Jump to content

Koji mobilni telefon

Dule_smor

Recommended Posts

23 hours ago, Demian said:

Ja sam uzeo redmi note 7 pre 2 meseca i jos uvek ne verujem sta sam sve dobio za 7000 (4000) rsd. Totalno blesavo u danasnje vreme.

keva me bukvalno pre 2h pitala za redmi note 7 ili redmi 7 kakvi su, htedoh da pitam ovde :)

nemam ideju ništa o tome, nisam pratio, ali evo sad imam preporuku. šta je ovo doduše 7000 4000 din? :)

Zbrzao sam. U Emmiju, uz Omorika 1, telefon je 7000 I dobijate kupon od 3000. Tako da, ~ 4000. Ispalo super. 

Mala napomena: Devojka je uzela u winwinu (samo tamo su imali crveni), platila u kesu I nije dobila kupon. Ja sam platio karticom, ne znam da li je bitno. 

Radi brzo, ekran je dobar, velicina nije prevelika iako je poveci fon. Nerviraju reklame u built-in aplikacijama. Mogu da se uklone uz malo cackanja. 

Specifikacije znas. Za stariju osobu kontam da je prednost veliki ekran I slova, gorilla glas 5, spreda/pozadi. Baterija mi je na kraju Dana uvek 25-30%. A koristim ga bas bas intezivno.

Mane: nocne slike lose, reklame .. bas nema puno. 

da, reklame se iskljuce za 15min trajno. ali opet, kinezi ludaci ubacili reklame u os... nevera. kazu da modeli za indijsko trziste imaju dosta vise reklama

a za nocne slike skini gcam, meni su na mi 9 se odlicne sa gcamom

ja sam i inace uzeo 9 se prvenstveno zbog dimenzija, da su imali nesto slicno kao note 7 samo manje uzeo bi to

hteo sam u stvari da uzmem a2 lite ali vec je i stariji model i necu da ga menjam barem 2 godine i ajde da uzmem nesto bolje

mana je sto nema stereo zvuk, ali opet, ne zapinje mi

sve ostalo top... amoled ekran, odlicna kamera, hardver, izrada- ful staklo, mali telefon

Da li je realno to što pričate, da ima reklame u OS iz kutije kod nas??? Davno sam iskopao na Limundu jeftino Mi Max sa gomilom gluposti i stalnim reklamama, verovatno neki Indijski, Malezijski, ali flešovao sam global rom i sve bilo čisto. Sad dolazi tako zvanično od operatera? :-o

OPTIMIZADO PARA EL NERVIO ÓPTICO HUMANO

• 10 months later...
2 hours ago, manson said:

Koji fon za stariju osobu, kevu? Telefoniranje, viber, fotografisanje i tako to.

Da li je Xiaomi Redmi 8A OK? https://www.gigatron.rs/mobilni_telefoni/xiaomi_redmi_8a_232gb__midnight_blackcrna__-301593 

sa što većim ekranom za budžet koji imaš a da nije neki baš nonononame brend🙂 mislim da je to najbolji potez koji sam izveo, rekao bih čak i da kevi toliko ni ne znači kvalitet kamere dokle god može da napravi iole ok fotke.

i pored velikog ekrana dovoljno memorije da ne krene da smara posle x meseci kako više ne može da pravi fotke 🙂

17 hours ago, manson said:

Koji fon za stariju osobu, kevu? Telefoniranje, viber, fotografisanje i tako to.

Da li je Xiaomi Redmi 8A OK? https://www.gigatron.rs/mobilni_telefoni/xiaomi_redmi_8a_232gb__midnight_blackcrna__-301593 

Pristojni su u okviru tog budžeta, mada možda da razmisliš da uzmeš verziju sa 3GB RAM koja je 4000 dinara skuplja u radnji ali ćeš sigurno manje problema imati da kuka da koči telefon i sl. 

Za matorce je recimo zgodno što Samsung i Huawei u okviru interfejsa imaju "light mode", ono velike ikonice i odabereš fazon samo 10ak aplikacija koje im trebaju. Xiaomi to nema ali se može rešiti 3rd party launcherom. 

Heghlu'meH QaQ jajvam

• 2 months later...

Elem, doslo vreme da se opet pazari telefon, stari Nexus crkava polako. Posto sam opet potpuno van svih tokova dajte neki predlog do 500 jura max recimo. Neko mi rece iPhone SE 128GB, al nesto mi se ne postaje iphone fag, mada nikad se ne zna heh. U principu bitno mi je da ima dosta memorije, 64GB min, pozeljno 128, da baterija koliko toliko drzi, dual sim bi bilo ok zbog srpske i nemacke kartice, i da nije preveliki (nho lol) 5 incha max. Kamera samo za panorame, selfije ne pravim 😄

• Like +1 1

srpskivojnik-3.jpg

1 hour ago, Dule_smor said:

Elem, doslo vreme da se opet pazari telefon, stari Nexus crkava polako. Posto sam opet potpuno van svih tokova dajte neki predlog do 500 jura max recimo. Neko mi rece iPhone SE 128GB, al nesto mi se ne postaje iphone fag, mada nikad se ne zna heh. U principu bitno mi je da ima dosta memorije, 64GB min, pozeljno 128, da baterija koliko toliko drzi, dual sim bi bilo ok zbog srpske i nemacke kartice, i da nije preveliki (nho lol) 5 incha max. Kamera samo za panorame, selfije ne pravim 😄

Koliko ja znam iphone nema dual sim u pravom smislu te reči već je drugi SIM zapravo eSIM pa samo vodi računa o tome 🙂

inače bih ti preporučio iphone definitivno ako nisi u fazonu da čeprkaš, podešavaš, doteruješ itd - jednostavan os i radi sve kao i prvog dana posle x godina što tebi i treba u suštini.

40 minutes ago, daniiL said:

Tesko ce ici sa 5 incha. Sad su 5.8 incha ''mali telefoni''. Pogledaj i Samsung S10e. On je 5.8 incha ali je malo veci u odnosu na IP SE.

Pa ajd tih 5.8 i moze da prodje, ovaj Nexus N5X je 5.2 cini mi se, nije mnogo veci onda...IP SE je 4.7 inca lol, to je cak manje od mog starog Nexusa

9 minutes ago, Lucky said:

Koliko ja znam iphone nema dual sim u pravom smislu te reči već je drugi SIM zapravo eSIM pa samo vodi računa o tome 🙂

inače bih ti preporučio iphone definitivno ako nisi u fazonu da čeprkaš, podešavaš, doteruješ itd - jednostavan os i radi sve kao i prvog dana posle x godina što tebi i treba u suštini.

heh Laki samo jabuka! Ae videcu jos malo svakako, pa kad se vratim u njemacke da uzmem nesto, ipak je malo jeftinija tehnika nego u otadzbini 😉 

srpskivojnik-3.jpg

Kao neko kome marka telefona nikad nije bila bitna, ne mogu dovoljno da ti preporucim huawei mate 20 pro ili oneplus 7. Mate koristim evo sad ce jos malo 2g i telefon jednostavno pisa po svemu sto sam probao do sada. Oneplus koristi ortak i ima samo reci hvale. Baterije, slike i sistemi prze brutalno, plus imas super charge sto bih ti preporucio da ti bude pod obavezno! Zivot se jednostavno menja kad za 20-30min mozes da napunis telefon da ti traje ceo dan. 

prevelik ti avatar m8

57 minutes ago, FATA said:

Kao neko kome marka telefona nikad nije bila bitna, ne mogu dovoljno da ti preporucim huawei mate 20 pro ili oneplus 7. Mate koristim evo sad ce jos malo 2g i telefon jednostavno pisa po svemu sto sam probao do sada. Oneplus koristi ortak i ima samo reci hvale. Baterije, slike i sistemi prze brutalno, plus imas super charge sto bih ti preporucio da ti bude pod obavezno! Zivot se jednostavno menja kad za 20-30min mozes da napunis telefon da ti traje ceo dan. 

a cek, da ne lupim sad, jel huawei normalno moze da koristi play store i skida sve aplikacije, sta bi sa onom farsom tramp vs kina?

1 minute ago, millanče said:

Ni slučajno novi iPhone SE, baterija je sramota, najblaže rečeno. Na stranu što izgleda kao telefon iz 2017.

to je i meni prvo zaüalo za oko, manji kapacitet nego ova na nexusu, ne svidja mi se uopste

srpskivojnik-3.jpg

Mali kapacitet, izgled i ekran osmice (not full HD) , hardver 11pro, recept za katastrofu, imho. 

Huawei imaju normalno Google servise do i uključujuci P i Mate 30 serije, na 40 može da se buži, ali neam mnogo iskustva sa tim još. Pizdim zbog korone i tog KINA-USA stanja, skroz sam fin biznis razvio gde mi je prodaja i servisiranje Huawei telefona bila 70% posla i zarade... 

2 hours ago, Dule_smor said:

Pa ajd tih 5.8 i moze da prodje, ovaj Nexus N5X je 5.2 cini mi se, nije mnogo veci onda...IP SE je 4.7 inca lol, to je cak manje od mog starog Nexusa

heh Laki samo jabuka! Ae videcu jos malo svakako, pa kad se vratim u njemacke da uzmem nesto, ipak je malo jeftinija tehnika nego u otadzbini 😉 

Nisam uopšte neko ko gura iphone po svaku cenu, pa ja sam koristio galaxy note od prvog do petog - android ima pregršt prednosti, ali jednostavno nijedan android koji sam imao, a pored tog note imao sam ih još nekoliko, već posle max godinu dana ne liči na sebe što se tiče brzine i rada itd. Možda postoje neki modeli kod kojih nije tako, ili staviš neku custom čist rom ili šta god, ali ja se nisam sa takvim susreo. Evo i sad imam kao sekundarni fon neki Motorola One Vision koji je pre godinu dana bio super, sad već seče koči ubija a imam samo osnovni set aplikacija i ništa preko toga. Sa druge strane iphone 5s i dalje radi jednako brzo iako je mator kao biblija, ženin i7 radi valjano i dalje, moj xs takođe jednako brzo. Ne kažem da je to najbolji izbor ali prosto u domenu pouzdanosti i toga kako radi nakon duže vremena ja iz sopstvenog iskustva ne mogu da ne preporučim iphone.

4 minutes ago, millanče said:

Mali kapacitet, izgled i ekran osmice (not full HD) , hardver 11pro, recept za katastrofu, imho. 

Huawei imaju normalno Google servise do i uključujuci P i Mate 30 serije, na 40 može da se buži, ali neam mnogo iskustva sa tim još. Pizdim zbog korone i tog KINA-USA stanja, skroz sam fin biznis razvio gde mi je prodaja i servisiranje Huawei telefona bila 70% posla i zarade... 

ne biK se složio - izgled tu i tamo, ne mogu da kažem da je iphone8 nešto puno ružniji u odnosu na druge, osim što ima fizičko dugme što je nešto što telefoni više nemaju, ali koncept i11 hardvera u ekranu osmice je skroz ok za te pare i to što nudi. 

Naravno ima prednosti i android telefon, brže izađe neka aplikacija, gugl uvek izgura neke novitete tu prvo itd itd.

3 hours ago, Dule_smor said:

Treba da imaš u vidu da su se telefoni malo promenili od kad si ti poslednji put kupovao, da ekran zauzima više prostora i sl. Tako da dođeš do toga da je taj S10e od 5.8" zapravo po dimenzijama manji od tvog Nexusa 5X, kontkreno S10e 142.2 x 69.9 x 7.9 mm Nexus 5X 147 x 72.6 x 7.9 mm, bukvalno je po svakoj stavci isti ili manji. Čak i S10 koji je 6.1" ekran je dimenzija 149.9 x 70.4 x 7.8 mm što znači da je bukvalno samo 3mm duži a ostale su mu dimenzije manje. Tako da nemoj baš da te brine što je veći :)))

a cek, da ne lupim sad, jel huawei normalno moze da koristi play store i skida sve aplikacije, sta bi sa onom farsom tramp vs kina?

Ovo što reče Milanče, generalno ne gledaš P40 ili Mate 30 (tu se zajebao, Mate 30 već nema Google servise) ili novije. Može to da se skarabudži, ali sa tolikim izborom telefona na tržištu nema realno potrebe da se cimaš s time. 

Sad što se cele Android vs iPhone dileme tiče mene i dalje smara iPhone što te ograničava u nekim glupostima (crko sam od smeha kad sam shvatio da ti recimo nije dostupna Youtube aplikacija na AppStore kada si odabrao kao državu Srbiju, ne znam da li je to promenjeno u poslednjih mesec dana od kad sam to video). I plus što realno nema opciju dve kartice tj to još nije normalno odrađeno. Tako da je moj savet generalno Android i ne znam šta ovaj Laki kenja kako mu se raspadaju telefoni posle godinu dana, ja ovaj neki Xiaomi Mi8 koji koristim radi sasvim normalno posle dve godine a drndam ga najstrašnije. 

E sad koji telefon zavisi naravno i od budžeta i šta ti je bitno, maltene svaki iole pristojan telefon sad dolazi i u varijanti sa 128+ GB mesta za podatke, ne znam šta ti znači baterija koja koliko-toliko drži, ali neki od ovih današnjih telefona su baš zveri što se toga tiče u odnosu na taj recimo Nexus 5X (tipa taj S10e ima  3100 mAh bateriju u odnosu na 2700 na Nexus 5X što ne deluje kao neko poboljšanje, ali u nekom realnom testu na GSM areni stoji endurance rating od 83h, dok je za Nexus 60, znači maltene 25% duže, a S10e je među najslabijim u toj kategoriji trenutno), pritom sad svi imaju brzo punjenje pa ga puniš 30% za 10 minuta (meni jedan od najvećih napredaka u skorije vreme što se mobilnih telefona tiče) dve sim kartice ima praktično svaki, kamere su isto zver čak i na mid-range telefonima u odnosu na tvoju 🙂 Što bi se reklo 5 godina je u svakom IT segmentu vrlo dugačak period, tako da bukvalno da daš 200 evra za telefon bi trebalo da bude značajno bolji od tog koji sad koristiš, a da li ćeš dati više para zavisi od toga šta ti treba. 

Edit: A pošto si već u Švabiji a ne ovde i pošto si već koristio Nexus uređaj ja bih ti preporučio da baciš pogled na Google Pixel 4a - mid-range uređaj, mislim da će odgovarati tvojim potrebama, zapravo je manji od Nexusa, dobijaće updateove i sl prvi, ima solidnu kameru za slikanje panorama. Koliko vidim nije nešto spektakularan što se tiče baterije, ali kao što rekoh od kad ima taj fast charge meni to baš i nije toliko presudno. Jedino što vidim da nema dual sim, ali uvek srpsku karticu možeš da ostaviš u Nexusu 😄 Ili ako ti je to baš bitno onda verovatno bolje nešto tipa Xiaomi Mi 10 Lite ili OnePlus Nord koji koštaju slično ali su malo veći po dimenzijama, osim ako nisi baš rešio da daš 1000 eur za neki flagship.

Heghlu'meH QaQ jajvam

2 hours ago, Zwerko said:

Sad što se cele Android vs iPhone dileme tiče mene i dalje smara iPhone što te ograničava u nekim glupostima (crko sam od smeha kad sam shvatio da ti recimo nije dostupna Youtube aplikacija na AppStore kada si odabrao kao državu Srbiju, ne znam da li je to promenjeno u poslednjih mesec dana od kad sam to video). I plus što realno nema opciju dve kartice tj to još nije normalno odrađeno. Tako da je moj savet generalno Android i ne znam šta ovaj Laki kenja kako mu se raspadaju telefoni posle godinu dana, ja ovaj neki Xiaomi Mi8 koji koristim radi sasvim normalno posle dve godine a drndam ga najstrašnije. 

ne znam za youtube, normalno radi aplikacija i ima je u store, možda neki bag.

što se androida tiče, ne znam šta bih ti rekao, podseti me da ti pokažem ovaj kako šljaka sad na motoroli, na telefonu koji im je ipak neki mid-tier trebalo bi da radi korektno.

@Lucky Jesi probao glavni fiks za andorid - deinstalaciju Fejbuksa, opasno ubza telefon, na FB samo kad moras i preko browsera. 🙂

@Zwerko Hvala za info za Mate 30. 

Huawei je čudo, meni ljudi dan danas traže P8 i G8 iz 2015, P9 iz 16, ti telefoni i dan danas super rade. Nažalost, imaju od 2018 problema sa žutim ekranima dosta, i ovbo sa da Amerikom, tako da ako naleti povoljno neki od poslednjih modela sa normalnim google servisima i garancijom 2 godine ili jačom, go for it. Honor je sve isto Huawei

@FATAMate 20 pro je apsolutno čudo jedno neverovatno od fona 😄

Edited by millanče
  • Like +1 1

Ja godinama unazad furam mid range android i za sada mi se svaki apsolutno, sto rekoste iznad, raspao posle godinu dana. Baterija krace traje, mnogo sporije sve radi ( i posle formatiranja) - tako da ih realno namerno prave sa nekim kill switch-evima da se samoubiju nakon odredjenog vremena tj posle nekog update-a.

Kapiram da high end Androidi i rade i traju duze ali ne bi da dajem jednu platu za telefon.

Znam par ljudi koji su morali da predju na iPhone zbog posla jer im prosto, ni skuplji android, nije radio 100% vremena kako treba.

• Like +1 1

14 hours ago, millanče said:

@Lucky Jesi probao glavni fiks za andorid - deinstalaciju Fejbuksa, opasno ubza telefon, na FB samo kad moras i preko browsera. 🙂

@Zwerko Hvala za info za Mate 30. 

Huawei je čudo, meni ljudi dan danas traže P8 i G8 iz 2015, P9 iz 16, ti telefoni i dan danas super rade. Nažalost, imaju od 2018 problema sa žutim ekranima dosta, i ovbo sa da Amerikom, tako da ako naleti povoljno neki od poslednjih modela sa normalnim google servisima i garancijom 2 godine ili jačom, go for it. Honor je sve isto Huawei

@FATAMate 20 pro je apsolutno čudo jedno neverovatno od fona 😄

Nisam, probaću to, jer mi na ovom fonu FB ni ne treba, doduše treba mi FB Page manager, ne znam da li je to isto ubica kao FB app sam po sebi koji nikad nisam ni koristio na mobilnom. Jedva ga koristim i na desktopu.

Setio sam se i tableta, imam neki Galaxy Tab S koji je kao "premium" tablet Samsungov od pre 4-5 godina, njega sam klot celog ubio i od nule reinstalirao, pobio sve aplikacije i opet radi kao trabant. bukvalno taj tablet sad koristim samo za Spotify i neki app za internet radio - za svaku komandu od otvaranja appa do unutar appa mu treba po par sekundi da se presabere a mimo sistemskih appova u pozadini bukvalno ništa drugo nemam.