Jump to content

Američki naučnici klonirali majmune*


maraaram

Recommended Posts

Američki naučnici načinili su novi korak ka kloniranju ljudi. Naime, oni su klonirali majmune i iskoristili njihove embrione za uzimanje dragocenih matičnih ćelija, prenose svetski mediji.

Šuhrat Mitalipov i njegove kolege sa Univerziteta za zdravlje i nauku u Oregonu naveli su da su koristili ćelije sa kože majmune da bi stvorili klonirane embrione i da su embrionske matične ćelije uzimali iz tih uzoraka, koji su bili stari jedan dan. Ovo je do sada rađeno samo sa miševima, navodi Mondo.

Mitalipov je šture rezultate svog rada predstavio u junu u Australiji, ali taj rad je sada potvrdio drugi, nezavisni tim stručnjaka. Naime, potvrđeno je da je u principu moguće klonirati ljude i uzimati matične ćelije iz embriona, ali da su ovog puta uspeli da naprave samo dve grupe takvih ćelija, tako da je proces i dalje vrlo neefikasan i težak.

Embrionske matične ćelije izvor su svake ćelije, tkiva i svakog organa u telu. Naučnici ih proučavaju da bi razumeli biologiju ne samo bolesti, već života uopšte i žele da ih iskoriste da preobraze medicinu. Ideja je uopšteno da se uzme mali komad kože sa pacijenta i da se uzgoji tkivo ili čak organ za transplantaciju koji bi savršeno odgovarao pacijentu.

Upotreba matičnih ćelija izaziva različite reakcije u javnosti. Protivnici kloniranja smatraju da je krajnje pogrešno koristiti ćelije na taj način.

Čak je i američki predsednik Džordž Buš nekoliko puta sprečio zakone koji bi proširali finansiranje takvih istraživanja.

Mitalipovljev tim koristio je metodu klasičnog transfera jedra somatske ćelije da bi stvorili svoje embrione. Ovaj metod uključuje uzimanje jezgra odrasle ćelije, u ovom slučaju fibroblasta, što je tip kožne ćelije. Jajna ćelije tada se izdubi i u nju se ubacuje jezgro odrasle ćelije. Ovaj proces u suštini programira jajnu ćeliju da se ponaša kao da je bila oplođena i da može da se razvije u embrion.

Istraživači su naveli da su iskoristili 304 jajne ćelije od 14 rezus majmuna i da su na kraju dobili samo dve linije matičnih ćelije. To znači da je potrebno još mnogo rada pre nego što bi ovaj rad mogao da se koristi na ljudima, pogotovo kada se zna koliko je teško doći do ljudskih jajnih ćelija.

LINK

٩(●̮̮̃●̃)۶٩(•̮̮̃•̃)۶٩(-̮̮̃-̃)۶٩(●̮̮̃•̃)۶٩(͡๏̯͡๏)۶٩(-̮̮̃•̃)۶.٩(●̮̮̃●̃)۶٩(•̮̮̃•̃)۶٩(-̮̮̃-̃)۶٩(●̮̮̃•̃)۶٩(͡๏̯͡๏)۶٩(-̮̮̃•̃)۶star3.pngladysw9.gif

Link to comment
Share on other sites

Coveka nece klonirati, aj da ne kazem nikad, ali za naseg zivota sigurno i to ne zbog bilo kakve etike, vec zbog toga sto je nemoguce, ili bar nije moguce u relativno skoroj buducnosti.

da si ti meni ziv i zdrav...hint eduardo kac (sp?)

There are 2 rules in a successful life: 1. Don't tell people everything you know

zolaeveo3reqjl4_zps6bce0689.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Vidim ja da cemo uskoro sa svojim altima da izlazimo po kafane :)

У једној старој књизи читао сам чудну причу; а враг би га знао откуд мени та књига из неког смешног времена, у коме је било много слободоумних закона, а нимало слободе; држали се говори и писале књиге о привреди, а нико ништа није сејао; цела земља претрпана моралним поукама, а морала није било; у свакој кући пун таван логика, али памети није било; на сваком кораку говорило се о штедњи, а расипало се на све стране, а сваки зеленаш и нитков могао је себи купити за неколико гроша титулу: велики народни родољуб. 
Радоје Домановић - "Страдија" 1902. -

Link to comment
Share on other sites

Coveka nece klonirati, aj da ne kazem nikad, ali za naseg zivota sigurno i to ne zbog bilo kakve etike, vec zbog toga sto je nemoguce, ili bar nije moguce u relativno skoroj buducnosti.

na stranu sto ja mislim da si ti budala i kreten, ali ova izjava ti je jedan od onih bisera... medicina za shiroke narodne mase =/= medicina =/= medicina za bogate... ukoliko vec ne postoji, napravice postrojenje za harvestovanje organa u sledecih 10-15 godina...

Link to comment
Share on other sites

Klonirati organ nije isto sto i klonirati coveka. Tako da se ne radi o biseru. Ako znas kako se radi kloniranje zabe, npr. onda znas da se koristi isti princip za kloniranje bilo koje zivotinje/coveka. Ako znas ko je profesor Glishin ili bilo ko sa insituta za molekularnu genetiku, onda ces znati da ono sta sam gore rekao nije biser. Naravno, mogu da ti objasnim sve detaljno veceras, jako je prosto.

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Link to comment
Share on other sites

na mladima svet ostaje!

btw ne vidim prepreku kloniranju choveka, tj. care to elaborate bole. mislim samo je stvar u postupku valjda ? ako su vetj toliko otishli za 11 godina ('96 - '07) chemu je problem da za 5-10g urade i sa chovekom.

• crno nam se piše

• belo nam se šmrče

• mind over matter

• jebo sam vam mater

Link to comment
Share on other sites

jedva cekam covece. jednog klona posaljem na posao, jednog kod devojke, jednog kod shvalerke, jednog na rhh, jednog u kafanu, a ja ostanem kuci i drkam!

Don't think of understanding as a 'mental process' at all. Rather ask yourself: in what kind of case, under what circumstances do we say "now i can go on".

fUS165

kWcQcwQpf9Dedwp8ic

Link to comment
Share on other sites

ne, za to imam jos jednog klona! imam i jednog koji ce da se uradi, i jos jednog koji ce da mi kaci slike na koje cu da fap, fap!

Don't think of understanding as a 'mental process' at all. Rather ask yourself: in what kind of case, under what circumstances do we say "now i can go on".

fUS165

kWcQcwQpf9Dedwp8ic

Link to comment
Share on other sites

Nije meni tesko da objasnim kako napraviti malog pajdomana.

Sustina kloniranja je jako prosta. Uzmes bilo koju odraslu celiju, nabijes u nju iglu i izvuces jedro. Zatim to isto jedro zamenis sa onim u jajnoj celiji, vratis celiju u matericu i rodi se mali pajdoman. Pre nego sto nastavim, da postavim i jedno pitanje za razmisljanje, da li neko zna broj pokusaja kloniranja kada je u pitanju cuvena ovca Doli?

E sad nastaju problemi. Odmah da kazem da je jasno da problem nije u igli, jer iako je ona mikroskopski mala njome je moguce izvuci jedro. Glavni problem se sastoji u tome sto se to jedro ne nalazi u bezvazdusnom prostoru, nego je veoma pricvrsceno za celiju. Te "veze" (da ne ulazimo u strucnu terminologiju jer nije poenta u tome) su sve jace kako dolazimo do coveka, odnosno do sisara, pa do coveka. Tako zabu, koja je vodozemac, mozemo lako klonirati jer njeno jedro nije bogznakako "pricvrsceno" za celiju.

Na kraju balade kada dodjemo do coveka i izvucemo jedro, ono je toliko osteceno da je potpuno neupotrebljivo. Moze se probati neograniceno puta i rezultat ce uvek biti isti.

Ono sta kao jedan obican skeptik mogu da kazem to je da "nista nije nemoguce", pa samim tim i da ce jednog dana klonirati coveka. Ovakvom metodom koju sada koriste nikada nece klonirati coveka. Pretpostavicu da je ova metoda najbolja moguca trenutno sto verovatno i naucnici znaju, jer ako ne znaju, JAO JAO!

edit:

U razgovoru sa mladjahnim Pejom shvatio sam nekoliko stvari, od kojih je najbitnija sledeca. Ovo gore sto sam napisao je proisteklo iz mog razgovora sa nekoliko nasih ljudi/naucnika iz instituta za molekularnu genetiku i geneticko inzinjerstvo. Ovde nije u pitanju verovanje da li je to tako, jednostavno njihova argumentacija je najbolja za koju ja znam. Da li su oni uobrazeni ili ne vide dalje od svog nosa je predmet neke druge rasprave. Takodje, u sta ja zelim da verujem nije bitno za ovu raspravu.

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Link to comment
Share on other sites

bole, drugare, sinotj si imao priliku pa si je propustio...a meni se stvarno ne da

ono na stra sam ja ciljao je da ce pre da se provali kako da se klonira kompletan chovek nego da se nateraju klonirane celije da ciljano krenu u diferencijaciju i naprave pojedini organ (i ne, onaj mish sa uvetom na ledjima nije genetski manipulisan)

MOZDA ima shanse da mapiranjem genoma (koji im vec omogucuje da naprave "Sintetichke hromozome" tj ne moraju da chupaju jedro vishe) provale kako da menjanju genom nekih zhivotinja pa recimo naprave svinju sa kozhom, bubrezima, srce, plutjima i krvnim sudovima za nekog choveka kome treba, ali opet, kada u skorijoj buducnosti neko od "2000 realnih ljudi na planeti" zatreba rezervne delove, pre ce mu oldkul napraviti klona, prichekati da poraste par godina i ubiti ga za organe nego da se cimaju sa svim ovim...

Link to comment
Share on other sites

@Original topic:

Sve što nam sada treba je forum koji može da podnese toliko korisnika

@Spin-off subject

Meh, kloniranje je realnost, samo korak u potvrđivanju ništavnosti fizičkog postojanja samog po sebi, trudite se da nekome treba vaš korteks, za ostalo ćemo lako

jebote, smorio si sa kukanjem vise :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...