Jump to content

Gorivo na NIS-u

prota_

Recommended Posts

Kontrola trzista svakako jeste, cak i pise u uredbi da joj je to svrha. Al tako smo imali i uredbu o propisanoj ceni suncokretovog ulja, pa smo zbog nje placali 215 din litar, a trzisna cena je bila tipa 150.

Mislim, ako je akciza ugrozena, pa kako je samo opstala svih ovih decenija bez uredbe? /S

Edited by Leonardo DyStopio

• 2 months later...

Pa da lakše računamo ono kad je 189 dinara nemaš pojma koliko mu to dođe kad hoćeš da sipaš 12 litara na primer, ovako kad je lepo "zaokruženo" odmah znaš.

da ne kažem "šta mene briga za poskupljenje iovako uvek sipam po 1000 dinara na pumpi isto mi dođe!"

• 1 year later...

https://www.blic.rs/biznis/moj-novcanik/oglasio-se-nis-posle-uvodjenja-sankcija-ovako-mozete-da-platite-gorivo-ako-vam-odbiju/0s4be4e

Ukoliko platne kartice stranih sistema (Mastercard, Visa) prestanu da funkcionišu od danas, gorivo će moći da se plaća na tri načina: domaćom "Dina" karticom, gotovinom, kao i putem sistema "IPS pokaži".

2 hours ago, cali said:

Ono što se ne pominje je da li ću npr. sa Raif. računom uopšte moći da platim, jer banka rizikuje sankcije, ili mora račun Poštanska Štedionice.

I meni to palo na pamet.

Tipa ne primaju Mastercard od Yettela, ali cu uredno preko iste aplikacije moci da platim preko "IPS pokazi"..

Mastercard i Visa su strani procesori plaćanja i u tom smislu bilo koja transakcija preko njih se odmah registruje kao kršenje sankcija. IPS i Dina idu preko NBS tako da Srbija kontroliše te transakcije, u tom smislu verovatno nema obavezu da prijavljuje kršenje. Opet je pitanje da li će strane banke prihvatiti to tako i rizikovati da ih uhvate u kršenju. S druge strane i NBS ih uslovljava da moraju da izdaju Dine i da imaju IPS da bi poslovale u Srbiji. Tako da to deluje kao nekakvo polu-resenje, samo je pitanje koliko će se bankama to ponašanje tolerisati od onih koji uvode sankcije. I konačno šta će se desiti kada NIS bude direktno trebalo da plaća dobavljačima, zaposlenima i slično kojima ne može da se plati preko Dina kartice?

• Downvote (-1) 1

Heghlu'meH QaQ jajvam

4 hours ago, cali said:

Ono što se ne pominje je da li ću npr. sa Raif. računom uopšte moći da platim, jer banka rizikuje sankcije, ili mora račun Poštanska Štedionice.

pošto sad svi nagađamo, to deluje kao direkt prekršaj jer se tamo na izvodu vidi da je Rajf platila pare NIS-u kroz tebe, bez obzira što si koristio Dinu. Zapravo ti kad razmisliš u samim izvodima ni ne piše na koji si način platio (ili piše šifrovano) ide samo ono "odliv iz rajfazen računa prema nisu od 3000 din".

A najjače da ameri ne kupuju od rusa stvari pa je sad problem šta će pisati na izvodu.

Ponekad pomislim da sam u star treku, ja sam data a mnogi ljudi ovde pišu kao da su pripadnici posade Enterprajza. Sve im nešto logične stvari nisu logične.

We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men !

Cekaj, zasto bi ijedna ustanova van Srbije, a narocito iz SAD imala uvid u to sta se odvija u Srbiji izmedju srpske kompanije i srpske banke (jer sve iz inostranstva osnovane banke su srpske firme) koriscenjem srpske kartice Dine i NBS?

Ako tako gledamo, nijedna banka, pa ni PS, nije spasena od sankcija. Cak ni svemocna Alta

Edited by Dick Warlock

Ako želi da učestvuje u međunarodnom platnom prometu nije. Niti su banke koje sarađuju sa tom bankom, čak i ako na primer ta Alta radi samo domaće transakcije. A ne može banka da preživi radeći samo sa NIS-om i ni sa jednom drugom bankom. To je glavni problem ovih sankcija jer USA praktično u potpunosti kontroliše međunarodni bankarski sektor.

• Downvote (-1) 1

Heghlu'meH QaQ jajvam