Jump to content

Istorijske pitalice :) take 2

BarcaS take 2

Recommended Posts

E bre ste neki ljudi, ne dođe čovek tri dana na forum i odmah "žuti", preteće poruke admina na mail, žigosanje... Užaš... Elem prvo nisam znao šta bih postavio, a onda upadoh u neku gužvu. Da odgovorim na ovo pitanje, pa da postavim novo :)

Francuska i engleska kraljica je bila Elenora Akvitanska, prvo je bila žena kralja Luja VI, s kim je išla i u krstaške ratove i sve, ali je onda skontala da je on šonja pa se udala za Henrija II Plantageneta, čime je ovaj postao najveći posednik zemlje u Francuskoj, imao je više zemlje od francuskog kralja.

Što se pitanja tiče šta je Mali Gibraltar?

Heghlu'meH QaQ jajvam

dok zwerko ne dodje sa odgovorom:

Kako se zvala zajednica koja je bila preteca Evropske Unije, prvobitno formirana izmedju Nemacke i Francuske 50tih godina proslog veka?

The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country.

Pa jeste, prozivaju me kako nisam tu, a onda niko odgovora nema :) Tu sam ja sve vreme, no čekam da se javi neki junak s odgovorom.

Mali Gibraltar je majušno poluostrvo na ulazu u luku Tulon na jugu Francuske koju su revolucionari tokom francuske revolucije pokušavali da zauzmu od rojalista kojima su pomagali Englezi. I ključ cele bitke je bilo to malo poluostrvo koje se nalazilo na ulazu u luku, a koje su držali Englezi sa sve svojom flotom unaokolo (tipa kao što je problem za Boku Kotorsku kad Hrvati drže Prevlaku). Mladi artiljerijski kapetan Bonaparta sticajem okolnosti postaje zadužen za svu artiljeriju u bici i uspeva da sakupi topove iz celog okruženja kako bi napao Engleze u nekoliko vrlo smelih poteza. U vrlo interesantnom filmu Rise of Napoleon: Toulon, se opisuje kako je 24 sata pošto je postavljen na položaj već pucao na engleske brodove - naravno nije imao nikakvog rezultata u prvom napadu, ali je bitno da je postojao vojnik koji je bio zadužen isključivo da crta grafike (to mu dođe ondašnji CNN) njegovih uspeha i da beleži takve rezultate. Da li je to istorijski tačno nisam siguran, ali je činjenica da ima brdo Napoleonovih grafika iz te bitke. Bonaparta je posle mnogo političkih i drugih intriga (u to vreme nikome nije baš odgovarao kurčeviti kapetan) uspeo da zauzme Mali Gibraltar, nakon čega je i sam Tulon brzo pao, ali je Napoleon ranjen u jurišu na utvrđenje koji je lično predvodio. Naravoučenije: treba biti dobar komandant, ali ti treba marketing da bi postao car :)

Što se Dvinijevog pitanja tiče odgovor je Evropska zajednica za ugalj i čelik, a pored Nemačke i Francuske tu su bili i Italija i zemlje Beneluksa (Belgija, Holandija i Luksemburg). Ajde lako pitanje na tu temu, zašto baš ugalj i čelik?

Heghlu'meH QaQ jajvam

Pa jeste, prozivaju me kako nisam tu, a onda niko odgovora nema :) Tu sam ja sve vreme, no čekam da se javi neki junak s odgovorom.

Mali Gibraltar je majušno poluostrvo na ulazu u luku Tulon na jugu Francuske koju su revolucionari tokom francuske revolucije pokušavali da zauzmu od rojalista kojima su pomagali Englezi. I ključ cele bitke je bilo to malo poluostrvo koje se nalazilo na ulazu u luku, a koje su držali Englezi sa sve svojom flotom unaokolo (tipa kao što je problem za Boku Kotorsku kad Hrvati drže Prevlaku). Mladi artiljerijski kapetan Bonaparta sticajem okolnosti postaje zadužen za svu artiljeriju u bici i uspeva da sakupi topove iz celog okruženja kako bi napao Engleze u nekoliko vrlo smelih poteza. U vrlo interesantnom filmu Rise of Napoleon: Toulon, se opisuje kako je 24 sata pošto je postavljen na položaj već pucao na engleske brodove - naravno nije imao nikakvog rezultata u prvom napadu, ali je bitno da je postojao vojnik koji je bio zadužen isključivo da crta grafike (to mu dođe ondašnji CNN) njegovih uspeha i da beleži takve rezultate. Da li je to istorijski tačno nisam siguran, ali je činjenica da ima brdo Napoleonovih grafika iz te bitke. Bonaparta je posle mnogo političkih i drugih intriga (u to vreme nikome nije baš odgovarao kurčeviti kapetan) uspeo da zauzme Mali Gibraltar, nakon čega je i sam Tulon brzo pao, ali je Napoleon ranjen u jurišu na utvrđenje koji je lično predvodio. Naravoučenije: treba biti dobar komandant, ali ti treba marketing da bi postao car :)

Što se Dvinijevog pitanja tiče odgovor je Evropska zajednica za ugalj i čelik, a pored Nemačke i Francuske tu su bili i Italija i zemlje Beneluksa (Belgija, Holandija i Luksemburg). Ajde lako pitanje na tu temu, zašto baš ugalj i čelik?

Pa nije bas poluostrvo - Mali Gibraltar je sistem od tri utvrdjenja na top poluostrvu ;)

A inace sa engleske strane jedan od vojskovodja je bio Ser Hood (odatle ime brodu koji je potopio Bizmark).

Pa dao sam odgovor - kasno sam se setio topica.. Jbga kad browsujem sa fona. Ne pravim se pametan - tacan odgovor je sistem od tri "neprobojna" utvrdjenja koji su nazvali Mali Gibraltar. :)

EDIT: Prvobitno potpisan izmedju Fra/Ger - cilj mu je bio da se sprece daljni ratovi izmedju te dve drzave formiranjem zajednickog trzista za ugalj i celik.

EDIT2: Typos

Edited by BarcaS take 2

mislim da se njegovo pitanje odnosi na zasto bas ugalj i celik, a ne sir i sunka na primer

The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country.

mislim da se njegovo pitanje odnosi na zasto bas ugalj i celik, a ne sir i sunka na primer

A ja mislim da sam napisao dovoljno jasan odgovor ali ili ne citate ili trazite pojasnjenje.

Resursi kao sto su ugalj i celik su strateski vojni resursi. Prvo celik ne moze da se napravi bez mesanja sa ugljenikom, drugo ugalj pokrece industriju, trece celik je vitalan u proizvodnji naoruzanja. 1951. godine Francuska i Nemacka potpisuju Sporazum o uglju i celiku da bi formirali zajednicko trziste za ta dva resursa. Formiranjem zajednickog trzista predupredili su nastanak sledeceg rata izmedju Francuske i Nemacke, koje su se do tad najvise sporile oko Rura, Sara, Alzasa i Lorena. Sve regije su - gle cuda, industrijski centri i velika nalazista i uglja i gvozdja.

Je l' dovoljno prihvatljiv odgovor ili da pisem esej?

zato sto su za kurvanje ribama odsecane ruke pre, pa su kurve nosile kuke? :)