Jump to content

Srbija je decenijama septička jama koja se stalno puni i nikada ne prazni

Recommended Posts

39 minutes ago, voodoo_ said:

i nativni Norvežani su drkoši baksuzi prolupali od zime

Што ми то нико није рекао раније? Зима, дркоши и блек ментал. Има ли бољег?

15 minutes ago, Zwerko said:

Dobro, računaš da ćeš i ti da prolupaš od zime pa je onda sve ok 😄 

ГДЕ СИ ВЕРКО НИСАМ ТЕ ВИДЕО ДАНИМА!? `ЕЛ ТЕ ПУСТИО ЛАКИ ИЗ ПОДРУМА? 

Bring out The Gimp!” Pulp Fiction (1994) - GIF - Imgur

Олимпијске игре на РУРу

4 hours ago, voodoo_ said:

i nativni Norvežani su drkoši baksuzi prolupali od zime

Nordcapp na severu Norveške, selendra neka, kafić jedan, unutra neki tinejdžer norvežanin radi

- Odakle ste? Iz Srbije? Do jaja, gledao sam skoro "Srpski film", to je najbolji film koji sam pogledao!

tako da checks out priča oko norvežana :))

Hladno vreme u Oslu ili drugim gradovima, uopšte nije problem. Sve je toliko dobro organizovano i funkcionalno da eventualne niske temperature ne ometaju život uopšte. Ali nedostatak dnevnog svetla jeste, i to ozbiljan, barem bi bio za mene. Ujutro se budiš u mraku, pa onda neki poludan i u 3 popodne je opet mrak. I ovako ne volim winter blues ovde.

Ma od njih koji žive gore (a pljačkali su južno šta su dohvatili celu istoriju), luđi su samo Kebabi koji ih kao infestuju. Ti narodi gore nisu čitavi...

MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVA

Style over subsistence

Crown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One.

Spirala propadanja 

https://n1info.rs/vesti/desetogodisnjaka-prebila-i-tesko-povredila-trojica-vrsnjaka-roditelji-strahuju-da-se-slucaj-zataskava/

Prelom nosne kosti, piramida nosa je pomerena u desno i spad leve nosne kosti“, kaže majka povređenog dečaka Tamara Vukosavljević.

Povrede su koje su desetogodišnjem dečaku nanela trojica učenika trećeg razreda. Teškim telesnim povredama, priča nam majka, prethodili su dani verbalnog nasilja.

„Četiri dana pre fizičkog nasilja koje se desilo, oni su njega, isti ti dečaci, verbalno napadali i vređali u jednoj prodavnici kad su ga sreli“, objašnjava majka Tamara.

Taj napad dečak roditeljima nije prijavio.

„Zato što mu je jedan od ta tri dečaka rekao da ako išta kaže ocu ili meni, njegov tata će dobiti otkaz, jer je njegov otac, znači otac jednog od ta tri dečaka, šef policijie“, navodi ona.

Policiji je fizički napad prijavio lekar, a roditelji Osnovnoj školi „Momčilo Živojinović“ u Mladenovcu.

„Do dana današnjeg nas niko nije zvao iz PP službe. Niti da pita kako je dete, niti bilo šta“, kaže majka povređenog dečaka.

Nisu zvali, ali su pisali – šest dana nakon napada.

„Svi su znali da dete ide u petak na operaciju, da bi se desilo da nama na kućnu adresu stiže poziv od škole u četvrtak popodne, da se mi u petak javimo u 12 i 15 da damo izjavu“, dodaje.

Iako se u pozivu za disciplinski postupak koji su dobili roditelji povređenog učenika pominje ime samo jednog učesnika, iz škole kažu uključena su sva trojica, ali u pojačan vaspitni rad.

„Njega su tri dečaka napala. I verbalno i fizički. Jedan mu jeste naneo tešku telesnu povredu“, objašnjava majka.

Takva povreda treći je nivo vršnjačkog nasilja. Kako je škola ocenila ovaj slučaj roditelji ne znaju.

„A kako treba da oceni nasilje sa teškom telesnom povredom“, pita ona.

Prema pravilniku – kao najviši. Na pitanje šta će biti sa učenicima koji su učestvovali u napadu, direktor odgovara – zavisi od njihovog ponašanja.

„Rekao sam Vam da je za petak 27.9.2024. godine zakazan vaspitno-disciplinski postupak, do kojeg je i došlo. Svi učenici su u pojačanom vaspitnom radu, a odluka koja će da se donese nakon 30 dana zavisi od ponašanja učenika“, naveo je za N1 Miljan Novović, direktor Osnovne škole „Momčilo Živojinović“ u Mladenovcu .

„Ti učenici koji su to uradili nisu isključeni apsolutno iz nastave. Šta treba moje dete“, pita majka Tamara.

Pita se, ali jedno ipak zna sa sigurnošću.

„U tu školu se sigurno više neće vratiti, jer ono nije sigurno u toj školi. Apsolutno nije sigurno“, navodi Tamara Vukosavljević

Edited by fox m.
  • Sad 1

• 4 weeks later...

Švajcarska opet povlači sa tržišta kukuruzno brašno poreklom iz Srbije - ovaj put reč je samo o žutom brašnu, a uzrok je značajno veća količina aflatoksina od zakonom dozvoljene, objavio je RASFF evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani.

Dozvoljena količina aflatoksina u kukuruznom brašnu je, prema navodima sa sajta RASFF 2 µg/kg – ppb (dva mikrograma po kilogramu).

U uzorku brašna uzetom 10. jula ove godine otkriveno je prisustvo mikotoksina aflatoksin B1 u većoj količini od dozvoljene: u žutom kukuruznom brašnu bilo ga je 11,4 µg/kg, što predstavlja čak 5,7 puta veću količinu od dozvoljene, objavljeno je na RASFF.

Rizik korišćenja ovog proizvoda ocenjen je kao „potencijalno ozbiljan“, te je proizvod povučen sa tržišta

Pričam sa drugarom iz Zavoda za statistiku na temu upotrebe pesticida. EU htela da ubaci Srbiju u statistiku upotrebe đubriva, i znaju da u zakonu imamo obavezu vođenja zemljoradišnih knjiga: kad je šta rađeno na imanju, koji pesticidi, u kojoj količini, itd.

Jedini problem? Niko nikad nije popunio te knjige, jer se pesticidi nabavljaju ispod ruke i prskaju po sopstvenoj proceni.

Paradoksalo je što u Srbiji je bezbednije npr. kupiti povrće od jednog Delezea jer imaju unutrašnju kontrolu (kakva god da je), nego od nasumičnog seljaka koji gaji ivanjički krompir na obodu vinčanske deponije.

• Thanks (+1) 1

18 hours ago, cali said:

Paradoksalo je što u Srbiji je bezbednije npr. kupiti povrće od jednog Delezea jer imaju unutrašnju kontrolu (kakva god da je), nego od nasumičnog seljaka koji gaji ivanjički krompir na obodu vinčanske deponije.

ja ovo govorim odavno, kad me ovde faton zeza oko lidla i drugih maloprodaja.

ja bih prvi voleo da kupujem na pijaci od seljaka, ali osim ako 101% ne znam ko je seljak i 'de gaji i šta radi, vrlo je upitno koliko je on bolji izbor od prodavnica koje koliko-toliko imaju neki vid kontrole onoga što stavljaju na prodaju.

situacija je slična bilo gde, ne samo u beogradu, dole na jugu znam kad odem na pijacu sa ovim lokalcima, pola njih kao ima "lokalnu papriku" ili "paradajz odatle" a ono ustvari iz albanije.

On 11/9/2024 at 2:24 PM, Lucky said:

ja bih prvi voleo da kupujem na pijaci od seljaka, ali osim ako 101% ne znam ko je seljak i 'de gaji i šta radi, vrlo je upitno koliko je on bolji izbor od prodavnica koje koliko-toliko imaju neki vid kontrole onoga što stavljaju na prodaju.

Na pijaci je makar jeftinije i to dosta. Hrana u srpskim marketima je skuplja nego u jebenoj Britaniji. 

Priča počinje na 1:45.

• Upvote (+1) 1
  • Downvote (-1) 1

2 hours ago, fox m. said:

Na pijaci je makar jeftinije i to dosta. Hrana u srpskim marketima je skuplja nego u jebenoj Britaniji. 

ne nužno i zavisi kako za šta. 

jesu marketi skuplji, ali često može da se desi da su proizvodi u marketima koje imaš na pijaci jeftiniji, mislim na voće i povrće. i to ne nužno kad je akcija. onda ostaje deo priče da otkriješ da li zapravo valjaju nečemu.

sa druge strane, mleko, čak i mesto itd su najčešće jeftiniji u manjim mlekarama po pijaci nego u marketima. ali onda opet imaš pitanje porekla, posebno za meso.

On 11/11/2024 at 1:02 PM, fox m. said:

Jeste, u pravu si. Imaš tipa krompir za 70 u marketu, a 150 na pijaci.

sve zavisi, ne mora biti baš tolika razlika, zavisi dal je u marketu akcija a ovamo koliko pregovaraš sa prodavcem, ali veća je šansa da jeftinije prođeš u marketu zbog akcija.

Marketi svaki čas imaju akcija, da im se roba ne bi ubuđala. A razlog za to je što tamo gde ljudi imaju izbora prelaze na pijacu ili odustaju od pojedinih proizvoda. U Beogradu je dovoljno ljudi koji ili a) moraju da plate bilo koju cenu jer nemaju izbora ili b) mogu da plate bilo koju cenu jer ih ona ne dotiče