mohican Posted July 23, 2007 Report Share Posted July 23, 2007 LOL .... i ja budala .... Ajde kad kenjamo o gorama i dolinama ali ovo su veoma egzaktne stvari koje se mogu proveriti kad bi samo zheleo tako da odleprshaj u panchevo village i zhivi sretnim zhivotom bubashvabe koja jesi. Quote OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVEBEST VIEWED WITH A MONITOR Link to comment Share on other sites More sharing options...
De1Rekt0n Posted July 23, 2007 Report Share Posted July 23, 2007 LOL .... i ja budala .... Ajde kad kenjamo o gorama i dolinama ali ovo su veoma egzaktne stvari koje se mogu proveriti kad bi samo zheleo tako da odleprshaj u panchevo village i zhivi sretnim zhivotom bubashvabe koja jesi. To je to, kad nema vise argumenata ide vredjanje, mozes da vredjas mislim boli me kurac sta ti tacno mislis o meni ja ti samo kazem da gledas jako usko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
exile Posted July 23, 2007 Report Share Posted July 23, 2007 Ajde neka me neko obraduje i kaze za sigurno da ce biti ove promene paketa od sledeceg meseca, a ne od septembra :) saznajteeeeee Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mohican Posted July 23, 2007 Report Share Posted July 23, 2007 (edited) Da sve je u stvari zavera telekoma, ispade da su mracne sile telekoma ubile svaku nadu za dobrim internetom u Srbiji, o cemu ti pricas... Tacno je da Telekom igra prljavo ali to opet nije tako kako ti opisujes. Samo navedi gde sam ja to rekao da nam "ne treba bolje i vise", ja sam rekao da ne mozemo da priustimo bolje i vise. A za broadband - ako je ADSL pristup sa stanovista ISP-a skup (pristup portu u Telekomu), i dok se ne omoguci LLU - postoji kabl, postoje bezzicni sistemi - pa, opet, svi imaju zajednicki imenitelj da su: a) Skuplji od ADSL-a za isti bandwidth, u najboljem slucaju uporedive cene b) Losijeg kvaliteta (osim business-class komercijalnog interneta koji bi se realizovao preko komercijalne wireless mreze) Zasto je to tako? Ako Telekom ima monopol nad svojom ADSL aparaturom, svakako nemaju monopol na kablovske sisteme (kojih ima ohoho) i na wireless mrezu (kojih ima ohoho). Kakvo crno mi mozhemo? Jel telekom mozhda delom moj ili nas pa se tako izrazhavash? HALO NEMA VISHE NARODNE IMOVINE .... Taj telekom je firma koja se bavi telekomunikacijama i ja od njih imam svako pravo kao korisnik da trazhim brzhe bolje i jeftinije i ne vidim nikakav razlog zashto bi ja prema istom bio blag u smislu NASH JE PA MORAMO BRINUTI O NJEMU. Taj isti telekom je na tom istom monopolu tj na nasim ledjima postao jedan od najacih telekoma na balkanu ... Poseduje telekomunikacione firme od nekoliko okolnih zemalja ... STA JA IMAM KOJI K DA NJIH CHUVAM KAO MALO VODE NA DLANU? Nije realno traziti? O da realno je. Da napravish josh jednu firmu identichnu telekomu kod nas da vidish kako bi svaki dom pored telefonske odma dobio i rj45 utichnicu. Poenta je shto se sad nikome ne isplati to da radi pored telekoma kojem je monopolom dozvoljeno da postane ono shto jeste. Tako da izvodljivo je ali nije isplativo, ne nama, ne drzhavi, vetj telekomu. Za investicije treba vremena da se isplate, a lakse je kupovati tudje telekome i zaradjivati na najsladjem kajmaku, telefoniji, umesto unapredjivati infrastrukturu. Drugo kablovski operateri in case u didnt know koriste zemljane vodove koje sme da postavlja samo telekom ili neko kome telekom to dozvoli kao sto je sluchaj kod vecine kabl operatera. Kolko oni to platjaju telekomu ne znam ali zvanichne cene za dotichnu uslugu su paprene. Wireless kod nas je neregulisan i zagushenja su prevelika da bi se neka iole finansijski dostupna oprema koristila, a profesionalni sistemi su vrlo, vrlo skupi. edit# zaboravih retji da sva optika koju neka firma sa dozvolom telekoma postavi u srbiji postaje telekomova, a onaj ko ju je postavio mozhe da je koristi na neko ugovorom definisano vreme. Edited July 23, 2007 by mohican Quote OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVEBEST VIEWED WITH A MONITOR Link to comment Share on other sites More sharing options...
De1Rekt0n Posted July 23, 2007 Report Share Posted July 23, 2007 Ja nikada nisam rekao da Telekom nema monopol samo da nije realno govoriti da je Telekom kriv za sve i da su oni najveca prepreka ka dobrom internetu, prepreka je nasa ekonomija, kad nas GDP bude bio duplo veci tada cemo imati i duplo nize cene interneta i kada nas prosecan internet korisnik ne bude koristio modem od 36kbps nego neki broadband od 512kbps. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mohican Posted July 23, 2007 Report Share Posted July 23, 2007 Da ne pominjem sto koji god adsl da uzmete to je u sustini telekomov adsl, jer 99% adsl problema kao sto su smetnje losh signal parice i sl su isti za sve koji koriste adsl u srbiji i zavise od telekoma. Taj isti telekom ne dozvoljava recimo da neka firma postavi svoju opremu u telefonsku centralu chime bi u sustini dobili drugog adsl ili mozda cak operatera fixne telefonije iz naravno ochiglednih razloga. E sad tu dolazi drzhava koja treba da obavezhe telekom da tu uslugu pruzhi chime bi doshlo do poboljshanja telefonske, internet itd itd usluge. Ja nikada nisam rekao da Telekom nema monopol samo da nije realno govoriti da je Telekom kriv za sve i da su oni najveca prepreka ka dobrom internetu, prepreka je nasa ekonomija, kad nas GDP bude bio duplo veci tada cemo imati i duplo nize cene interneta i kada nas prosecan internet korisnik ne bude koristio modem od 36kbps nego neki broadband od 512kbps. Prosecan korisnik ce imati 512 adsl onda kada mu isti ne bude akrobacija za uvodjenje. Onda kad ne bude morao da strepi za svoj port ako jedan mesec ne zheli da plati i koristi adsl. To ce se desiti kad telekom dobije konkurenciju zbog koje bi mogao da izgubi sve. Tako se pokrecu stvari pogotovo u mamutskim institucijama kao sto je telekom. Tako da bi morao da te opovrgnem u gornjoj izjavi, telekomov monopol u stvari jeste kriv za ovakvo stanje interneta kod nas, jer da je u norveskoj ovakva usluga i njima bi procenat broadbanda bio kao nama. Mozda ti ovo lichi na onu dobru staru STA JE STARIJE KOKA ILI JAJE ... ali kolko ja znam o ekonomiji usluga mora da postoji da bi je neko platio. Quote OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVEBEST VIEWED WITH A MONITOR Link to comment Share on other sites More sharing options...
Force Posted July 23, 2007 Report Share Posted July 23, 2007 De1 znaci ja cu moalo stvari da preokrenem i kazem znaci sve su to budale sto imaju vise od 512Kbs vezu ? Pa uvek je bilo vise = bolje a ne manje . Tako da mozda si ti u nekim stvarima i u pravu ali samo u smislu osnovnih funkcija interneta ( tipa sirf , mail etc.. ) Brate pa ja kada downlodujem mlif necu da cekam 4 sata nego hocu ako moze za 4 min to da se downloduje . A to sto Srbija ima mali procenat internet korisnika , pa mi smo tek pre godinu dana krenuli masovno da prosirujemo broj internet korisnika , tako da naravno ako se povecaju protoci i smanje cene da ce ljudi masovno krenuti da uzimaju net . Brate nemas pojima koliko meni ljudi kaze da sam budala sto placam 35 E 512Kbs net :)))) ali jbga ja skupljam pa platim :) Masa ljudi mi je rekla da im je net preskup i da cekaju smanjnj cena brutalno pa ce onda uvesti tako da bolje je manje platis vise imas tako da 512Kbs i te kako nije dovoljno za 1 internet korisnika osim za ono sto sam gore naveo . Pozdrav. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lazica Posted July 23, 2007 Report Share Posted July 23, 2007 LOL .... i ja budala .... Ajde kad kenjamo o gorama i dolinama ali ovo su veoma egzaktne stvari koje se mogu proveriti kad bi samo zheleo tako da odleprshaj u panchevo village i zhivi sretnim zhivotom bubashvabe koja jesi. Smorio si s konstantnim sranjem po Pančevu, Ćebe. Ne živi ovde samo De1. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hpo Posted July 23, 2007 Report Share Posted July 23, 2007 neznam zasto mi je ping ovakav eunet 512/128 Quote potreban shalter za rad na devojci!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mohican Posted July 23, 2007 Report Share Posted July 23, 2007 Smorio si s konstantnim sranjem po Pančevu, Ćebe. Ne živi ovde samo De1. Jbg zhivi dei, jos par sluchajeva i hiljadu retardiranih vozacha ... naspram tebe exija gruje i jos par ljudi koje ja opet ne znam preterano dobro ... Quote OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVEBEST VIEWED WITH A MONITOR Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted July 23, 2007 Report Share Posted July 23, 2007 Mora se priznati da je u ovu raspravu mohi usao daleko potkovaniji (mada sam deijeve postove video samo iz kvotova, jer o hvala bogu, na ignoru je) Da sad ne pricam o mom iskustvu vezivanja deusa i vavilona DSL linkom, cenama, i kako su nam nakon 12 meseci od prestanka usluge poslali tuzbu zbog neplacenog zakupa linka, pa je jadnio jozza proveo par nedelja jebuci se tamo, pa zakljuciki da smo u pravu, izvinili nam se, a opet nakon 12 meseci opet poslali tuzbu zbog neplacenog zakupa linka :) O lol, o tugo A opet, ako padne cena za uslugu, eto lepo. Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muerte Posted July 23, 2007 Report Share Posted July 23, 2007 (edited) Ja nikada nisam rekao da Telekom nema monopol samo da nije realno govoriti da je Telekom kriv za sve i da su oni najveca prepreka ka dobrom internetu, prepreka je nasa ekonomija, kad nas GDP bude bio duplo veci tada cemo imati i duplo nize cene interneta i kada nas prosecan internet korisnik ne bude koristio modem od 36kbps nego neki broadband od 512kbps. Mda svi su krivi sto godinama telekonj nije ulagao u infrastrukturu nego u trutove nazalost imao sam isuvise kontakata sa 'strucnjacima' is telekonja kad je moja bivsha firma (javno preduzece) uvodila smin i internet preko telekonja da bih imao bilo kakvo pozitivno misljenje u celini da prosirimo i zavrsimo pricu struktura svakog javnog preduzeca izgleda ovako na primeru od 1000 radnika 100 rukovodilaca 50 sekretarica 50 vozaca rukovodilaca 250 pravnika 100 ekonjomista 200 administrativnog osoblja 50 tetkica higijenicara par likova koji se nesto razumeju 100 koji se razbijaju od posla ostatak se shlepuje i kako da telekonj ulaze u razvoj kad ima gomilu trutova da placa jedini i odgovorni zasto smo docekali ovako katastrofalno stanje je telekonj, nisu valjda sezam,verat,etc trebali da instaliraju centrale nove tehnologije stariji se sigurno secaju ISDN-a koji cak ni pored lepog podmicivanja od 500-1000 DEM nisi mogao da dobijes internet je u Srbiji nerazvijen i za to nije kriv telekonj nego su svi krivi moze da kaze samo klonirani komunista, mladi socijalista ili jasmina tesanovic btw dokle ti je radno vreme u telekonju idi kuci ili te placaju po slovu u postu Edited July 23, 2007 by Muerte Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G!!! Posted July 23, 2007 Report Share Posted July 23, 2007 mishljenja sam da u telekomu nema struchnijih osoba jer ih jednostavno vrlo malo i imamo, pa oni koji su struchni za odgovarajuca mesta u glavnom traze posao napolju ili ovde po stranim firmama. plus zaposhljavanje po politichkoj osnovi naravno i eto ga telekom kakav je danas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stator Posted July 23, 2007 Report Share Posted July 23, 2007 El jos neko provalio da je ovaj sajt sa sindikatom hostovan na veratu? Pricao sam sa ortakom iz EUnet-a i oki kao nista zvanicno nisu dobili od telekoma. I na telekomovom sajtu nema nicega. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 23, 2007 Report Share Posted July 23, 2007 pitao sam ja na sezamovom forumu (recimo) i niko iz uprave se po običaju nije javio, ali lik koji radi u telekomu nije demantovao. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
De1Rekt0n Posted July 24, 2007 Report Share Posted July 24, 2007 El jos neko provalio da je ovaj sajt sa sindikatom hostovan na veratu? Pricao sam sa ortakom iz EUnet-a i oki kao nista zvanicno nisu dobili od telekoma. I na telekomovom sajtu nema nicega. Pa sindikat je nezavisno telo i nema nikakvog skoro uticaja na Telekom, ali cinjenica jeste da ce Telekom povecati protok na jesen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 24, 2007 Report Share Posted July 24, 2007 btw, odluku je doneo upravni odbor, ali je saopštava član sindikata koji u UO predstavlja radnike. osim ako on nije slagao, onda je to definitivno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G!!! Posted July 24, 2007 Report Share Posted July 24, 2007 e da najave o tom dupliranju protoka su bile josh sa pocetka ove godine, ako se zaista ostvare na jesen ne vidim preteranog razloga za pljuvanjem telekoma... on je cista slika realnosti u nashoj privredi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mohican Posted July 24, 2007 Report Share Posted July 24, 2007 Telekom je privatizovan. Kakva crna NASHA privreda? Telekom posluje na svetskom trzhishtu i poseduje par okolnih telekoma i prodaje svoje usluge i stranim zemljama. Koji crni NASHI uslovi? Uslovi koje nama telekom daje su takvi jer nema konkurencije koja bi ih naterala da te uslove poboljshaju i to nema veze sa situacijom u nasoj privredi. Quote OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVEBEST VIEWED WITH A MONITOR Link to comment Share on other sites More sharing options...
iguana Posted July 24, 2007 Report Share Posted July 24, 2007 da, to je josh Sveti z.djindjic uradio Quote It's nice to be good, but it's nothing compared to being bad Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolkonski Posted July 24, 2007 Report Share Posted July 24, 2007 To sto je drzava otkupila akcije ne znaci da Telekom ne radi kao i svaka druga privatna firma, sto je poenta koju Mohi hoce da naglasi. Cak joj to daje mogucnost da zadrzi monopolisticki status, iako je jos prosle godine (ako ne i pre dve) donet zakon da na trziste moze da udje jos operatera fiksne telefonije. Itd. itd. Quote ----------------- nema vise zezanja A.B. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kRiK u tAmI Posted July 24, 2007 Author Report Share Posted July 24, 2007 bila sam danas u neobeeJu.. reche mi liqsha da od avgusta kretje.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Force Posted July 24, 2007 Report Share Posted July 24, 2007 Znaci za iste novce dupli download :)) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolkonski Posted July 24, 2007 Report Share Posted July 24, 2007 Monopol ne znaci nepostojanje trzista. To sto ti zoves politicka odluka je tacno iz perspektive politicara, ali ne iz perspektive telekoma koji, iako je preplatio u tom slucaju, ne mislim da je povukao los potez ukupno gledano (ali to bi usmerilo temu u drugom pravcu). E sad, kad je rec o telekomu treba da bude jedna stvar jasna. To je sigurno u top 5 najprofitabilnjih firmi kod nas, ako ne i u regionu. Nenoramalna kolicina novca se tu obrce, a cinjenica da drze monopol i spasava od loseg vodjenja biznisa. Zapravo, istina je da oni posao ne vode toliko lose, ali daleko je to od dobrog. Zato nam i treba jos najmanje jedan operater, a da ne govorim o VOIP-u. Naravno, ta sprega sa vlascu je kljucna za trenutnu telekomovu poziciju. (mozda sam sada malo nabacao, ali to je to). Quote ----------------- nema vise zezanja A.B. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mohican Posted July 24, 2007 Report Share Posted July 24, 2007 sad ne znam sta si rekao naravno da se telekom ne ponasa kao privatna firma - tender za mobilnu srpske su preplatili za preko sto miliona (sto je politicka odluka, ne poslovna), i reci mi koji bi privatnik uradio tako nesto. da bi se ponasao u skladu sa trzistem, i donosio racionalne poslovne odluke, mora postojati trziste prvo. posto ovde i dalje postoji fakticki monopol, to nije slucaj Ne ponashaju se sve firme po shablonu. Njima je mobilni operater republike srpske trebao ochigledno, a iz razloga poznatih njima za neki biznis plan poznat njima. Ne mora biti politichka odluka i ne znam odakle ti informacija da jeste poshto su mobilna i fiksna telefonija veoma unosan posao pa se ulozhene pare lako povrate. Ono shto sam mislio gore je da je drzhava vlasnik akcija telekoma i na ime tih akcija odredjena svota para ide u budzet drzhave, a firmu vode menadzeri koji su platjeni da unaprede firmu i povecaju tu svotu svojim akcionarima. E tu je problem sad sto je drzava pomogla svoju investiciju monopolom koji joj je bio omogucen i time nepravedno stavila telekom u polozhaj monopola koji sad nije vishe zakonski vetj ekonomski, a time je sjebala nas korisnike. Resenje je mozda u rasparchavaju monopola u dve ili vishe firmi koje bi jedna drugoj bile konkurentne ali se to ne deshava jer situacija odgovara telekomu, a drzhavi i nije tolko bitno trajno unapredjenje situacije za nas korisnike kolko finansijski jak telekom koji ce posedovati dosta toga ali nece nista unapredjivati jer investicije znace rizik. Suma sumarum nismo tu bitni mi, korisnici vec telekom, drzava i to je sustina diskusije ovde, a taj sistem uredjenja smo odavno napustili kao nefunkcionalan. Quote OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVEBEST VIEWED WITH A MONITOR Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts