Jump to content

Da li ste potkradani na NIS pumpama?


Lucky

Recommended Posts

Svi oni koji ne vole NIS pumpe su makar u slučaju skorašnjih događaja ispali skroz u pravu. Ne zbog lošijeg benzina ili ne znam ni ja čega, već zato što su na izvesnim pumpama "pumpari" potkradali narod za petinu sipanog goriva! Sipate 20 litara, dobijete 16, a naravno platite 20. I tako je ta grupa sebi pribavila oko dva miliona evra.

U akciji SBPOK-a, kojom je rukovodilo Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal, uhapšen je i Veljko Jerković, šef Direkcije za mere i dragocene metale u Ministarstvu ekonomije. Jerković je osumnjičen da je organizator kriminalne grupe, da je nabavljao specijalne ploče koje su ugrađivane u aparate za točenje goriva, na kojima je evidentirana količina koju su građani tražili i plaćali, dok je u rezervoar automobila sipano za petinu manje benzina. Interesantno je da je među uhapšenim šefovima pumpi i jedan od sindikalnih vođa kompanije NIS. Posle hapšenja, policija je zapečatila aparate na 20 pumpi u Beogradu, Užicu, Lazarevcu...

Evo spiska pumpi, pa ako ste tu sipali, joke's on you:

1. Šopići – Ibarska magistrala, izlaz iz Beograda

2. Stepojevac – Ibarska magistrala, blizu Beograda

3. Barajevo

4. Lipovica 1 – Ibarska magistrala, izlaz iz Beograda

5. Surčin selo

6. Surčin Aerodrom

7. Nacional – Novi Beograd

8. Zmaj 2 – Beograd

9. Dimitrija Tucovića – centar Beograda

10. Cvijićeva – centar Beograda

11. Sever – Smederevski put, izlaz iz Beograda

12. Kosmaj

13. Velika Plana grad 2 – autoput Beograd–Niš

14. Mali Požarevac – autoput Beograd–Niš

15. Batajnica

16. Vase Pelagića – centar Beograda

17. Stadion JA

18. Avalski put – Trošarina

19. Zlatibor

20. Sevojno 2

Ja sam sipao par puta na Crvenom Krstu, mada iako nema te pumpe na spisku ne znači da nije i ona jedna od "tih".

Takođe, pitanje je na koliko još pumpi, posebno privatnih, primenjuju i dalje ovaj "sistem".

I uvek se setim onih priča, pošto je jelda krađa na pumpama odavno prisutna, kad čovek dođe i napuni ceo rezervoar koji je kapaciteta 40 litara, a stane mu (iju) tipa 55 litara po infou sa aparata :)

Link to comment
Share on other sites

Ma brate, u Grčkoj ti dobro nisu uzeli samo pare a dali 0 benzina ... a slično se naravno događa i svugde drugde, ja sam čitao neke primere iz Češke baš, kapiram da su i Italijani tu "dobri" :)

Inače, meni nije ukrao (ili barem se nadam da nije) u Grčkoj za benzin, pošto ladno skuter ima sa prednje strane otvor tj. prorez gde se vidi rezervoar i ima "podeoke" gde pišu litri (ali i decilitri) i bukvalno je sipano koliko piše na pumpi. Vrlo zanimljiv taj dodatak skuteru :) Ima naravno i pokazivač na komandnoj tabli ali to em nije precizno, em kod ovog skutera - nije radilo.

Link to comment
Share on other sites

od kako sam pazario avto tocim samo na Dejtonu. nisam primetio da je bilo toga. stavise cak sam se u par navrata iznenadio da je manje nego sto sam mislio da sam potrosio, a ne verujem da jednom ta spravaradi a nekad ne... jedanput mi se desilo da sam sipao vise nego sto sam ocekivao. ja uredno vodim evidenciju potrosnje na mojim kolima i sve je tu oko normale. btw, sipam onaj evro bmb.

postoje samo dve istine na ovom svetu:

1). djape je najbolji frajer

2). zemlja je plocha

Link to comment
Share on other sites

Koliko procenata ljudi sipa pun rezervoar? :) U ovoj nemashtini svi sipaju za 1-2-3 hiljade. Verovatno su imali nekakav sistem u slucaju da covek trazi pun rezervoar. Mada ko zna...ako su bili dovoljno bahati da uzimaju 20% a ne 1-2% onda su mozda bili dovoljno bahati da ne razmishljaju o tome...

We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men !

Link to comment
Share on other sites

U pravu si ... možda tad nisu skidali, ako je već instalirao neku specijalnu "kontrolu" možda su mogli da isključe "varanje" kada se puni pun. Pojma nemam. A i ti plovci kod starijih automobila ionako ništa ne valjaju tj. nisu baš precizni.

Meni recimo na Korsi, koja je još kao novija, od punog do tri četvrtine i od jedne četvrtine do nula rezervoara ide spoooorooo, a između 3/4 i 1/4 prođe za jedno popodne otpr.

Link to comment
Share on other sites

Meni se bre na OMV-u desilo još sa Fabiom da kažem da mi sipaju pun i on mi sipa tipa 44,64 litra, a kapacitet rezervoara je 45 litara, pritom je bord kompjuter pokazivao da mogu da vozim još 60-70km, što bi u odnosu na prosečnu potrošnju značilo da imam bar još 3-4 litra. Ali ko bi se sad ubedjivao s njima, promeniš pumpu...

Heghlu'meH QaQ jajvam

Link to comment
Share on other sites

Evo, kao što je bilo i očekivano:

Gorivo nisu krali samo šefovi pumpi NIS-a, već i drugi

Veljko Jerković, šef odseka u Direkciji za kontrolu mera i dragocenih metala, osumnjičen da je vođa organizovane kriminalne grupe koja je baždarenjem merača na aparatima za točenje goriva u Naftnoj industriji Srbije od građana ukrala 190 tona goriva u poslednje tri godine, po istom principu sarađivao je i sa još nekoliko naftnih kompanija sa prodajnom mrežom širom Srbije, saznaje „Blic“.

- Akcija koja je počela u utorak hapšenjem 21 radnika NIS-a i osumnjičenog vođe grupe Jerkovića nastavlja se. Otkriveni su Jerkovićevi kontakti, ali i saradnja sa šefovima pumpi drugih kompanija po celoj Srbiji. Jerković je bio pod prismotrom od aprila, i sve zloupotrebe koje su konstatovane od tada biće ubrzo procesuirane - kaže za „Blic“ izvor blizak istrazi.

On navodi da policija ima dokaze da je osumnjičeni Jerković imao razgranatu mrežu za krađu goriva na pumpama nekoliko kompanija i najavljuje nova hapšenja.

Jerković je posle hapšenja saslušan u prostorijama SBPOK i, kako saznaje „Blic“, nije se branio ćutanjem, već je u prisustvu advokata dao odbranu.

- Osim pravca koji vodi ka još nekoliko naftnih kompanija, dalja istraga nastavlja se i na razotkrivanju zloupotreba u Direkciji za kontrolu mera i dragocene metale, u kojoj je jedan od šefova bio i osumnjičeni Jerković. U Direkciji su do sada, internom kontrolom Ministarstva ekonomije, utvrđene brojne nepravilnosti i zloupotrebe - kaže izvor „Blica“.

Rukovodstvo Direkcije juče nije želelo da komentariše hapšenje svog radnika, osumnjičenog za organizaciju kriminalne grupe. Nezvanično, izvori upućeni u dešavanja u ovoj ustanovi tvrde da su na nepravilnosti u Direkciji dopisom ministru policije, ukazali još u aprilu.

- Osumnjičeni Jerković je na poslu zadržan upravo da bi se razotkrile sve zloupotrebe i mreža njegovih saradnika. U Direkciji znaju na kojim utvrđenim nepravilnostima policija još radi, i upravo zbog toga i ne mogu javno da komentarišu akciju SBPOK - kaže izvor „Blica“.

Saradnju sa pripadnicima SBPOK na rasvetljavanju krađe goriva od građana, kako tvrde u MUP Srbije, imalo je i rukovodstvo NIS.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...