Zwerko Posted January 31, 2013 Report Share Posted January 31, 2013 a sto ne vezete balon tankom sajlom? onda ako ode u neku drugu drzavu, samo namotatre? Sajlom od cirka 6 kilometara? :) ok tebrex, prenecu im tvoje ekspertsko misljenje i posavetovati da potraze drugi posao. Mozda je ipak vreme da batale computer science i predju na nesto gde ne treba mnogo strucnosti da bi mogao da dajes svoje kriticko misljenje a da se pri tom i dalje osecas kompetentno, tipa u politiku ili tako nesto... ako imas predlog za alat koji radi bolji spherical stitching na osnovu dve 180° slike, javi, nije problem da koristimo ne-MS softver. Nemam ekspertsko misljenje na tu temu, imam vrlo laicko misljenje. Dakle uzmes telefon marke tipa Samsung, s operativnim sistemom tipa Android. Slikas panoramsku sliku (jedna jedina koju sam slikao letos na moru). Kvalitet fotografije je nikakav, cak ima lik koji se pojavljuje dva puta, ali je telefon odradio bolji stiching od Microsoft softvera. Onda ukucas u pretrazivac tipa Google search "create 360 image" i izadje ti prvi sajt na kome posle registracije kliknes na upload te iste slike. Posle cirka 2 minuta dobijes rezultat za koji korisnik ne mora nista da instalira. Dakle nemam nista protiv Microsofta, ali je glupo reklamirati se onime cime bi trebalo da se stide... Naravno potpuno je debilno raditi to sa automatskim softverom jer ako imas 2 sfericne slike od po 180 stepeni, uz pomoc malo graficke obrade moze da se napravi nesto mnooooogooo lepse od oba ova primera. Tipa ovo. Ali, opet kazem, cela ideja je bespredmetna jer balon nece kameru drzati stabilno za takav tip fotografisanja. I samim tim je poenta "uvaljivanja" podrske Microsoft Development tima potpuno deplasirana. Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted January 31, 2013 Report Share Posted January 31, 2013 ne sajlu, najlon za pecanje. ima moj drug najlon za štuke, jak je a lagan Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 31, 2013 Report Share Posted January 31, 2013 6 kilometara? ja sam mislio da idemo više, bar 15 km. ne može to što predlažeš, igore. toliko kilometara ma koliko laganog konca je preteško da ga podigne balon Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Astora Posted January 31, 2013 Author Report Share Posted January 31, 2013 ali Zwerko, kamera ce biti fiksirana i izolirana u kutiji tako da nema nikakvih mogucnosti da se kamera sama po sebi od truckanja ili w/e mrda/pomera.. Sama kutija ce se pomerati u toku leta sto je i poenta, da se vidi sve sto je moguce videti. @f4tsO, moze i struna :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted January 31, 2013 Report Share Posted January 31, 2013 6 kilometara? ja sam mislio da idemo više, bar 15 km. ne može to što predlažeš, igore. toliko kilometara ma koliko laganog konca je preteško da ga podigne balon Preracunao sam se, 15 jeste, do toliko ide balon. I naravno da sam mislio da je pretesko :) Mislim kapiram da bi samo kanap/najlon imao vise desetina kg u najboljem slucaju. ali Zwerko, kamera ce biti fiksirana i izolirana u kutiji tako da nema nikakvih mogucnosti da se kamera sama po sebi od truckanja ili w/e mrda/pomera.. Sama kutija ce se pomerati u toku leta sto je i poenta, da se vidi sve sto je moguce videti. @f4tsO, moze i struna :) Ne, ne, nisi me skapirao, ne pricam ja o pomeranju kamere unutar kucista. Ja pricam o pomeranju kucista koje visi zakaceno za balon, a sve na osnovu snimka koji si ti postavio ranije. Da bi slikao panoramsku sliku treba ti koliko-toliko horizontalan polozaj cele skalamerije u nekom datom periodu vremena, a to je sa ovakvim setapom nemoguce. Slika kod mosta na Adi je slikana foto aparatom koji je horizontalno postavljen u neku od onih x-copter skalamerija i samim tim je horizontalna u odnosu na povrsinu zemlje, a to ne mozemo da postignemo obicnom izolovanom kutijom. Skalamerija koja bi stabilizovala to do nivoa upotrebljivosti bi verovatno bila preteska za ovakav poduhvat. Mislim neka me neko opovrgne ako zna kako horizontalno stabilizovati kutiju koja visi o balonu na 15km visine. Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted January 31, 2013 Report Share Posted January 31, 2013 ali masa strune se menja u zavisnosti od visine, a kako raste visina raste i potisak balona pa anulira masu strune Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuzilinjo Posted January 31, 2013 Report Share Posted January 31, 2013 Imam prijatelja koji se bavi inace meteorologijom pa eto kad vec moram da pricam, nije problem. Bitni su itekako vremenski uslovi i da bude bez vetra a sve ostalo ce mi on reci, brzinu vetra u donjem i gornjem sloju. Meteorolozi te brzine saznaju na osnovu svojih meteoroloskih balona, koje em sto sumnjam da salju svaki dan, em ih retko salju na visine vec od 5000 metara. Ja mislim da bi jedini nacin bio da se opet kontaktira aerodrom, posto kontrola leta sigurno zna brzine vazdusnih struja do 10 km nadmorske visine... Quote How long will this last, this delicious feeling of being alive, of having penetrated the veil which hides beauty and the wonders of celestial vistas? It doesn't matter, as there can be nothing but gratitude for even a glimpse of what exists for those who can become open to it. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 31, 2013 Report Share Posted January 31, 2013 igore, potisak balona opada sa visinom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted January 31, 2013 Report Share Posted January 31, 2013 ali masa strune se menja u zavisnosti od visine, a kako raste visina raste i potisak balona pa anulira masu strune au al si lupio sad igore, kako li ti zavrsi masinstvo! :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted January 31, 2013 Report Share Posted January 31, 2013 jel ti kapiras da je struna najlona viskozna? Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted January 31, 2013 Report Share Posted January 31, 2013 viskozna as in viski? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted January 31, 2013 Report Share Posted January 31, 2013 "potisak", "viskozna", jebala vas fizika, fali samo moment sile :( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trooper Posted February 1, 2013 Report Share Posted February 1, 2013 (edited) Imam prijatelja koji se bavi inace meteorologijom pa eto kad vec moram da pricam, nije problem. los ti je stav druze. Naravno da treba da pricas i sve informacije koje imas treba da podelis sa ostalima i potkrepis izvorom. Svako pojedinacno od nas zna jako malo, ali kad skupimo sve informacije na jedno mesto mocicemo da donesemo neke zakljucke. Nemam ekspertsko misljenje na tu temu, imam vrlo laicko misljenje. Dakle uzmes telefon marke tipa Samsung, s operativnim sistemom tipa Android. Slikas panoramsku sliku (jedna jedina koju sam slikao letos na moru). Kvalitet fotografije je nikakav, cak ima lik koji se pojavljuje dva puta, ali je telefon odradio bolji stiching od Microsoft softvera. Onda ukucas u pretrazivac tipa Google search "create 360 image" i izadje ti prvi sajt na kome posle registracije kliknes na upload te iste slike. Posle cirka 2 minuta dobijes rezultat za koji korisnik ne mora nista da instalira. Dakle nemam nista protiv Microsofta, ali je glupo reklamirati se onime cime bi trebalo da se stide... Naravno potpuno je debilno raditi to sa automatskim softverom jer ako imas 2 sfericne slike od po 180 stepeni, uz pomoc malo graficke obrade moze da se napravi nesto mnooooogooo lepse od oba ova primera. Tipa ovo. Ali, opet kazem, cela ideja je bespredmetna jer balon nece kameru drzati stabilno za takav tip fotografisanja. I samim tim je poenta "uvaljivanja" podrske Microsoft Development tima potpuno deplasirana. ufff .... mrzi me da odgovaram detaljno, ali evo par opservacija: - ovo sto si okacio prvo nema blage veze i miljama je daleko od 360° sfericnog prostora vec je prosto horizontalno panoramsko spajanje slika sto mi ne mozemo da izvedemo jer nemamo motor koji ce da rotira fotoaparat - ovo sto si okacio drugo, sa 360cities, ne da nije stitching 2xGoPro 180° slike nego je N x SLR-quality, nesto sto zahteva rotiranje ose kamere po svim X/Y/Z osama i aparaturu od minimum pola kile (DSLR + nesto da ga rotira). - dakle sve vreme poredis babe i zabe - i za 360cities "mora nesto da se instalira" samo eto igrom slucaja ti taj Flash vec imas instaliran na kompu, a i ne znam sto si se uhvatio za intaliranje, to je samo nacin prezentacije u browseru koji je poslednji korak i lako prilagodljiv potrebnom UI okruzenju - ne mora nista biti apsolutno stabilno jer ce u random trenutcima ravan konstrukcije koja visi iz balona da se priblizno poklopi sa X-Z ravni povrsine zemlje. Ako snimamo timelapse, u seriji od 50 slika imacemo, lupam, 4 slike koje su relativno ok u pogledu orijentacije. Po meni je vise nego dovoljno - i dalje nisi predlozio nikakvo resenje koje u nasem scenariju zapravo moze da radi i izvodljivo je, vec samo nalazis (nebitne) mane za sada jedinom validnom predlogu Edited February 1, 2013 by тrooпer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AlexG Posted February 1, 2013 Report Share Posted February 1, 2013 Ja i dalje mislim da je problem preleta aviona velika stvar i da se nećemo talo lako "dogovoriti" sa kontrolom letenja, t.j. da im puca kurac da divertuju avione zbog rur balona. Ja izlazim, nek' vam je sa srećom. Sent from my ZTE-SKATE using Tapatalk 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Astora Posted February 1, 2013 Author Report Share Posted February 1, 2013 Imam prijatelja koji se bavi meteorologijom i izaci ce u susret u svemu sto bude potrebno. Znacu sve pa i 5-10 dana ranije o uslovima vremena. Sto se tice preleta aviona i kontrole leta, kao sto sam ranije rekao, ljudi ce izaci u susret ne da preusmere saobracaj nego da mi kazu gde je oblast sa manjim preletom i kada bi mogao da se iskoristi taj luft od sat vremena i 40 minuta kada je slab saobracaj. AlexG ok, precrtan si ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted February 1, 2013 Report Share Posted February 1, 2013 Izvini, sad vec mram da ti kazem nesto. Ako nazoves kotrolu leta da pitas za vreme slabijih preleta imamo sledece granjanje : 1. Zagovaraju te dok te ne lociraju. Idi na tacku 5 2. Pitaju te zbog cega ti ta informacija treba. Zagovaraju te. Idi na tacku 5 3. Spustaju ti slusalicu. Izneveruju i kazu boze boze kakvih ludaka ima danas 4. Niko se ne javlja jer je pauza 5. U roku od sat vremena bices uhapsen ili pod prismotrom, sa mogucnoscu hospitalizacije. Pre nego se naljutis i kazes mi da kvarim projekat, pomisli samo sta bi ti pomislio da te neko nazove i pita kada je najpovoljnije zapaliti pozar. Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted February 1, 2013 Report Share Posted February 1, 2013 ufff .... mrzi me da odgovaram detaljno, ali evo par opservacija: - ovo sto si okacio prvo nema blage veze i miljama je daleko od 360° sfericnog prostora vec je prosto horizontalno panoramsko spajanje slika sto mi ne mozemo da izvedemo jer nemamo motor koji ce da rotira fotoaparat - ovo sto si okacio drugo, sa 360cities, ne da nije stitching 2xGoPro 180° slike nego je N x SLR-quality, nesto sto zahteva rotiranje ose kamere po svim X/Y/Z osama i aparaturu od minimum pola kile (DSLR + nesto da ga rotira). - dakle sve vreme poredis babe i zabe Ne poredim babe i zabe, nego samo ukazujem na cinjenicu da obican telefon radi posao stichinga fotografija bolje od softvera koji promovise Microsoft development team Srbija... I sliku sa 360cities nisam stavio u kontekstu kvaliteta same fotografije, nego u kontekstu price kako u Photoshopu mozes mnogo bolje za dva sata da sklopis sliku nego sto radi taj vas softver. I da, to je bio moj predlog ako se to vec radi, ali nisi citao. - i za 360cities "mora nesto da se instalira" samo eto igrom slucaja ti taj Flash vec imas instaliran na kompu, a i ne znam sto si se uhvatio za intaliranje, to je samo nacin prezentacije u browseru koji je poslednji korak i lako prilagodljiv potrebnom UI okruzenju Radi to i sa HTML5 koji je standard za sve browsere danas, ali u krajnjem slucaju taj isti Flash ima instalirana i moja keva na kompu, dok Silverlight imaju samo zaposleni u MS-u... - ne mora nista biti apsolutno stabilno jer ce u random trenutcima ravan konstrukcije koja visi iz balona da se priblizno poklopi sa X-Z ravni povrsine zemlje. Ako snimamo timelapse, u seriji od 50 slika imacemo, lupam, 4 slike koje su relativno ok u pogledu orijentacije. Po meni je vise nego dovoljno - i dalje nisi predlozio nikakvo resenje koje u nasem scenariju zapravo moze da radi i izvodljivo je, vec samo nalazis (nebitne) mane za sada jedinom validnom predlogu Resenje sam ponudio, da ako bi se to radilo se radi rucno stichihg, ne Microsoftovim programom. Imas lepo ovde spisak predlozenih programa. I dalje dolazimo do problema da ako slikas jedan kadar recimo svake dve sekunde, dobijas nesto potpuno nepredvidivo. Evo random izvadjenih kadrova na po 2 sec sa klipa koji je Astora postavio. Videces da od 100 slika ima mozda jedna koja valja kada se gleda samo na tu stranu, ali je i ona pod uglom od bar 5 stepeni, sto je pitanje sta bi proizvelo na drugom kraju kada bi postojala i druga kamera. Naravno u teoriji postoji verovatnoca da od 100 slika dobijes 15 koje su dobre, ali postoji verovatnoca da ni od hiljadu ne dobijes nijednu koja je dobra. A cela ideja s panoramom nekoliko puta komplikuje ceo projekat, jer se mora predvideti kuciste za dve kamere, njihova izolacija, otvori za sociva, a sve to sa vrlo neizvesnim rezultatom. U krajnjem slucaju ces pre nego sto udje u oblake dobiti panorame koje su vrlo slicne panoramama koje se dobijaju iz obicnog balona ili sa nekog od ovih x-coptera, a kada se popne iznad oblaka ces dobiti panoramu gde ce ljudi gledati crno nebo i oblake ispod, ne deluje mi nesto nasta ce neko da kaze wauuuu... Imam prijatelja koji se bavi meteorologijom i izaci ce u susret u svemu sto bude potrebno. Znacu sve pa i 5-10 dana ranije o uslovima vremena. Sto se tice preleta aviona i kontrole leta, kao sto sam ranije rekao, ljudi ce izaci u susret ne da preusmere saobracaj nego da mi kazu gde je oblast sa manjim preletom i kada bi mogao da se iskoristi taj luft od sat vremena i 40 minuta kada je slab saobracaj. Oni ljudi tamo pominju da su koristili uredjaj koji nazivaju "radar deflector" da ne bi avioni naleteli na balon, imas neke dodatne informacije o tome? Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Astora Posted February 1, 2013 Author Report Share Posted February 1, 2013 Izvini, sad vec mram da ti kazem nesto. Ako nazoves kotrolu leta da pitas za vreme slabijih preleta imamo sledece granjanje : 1. Zagovaraju te dok te ne lociraju. Idi na tacku 5 2. Pitaju te zbog cega ti ta informacija treba. Zagovaraju te. Idi na tacku 5 3. Spustaju ti slusalicu. Izneveruju i kazu boze boze kakvih ludaka ima danas 4. Niko se ne javlja jer je pauza 5. U roku od sat vremena bices uhapsen ili pod prismotrom, sa mogucnoscu hospitalizacije. Pre nego se naljutis i kazes mi da kvarim projekat, pomisli samo sta bi ti pomislio da te neko nazove i pita kada je najpovoljnije zapaliti pozar. Ne ljutim se ja brate moj uopste. Ja sam bio kao sto sam vec napomenuo i na civilnom i na vojnom aerodromu i u oba slucaja su se prijatno iznenadili da neko tako nesto zeli da odradi u ovoj napacenoj -(slozices se) Drzavi. Bicu ja sa njima u stalnom kontaktu tokom pustanja balona gore i vracanja opreme nazad. Nikakav Drzavni udar nije ako zelim da pustim balon a u interesu je svih da ne dodje do nekih ekscesa. Rekli su mi da je i bolje sto se raspitujem i najavljujem nego da radim na svoju ruku u zoni preleta gde vrlo lako moze doci do nemilih scena, zar ne ?! :) Tako da, projekat ce biti odrzan po lepom i suncanom vremenu, bez vetra i uz lepo druzenje i mnogo pozitivne energije. Sto kaze Stanko ajmo, a e ! ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted February 1, 2013 Report Share Posted February 1, 2013 A jel vide ovo moje pitanje za "radar deflector"? Prtiom ja mislim da to njima nije tolika frka, problem bi bio samo ako bi bas balon uleteo u motor, a to je priblizno slicna sansa kao i ptica (ok, jedno 10ak puta veca, ali i to se meri nekim uzasno malim promilima). Jedini problem bi mogao biti nama ako avion naleti na balon nekim drugim delom, tipa trupom ili krilom jer ce sva oprema da nam ode u majcinu... Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Astora Posted February 1, 2013 Author Report Share Posted February 1, 2013 Zaboravih da te stavim u listu Zweri :) Malo mi je smesan ovaj tvoj post, u stvari malo vise ali sve kul :D:D:D:D Nisam zaista imao to u vidu jer sve i da imamo taj radar deflector, sta nam vredi ako naidje neki boing ili bilo koji drugi avion, zato sam i isao na ovu kartu a po svemu sudeci bice to sve kako treba. Otici cu ja krajem februara opet da popricam sa ljudima i da se dogovorimo sta i kako jos. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shekk Posted February 1, 2013 Report Share Posted February 1, 2013 afaik radar deflector služi da te radar vidi kao nešto više od random tačke te upravo da nešto ne naleti na balon Quote jebote, smorio si sa kukanjem vise :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Astora Posted February 1, 2013 Author Report Share Posted February 1, 2013 (edited) uff, moram da preformulisem :D Smesan mi je deo ovog komentara balon nekim drugim delom, tipa trupom ili krilom jer ce sva oprema da nam ode u majcinu... Iskreno nece se nista desiti lose, ja garantujem.. jbt ne bih radio nesto u sta nisam siguran da ce se uspesno odraditi. Ajmo ljudi malo pozitivne energije i da se snalazimo za opremu i da krenemo sa donacijama pa da se to polagano priprema.. Edited February 1, 2013 by edit_ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted February 1, 2013 Report Share Posted February 1, 2013 (edited) Moja logika sa radar reflectorom (ili deflector, nisam siguran sta je pravi termin, mada ovo prvo deluje logicnije) je da se na Boingovom radaru on registruje kao objekat i to veci nego sto zaista jeste. Kada ga pilot primeti promenice malo kurs da ne bi razmisljao o tome da li mi pustamo balon ili leti neki supermen. Ne znam da li si citao ovaj blog, izmedju ostalog covek opisuje kako nije mogao u Americi da nadje nikoga da pita da li je to legalno, pa su ga posle uputili na neki propis gde se navodi da ako je teret manji od te tezine, dimenzija i sl to moze. Kapiram da se kod nas niko nikada nije setio da napise tako nesto, tako da je verovatno skroz neregulisano. A jesi mozda pitao te sto poznajes u hidrometeoroloskom zavodu, mislim na Zapadu se to zove "weather baloon", mozda je nekada i nas zavod pokusao da pusti nesto tako? :) Edit: Ma nisam ja to sto ce da ode u majcini mislio nista lose, realno smatram da su sanse za to manje nego da se slupamo kolima na putu do mesta pustanja balona... nego sam samo hteo da kazem da ako mu bas ne uleti u motor nas balon skoro nikakvu stetu ne moze da napravi na avionu, moze samo obrnuto. A pominjanje radar reflectora je cisto u tom kontekstu da ipak ne bismo strecali nekog gore ko posteno radi svoj posao pa vidi balon pored aviona :) Edited February 1, 2013 by Zwerko Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Debeli Posted February 1, 2013 Report Share Posted February 1, 2013 мора време и место да се пријави Контроли лета. Quote MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVAStyle over subsistenceCrown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One. Link to comment Share on other sites More sharing options...
manager Posted February 1, 2013 Report Share Posted February 1, 2013 Edit: Ma nisam ja to sto ce da ode u majcini mislio nista lose, realno smatram da su sanse za to manje nego da se slupamo kolima na putu do mesta pustanja balona... pa sad, ako dule bude vozio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts