023 Report Share Posted September 15, 2023 Kao u vreme kad su bili Phenomi, pa si mogao da gurneš kasni Phenom u ranu ploču a onda npr nemaš HyperTransport 3 (koji procesor podržava) nego 1 (koji čipset diktira) ili šta je već bilo aktuelno tad. Plus što ćeš, kad budeš menjao procesor, verovatno morati i memoriju da ne bi gušio kasniji Ryzen ranim DDR5 modulima, a onda, kad ide june nek ide i uže, daćeš sto evra i za novu ploču i jebeš ga. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manson Posted September 15, 2023 Report Share Posted September 15, 2023 Onda 5800X3D (+mobo i ddr4 za njega) bi bio neki best buy? A ostatak mašine, OK onako nešto kao sa linka gore ili bi menjali nešto? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dick Warlock Posted September 15, 2023 Report Share Posted September 15, 2023 Sve izgleda ok. Prilicno sam siguran da za iste pare 32 GB DDR5 mozes da uzmes 64 GB DDR4. Nije da ti treba, ali giggles 'n' shit. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post voodoo_ Posted October 10, 2023 Popular Post Report Share Posted October 10, 2023 Samo da skrenem pažnju da je DDR4 baš jeftin u poslednje vreme (stick od 16 GB na 2666-3200 košta 4000-4500 din) i da sad treba kupovati koliko god može da stane na ploču. 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post millanče Posted October 10, 2023 Popular Post Report Share Posted October 10, 2023 Ajd da onda i ja dodam/podsetim da razumno kvalitetan laptop do K eura postoji, i da nikad nije bio jeftiniji, i da u bc group kreće već od oko 65000. Filtrirate HP laptopove, od najjeftnijeg, pa find in page reč "probook", i to je sve dobro, pa birate koji vam pasuje po ceni, dijagonali, konfiguraciji. Gledajte pažljivo da li je cena sa ili bez Win licence i koje, svaki koji je izražen sa može se tražiti bez licence i dobiti 15-20 000 jeftinije tako. 3 Quote OPTIMIZADO PARA EL NERVIO ÓPTICO HUMANO Link to comment Share on other sites More sharing options...
FATA Posted October 13, 2023 Report Share Posted October 13, 2023 Koji hard uzeti za skladistenje filmova/slika? Imam wd20ezrz neke 3-4 godine (ima 700 dana u sentinelu) i primetih da su poceli da se pojavljuju losi sektori uz helt koji je pao na 89%. Ne bih da se zezam da izgubim slike pa me zanima jel sad vreme da se osiguram i uzmem novi ili da ga pustim da sljaka jos malo pa da uzmem drugi? Quote prevelik ti avatar m8 Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted October 13, 2023 Report Share Posted October 13, 2023 https://nascompares.com/answer/list-of-wd-cmr-and-smr-hard-drives-hdd/ Uzmi bilo koji WD sa spiska koji je CMR tehnologija (ne SMR) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Katsu Posted October 15, 2023 Report Share Posted October 15, 2023 (edited) Pitanje za znalce, nisam nista pratio od kad sam uzeo ovu masinu 2017, pa ne znam ni cene ni sta je sad sve izaslo. CPU:AMD Ryzen 5 1600 Summit Ridge 3391.9 MHz Mainboard: ROG STRIX B350-F GAMING Ram: DDR 4 16GB 1463.2 MHz GPU: NVIDIA GeForce GTX 1070 8GB Storage: Samsung 960 Evo NVMe PCIe M.2 500GB Sta bi bio neki solidan upgrade za ovo? Sto se tice budzeta, ne daju mi se pare za nesto gde bi dobio 10% poboljsanje. ali takodje ne bih uzimao nesto je gde je samo GPU 600-700e, to mi je bas mnogo. Pa reko da pitam prvo ovde, ako imate neke predloge pa da onda gledam detaljno. Hvala. Edited October 15, 2023 by Katsu Quote Is there a flower shop in the tahraji desert? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post voodoo_ Posted October 15, 2023 Popular Post Report Share Posted October 15, 2023 Guraj ovo još godinu-dve pa nadograđuj kad DDR5 platforme malo sazru 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Katsu Posted October 15, 2023 Report Share Posted October 15, 2023 57 minutes ago, voodoo_ said: Guraj ovo još godinu-dve pa nadograđuj kad DDR5 platforme malo sazru Reko mozda ima nesto zanimljivo, a ne mnogo skupo...ali ako kazes nista da ne diram, reseno. 👍 Hvala. Quote Is there a flower shop in the tahraji desert? Link to comment Share on other sites More sharing options...
millanče Posted October 15, 2023 Report Share Posted October 15, 2023 @Katsu +1 na nista ja tu tu ne bi diro, sem ako ima neki specifičan noviji program ili igra koji ti na tome ne rade kako valja, pa mora bolje odmasadaodma. 1 1 Quote OPTIMIZADO PARA EL NERVIO ÓPTICO HUMANO Link to comment Share on other sites More sharing options...
oddball Posted October 17, 2023 Report Share Posted October 17, 2023 (edited) On 9/13/2023 at 6:22 PM, manson said: @Dule_smor aujbt! 😄 Edited October 17, 2023 by oddball Quote postoje samo dve istine na ovom svetu: 1). djape je najbolji frajer 2). zemlja je plocha Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Dule_smor Posted October 17, 2023 Popular Post Report Share Posted October 17, 2023 Ocete da kazete da numem nista, a montirao sam kuler i ohladio kuciste za 15 stepeni!!!1 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oddball Posted October 17, 2023 Report Share Posted October 17, 2023 (edited) edit: obrisao sam post, mnogo morbidno bilo :D Edited October 17, 2023 by oddball Quote postoje samo dve istine na ovom svetu: 1). djape je najbolji frajer 2). zemlja je plocha Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted October 17, 2023 Report Share Posted October 17, 2023 1 hour ago, Dule_smor said: Ocete da kazete da numem nista, a montirao sam kuler i ohladio kuciste za 15 stepeni!!!1 dule mi te volimo, mi te nekad kritikujemo samo zato što znamo da možeš da budeš još bolji i onda nam ti to dokažeš! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oddball Posted October 17, 2023 Report Share Posted October 17, 2023 da nije tako taj kuler bi i dan danas skupljao prasinu negde... :D Quote postoje samo dve istine na ovom svetu: 1). djape je najbolji frajer 2). zemlja je plocha Link to comment Share on other sites More sharing options...
millanče Posted October 17, 2023 Report Share Posted October 17, 2023 A u stvari došla zima, pa ohladilo, eto ga u maju sa opet se greje i sve jovo nanovo :D Quote OPTIMIZADO PARA EL NERVIO ÓPTICO HUMANO Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted October 17, 2023 Report Share Posted October 17, 2023 Ahaha, nije bre, u sred jula se ohladilo kad ga stavih da izvinete! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts