Jump to content

Da li je PL najbolja iako deda ne misli tako!


bolkonski

Recommended Posts

Pa teško je reći pošto kriterijumi nisu vaspostavljeni. Meni je jedini kriterijum (što je potpuno subjektivno) kako mi se dopada stil igre, a meni se najviše dopada kako igraju u Španiji, dakle, najbolja mi je Primera. S druge strane, najviše gledam PL jer je produkcija ubedljivo najbolja, a i igra se sasvim dobar fudbal da ne odustanem zbog manjka kvaliteta. Mora neki fudbal da se gleda jebga i treba naći neki balans.

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Link to comment
Share on other sites

Rekao sam da ne postoje kriterijumi koje niko ovde nije postavio niti se o njima diskutovalo da bi se uopšte normalno diskutovalo o kvalitetu liga. Onda sam rekao koji je moj subjektivni kriterijum, a onda sam rekao zašto gledam PL. Ne vidim problem.

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Link to comment
Share on other sites

Aha, misliš mogu da kažem samo "nije najbolja liga na svetu" ako iza sebe imam naučni rad objavljen u Nejčru o najboljoj ligi?

Ali vidim da si ti veoma stručan (!) pa mi ti daj OBJEKTVNE kriterijume po kojima se ocenjuje neka liga, pa da onda uvidim svoju grešku, priznam je i pokajem se!

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Link to comment
Share on other sites

evo ja cu pokusati -

1. kvalitet i jačina ekipa, da kažemo kompetitivnost (svih ekipa, ne samo prvih 8) - tu je rezultat jasan, PL najbolja. Saragosa, Rajo, Sosijedad i slicni ne mogu da se mere sa Aston vilom, Sautemptonom, Njukaslom ili qpr-om (koji su blizu dna PL-a)

2. Kvalitet igrača u celoj ligi - po meni opet PL. U španiji imaš real, barsu, valensiju i pomalo atletiko sa dobrim igračima. Ovo ostalo se broji na prste. U svakom PL klubu imaš bar po 2 vrhunska fudbalera i još dosta odličnih..

3. Regularnost - ajde da kažemo nerešeno, mada ne znam..u Španiji se mnogo baš mnogo sudi realu i barsi i baš se izdvajaju od ostalih, da bi neki mali tim dobio penal protiv njih treba zemljiotres da bude. U engleskoj mi se čini da je malo bolja situacija iako ima dosta grešaka.

4. Uspeh u evropi u zadnje vreme..evo neka bude 7 godina - 2005- Liverpul osvojio, 2006, Arsenal finale, 2007, Lpul finale, 2008, utd celzi finale, 2009, utd finale 2011 utd finale 2012 celzi osvojio..barsa vadi malo situaciju jer je stvarno mocna u zadnje vreme ali ovde merimo utisak o celoj ligi..a imas 4 razlicita kluba u finalima u zadnjih 7 godina..

5. Brzina igre i lepota na oko - ajde da kažemo Španija, mada se meni lično ne sviđa njihova nemuškost u igri koju vidim u engleskoj, gde se ide tvrdo i muški, pičkice slabo prolaze, dok je ovamo to redovno..

evo nek me neko ispravi ili nek doda neki kriterijum..

Edited by GibanicA
Link to comment
Share on other sites

objasnio sam da mislim da ne možeš da kažeš "naravno da nije", ako se već slažemo da nema objektivnih kriterijuma

a konto kriterijuma (giba objasnio), samo da dodam i da je meni pokazatelj koliko tekmi bih želeo da gledam - u španiji, kao jedinoj sad ozbiljnoj ligi pored engleza mogu da gledam recimo 5 timova (real, barsu, valensiju, atletiko, i ove sezone malagu), u ostalim slučajevima bih pre gledao žikinu šarenicu nego npr. granadu protiv getafea. u engleskoj misilm da nema tekme koja bi me smorila

Ne bih bas rekao da Nemacka nije ozbiljna liga. Dortmund je tresao Citu kako hoce, Bayern bi otresao celu englesku ligu, osrednje ekipe su pregazile UEFA, Salke je odlicno prosao u LS. Utakmice su im extra zanimljive za gledanje, nisu im seici napravili jednu ekipu svojim kesom( namerno nisam pomenuo Celzi, jer Salke uzima veliki deo novca od sponzorskog ugovora sa Gaspromom,ali to nije isto). Eventualno su Grojter i ta druzina sa dna malo losiji, ali i oni znaju da otkinu bodove ponekom ( i Readinga svi tresu sem Citya koji oma retarda za menadzera).

Takodje mislim da UTD ne bi prosao grupu u kojoj je City bio.

Sto se tice uspeha u Evropi, ocigledno je da engleski klubovi zestoko gube primat. Prosle godine su osvojili kada to nikako nisi zasluzili, ove godine pitanje da li ce proci iko osminu finala LS, Liga Evrope im je kao nezanimljiva.

Moje misljenje je da Nemacka liga nikako nije neozbiljna. Mozda nije jaca, ali je ujupno tu negde sa PL.

Sad ce neko da se pojavi sa pricom, sto Gece ne ostane onda u Dortmundu, nego ce da ide. Zato sto Nemci nece da naprave ligu koja funkcuonise u dugovima, jer ih je to zamalo kostalo glave pre 10ak godina. Vise o tome mozete procitati u tekstu Vladimira Novakovica(cini mi se da je ime Vlada, za prezime sam siguran) i skapirari koliko ustvarni Nemacka ima ozbiljniji plan od Engleza za fudbal. Mada je meni i dalje draze da pogledam PL, zbog duzeg pracenja iste, mogu reci da mi je retko koji mec BundesLige dosadan...

Link to comment
Share on other sites

Produkcija PL je najbolja, zato i sve najradje prate tu ligu.Što se tiče sudjenja mislim da je u Nemačkoj najobjektivniji kriterijum.

Isto tako bi trebali da gledamo kakva je trenutna situacija a ne kakva je bila pre 5-10god, što će reći da Nemci u CL imaju 3 predstavnika vs 2 predstavnika koliko ima Engleska, a u ligi evrope imaju 4 predstavnika vs 3 koliko imaju Englezi. (koji su prošli dalje)

Edited by pirun
Link to comment
Share on other sites

@Stija

To je sad sve stvar, ne znam ni ja čega, meni se ne dopada kako igra bar pola klubova u Engleskoj i po meni postoji ogromna razlika između ovih vrhunskih i ovih koji to nisu.

@Giba

Moramo da imamo kriterijume koje možemo da merimo, a onda i međusobno da upoređujemo. Recim, ogroman je problem upoređivati "kvalitet" i "jačinu" klubova između liga. Na osnovu čega? Na osnovu 7 godina? Zašto baš sedam? Da li su međuligaški mečevi odraz kvaliteta cele lige? Treba uzeti i druge lige takođe, ne samo englesku i špansku. Na primer, LS uzimaju skoro uvek isti klubovi. Skoro, ne uvek, ali u velikom broju slučajeva su to Milan, Barsa (u poslednje vreme), Real, Mančester, Bajern...

Evo ti jedan solidan parametar, od 1992. od kada je Liga Šampiona dobila novo ime, imamo (http://en.wikipedia....s_League_finals):

Španija - 6 titula

Italija - 5 titula

Engleska - 4 titule

Nemačka - 2 titule

Portugal, Francuska i Holandija - po jednu titulu

Mrzi me sada da gledam za ostale lige, koliko klubova odakle dolazi iz koje lige u finale itd. Ali što da ne ako nekog ne mrzi, ja ne znam koji bi drugi OBJEKTIVNI kriterijum bio za poređenje osim uspešnosti klubova u interligaškim takmičenjima?

Takođe, postoji mit da se u Engleskoj igra ravnopravniji fudbal. Dva kluba se u svim ligama, osim ja mislim u Francuskoj, uvek izdvajaju na vrhu tabele. Prošla godina je bila nenormalna kada je u pitanju Španija, ali je razlika između Junajteda i Sitija u odnosu na trećeplasiranog bila 19 poenta, a između Barse i Valensije 30 (a Reala 40), međutim od 3. mesta pa nadole raspodela poena je u obe lige podjednaka. Bundes liga je po tom pitanju najbolja, ali već posle 4. mesta ide podjednaka raspodela. Francuska liga je definitivno najujednačenija, dok je u Italiji slično kao u Nemačkoj, ali su isto prva dva kluba izdvojena. Dakle, to nije neki parametar. Evo linkova:

http://www.statto.co...eague/2011-2012

http://www.statto.co...-liga/2011-2012

http://www.statto.co...sliga/2011-2012

http://www.statto.co...gue-1/2011-2012

http://www.statto.co...rie-a/2011-2012

Takođe, posete po stadionima mogu da govore o nečemu, ali ništa drugo osim o popularnosti sporta u datoj zemlji. Nemci su najgledaniji, pa Englezi i u apsolutnim i u relativnim brojevima (mrzi me ponovo da računam pošto nema relativne statistike ali na osnovu podataka sa wikija može da se izračuna popunjenost stadiona, a podaci o apsolutnoj posećenosti su dostupni).

Jedan od objektivnih faktora može da bude i ovaj: koliko jedna liga izbacuje kvalitetnih igrača koji posle toga odu u drugu ligu i nastave da budu dobri. U okviru ovoga može da se govori i o tome kako ti igrači igraju za reprezentaciju odnosno o uspešnosti reprezentacija. Ali i to je suviše na dugačkom štapu jer je jedno reprezentacija a jedno klub i pitanje je koliko veze ima liga sa igranjem za reprezentaciju.

Itd. Iako je Stija veoma fino hteo da ispinuje kako ja govorim nešto što je "opštepoznato" dakle "objektvno" ja upravo zastupam suprotnu tezu, što sam već objasnio u prethodnom postu, a to je da je sve jako individualno i ne zavisi od objektivnih faktora, već od toga šta ja percipiram kao "dobro" ili "zanimljivo" ili "štagod". Mislim da je ogromna prednost PL što je TV produkcija savršena. Inače fascinacija engleskim fudbalom vuče mnogo dublje korene i potiče od davnih dana kad mi nismo ni bili rođeni i usput su se stvorili mnogi mitovi o toj ligi koji su ostali i danas. Meni se dopada najviše kako igraju Real i Barsa, pa onda Milan, i meni je to dovoljno. Možda i ne znam ništa o fudbalu, ali dok mi neko ne da objektivne kriterijume, ja ostajem pri svome.

@Edit

Ulete Nikola.

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Link to comment
Share on other sites

na konto uefa kupa, engleski timovi i navijaci cene uefa kup koliko i dzonston pejnt trofi. tako da uefa kup ne moze biti relevantan pokazatelj kvaliteta osrednjih klubova u engleskoj.

There are no miracles, there is no such thing as fate. Nothing is meant to be.

Link to comment
Share on other sites

ljudi, vodili smo ovu raspravu sa Boletom pre par godina, i isto je bio tvrdoglav ko i sad, batalite, vidi se da je ljubitelj fudbala vikendaš koji gleda real i barsu :tf:

03:34 ( MiGsa ) da budem iskren

03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki

 

22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah

 

13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare

 

[16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know

 

[21:00] <vudu> jebacemo svi

Link to comment
Share on other sites

Kome je Seria A najbolja liga svete jis zivi u doba Verona, Crespa, Cannavara u Parmi...

bas tako

Edited by gruja

 

gruja novi alen

ko bi, po vama, trebalo da bude poznat i javna ličnost, a nije, iz ovog ili onog razloga?

evo, ja ću za početak navesti dvojicu: kojot i gruja.

 

Link to comment
Share on other sites

98-02 najbolje sezone u kalču - bati drao u fiorentini, parma igrala najlepši fudbal, u romi montela ulazio umesto nesretnog delvekia i sabijao, lacio igrao prelep fudbal, u milanu ol skul ekipa bila na vrhuncu...

i darko kovačević koji ulazi u 85. minutu pre izvođenja kornera, nakon čega postiže gol glavom tako što nadvisi golmana jebote!

kad bolje razmislim, ne znam da li postoji igrač koji je to bolje radio od njega, mislim jebote bezbroj golova je dao tako, skok u petercu, glava i to je to... "a goša neverue" fazon.

i da, moram priznati da sam upravo ja jedan od tih "što žive u prošlosti"... jebi ga.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...