Jump to content

Teretana topik!

nikita_

Recommended Posts

pa ja malo trolujem. kapiram da voće ima kalorije, ali na koliko strogoj dijeti moraš biti da bi to bilo značajno i da bi benefit premašio sve pozitivne strane jedenja voća

Наравно да не треба претеривати, али воће је један од најбољих извора УХ и поред тога, што је још важније за спортисте а и све остале, садрже и минерале и витамине.

Um caruje, Dundo Maroje!

Наравно да не треба претеривати, али воће је један од најбољих извора УХ и поред тога, што је још важније за спортисте а и све остале, садрже и минерале и витамине.

Od kad je fruktoza dobar izvor UH? Ja se ponovo vracam na to, koji su to minerali i vitamini toliko bitni da ne mogu da se pauziraju par meseci, ili da se zamene onima iz povrca? Vitamina i minerala u organizmu ima u steku cak i da zivis na kafi i keksu (a imam par ortaka koji se tako hrane) da nece doci ni do kakvog nedostatka a visak vitamina nece pomoci tvom telu ni najmanje...

@ivan Ozbiljno pitanje sad, koje bi mi reko da su to korisne osobine voca da bez njih ne mozes neko vreme a da ne mogu da se zamene nekom drugom namirnicom, na stranu to sto je voce slatko i ukusno jelte itd.?

Ти нама реци где смо ми љубитељи воћа рекли да воће не сме да се избацује јер нема замене за њега :))) 

Свакако поврће >> воће али то није била тема  :)))

Edited by Kal1mero

Нема  будућности без истине.

pa ja malo trolujem. kapiram da voće ima kalorije, ali na koliko strogoj dijeti moraš biti da bi to bilo značajno i da bi benefit premašio sve pozitivne strane jedenja voća

nije kalorije, ima šećera. ja opet čisto po sebi gledam. ofc, treba uzeti i godine, dakako da necu spreciti dete da se usere od lubenice

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy

Od kad je fruktoza dobar izvor UH? Ja se ponovo vracam na to, koji su to minerali i vitamini toliko bitni da ne mogu da se pauziraju par meseci, ili da se zamene onima iz povrca? Vitamina i minerala u organizmu ima u steku cak i da zivis na kafi i keksu (a imam par ortaka koji se tako hrane) da nece doci ni do kakvog nedostatka a visak vitamina nece pomoci tvom telu ni najmanje...

Мансе ти бодибилдерских савета, свако ко иде мало дуже у теретану зна да билдери беже од фруктозе ко ђаво од крста. Беже од воћа ал' зато гутају витаминске таблете ко луди. Воће није само фруктоза, а и фруктоза "пер се" није лоша, поготово количина коју унесеш приликом нормалног уноса воћа.

Основа здраве исхране је разноврсност. Исто као што банана и поморанџа немају неке МАТЕРИЈАЛЕ као цвекла или пилеће бело, тако је и у обрнутом случају.

На крају, питај за савет било ког доктора или нутриционисту који се не бави бодибилдингом.

Још једном, здрав живот/исхрана/итд. немају везе са бодибилдингом.

Um caruje, Dundo Maroje!

Мансе ти бодибилдерских савета, свако ко иде мало дуже у теретану зна да билдери беже од фруктозе ко ђаво од крста. Беже од воћа ал' зато гутају витаминске таблете ко луди. Воће није само фруктоза, а и фруктоза "пер се" није лоша, поготово количина коју унесеш приликом нормалног уноса воћа.

Основа здраве исхране је разноврсност. Исто као што банана и поморанџа немају неке МАТЕРИЈАЛЕ као цвекла или пилеће бело, тако је и у обрнутом случају.

На крају, питај за савет било ког доктора или нутриционисту који се не бави бодибилдингом.

Још једном, здрав живот/исхрана/итд. немају везе са бодибилдингом.

Heh nema razloga za napad, nisam ja body bilder pa da ih branim, vec obican rekreativac. :-)

Fruktoza 'per se' jelte nema skoro pa nikakve razlike u odnosu na druga joj dva brata monohidrata (prosta secera) glukozu i galaktozu, sem nesto manjeg glikemijskog indeksa (mada je ona insulin nezavisna kada treba da udje u jetru) sto ne znaci da ne dovodi do metabolickog sindroma i insulinske rezistencije kada bi se prejedali vocem, te ne razumem kako nije losa. Ovo prakticno znaci da ako si pojeo recimo 250g banana, sto mu dodje oko 2 ili vec koliko banana uneo si oko 28g najprostijeg secera u sebe, kao da si zabo skoro 6 kafenih kasicica secera, ali bas nikakve razlike nema. Ko hoce samo nek izvoli zbog, meni nepoznatih, cudesnih sastojaka banane. I opet pitam, koji je to sastojak iz voca nezaobilazan za par meseci, jer ti voce sigurno nece pomoci u cilju mrsavljenja...

Opet ponavljam da nisam ja protiv voca ali mi smeta taj stav vecine da je to nezaobilazni deo ishrane i da se ljudi zgrazavaju ako nekom pomenes da pazi na unos voca. Vise bih se zabrinuo za ljude koji na trpezi nedeljno nemaju meso nikada, sto je cesci problem u Srbiji. Ako ti mozes da cepas voca koliko hoces i da ti se body fat ne menja, super, i ja da pojedem svaki dan pola kg sladoleda pa imam zavidan six pack ali ne preporucujem na osnovu toga da je sladoled ok za vreme dijete.

Pitaj ti te lekare za koji ispit su to ucili da je voce jedna uber nezamenjiva namirnica. :-) Verovao ili ne o tim nekim stvarima kao sto su ishrana, koriscenje sintetskih proteina, amino kiselina, kreatin monofosfata (suplementacija), koriscenje hormona u svrhu dobijanja misicne mase (hemija), ako dizes tengove u pubertetu zakrzljaces itd. se toliko malo uci na medicini da sve moze da stane na dva lista papira... I onda lekari posle zavrsavanja dugih i teskih studija jelte su carevi svega sto ima veze sa ljudskim telom te precesto upadaju u zamku dajuci odgovore na pitanja i ako o tome blage veze nemaju vec na nivou rekla/kazala laika. Nije sramota reci ne znam.

• Upvote (+1) 1

То што не стављам смајли не значи да нападам лол

Понављам, грешиш што поистовећујеш здраву исхрану и бодибилдинг (тј. та твоја дијета/мршављење/резање како год). Људи одлазе у екстреме у том мршављењу и "резању" и спуштају проценат масти на неразумно низак ниво, што никако није нормално, а одатле су произашле те теорије да не треба јести воће у том периоду због фруктозе итд. Иван лепо рече "koliko strogoj dijeti moraš biti da bi to bilo značajno i da bi benefit premašio sve pozitivne strane jedenja voća". И заиста је тако, људи нарушавају себи здравље спуштајући проценат масти на низак ниво и то да би им већ лепо исцртани мишићи били још исцртанији.

Примера ради, Бред Пит је у "Борилачком клубу" имао 6% масти и гле чуда, док је спремао тело за тај филм јео је воће :о :о :о и то баш банане! :>

• Upvote (+1) 1

Um caruje, Dundo Maroje!

E za to bih morao da proverim sa bred pitom prvo! :-)

Ih bre ja jedno a ti drugo. :-) Pa bre i ne pricam bodi bildingu i famoznih 4% masti, ja i pricam za neku prosecnu random osobu koja hoce da skine nesto masti ali nije svesna da, na stranu banane, manje vise svaka vocka na 100g ima 10g najobicnijeg secera (koji je daleko od dobrog izvora ugljenih hidrata) sto mu dodje kolicinski isto kao u koka koli npr i stvarno ne znam kako ce to da mu pomogne. E sad sto rece Kal1, ko voli da jede voce to je vec druga stvar. :-)

da ne jurim kvote dzoni, sto se tice 1h posle i 2h pre mislio sam na optimalnu ishranu (znaci bez prejedanja i gladovanja u bilo kom delu dana) vec normalno rasporedjene obroke. citao sam o tome, ali nedovoljno da bih sad pisao wot ili diskutovao po tom pitanju. ono sto sam hteo reci (iako je bio oneliner sto je moja greska) jeste da ako npr. ustane u 9 i doruckuje do 10 a vecera pre 22 (ako na kunt ide oko 24) moze da ubaci 2 uzine i rucak na 12 4 7 i da mu unos bude ravnomerno rasporedjen tokom dana?

@alfi

ako se ne varam, dzoni je ili zavrsio ili zavrsava studiranje biohemije pri medicini (ne mogu da se setim posto sise nema 100g da se javi od kad se ozenio ovaj zaljubio :), plus ga interesuje materija vezana za ishranu i trening te ako hoces da se uhvatis u raspravu sa njim predlazem ti da dobro spremis :) nisam mu ja drveni advokat niti bilo sta slicno, ali smesno izgleda kad ga napadas sa malo informacija i jedini argument ti je "ti si bodibilder njihova ishrana nema veze sa pravilnom ishranom"

prevelik ti avatar m8

@алфа Prvo, ovo nije ana.rs ili tako neki sajt gde pričamo o receptima i "običnoj ishrani", nego o režimima ishrane koji su namenjeni skidanju ili dobijanju mase, kao što su neki pitali  [:)]

Niko odavde neće uspeti da spusti masti na nerazumno nizak nivo, osim ako nije bar polu-profi sportista, a njemu ne trebaju naši saveti. Ostali će spustiti nivo masti onoliko koliko se budu pridržavali režima i koliko budu trenirali, a ne vidim ništa loše u tome što će neko nositi "realnu" kilažu, neće imati probleme sa zglobovima u 35. godini, izgledaće zdravo i osećaće se tako, moći će da igra basket sa ekipom do bar 50. godine itd...

Što se Bred Pita tiče, nije on bio ništa posebno u Fight Club-u, malo se "isekao", radio dosta cardio i to je. Može da jede šta hoće kad trenira 2 puta dnevno i posao mu je da za xy meseci izgleda onako kako ga je režiser zamislio.

Ja npr imam dobar metabolizam, dobre treninge, ne bavim se fitnesom i izgled tela me ne interesuje, mogu sebi da dozvolim da jedem šta hoću, ali opet to ne radim, jer se mnogo bolje osećam kad se "zdravo" hranim. Voće jedem po potrebi, volim i picu da pojedem, ali kao što rekoh, ja imam dobru kilažu, znam kako mi telo reaguje na različite namirnice i to je  [:)]

Znaš me, znam te

E za to bih morao da proverim sa bred pitom prvo! :-)

Ih bre ja jedno a ti drugo. :-) Pa bre i ne pricam bodi bildingu i famoznih 4% masti, ja i pricam za neku prosecnu random osobu koja hoce da skine nesto masti ali nije svesna da, na stranu banane, manje vise svaka vocka na 100g ima 10g najobicnijeg secera (koji je daleko od dobrog izvora ugljenih hidrata) sto mu dodje kolicinski isto kao u koka koli npr i stvarno ne znam kako ce to da mu pomogne. E sad sto rece Kal1, ko voli da jede voce to je vec druga stvar. :-)

High Fructose Corn Syrup =/= Fructose.

Једноставно не могу да пређем преко тога да "можеш да замениш састојке из воћа са нечим другим" и "воће убија због фруктозе!!1" буквално се тако постављаш. Ја тотално капирам зашто ти у тој дијети не једеш воће, стварно капирам. Али то је из неких естетских разлога, просипати овде причу како то не да није лоше, него чак и здраво је прелудо, баш због тога што ће сутра доћи неки клинац на овај топик и који ће прочитати да је појести банану исто што и попити коцу.

@alfi

ako se ne varam, dzoni je ili zavrsio ili zavrsava studiranje biohemije pri medicini (ne mogu da se setim posto sise nema 100g da se javi od kad se ozenio ovaj zaljubio :), plus ga interesuje materija vezana za ishranu i trening te ako hoces da se uhvatis u raspravu sa njim predlazem ti da dobro spremis :) nisam mu ja drveni advokat niti bilo sta slicno, ali smesno izgleda kad ga napadas sa malo informacija i jedini argument ti je "ti si bodibilder njihova ishrana nema veze sa pravilnom ishranom"

ват?

@алфа Prvo, ovo nije ana.rs ili tako neki sajt gde pričamo o receptima i "običnoj ishrani", nego o režimima ishrane koji su namenjeni skidanju ili dobijanju mase, kao što su neki pitali  [:)]

Niko odavde neće uspeti da spusti masti na nerazumno nizak nivo, osim ako nije bar polu-profi sportista, a njemu ne trebaju naši saveti. Ostali će spustiti nivo masti onoliko koliko se budu pridržavali režima i koliko budu trenirali, a ne vidim ništa loše u tome što će neko nositi "realnu" kilažu, neće imati probleme sa zglobovima u 35. godini, izgledaće zdravo i osećaće se tako, moći će da igra basket sa ekipom do bar 50. godine itd...

Što se Bred Pita tiče, nije on bio ništa posebno u Fight Club-u, malo se "isekao", radio dosta cardio i to je. Može da jede šta hoće kad trenira 2 puta dnevno i posao mu je da za xy meseci izgleda onako kako ga je režiser zamislio.

Ja npr imam dobar metabolizam, dobre treninge, ne bavim se fitnesom i izgled tela me ne interesuje, mogu sebi da dozvolim da jedem šta hoću, ali opet to ne radim, jer se mnogo bolje osećam kad se "zdravo" hranim. Voće jedem po potrebi, volim i picu da pojedem, ali kao što rekoh, ja imam dobru kilažu, znam kako mi telo reaguje na različite namirnice i to je  [:)]

ват?

Um caruje, Dundo Maroje!

Ih bre sad ispade da sam ja protiv voca totalno a samo sam pokusao da objasnim da se ljudi ne zavaravaju da je to bog zna kakva namirnica kad nije.

Nesto mi nije produktivna ova nasa diskusija, ne dolazimo do novih stvari kad mi ti samo ponavljas da je fruktoza do jaja i kako voce sadrzi jos kul sastojaka. Problem je u stvari sto klinci nece da citaju, tako da ne brini se, nece niko izbegavati voce zato sto sam ja nesto laprdao na rur forumu. :-) Nadam se da ce bar ovi stariji izvuci nesto korisno iz naseg razgovora. ;-)

Ja voce izbegavam jer je nase voce posle cigareta trenutno najstetnija stvar koju mozes uneti u sebe :D. Ni povrce nije spaseno ali je ipak bolje nego voce. Znam znam i ostale namirnice su nam zatrovane pa se ne cimam oko toga, kapiram da zvuci kao mindfuck da je voce toliko u kurcu ali iz pouzdanih izvora znam da je tako.

Zaboravio sam sta znaci zdrava, prirodna vocka. U sve sam se uverio jednom prilikom kada je caletov prijatelj iz CG doneo limun i masline sa njegovog imanja. Ljudi, kada sam rasekao taj limun na pola ceo jebeni stan je zamirisao, mogao si da ga osetis sa 10 metara, ukus necu ni da komentarisem. Od tog nekog trenutka sam shvatio da voce koje kupujemo ne samo da je djubre, nego je ispod svakog zadovoljavajuceg nivoa. Jabuke (inace voce koje posebno volim, i po svom defaultu vrlo dobro sranje) su posebna katastrofa, nikad lepse za oko i gadnije za sve ostalo.

Secam se da je Dzoni imao slican stav i sto se meda tice. Jbg, ja znam da ti znas puno i da se jako dobro razumes u teoriju, ali iskustva nam govore drugacije. Tako da mozda nauka ipak jos nije sve kockice poslozila :)

To oko naseg gajenja voca je druga prica, slazem se.

Edited by toMaBRE

Ih bre sad ispade da sam ja protiv voca totalno a samo sam pokusao da objasnim da se ljudi ne zavaravaju da je to bog zna kakva namirnica kad nije.

Nesto mi nije produktivna ova nasa diskusija, ne dolazimo do novih stvari kad mi ti samo ponavljas da je fruktoza do jaja i kako voce sadrzi jos kul sastojaka. Problem je u stvari sto klinci nece da citaju, tako da ne brini se, nece niko izbegavati voce zato sto sam ja nesto laprdao na rur forumu. :-) Nadam se da ce bar ovi stariji izvuci nesto korisno iz naseg razgovora. ;-)

А ја баш покушавам да кажем да јесте бог зна каква намирница. Воће (као и поврће) је много значајно за квалитетну исхрану, због свих тих "ствари" које поседује, поред фруктозе :)

Много је значајно ако рачунаш на квалитетан живот и после 35те.

Ево ти пар кул текстова:

45 Uses For Lemons That Will Blow Your Socks Off:

http://www.whydontyoutrythis.com/2013/05/45-uses-for-lemons-that-will-blow-your-socks-off.html

Avocado Health Benefits: The World's Most Perfect Food?

http://www.whydontyoutrythis.com/2013/02/avocado-health-benefits-worlds-most-perfect-food.html

5 Best Ways to Eat More Bananas

http://www.trueactivist.com/5-best-ways-to-eat-more-bananas/

Bananas help:

Overcome Depression due to high levels of tryptophan, which is converted into serotonin (the happy mood brain neurotransmitter!)

Sustain balance blood sugar; eating before a workout will ensure you’re properly fueled.

Protect against muscle cramps and/or leg cramps with high levels of Vitamin K (Potassium)

Improve mood and reduce PMS symptoms because of their balancing effect on blood sugar and hormone regulation

Reduce swelling, protect against type II diabetes, aid weight loss, strengthen the nervous system, and help with the production of white blood cells, all due to high levels of vitamin B-6

Reduce Anemia because of Iron

Protect against heart attack and stroke due to their high potassium, low salt content.

Aid digestion due to fiber and pectin content (which chelates toxins and heavy metals from the body), stimulates healthy bacteria, reduces constipation, and help produce digestive enzymes to assist in absorbing nutrients.

Prevent kidney cancer, protects against macular degeneration, builds strong bones (by increasing calcium absorption) and enhance intelligence by making one more alert.

Protect the body from oxidation, disease, and free radicals, being high in antioxidants and nutrients.

ако си заинтересован могу да ти ископам још текстова о воћу, имам их негде сачувано.

И веруј ми да клинци читају, можда не постују, али читају и упијају разне ствари, не само са овог форума. Бар смо моји ортаци и ја то радили и онда смо слепо пратили те "значи теретана, млеко, теретана, итд" савете.

Edited by алфа

Um caruje, Dundo Maroje!

voće koje kupujemo je sa drugog kraja sveta, i treba mu metar dana da dodje do nas.

zato se to voće bere dok je zeleno, poprska se nekim sranjima (ne prska se otrovima od kojih nam otkazuju bubrezi, opušteno) i sazri u transportu.

nikada ne uspe da sazri do kraja, pa kad uzmeš sveže ubranu voćku i onu koja je ubrana pre mesec dana, naravno da se oseti jebena razlika.

ali daleko od toga da je voće koje je na našim tržnicama loše, pogotovo nije toliko loše da ga ne treba jesti. mislim, ovo nije pusta priča, matori mi je agronom, pa ono ...

svakako da je najbolje domaće voće iz babinog voćnjaka, ali ne znači da je sve ostalo otrov koji treba izbegavati.

А ја баш покушавам да кажем да јесте бог зна каква намирница. Воће (као и поврће) је много значајно за квалитетну исхрану, због свих тих "ствари" које поседује, поред фруктозе :)

Много је значајно ако рачунаш на квалитетан живот и после 35те.

aj reci nam zasto je bog zna kakva namirnica, i voleo bih kad bi naveo bar 3 razloga zbog kojih je voce mnogo znacajno za kvalitetnu ishranu. sto se tice ovog banana teksta samo to i jeste banana tekst :)

edit: alfa nhf ali si zatucan ko drvo

Edited by FATA

prevelik ti avatar m8

@prota

+1

то је одговор Лонглију пре свега :)

Secam se da je Dzoni imao slican stav i sto se meda tice. Jbg, ja znam da ti znas puno i da se jako dobro razumes u teoriju, ali iskustva nam govore drugacije. Tako da mozda nauka ipak jos nije sve kockice poslozila :)

Па зато што гледа на воће и мед бодибилдерским очима нхф :)

тј. он ту види само фруктозу, која може (а не мора) да му набаци маст, а не види остале ОГРОМНЕ бенифите воћа и меда.

edit: alfa nhf ali si zatucan ko drvo

окет Edited by алфа

Um caruje, Dundo Maroje!