reki Posted July 24, 2022 Report Share Posted July 24, 2022 kupih Ayran - turkish style drink - u sustini razblazeni jogurt, i uopste nije lose, slaniji je malo od obicnog jogurta, redji, ali je kul, nikad nisam probao 😄 inace volim grcki jogurt - i za sad jedino Olympus pravi dobar jogurt kolko sam video, i po ukusu i po sastavu (veci udeo proteina, kako treba da bude, a ne kao Grekos i Dukatos sa secerom :D) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trans-Lucky Posted July 24, 2022 Report Share Posted July 24, 2022 1 Quote Svenevideći Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted July 24, 2022 Report Share Posted July 24, 2022 9 hours ago, reki said: kupih Ayran - turkish style drink - u sustini razblazeni jogurt, i uopste nije lose, slaniji je malo od obicnog jogurta, redji, ali je kul, nikad nisam probao 😄 inace volim grcki jogurt - i za sad jedino Olympus pravi dobar jogurt kolko sam video, i po ukusu i po sastavu (veci udeo proteina, kako treba da bude, a ne kao Grekos i Dukatos sa secerom :D) probah taj Ayran dok sam ovde trazio neku zamenu za nas jogurt...znaci kao da je neko u flasu od litar i po sipao casu jogurta, nasuo vode do vrha, stavio kasicicu soli i promuckao...u prevodu govno najgore, uopste mi se ne svidja...sreca pa u Luxemburgu ima kravica kod Pazarca u radnji! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
evgeniy Posted July 24, 2022 Report Share Posted July 24, 2022 znamo da je tesko dule, izdrzi nekako! Spoiler 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted July 25, 2022 Report Share Posted July 25, 2022 Odlicno ide ajran sa shawurmama falafelimA i tako Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted July 25, 2022 Report Share Posted July 25, 2022 10 hours ago, reki said: kupih Ayran - turkish style drink - u sustini razblazeni jogurt, i uopste nije lose, slaniji je malo od obicnog jogurta, redji, ali je kul, nikad nisam probao 😄 inace volim grcki jogurt - i za sad jedino Olympus pravi dobar jogurt kolko sam video, i po ukusu i po sastavu (veci udeo proteina, kako treba da bude, a ne kao Grekos i Dukatos sa secerom :D) 9 hours ago, Dule_smor said: probah taj Ayran dok sam ovde trazio neku zamenu za nas jogurt...znaci kao da je neko u flasu od litar i po sipao casu jogurta, nasuo vode do vrha i stavio kasicicu soli...u prevodu govno najgore, uopste mi se ne svidja...sreca pa u Luxemburgu ima kravica kod Pazarca u radnji! Kao i za dosta tih mlečnih proizvoda, zavisi koji brend nađeš i kupiš i kako ga prave, prosto nije isto. Ima nekih koji su dobri (kao blago razrađeni jogurt sa malo soli, baš osvežava) a ima i nekih koji imaju i neki buđavi ukus, ili su pak previše slani itd. Kod nas ima Megle najčešće i baš je loš. U Grčkoj sam uzeo da probam nekoliko i svi su bili solidni, i u Turskoj isto. Slično je i sa Kefirom kod nas. Npr Imlek Kefir uopšte ne koristi prave kefirne kulture nego kvasac, što provališ tek kad pročitaš sastav, a ljudi bi se zaleteli jer kao Imlek je. I onda suštinski nema ni benefita bakterija, ako je i to bitan faktor nekome, a i ukus nije isti. Sa druge strane Pančevački kefir tj. mlekare Pančevo je totalno po mom ukusu što se tiče sastava, a probao sam na primer i onaj Megle i Zbregov i jednostavno nije to to, suviše su nekako "kiseli". 10 hours ago, reki said: inace volim grcki jogurt - i za sad jedino Olympus pravi dobar jogurt kolko sam video, i po ukusu i po sastavu (veci udeo proteina, kako treba da bude, a ne kao Grekos i Dukatos sa secerom :D) To ti je ista priča reki kao sa "feta" sirom. Samo od tih grčkih proizvođača tipa Olympus, Alfa itd možeš naći pravi feta sir, koji je i recimo duplo skuplji nego domaće varijante (koje više ne smeju da zovu feta jelda) - Somborska, Grekos, Dukatos, Fetela 🙂 itd. Isto tako i za grčki jogurt opet imaš te opcije, ili možeš i u Lidlu probati nekad njihov grčki. Ima tamo i Skyr, isto ok opcija, podseća na Ella sir mada je malo manje "gust" recimo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post evgeniy Posted August 6, 2022 Popular Post Report Share Posted August 6, 2022 (edited) bila mi keva pre dve nedelje i donela domaci tomato iz okoline rodnoga grada, udavio sam se. prvo sam bio protiv toga da ista ponosi jer "lol ima svuda paradajza, nemoj da teglis", ali kada je stigao... ajaoj. prelepo, socno, mekano, ukusno, mirise, zelenog na vrhu skoro da nema uopste. prosto mi zao da pravim bilo kakvu salatu da ga ne savladaju luk ili neki drugi ukusi, seckam ~3-5mm kolutove, dobrano posolim morskom solju (jer stvara prejaki kontrast kad naletis na deo koji ima so i deo koji nema so, svi ukusi budu jaci za razliku od sitne soli koja carpet bombuje ceo tomato ravnomerno) i bacim par kapi maslinovog ulja da zaorkuze sve to. uhhh. potrosimo tih par kilograma za par dana, poslednji sam bas polako jeo jer mi bilo zao. prodje desetak dana, danas odemo do nekih rodjaka moje devojke, upakovali ljudi 5-6kg njihovog tomata, ista prica, umalo sam suzu pustio! \o/ SMRT ZELENOM PLASTICNOM GOVNETU OD PARADAJZA STO PRODAJU PILJARE I PREPRODAVCI Edited August 6, 2022 by digrejzo 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted August 7, 2022 Report Share Posted August 7, 2022 Kapiram da je opšte poznato, ali ne škodi ponoviti: pijace kod nas i dalje super funkcionišu kao izvor normalnog voća i povrća. Svratim povremeno na Bajlonijevu pijacu, i tačno znam gde uzimam kajmak, paradajz, jaja, med, itd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted August 7, 2022 Report Share Posted August 7, 2022 zasto iz blokova ides na bajloni? Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
killYg0r Posted August 7, 2022 Report Share Posted August 7, 2022 1 hour ago, Jose Jimenez said: Kapiram da je opšte poznato, ali ne škodi ponoviti: pijace kod nas i dalje super funkcionišu kao izvor normalnog voća i povrća. Svratim povremeno na Bajlonijevu pijacu, i tačno znam gde uzimam kajmak, paradajz, jaja, med, itd. Zar nije do skoro bilo da su svi nakupci i da je sve isto gde se kupuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted August 7, 2022 Report Share Posted August 7, 2022 26 minutes ago, killYg0r said: Zar nije do skoro bilo da su svi nakupci i da je sve isto gde se kupuje Ima više kategorija nakupaca: - prevaranati koji valjaju robu iz supermarketa - Nakupci koji dobavljaju robu sa kvantaša - Nakupci koji kupuju direktno od seljaka, i dovoze na pijacu Ovi prvi su problem, drugi onako, treći su obično sa dobrom robom. A tu su i direktni prodavci kojih nema mnogo, ali ih ipak ima. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted August 7, 2022 Report Share Posted August 7, 2022 Stvar je veoma jednostavna kod nakupaca, iz koje god da su kategorije... Ako odeš na pijacu i imaš nekoga ko prodaje apsolutno sve od povrća, taj je 99% iz kategorije 1 ili 2, ponekad i 3 🙂 Ako odeš na pijacu i imaš nekoga ko prodaje voće koje obično nemaš na pijaci (tipa banane i mango) ili pak prodaje voće kad mu vreme nije, opet su to ove kategorije iznad. Ako odeš na pijacu i imaš prodavca koji mahom valja 2-3 proizvoda ili 2-3 grupe sličnih proizvoda (bilo da je voće ili povrće) onda imaš nešto veće šanse da si naišao na "pravog" prodavca tj. direktnog prodavca. Kao što već ovde napisah, ima takvih i na Kalencu čak, ali tamo izbegavam da idem zbog gužve, parkinga i poš prodavnica o kojima smo pričali, tako da ono Cvetko, Đeram, Dušanovačka, lako se nađe. I onda kroz mesece vidiš skapiraš "pattern" (ćao fato) kad šta kreće da dolazi tim seljacima koji prodaju i znaš kad mu je paradajz, kad kajsija, kad breskve itd. 17 hours ago, digrejzo said: SMRT ZELENOM PLASTICNOM GOVNETU OD PARADAJZA STO PRODAJU PILJARE I PREPRODAVCI Paradajz odavno ne kupujem nigde osim na pijaci. I to sam sad skoro se nešto zeznuo vratio se sa odmora i neka nedelja i kao ajde i odem u Aromu, ima paradajz, ovako na oko čak i nije bio toliko loš, a ni na dodir nohomo, i naravno kod kuće ga isečem, pakao i horor bez ukusa i beo unutra. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reki Posted August 7, 2022 Report Share Posted August 7, 2022 evo jedan patriotski komentar kad sam bio u albaniji, pretprosle godine, njihov paradajz kida 😄 🇦🇱💪 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted August 7, 2022 Report Share Posted August 7, 2022 15 minutes ago, reki said: kad sam bio u albaniji, pretprosle godine, njihov paradajz kida 😄 🇦🇱💪 to je zapravo isti ovaj što imaš i kod nas da kupiš na pijaci pre nego što krene ovaj naš domaći. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
killYg0r Posted August 7, 2022 Report Share Posted August 7, 2022 Lepo ste objasnili hvala! Paradajz sam recimo danas uzeo od dekice ispred maksija bukvalno je imao i ukus i miris, dok recimo paradajz iz Maksija koji sam se zajebao pre neki dan da uzmem je bio beo unutra i imao 0 ukusa. Svaki dan covek nesto nauci! Jel zna neko otkud ovolike vrste dinja inace? I odakle ih dovlace ili su kod nas rasle? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FATA Posted August 8, 2022 Report Share Posted August 8, 2022 18 hours ago, Jose Jimenez said: Kapiram da je opšte poznato, ali ne škodi ponoviti: pijace kod nas i dalje super funkcionišu kao izvor normalnog voća i povrća. Svratim povremeno na Bajlonijevu pijacu, i tačno znam gde uzimam kajmak, paradajz, jaja, med, itd. Јеси и то прочитао у некој од твојих књига типа како да се храним здраво у граду? Брате "окинем" сваки пут кад кликнем да видим твоју поруку јебено... Иначе немојте да живите у заблуди ако мислите да једете прави парадајз са пијаце. Било би ок да тај за који мислите да је ок усликате и окачите овде пресек/споља и окачите број тезге да може да се проба. Ко нађе прави парадајз могу да му платим 10€/кг за труд. @digrejzoМањак@digrejzoМањакањак@digrejzoМањак@digrejzoМањакањак (поздрав Лаки) Мањак зеленог на истом не значи домаћи парадајз. Оно што ми је чудно је да то тврдиш за парадајз који је стигао средином јула... Отуд моје следеће питање да ли уопште знате кад је сезона парадајза и шта треба за исти да би успео? Да ли схватате да се никоме не исплати да гаји домаћи парадајз и да га продаје за 200/кг? На слици од прошле године можда нешто најближе што сам јео домаћем парадајзу у последњих 15г (пре 15г ми је бака гајила парадајз у башти). Quote prevelik ti avatar m8 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted August 8, 2022 Report Share Posted August 8, 2022 9 minutes ago, FATA said: Иначе немојте да живите у заблуди ако мислите да једете прави парадајз са пијаце. Било би ок да тај за који мислите да је ок усликате и окачите овде пресек/споља и окачите број тезге да може да се проба. Ко нађе прави парадајз могу да му платим 10€/кг за труд. ovo je zapravo dobra ideja! Evo daj ti prvi ako imaš, ja ću baš da ufotkam sad kad budem kupovao! 10 hours ago, killYg0r said: Jel zna neko otkud ovolike vrste dinja inace? I odakle ih dovlace ili su kod nas rasle? ovo iskreno nemam pojma, ja sam navikao da kupujem dinju i lubenicu druga polovina avgusta i početak septembra, tako da se tripujem da sve to što stiže ranije zapravo nije još vreme 🙂 11 minutes ago, FATA said: @digrejzoМањак@digrejzoМањакањак@digrejzoМањак@digrejzoМањакањак (поздрав Лаки) jel si dobro? 🙂 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sttevann Posted August 8, 2022 Report Share Posted August 8, 2022 Bio u Srbiji skoro mesec dana (miks odmora i rada od kuce), i toliko sam domaceg paradajza iz baste pojeo, da mislim da sam se namirio za ovu godinu 😄 Majka ima finu bastu, zenina baba ogromnu, tako da je paradajz bio na stolu kao salata uz svaki obrok, ili je on sam bio obrok, sa malo narendanog domaceg sira preko 😄 Inace isti ovakav kao sa Fatine slike, ako ne i lepsi (sorry Fato!), a ukus ne moze da se opise recima. Quote "Choose life..." Link to comment Share on other sites More sharing options...
FATA Posted August 8, 2022 Report Share Posted August 8, 2022 2 hours ago, Lucky said: ovo je zapravo dobra ideja! Evo daj ti prvi ako imaš, ja ću baš da ufotkam sad kad budem kupovao! У том чучу грми зец! Не једем парадајз са пијаце баш из разлога јер нема номралног да се купи. Сви помињете неке пијаце где је парадајз сјајан па бих волео да пробам исти јер ове које ја обилазим су благи ужас. Сви ти што продају су или препродавци или гаје парадајз на велико а њима нешто сева да буде квалитетан. Прошле године бејах послом 2 недеље у Копривници међутим како не волим градове узех неки Аирбнб у селу Рашчани 40км од града. Спријатељио се са комшијама који су ми оставили кључеве а који су једно 3-4км далеко јер су баш супер стари људи 75+. Звали ме на ручак где је уосталом била и салата од парадајза... Јаој како сам се гушио боже мој мислио сам де ће ме најурити пушком и да ме неће звати више у животу Ч= Међутим звали ме неколико пута и ја им рекох дај да видим тај парадајз... Ништа пластеник, основна заштита која се користила пре 20г и то је то, једини проблем вода. Сушна година била и није најбоље родио, не желим да замишљам како је тек кад роди! Дали су ми тада неких 4-5кг и нешто паприке које сам буквално прождрао у 5 дана. Кад сам кренуо кући након 2 недеље спремише ми гајбу од неких 20кг. Јео сам дневно сигурно 1-1.5кг и нисам могао да се заситим... Фора је била што је парадајз након недељу дана почео да мекша и да трули па сам убацио у 5 брзину и прождрао га у 2 дана. Сачувао сам сво семе од тог парадајза па се надам ако не будем путовао нигде, да ћу га посадити у априлу и давити се у истом када стигне! 2 hours ago, Lucky said: jel si dobro? 🙂 Прсо ти сајт! Писао са телефона ћирилицом и кад напишеш нешто после таговања особе и покушаш да избришеш побрљави и крене да копира то што си прво написао. 1 hour ago, sttevann said: Bio u Srbiji skoro mesec dana (miks odmora i rada od kuce), i toliko sam domaceg paradajza iz baste pojeo, da mislim da sam se namirio za ovu godinu 😄 Majka ima finu bastu, zenina baba ogromnu, tako da je paradajz bio na stolu kao salata uz svaki obrok, ili je on sam bio obrok, sa malo narendanog domaceg sira preko 😄 Inace isti ovakav kao sa Fatine slike, ako ne i lepsi (sorry Fato!), a ukus ne moze da se opise recima. Завидим ти другар, зови следећи пут да га меримо! ЧД Quote prevelik ti avatar m8 Link to comment Share on other sites More sharing options...
evgeniy Posted August 8, 2022 Report Share Posted August 8, 2022 (edited) 6 hours ago, FATA said: Мањак зеленог на истом не значи домаћи парадајз njiva sa koje je ubran paradajz je ispred kuce (Gaj, blizu Kovina). paradajz koji mi je keva donela je iz okoline Vranja, selo Katun. mozda nisi procitao ceo post, nisam ja rekao da je moj paradajz bio sa pijace 😆 6 hours ago, FATA said: Да ли схватате да се никоме не исплати да гаји домаћи парадајз и да га продаје за 200/кг? ni prvi ni drugi paradajz nisu proizvedeni da bi se prodavali na pijacama, nakupcima ili nekom trecem. iskljucivo je za sopstvene potrebe i rodbinu da bi "imali nesto domace sa sela". ali kad bolje razmislim, mozda su uzeli albanski paradajz al' zajebavaju da je domaci! Edited August 8, 2022 by digrejzo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post cali Posted August 8, 2022 Popular Post Report Share Posted August 8, 2022 13 hours ago, FATA said: Јеси и то прочитао у некој од твојих књига типа како да се храним здраво у граду? Брате "окинем" сваки пут кад кликнем да видим твоју поруку јебено... Ne, samo ne živim u gasu kao ti da moraš da popušiš tipu iza trafike da bi ti nabavio normalan paradajz. 5 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reki Posted August 9, 2022 Report Share Posted August 9, 2022 uf, uzeh yerba matte caj u lidlu, onaj u kesicama, bas mi je lepo lego, pa sam istrazivao malo, kazu da se u juznoj ameriki dave u njemu! imaju neku slamku sa filterom, i posudicu od tikve! jel pije neko cajeve, ali ono prave, na merenje sa svim onim aparaturama? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted August 9, 2022 Report Share Posted August 9, 2022 pravi caj je caj, ovo ostalo su infuzije, ili sto bi rekao stari srpski seljak koji fati prodaje paradajz, uvarak 2 Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
reki Posted August 9, 2022 Report Share Posted August 9, 2022 mozes li malo detaljnije da objasnis to Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbds Posted August 9, 2022 Report Share Posted August 9, 2022 Čajeve većinom kupujem na meru. Kombinacija majčina dušica&nana&bosiljak je favorit. Ili svež đumbir prelijem toplom vodom. Quote i'm not fat, i'm just easy to see.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.