Jump to content

Koju konfiguraciju uzeti?


Slađan

Recommended Posts

Pa prvo pitanje je jel hoces ti ozbiljno da overklokujes taj komp? Ako neces onda uzmi ovu plocu sto je Vudu predlagao kad je Brue pitao i procesor bez K i za razliku para uzmi SSD od 250GB, mocice vise igara da stane na njega i bice ti komotnije da se brze pokrecu. Ako oces da overklokujes onda u cenu uracunaj neko bolje hladjenje. 

Edited by Zwerko
  • Upvote (+1) 1

Heghlu'meH QaQ jajvam

Link to comment
Share on other sites

Pa ne znam za overklok, 2000 je razlika samo, a overklokovani će da se greje manje. Mislim da mi 250ssd nije potreban i da bi bilo overkil? U slučaju da hoću da ga klok dajte neko hladjenje koje ima u atomu, pošto ću tamo uzeti po preporuci. I da li je potrebno da ga klok? Nikad se nisam zajebavao sa tim stvarima...

Link to comment
Share on other sites

Samo ukratko:

 

CPU klok kod aktuelnih Intel procesora se formira tako što postoji klok generator koji generiše base clock (BCLK) koji je 100 MHz, i onda se taj klok koristi za svašta u sistemu (između ostalog za SATA kontroler i PCI Express) a multiplikacijom se dobija i klok za CPU jezgra (npr množilac je 34 pa ti procesor radi na 3,4 GHz).

 

Ne-K procesori imaju zaključan taj množilac pa jedini overklok koji možeš da postigneš jeste dizanjem base clock-a, čime nemaš mnogo lufta a pritom narušavaš stabilnost rada ostalih kontrolera.

K procesori imaju otključan množilac pa se overklok svodi samo na podizanje istog, dok BCLK ostaje 100 MHz i ostatak sistema radi po specifikaciji. Ako hoćeš ekstremnije, onda kad doteraš do praga dokle procesor može da radi stabilno bez diranja napona, krećeš polako da dižeš i napon čime ti se otvara još malo prostora, ali to nemoj da radiš jer Haswell generacija nema dobro rešen odvod toplote.

 

Dakle ako samo podižeš množilac bez diranja napona i bilo čega drugog, ne možeš napraviti nikakvu štetu i ništa neće crći (osim što se procesor možda neće podići ako preteraš, ali to rešavaš resetovanjem BIOS podešavanja putem džampera na ploči i smanjenjem množioca na prethodnu vrednost za koju znaš da radi). Takođe, niko neće ni znati da si overklokovao, jer se resetovanjem BIOS podešavanja sve vraća na fabrička setovanja.

 

Sa ovim 212 EVO kulerom bi trebalo da isteraš 4 GHz bez ikakvih problema, eventualno još koju stotinu megaherca gore bez pipanja napona.

Link to comment
Share on other sites

Uh jbt, još nisam odlučio....

Još jedno pitanje...

Da umesto i5 4670k ubacim

i7 4770k? To je 10k više to jest ukupno 130k. Neću da clock ništa jer sam noob i ne umem. Paše li i7 ako izmenim u ovu matičnu i napajanje?Jel to to za 130k? Beste?

Edited by Crnčuga
Link to comment
Share on other sites

Intel Q6600

Ati radeon 6850

 

И кад бих се још сетио која беше плоча... много бре питаш! [:)]

Чини ми се да сам то пазарио пре једно 4 године ил више. Морао сам да се почастим мало.

Edited by brue
Link to comment
Share on other sites

Па 5 месеци без цигара... пола цене ових компоненти није отишло у дим и катран у плућима. Ако издржим још пет месеци добијам све то фактички за џ, те ћу да први пут у животу одрадим један SLI, тј има да узмем још једну ову 770 и јбга ново напајање. Само бахато!

Edited by brue
Link to comment
Share on other sites

стим што ја то морам да видим како ради. Иначе, никако не може бити бачено, јер бих увек могао да поклоним картицу некоме... у крајњем случају.

То ми неки трип - не препродајем стару опрему кад је мењам, већ је поклоним пријатељима/родбини, коме кад треба.

  • Upvote (+1) 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...