Dreadnought Posted November 16, 2012 Report Share Posted November 16, 2012 Pošto kažeš "diskutabilno", ja ću da tipujem na osvajanje Singapura. Nije bash tank+plane po nemačkom modelu, ali ideja je bila tu. Quote ... ukusi su razlichiti... reche djavo i sede u trnje... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted November 16, 2012 Report Share Posted November 16, 2012 btw, bagration je rodjen u gruziji, vuce poreklo od stare vladarske porodice bagration jos iz srednjeg veka a ovo za najbolju blickrieg operaciju ww2, jel se misli na neku konkretnu kratku akciju koja je trajala par dana ili na neku veliku operaciju od par meseci, suvise je siroko pitanje:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted November 17, 2012 Report Share Posted November 17, 2012 Pošto kažeš "diskutabilno", ja ću da tipujem na osvajanje Singapura. Nije bash tank+plane po nemačkom modelu, ali ideja je bila tu. Diskutabilno je zato sto svako moze imati svoje vidjenje toga, nije nesto sto stoji kao striktna istorijska cinjenica. Sto se Singapura tice svakako jeste ta ideja, iako su koristili bicikle umesto tenkova, ali sam mislio na nesto klasicniji munjeviti rat :) a ovo za najbolju blickrieg operaciju ww2, jel se misli na neku konkretnu kratku akciju koja je trajala par dana ili na neku veliku operaciju od par meseci, suvise je siroko pitanje:) Velika operacija, ogromna teritorija zauzeta, ali nije previse dugo trajala sto i jeste poenta munjevitog rata :) Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted November 17, 2012 Report Share Posted November 17, 2012 pa i operacija bagration jeste bila velika, ogromna teritorija je zauzeta, ali je trajala par meseci, jel to dugo za blickrig:)...a i nemci su u prvih par nedelja barbarose zauzeli ogromnu teritoriju...ne znam stvarno, previse mi je operacija iz ww2 u glavi da bi sad mogao da izdvojim neku kao najbolju:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted November 17, 2012 Report Share Posted November 17, 2012 Ovo nasta ja mislim je operacija u kojoj je zauzeta mnogo veca teritorija i za krace vreme nego Bagration, kao i naneti veci gubici neprijatelju, ali je zbog drugih dogadjaja ostala poprilicno nezapazena. Ne mislim na Barbarosu jer je to predug vremenski period da bi se nazvalo samo jednom operacijom. Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted November 17, 2012 Report Share Posted November 17, 2012 sad kad si rekao da je zbog drugih dogadjaja ostala nezapazena jasno mi je na sta si mislio:)...operacija sovjetske vojske protiv japanske kwantung armije u mandzuriji i koreji od 8. avgusta 1945. do kraja rata...zauzeta je cela mandzurija i severna koreja za par nedelja, a japan je izgubio skoro milion vojnika, vecinom kao zarobljenike Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted November 17, 2012 Report Share Posted November 17, 2012 Pa bio je veliki hint :) Rusi su toliko masterovali tu taktiku do kraja rata da su Japanci, koji zbog konfiguracije terena i svega ostalog nisu bili naviknuti na takav vid ratovanja, prosli mnogo gore od Francuske 1940. Rusi su se pojavili iz neocekivanog pravca, imali odlicnu kombinaciju dobrih tenkova, artiljerije i avijacije, zaobilazili su utvrdjene polozaje, a na kraju su izveli i amfibijske napade na Sahalin, Kurilska ostrva i sever Koreje. Zaista masterpiece of warfare... Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted November 17, 2012 Report Share Posted November 17, 2012 s tim da je japanska kwantung armija bila u prilicno jadnom stanju tada i dosta brojcano slabija, a u tehnici, tenkovima i avionima mozda i desetostruko slabija...pitanje kad smislim, nek postavlja neko ako oce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 17, 2012 Report Share Posted November 17, 2012 japanci bi ih sabili da je bilo na fer, je l tako dule! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted November 17, 2012 Report Share Posted November 17, 2012 JER TAKO BRE OFC! jaoj sta da pitam sad, a da nije ww2 ciji poglavica je bio cuveni kochiz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIN Posted November 17, 2012 Report Share Posted November 17, 2012 Sijuksa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PROTOZZQ Posted November 17, 2012 Report Share Posted November 17, 2012 Илити Апача. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted November 18, 2012 Report Share Posted November 18, 2012 apaca, postavljaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted November 18, 2012 Report Share Posted November 18, 2012 Jedno brzo uskok pitanje: Pet biljaka koje su bitan deo današnje ishrane, a koje su potekle iz Novog Sveta? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted November 18, 2012 Report Share Posted November 18, 2012 Kukuruz, Krompir, Paprika... e jbg, dalje ne znam :) Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted November 18, 2012 Report Share Posted November 18, 2012 paradajz i jos jedna? postavljaj i ti protose Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PROTOZZQ Posted November 18, 2012 Report Share Posted November 18, 2012 Морепловац и истраживач, Џон Кебот (John Cabot) је био које националности? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted November 18, 2012 Report Share Posted November 18, 2012 englez? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PROTOZZQ Posted November 18, 2012 Report Share Posted November 18, 2012 Не. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIN Posted November 18, 2012 Report Share Posted November 18, 2012 Velsanin! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PROTOZZQ Posted November 18, 2012 Report Share Posted November 18, 2012 (edited) Није! п.с. НЕМА ГЛЕДАЊА ПО ВИКИПЕДИЈИ ИЛИ БАН! Edited November 18, 2012 by PROTOSS- Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted November 18, 2012 Report Share Posted November 18, 2012 meni su u glavi kartije i kabot iz tog ranog perioda istrazivanja severne amerike oko 1500...kartije je bio franzuc jelte, a kabot je plovio za englesku siguran sam, al izgleda da je imao neko drugo poreklo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PROTOZZQ Posted November 18, 2012 Report Share Posted November 18, 2012 Покушајте на неки романски језик да преведете његово име и добићете одговор. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIN Posted November 18, 2012 Report Share Posted November 18, 2012 João, Juan, Jean, Ioan, Giovanni, Zuane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PROTOZZQ Posted November 18, 2012 Report Share Posted November 18, 2012 Па погађај. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts