Jump to content

Teretana topik!

nikita_

Recommended Posts

Ljudi iznad mene su prilicno dobro objasnili,ja cu probati to malo da objedinim narodskim recnikom.

Standardna fitnes "mantra" je da su kompleksni UH sa visokim glikemijskim indeksom bolji jer je sporije razlazu,duze vare,sadrze vise mikronutrijenata,povecavaju insulinsku osetljivost,duze nas drze sitim,itd (integralni pirinac,ovsene,kinoa,zitarice celog zrna,ja bih tu dodao i krompir,po meni nije nista "losiji",volim da mislim da mi je folna kiselina bitna stvar u zivotu).Nasuprot njima imas tradicionalne "lose" izvore hidrata - belo brasno,beli pirinac,secer,ja bih tu dodao i fruktozu.Sve ove izvore UH je gore lepo pobrojao Nikita.

U zadnje vreme se javljaju ljudi koji propagiraju "A calorie is a calorie" pristup gde se potpuno zanemaruju sve osobine hrane osim njene energetske vrednosti.Proteini i UH = 4kcal,masti = 9kcal,to je jedino sto je bitno.Oni cene da je bitno samo izracunati bazni metabolizam,okvirno izracunati koliko se kalorija trosi na fizicke aktivnosti,dodati tu vrednost na bazni metabolizam i onda se ulazi u kalorijski deficit,suficit ili se odrzava postojece stanje stvari prostim doziranjem kalorijskog unosa,vec kako ko hoce.Razlog zbog kojeg ja mislim da je pracenje tog pristupa u svojoj celosti pogresno je taj da namirnice u sebi imaju i vitamine,minerale,vlakna,razne vrste aminokiselina,razne vrste masti,itd i pracenjem tog nacina ishrane u svojoj celosti ne ubiramo u celosti sve benefite od hrane koje bismo inace mogli.Potpuna doslednost u primeni tog principa po meni je indikator nedovoljne mentalne stabilnosti da bi se klasicna dijeta (dijeta u smislu rezima ishrane) isprati u potpunosti.

Jedan moj drugar npr. posle treninga ode u Minutu,pojede dva burgera sa pomfrijem i kaze da je to viable isto koliko je i 200g belog mesa,150g pirinca i 200g mesane salate.Ja mislim da nije.

Ono gde ovaj pristup moze pomoci jeste (sto sam i sam praktikovao) u slucaju da ste na nekoj dijeti ili odrzavanju i osecate mentalni pritisak zbog toga,jedan "zdrav" obrok zameniti "junk" obrokom u priblizno istoj kalorijskoj vrednosti.Po meni je to apsolutno prihvatljivo,stavise pozeljno,jer cuva mentalno zdravlje,stabilnost i srecu koje je jednako bitno kao i imati zavidnu misicnu masu na niskom procentu masti.

Zapamtite,najbolja je ishrana ona koju mozete da ispratite.

Tnx za odgovor, nego mislim da si se uhvatio za pogrešnu stvar u smislu, moje pitanje je "da li su hidrati isti?", a ti si prešaltao na taj "kalorija je kalorija", pošto se ja ni ne obazirem u principu na kalorijski unos, već da ne probijem sledovanje masti, uh ili proteina za taj dan (tj. za proteine se jednostavno ne opterećujem), ali generalno kada to sve ispoštujem nikada ne probijem ni kalorijske potrebe. Enivej, ja sam od skoro pristupio tom vidu ishrane, pa zato pitam, doduše ja ne dižem tegove, pa bih možda imao i mnogo bolje rezultate, ali poenta je da ovih mesec dana otkad se toga pridržavam najvidniji su mi rezultati. E sad, jebem li ga.

gruja novi alen

ko bi, po vama, trebalo da bude poznat i javna ličnost, a nije, iz ovog ili onog razloga?

evo, ja ću za početak navesti dvojicu: kojot i gruja.

naravno da ne probiješ kalorijsko sledovanje ako uklopiš makronutrijente jer su ti makroi i zadati tako da ispune pre svega kalorijske potrebe. nisam siguran da si ovo skapirao: tri grupe makronutrijenata su jedino od čega organizam dobija energiju tj. kalorije, pored toga nema ništa, ne radimo ni na benzin ni na sunce :)

i kreni da dižeš.

Ne znam šta sam napisao pa da deluje da nisam skapirao - masti, UH i proteini, to je to, jasno mi je sve :D

gruja novi alen

ko bi, po vama, trebalo da bude poznat i javna ličnost, a nije, iz ovog ili onog razloga?

evo, ja ću za početak navesti dvojicu: kojot i gruja.

Ja ne mogu ni da zamislim kako izgleda kada podižeš 270 kilograma - bez obzira na količinu mišića, to su iste kosti i isti "čovek", nekako ne mogu da skapiram "osećaj". 

Ja imam utisak kad već preko 100-110kg radim da mi kolena plaču i postajem niži za 1cm svaki put :)) a ovo je skoro pa tri puta više od toga.

Ja sam najvise u zivotu radio sa 190 tri ponavljanja,apsolutne keceve nisam radio.Prosli ponedeljak sam radio sa 170 pet serija po pet ponavljanja.Verovatno mogu jos malo vise,mozda sa 200 trojke,ali ne vise od toga.E onda dodas jos skoro cetiri ploce od 20kg i dobijes ovog lika,a to cak i nije neka brojka za profi olimpijca ili powerliftera :D impozantno je zbog godina,sa 19 godina ja nisam mogao ni 60kg da stavim na ledja.

Edited by Dende

lik se čekirao na Unitedu, kod njih mesta nemaju ni normalni ljudi preko 180

03:34 ( MiGsa ) da budem iskren

03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki

22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah

13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare

[16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know

[21:00] <vudu> jebacemo svi