Jump to content

Recommended Posts

jokerman:

ali jung nema neki 'chart' po kome gleda sta znaci san, nego recimo ti ides kod njega pola godine ili tako neki hevi period i te onda skonta skroz kakav si i onda tek na osnovu toga daje objasnjenje, on je uvek bio u tripu da se do znacenja sna moze doci samo bruka poznavanjem lika koji sanja...

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

• Replies 322
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

doolio > pazi tu si u pravu, ali ja govorim o amaterskom tumacenju snova koje neko ko uzme odredjene knjige od junga i frojda moze da daje objasnjenja.

analiza snova zavisi od licnosti do licnosti. za jednog coveka kad sanja da leti moze da znaci slobodu, uspeh a opet za nekog drugog to moze biti najgora nocna mora i moze da znaci beg od realnosti, strah od promena i sl.

sanovnici imaju istog smisla kao i ljudi koji pisu "101 nacin da postanete milioner, pod brojem 1. napisite knjigu o tome kako postati milioner" kontate? takve knjige tipa analiza snova i slicno su samo subjektivni pogleda na pojavu koja ne moze i ne sme biti posmatrana subjektivno.

recimo svi ovi moji snovi se mogu okarakterisati kao nocne more, zbog atmosfere, desavanja, tripova i tako dalje i tako blize, ja sam se samo od tri sna uplasio.

ovi ostali snovi su meni milina, ne zelim da se probudim, zato sto ih uvek kontrolisem

jedan koji sam sanjao kao klinac u kome sanjam (kroz oci drugoga) kako neko ogroman polako prelazi ogromnu daljinu i polako i sigurno dolazi do moje kuce i staje ispred vrata, u tom trenu se ja budim(san u snu) dolazim do vrata, pomacinjem zavesu i vidim ogromno oko, stajem iza vrata preznojavam se i pokusavam da sprecim (dzina) da udje.

ono sto me je uzasnulo u vezi toga je sto sam dva dana kasnije gledao crtani na tv-u o nekim dzinovima koji jedu decu iz sirotista. a zasto sam se tog sna uplasio? pa vrlo je lako uplasiti petogodisnje dete, ali sto je zanimljivo taj san mi je ostao najjasniji od svih koje sam ikada imao.

drugi san u kome sam se sasrao je bio kad bez cudovista, bez uzasa, bez leseva, jedino sto u snu nisam imao ruke i prezivljavao sam "moj" zivot kroz tu perspektivu. ja mogu mnogo stvari da podnesem ali ono sto me drzi normalnim je to sto ja uvek moram biti u kontroli, u ovom snu nisam imao kontrolu, nisam mogao ni na sta da uticem. ukratko receno ja se plasim kad sam bespomocan

treceg sna se ne secam ali znam da je bilo nesto u vezi moje porodice i to je bio jedini put kad sam se probudio i skontao da mi je jastuk mokar od suza, sto znaci da je bilo nesto baaaaaaas heavy... hvala bogu sto ga se ne secam, znam samo da je bilo u vezi mojih i to je opet isti problem kao i u proslom snu, nisam imao kontrolu bio sam bespomocan

Edited by Jokerman

If there's some higher power that controls my fate, i would like to meet him, shake his hand, then crack open his ribcage and tear out his heart.

Ovo sto pises je "Lucid dreaming" iliti pojava da kontrolises sopstvene snove. Neki se rode sa tim, neki se celog zivota cimaju da to invoke-uju. Ima i knjiga o tome, ali prvo wiki!

ja mogu mnogo stvari da podnesem ali ono sto me drzi normalnim je to sto ja uvek moram biti u kontroli, u ovom snu nisam imao kontrolu, nisam mogao ni na sta da uticem

Moje misljenje je da si se "navukao" na lucid dreams, i da ti zato sad ovo predstavlja neki strah...

my $0.02

znam sta su lucid dreams vec duuugo vremena, koliko kod je neko "rodjen" sa tim potrebna mu je vezba da bi postigao odredjeni nivo kontrole, ima neki spanski pisac(zabravio sam ime), koji pored toga sto je gutao na tone halucinogena napisao i par knjiga o kontroli snova, koliko se secam prvi korak ka kontroli(been there done that) je da u snu ispruzis ruke i da ih okreces i gledas.

a to da sam se "navukao" na lucidne snove, mozda je istina ali ja mogu bilo koji problem da podnesem ukoliko ga ja kontrolisem, pa makar ga i sjebao, znam da je to zbog mene, ja mrzim situacije u kojima nisam u kontroli. nema to veze sa snovima, to ima veze sa mojom psihom :)

If there's some higher power that controls my fate, i would like to meet him, shake his hand, then crack open his ribcage and tear out his heart.

Iskreno, nisam cuo za tog lika, ali cu se raspitati kod ortaka koji me je navukao na celu ovu pricu. To za ruke, je, koliko znam, vezano za detekciju sna, a ne izazivanje lucidnog sna. Imas jos neke metode, gledanje na sat, citanje texta, paljenje i gasenje svetla jer sve te akcije imaju neuobicajene posledice u odnosu na javu...

Aha, ok, onda kapiram da je to prosta refleksija na san... (hint, overi mi titulu [:D])

Edited by Hide

http://en.wikipedia.org/wiki/Carlos_Castaneda

pazi glavna stvar oko snova je jednostavno cinjenica da su oni deo nase psihe, u snovima ne vaze zakoni fizike niti ikakvi drugi znakovi. tako da je glavna stvar kreiranje lucidnih snova ili jos bolje receno kontrole snova jednostavno da sam skontas u snu da sanjas.

ruke su najbolji metod, gledanje na sat i nije, citanje teksta je odlican metod ali opet je sve to poprilicno subjektivno i nezavisno od svega, jer gledano anatomski na mozak kad sanjamo nemamo "moc" da citamo, druga hemisfera kontrolise "moc" citanja. tako da bi u snu trebali da vidimo umesto slova "coca cola" na bilbordu nesto slicnije "oKS*#$839)_(&%" medjutim posto mi ocekujemo da kad pogledamo taj bilbord u snu da vidimo ispisano "coca cola" mi vidimo natpis iako ga u stvari ne vidimo. ako u snu pozelis da letis i usresredis se na to ti ces zaista poleteti. snovi su deo realnosti koji mi u potpunosti kontrolisemo, gledanje u ruke i njihovo okretanje je postpak koji tebi dokaze da ti u stvari sanjas, a kad znas da sanjas ti mozes i da upravljas time.

podelicu jedan san sa vama, ide odprilike ovako (odigrao se pre 2-3 godine):

sanjam da sam na nekim antickim iskopinama u vojvodini, ide neko predavanje i ja ga slusam sa nekim clanovima moje porodice. to sve tako traje, prica ide da su nasli neki jako cudan objekat i da ne znaju tacno sta je i kako se to sve odigralo pod nekim cudnim okolnostima, mnogo novinara je tu takodje (zasto sam ja, pojma nemam). ja se tako setam tim predelom nakon predavanja i budim se......ustajem se iz kreveta, oblacim papuce, gledam gde je brat jer me je nesto prethodnog dana bio iznervirao....idem tako po kuci i nesto mi je sve onako, promenjeno, ne jako ali osecam neku neugodnost. zovem brata koji nije tu. nailazi keva i kaze mi kako sa caletom nesto nije u redu. odlazim do njega u drugu sobu i srecem oca koji ne lici na sebe. zbunjen, govorim: "pojavi se, pokazi se......ti nisi moj otac". on se nasmeje i onako, na najcudniji moguci nacin pretvori u nekog veoma visokog lika, sa velikim crnim ogrtacem, lice mu je zamuceno, i u ruci drzi neki cudan predmet.....vec osecam, kako nemam nikakve sanse i prilazim mu uz pitanje sta radi ovde(U SNU ZNAM, da je on djavo, demon, sta vec.....). on odgovara bukvalno: "otkud ti ovde, ti ne bi trebao ovde da se nalazis" i probada me tim cudnim predmetom u obliku koplja koje ima jako cudan vrh. osecam toplinu u stomaku, padam na kolena i cujem tisi glas: "vrati se odakle si dosao, ovde ne mozes da budes....". BUDIM SE............i narednih 40 minuta sedim a da se nisam pomerio:)))).....e sad, najcudnije od svega su sledece stvari: ovo sam sanjao izmedju 16:00 i 16:40 popodne, nije se nista neubicajeno desavalo sa mojom porodicom, nisam gledao neke bolesne filmove a kad sam sisao dole, na prvi sprat, u kuci, taman je pocinjao film little nicky:))

pa, sta kazete?

samo da napomenem, naravno, podrazumeva se, da je ovo NAJREALNIJI san koji sam sanjao, zato sam ga i napisao. najrealniji, toliko realan da je to tesko recima opisati

a42_006.jpg

odvratan san danas....i to prvo odspavao 6 sati, probudi me budilnik uredno i ja kao "da nastavim malo"...i tu uleti takva boles' od sna da je to ruzhno...na stranu sto je bila za mene "tipichna" jurnjava sa mnogo ljudi koje poznajem u najchudnijim ulogama i sve to na nekim totalno istripovanim lokalitetima...sve je zavrshilo time sto sam ja u nekoj klinici i saopstavaju mi da mi treba experimentalna operacija na hipofizi i kao "odluchite brzo nemate toliko vremena"...od silne teskobe i bedaka sam se probudio...zlo, da ne pozhelish nikome...

to nepotrebno produzhavanje dremke uvek vodi ka koshmaru :)

sad neshto razmishljam, ja uvek budem budan ono do krajnjih granica dok me san ne savlada

onda zaspim ko zaklan pa nemam ni snage da sanjam ( mozda i sanjam al se ne secam )

a u 80% sluchajeva kad zaspim a da mi se ne spava jako ( npr popodne ) budim se u vodi i sa OMG facom

posle toga 15min pokushavam da shvatim san ili da izvucem neku pouku iz njega ... al dzabe :) zajebano je to rodjaci

on se nasmeje i onako, na najcudniji moguci nacin pretvori u nekog veoma visokog lika, sa velikim crnim ogrtacem, lice mu je zamuceno, i u ruci drzi neki cudan predmet.....

aaaa tu smo se znaci upoznali :>

pa, sta kazete?

posvadjao si se sa burazerom, tjaleta krivish shto nisi jedinac :))

to nepotrebno produzhavanje dremke uvek vodi ka koshmaru :)

sad neshto razmishljam, ja uvek budem budan ono do krajnjih granica dok me san ne savlada

onda zaspim ko zaklan pa nemam ni snage da sanjam ( mozda i sanjam al se ne secam )

a u 80% sluchajeva kad zaspim a da mi se ne spava jako ( npr popodne ) budim se u vodi i sa OMG facom

posle toga 15min pokushavam da shvatim san ili da izvucem neku pouku iz njega ... al dzabe :) zajebano je to rodjaci

da. uvek kad spavam kratje preko dana uvek je neki ubrzani horor. dokoni mozak.

• crno nam se piše

• belo nam se šmrče

• mind over matter

• jebo sam vam mater

Sinoc sam sanjao kako stojim ispred devojkine radnje s njenim bratom i trojicom drugara i iznad glave nam stoje one strelice kao kad u wcIII/doti pridjesh nekom shopu pa se strelica pojavi i mozesh da shopujesh, i pazario sam robe of the magi i difjuzal blade (ovo nisam ni siguran shta je a znam da postoji u doti).

Btw dotu sam u zivotu upalio mozda 2 ili 3 puta a ovaj san je trajao otprilike 10ak sekudni. wtf?!

E da, i setih se jednog od pre otprilike 2 godine; ja lezim na krevetu u sobi a pored kreveta 5 malih orkova neprestano tchkaraju izmedju malog Fortress-a (bas onaj isti orkovski Fortress, tier3 u wc3) crvene boje i malog rudnika i nose neshto u vretjicama, kad sam ih pitao shta nose u tim vretjicama jedan peon je zaurlao"NOSE CAAANDYY!" i tu sam se probudio. Btw za ovo nisam siguran da je bash bio san, mozda je bio samo plod moje mashte, nisam uopshte siguran :o

Našikam se i pravim haos

stalno sam sanjala (dok sam intezivno djusaka quake III) kako idem ulicom i jurim da ubijem neke ljude i onda kad ih skokam izadje mi onaj plavi najlepsi na svetu 1 !!! :))) uf koja je to sreca bila :))

a inace,imam trip da hodam u snu i nekad kad se naglo probudim ne mogu bas brzo da se vratim u normalno stanje.Npr.kad sam dosla sa mora,ustala sam od popodnevne dremke,a sanjala sam da idem na neki put,trazila sam Urosa po gajbi i pitala kevu "gde je,jer treba da krenemo na put" :))

step in my transporter , so I can teleport ya,all around my heavenly body..

Jel se desilo nekom da se probudi i da ne moze otprilike par sekundi da se pomeri uopste ono samo gleda ocima levo desno? JA sam slusao te price i mislio sam da lazu dok mi se nije desilo pre par meseci. Znaci neverovatno otvorio sam oci i gledam po sobi ali ne mogu nista da pomerim (ni ruke, ni noge, vrat celo telo itd...) znaci nema smisla kako sam se presekao. To je valjda neki fazon kad se mozak pre probudi nego telo ili telo pre nego mozak jbg tako neki fazon. Ali ja sam se odsekao za tih par sekundi da to nema smisla. Otprilike trajalo je izmedju 5-10 sekundi.

NEma smisla koliko sam bio srecan kad sam pomerio ruku :)

There's a little boy and on his 14th birthday he gets a horse...and everybody in the village says,"how wonderful" and the Zen master says,"we'll see".Two years later The boy falls off the horse,breaks his leg and everyone in the village says,"how terrible" And the Zen master says,"We'll see".Then,a war breaks out and all the young men have to go off and fight...except the boy can't cause his legs all messed up and everybody in the village says,"How wonderful" and the Zen master says,"We'll see".

@Neo

To je tipican primer sna u kome se sucavas sa svojom senkom. To je Jungov pojam koji oznacava negativnu stranu necije licnosti i prvi sa kojim covek treba da se suoci. Koliko vidim ti nisi imao problema sa suocavanjem, sto je dobro, tj. nisi bezao, vec si mu se suprostavio. Taj san je verovatno prekretnica sto se toga tice, odnosno prevazisao si problem svoje "lose" strane i prihvatio da ona postoji. Siguran sam da ce Dulio da me podrzi.

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

fino objasnjeno bolkonski.................................

sad me mrzi da kucam, ali mislim da snove niko ne moze da objasni, cak i jung i drugari. moje misljenje u koje duboko verujem da snovi za svakog imaju drugacije znacenje, tj. da se ne mogu generalizovati.

hehehe, meni se desilo da sam toliko nezgodno spavao da su mi obe ruke utrnule:)) znaci, budim se i 30 sekundi ne mogu da pomerim ruke. hehehe, ustanem se i mlataram okolo i nista, malo je falilo da pocnem da vristim:)

a42_006.jpg

mene je strah jednom paralisao u snu. bar sat sam posle tog sna i dalje bio u fetalnom polozaju. a san cak uopste nije bio nasilan. tada sam shvatio kako su se osecali cvrsti Rohirimi i ponosni vojnici Gondora na Pelenoru, tresuci se u uzasu kao mala deca, dok su ih preletali nazguli.

a desavalo mi se da u snu i da nemilosrdno i hladnokrvno ubijam, da se borim sa neprijateljem kao lav, ali i da bezim u uzasu. valjda sve zavisi u kom sam raspolozenju bio u tom periodu.

MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVA

Style over subsistence

Crown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One.

@Neo

Cela Jungova "teorija snova" se zasniva bas na tome da je za svakog pojedinca san specifican i da predstavlja komunikaciju nesvesnog sa svesnim. Medjutim, postoje tzv. arhetipovi, odnosno simboli koji su isti za svakog (naravno od konteksta zavisi njihovo tumacenje), kao posledica kolektivnog nesvesnog. Ali, to je mnogo pojmova nabacano, a sigurno je da ja ne bih mogao da ih objasnim, ne samo sto verovatno ne bih umeo, nego sto je pre mene to uradilo mnogo ljudi koji se samo time bave.

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Jel se desilo nekom da se probudi i da ne moze otprilike par sekundi da se pomeri uopste ono samo gleda ocima levo desno? JA sam slusao te price i mislio sam da lazu dok mi se nije desilo pre par meseci. Znaci neverovatno otvorio sam oci i gledam po sobi ali ne mogu nista da pomerim (ni ruke, ni noge, vrat celo telo itd...) znaci nema smisla kako sam se presekao. To je valjda neki fazon kad se mozak pre probudi nego telo ili telo pre nego mozak jbg tako neki fazon. Ali ja sam se odsekao za tih par sekundi da to nema smisla. Otprilike trajalo je izmedju 5-10 sekundi.

NEma smisla koliko sam bio srecan kad sam pomerio ruku :)

jebote htedoh da otvorim topic.... to se meni celog zivota deshava znachi odlepim tad skroz, odvratno je!!! zna li neko zashto se to deshava i kako se 'probuditi' jedino shto znam je da mi je neko davno rekao da to imaju osobe sa niskim pritiskom

oO

ubedljivo najstrasniji san koji sam sanjao bio je sledeceg karaktera

u javi, bilo je oko jedan ujutro kad sam zavrsio sa dnevnom dozom silent hill 2 igrice. cale u dnevnoj sobi gleda tv, ja ostavljam svetlo u sobi i odlazim da spavam (tad sam imao neki trip od mraka, imam i danas ali sam koliko toliko prevazisao)

neko vreme posle cale odlazi na spavanje, i otvara moja vrata od sobe i gasi svetlo

ja za sve to vreme sanjam kako bezim od nekog cudovista

u tom trenutku otvaram oci, ali jos uvek sanjam, i vidim crnu siluetu na vratima (mog calca, koji se cini kao silueta jer je u sobi mrak a u dnevnoj sobi svetlo).. pocinjem da tripujem i krecem da se derem... on onda krece prema meni da me razbudi, sto pravi samo kontra efekat i ja krecem da vristim iz sveg glasa i nogatam se (krevet na sprat, sav sam gornji dusek ispomerao), cale ne moze da mi pridje..

keva se budi, dolazi u sobi zatice mene kako vristim i nogatam se a cale vice na mene da se probudim.... keva potom dva tri puta zatapse (glagol tapsati) i ja se na to probudim... uzasno nesto, srce mi se nije smirilo dva sata posle toga

zanimljivo je da od tog dana svaki put kad sanjam neki uzas ostajem sa se borim s njim umesto da bezim

The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country.