Jump to content

Istorijske pitalice :) take 2

BarcaS take 2

Recommended Posts

Tako je. Odstupanje je jedan dan na 28.000 godina. Mada ne bih rekao da je najprecizniji jer su postojali predlozi dopune gregorijanskog kalendara koji bi mu smanjili odstupanje za dan sa trenutnih 3.200 godina, ali oni nikad nisu prihvaćeni.

Interesantno je i da je Milankovićev kalendar usvojila SPC, ali je primena odložena dok ga ne usvoje i ostale pravoslavne zemlje (tj. nikad).

Dule_smuk sledeći!

milankovic otac...jaoj, sta da pitam sad, a da nije ww2:)

edit, moracu istoriju nauke onda:)

oldosa hakslija svi znate kao pisca vrlog novog sveta...ali u porodici haksli su bili mnogi poznati ljudi, medju njima i jedan dobitnik nobelove nagrade...on je sa hodgkinom 1963. podelio nagradu i jos uvek je ziv, ove godine puni 95:)...iz koje je oblasti dobio nobela, a ako neko zna i za koje otkrice tacno, svaka cast:)

srpskivojnik-3.jpg

Niko neće ni da pokuša :((

Aj da dam onda i odgovor. Elem, ono što mnogi zaboravljaju kao činjenicu jeste da je na Novom Beogradu pre II svetskog rata bio aerodrom, glavni za tadašnju Jugoslaviju. I to je izgledalo ovako otprilike:

aerodrom216234133df.jpg

E ova dva velika hangara je projektovao upravo Milutin Milanković. S jednim ne znam šta se desilo moguće da je nastradao prilikom bombardovanja ili nešto, ali ovaj drugi i dan danas stoji tu gde je bio i zaštićeno je kulturno dobro. To izgleda otprilike ovako (gledati desni ugao slike, nisam uspeo bolju da nadjem):

01.jpg

Ja sam bio tamo i izgleda dosta kul, jedan deo zgrade koriste kao upravnu zgradu Airport City-a, dok se sam hangar koristi kao studio, tipa za TV emisije, fotografisanja i sl, znam da su ranije tamo sa Fox-a snimali neke emisije, ne znam da li i dalje to rade. I znam da je moj burazer 90ih išao tamo na rejv žurke :))

Nek postavlja neko.

Heghlu'meH QaQ jajvam

Kapiram da je bar jedan morao biti s Laosom ili Kambodžom? :)

Zahvaljujući Vijetnamu je jedan od najvećih kasapina 20. veka uklonjen sa vlasti.

Uprkos uskoj saradnji u izbacivanju SAD iz Vijetnama i otvorenom prijateljstvu Crveni Kmeri su 1975. presekli veze sa Vijetnamom, strahujući od Vijetnamske dominacije u regionu. Od tada do 1977. Kmeri počinju eliminaciju pro-vijetnamskih elemenata u svojoj vojsci i partiji, prepadi na vijetnamsku teritoriju izazivaju borbe širom granice koji kulminiraju kada su Kmeri istrebili nekoliko sela duž granice. Vijetnam uzvraća invazijom kojom glatko dobija vojnu pobedu, ali ne uspeva da natera Kmere da se predaju. Ludi Kambodžanci i dalje nastavljaju napade po granici i decembra 1979. opet šalju armiju kojom su se prošetali kroz Kambodžu i instalirali režim lojalan njima.

To je jedan rat. Koji je drugi?

Tako je.

Rusi su podržavali Vijetnam, Kina Kambodžu. Kada su Vijetnamci srušili Pol Pota Kinezi su upali u Vijetnam. Posle mesec dana borbi i mnogo desetina hiljada žrtava Kinezi su se povukli, spalivši i opljačkavši sever Vijetnama. Obe strane su se proglasile pobednicima, jer su obe postigle neke od ciljeva.

Debeli sledeći.

тачно тако. Јапан је угуран у рат јер му није остављена никаква алтернатива. санкције су обухватале, како гуму, коју је споменуо Баркас, тако и челик, отпадне метале, угаљ и нафту. изговор за ове санкције је биа агресија Јапана на Кину и континенталну Азију, и иако САД нису ималеникакав интерес у том делу света, искористиле су догађаје да наметну санкције Јапану. мотивација САД не мора да се објашњава, а занимљиво је да су натерали и У.К. да раскине 20тогодишње стратешко партнерство са Јапаном.

посебна посластица је што је Нејвал интелиџенс имао не само дојаве да ће Јапан напасти, већ и где и кад ће напасти, захваљујући совјетском шпијуну, легендарном Зоргеу, мада никад и нигде нису то признали.

удри Баркас.

MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVA

Style over subsistence

Crown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One.