Guest Posted January 11, 2007 Report Share Posted January 11, 2007 jasno je to svima, marxus. fora je što je ta PR bitka već izgubljena, i da treba koncentrisati snagu na one koje nisu. a da to što su te jednom proglasili za megazlikovca ne znači da ne možeš da se razviješ u snažnu državu najbolje potvrđuju ovi što su tvoju signu nosili na kaiševima :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZerBah Posted January 11, 2007 Report Share Posted January 11, 2007 Marxuse, chisto da znash da po americhkim udzbenicima u WWII nisu pobedili saveznici vec SAD i njeni saveznici - istochnog fronta kao da nije ni bilo, da ne govorim o "shachici" partizana na brdovitom Balkanu... Shta onda reci o poslednjih 10-15 godina gde u svetu postoji samo jedna "pravilna" i "pravedna" supersila. Quote А в чем сила, брат? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZOLA Posted January 11, 2007 Report Share Posted January 11, 2007 (edited) ne mozhe se raci da je ono shto je napisano u udzbeniku lazh. u najboljem sluchaju mozhe da se vodi polemika oko cifara. druga je stvar shto su identichni zlochini nashih protivnika ignorisani pa kad se tekst chita slika je crno-bela. a shto se tiche PMDove priche da je miloshevic kriv itd. tu se delimichno slazhem. Miloshevic, Tudjman i cela bagra shto je chinila zlochine je trebalo da odgovara za svoje zlochine, ali nije krivica samo na njima. Oni su izabrani predstavnici svog naroda. Narod jeste glup, ali ne mozhe da drzhi lika na vlasti 12 godina i da se pravi lud, pa na kraju da ga obesi i kazhe - eto, uklonili smo zlochinca, sad je sve super. U mojim ochima smo krivi za kosovo, srebrenicu i sarajevo podjednako koliko su hrvati krivi za oluju, nemci za drugi svetski rat, amerikanci za nikaragvanske odrede smrti.. I ne, ne izjednachavam zlochine iz gornjeg pasusa, vec samo ukazujem na to da su u ovom svetu veoma retke crna i bela - preovladjuju nijanse sive. u tome i jeste najveci problem vecine, sto i drugi krive sami svoj narod za iste stvari a o doticnima nemaju pojma. sta vi znate o srebrenici ? o sarajevu ? o kosovu ? samo ono sto vam je servirano.... zato bolje cutite, ispadate glupi pokusavajuci da se napravite pametni i osudite nesto/nekoga a nemate ni ideju sta se gde desavalo P.S. zlocina je bilo naravno ali od strane svih umesanih strana... Edited January 11, 2007 by ZOLA Quote There are 2 rules in a successful life: 1. Don't tell people everything you know Link to comment Share on other sites More sharing options...
shone zlo Posted January 11, 2007 Report Share Posted January 11, 2007 kao sto su rekli i pre mene... 1 izgubli smo rat 2 izgubili smo i medijsku bitku dakle, treba da se pomirimo sa tim i da umesto sto ispravljamo krive drine (sami protiv svih, again) radimo nesto konstruktivno, i time pokazemo da nismo mindless konljaci kako nas prikazuju naravno da su i hrvati i muslimani pravili zlocine...ali zna se ko pise istoriju Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Debeli Posted January 11, 2007 Report Share Posted January 11, 2007 mi nismo porazeni. zato se i borimo jos... Quote MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVAStyle over subsistenceCrown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One. Link to comment Share on other sites More sharing options...
shone zlo Posted January 11, 2007 Report Share Posted January 11, 2007 raaaaaajt ;) nekad treba da znas kad da srezes gubitke... ono, zivi danas da bi se borio sutra blabla ili tako nesto? :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G!!! Posted January 11, 2007 Report Share Posted January 11, 2007 ne kakite... zivot je vecna borba... a ne kao juce smo se borili sada 20 godina kuliramo pa cemo onda opet... zato smo i najebali... jer se borimo za svoje (ne mislim da ratujemo nego da se borimo u svakom smislu na najbolji moguci nacin) veoma "kampanjski", kao u srednjoj shkoli kad sednesh pred polugodishte i bubash 10 dana nonstop da bi izvukao prosek a pre toga si na nemackom pikao fuzbal a na filozofiji vatao neki klinku... to je lose... vrlo lose... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sting Posted January 11, 2007 Report Share Posted January 11, 2007 Znaci ovaj Dz ga je ubo u centar :D Quote We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
weasel Posted January 11, 2007 Report Share Posted January 11, 2007 Slicno ovome sam citao u Sociologiji za fax. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Debeli Posted January 11, 2007 Report Share Posted January 11, 2007 to je otprilike to. nikad nismo gledali dugi rok. uvek smo bili reaktivni u pristupu i zato smo se pitali sta nam se desava. prvo nam je Sloba manipulacijama i zloupotrebama ogadio sve ono istinski vredno u nasoj istoriji. onda su dosli ovi uzasi da kao pljuju po Slobi, a u stvari da dotuku srpski identitet. dezorijentisan, posle 70 godina u Jugoslaviji, 50 godina pod komunizmom i 10 godina mimo sveta, nasem narodu ocajnicki treba pozitivan i afirmativan pristup prema Srbiji i srpstvu. realistican, na istorijskim cinjenicama zasnovan pristup koji bi definitivno zapusio usta onima koji bi da iskoriste danasnji polozaj i stanje nacije da nas definitivno dotuku. da opet ne budemo Srbi, nego gradjani. WE SHALL PREVAIL!!! Quote MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVAStyle over subsistenceCrown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One. Link to comment Share on other sites More sharing options...
G!!! Posted January 11, 2007 Report Share Posted January 11, 2007 e da, to je najcrnje... da budem jebeni gradjanin, sada kada sam srbin u srbiji ?!?! mrsh bre... nek bude gradjanin onaj alzirac u parizu , boli me dupe bre... a i da to... francuzi su x puta veci nacionalisti od nas, samo sto ih vode isto toliko x puta pametniji ljudi koji se ne prodaju za sitne pare... ajd napishemo peticiji da se napravi bista chedi negde na kalishu recimo ili slichno, da mu se lepo zahvalimo, kupimo 50 kila za shmrkanje, uplatimo dozivotno letovanje na bahamima i da ga ne gledamo vise... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaudDib Posted January 11, 2007 Report Share Posted January 11, 2007 Slicno ovome sam citao u Sociologiji za fax. nisi ishao na pravi fax. ja sam uchio da je Toni Bler peder i Medlin Olbrajt kuchka to je otprilike to. nikad nismo gledali dugi rok. uvek smo bili reaktivni u pristupu i zato smo se pitali sta nam se desava. prvo nam je Sloba manipulacijama i zloupotrebama ogadio sve ono istinski vredno u nasoj istoriji. onda su dosli ovi uzasi da kao pljuju po Slobi, a u stvari da dotuku srpski identitet. dezorijentisan, posle 70 godina u Jugoslaviji, 50 godina pod komunizmom i 10 godina mimo sveta, nasem narodu ocajnicki treba pozitivan i afirmativan pristup prema Srbiji i srpstvu. realistican, na istorijskim cinjenicama zasnovan pristup koji bi definitivno zapusio usta onima koji bi da iskoriste danasnji polozaj i stanje nacije da nas definitivno dotuku. da opet ne budemo Srbi, nego gradjani. WE SHALL PREVAIL!!! muka mi je te priche gledanja na dugi rok. mi, ti, ja netjemo zhiveti vechno. svet, vreme netje da cheka na nas. slazhem se da smo proshli kroz pakao, al treba vetj jednom da stavimo tachku na proshlost i pozabavimo se sadashnjoshtju, a ne budutjnoshtju. jesmo sada svoj na svome al to netje na neki magichan nachin reshiti gomilu problema koji nas shibaju svakog dana. Quote • crno nam se piše • belo nam se šmrče • mind over matter • jebo sam vam mater Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ramirez Posted January 11, 2007 Report Share Posted January 11, 2007 Drashko ima poentu kao i ovi postovi iznad (nije pravedno prikazati samo jednu stranu tj. prichati prichu kako kome odgovara). Nema zapravo tu polemike, sem ako neko naravno idilichno tvrdi da jedno opravdava drugo i slichne gluposti koje urushavaju opshta moralna nachela. Jedino shto kod Drashka primecujem, mozhda neopravdano, jeste nacionalizam (ne preterani ali vidljiv). Zar nije vreme pokazalo da nacionalizam, u bilo kom obliku, u najmanju ruku, sputava razvoj drushtva? za razliku od ivana ja se slazhem sa tobom. na kratke staze nacionalizam nije najcrnja varijanta, chak je podnoshljiva... ali uglavnom ima fatalane faze i kraj. tako da mozhemo da razmishljamo kao srbi nacionalisti, i da nam bude znatno bolje u nekom sledetjem periodu (mada su male shanse za to, nesposobni lideri, etc)... ili da razmishljamo kao srbi - ljudi, gradjani sveta, pripadnici chovechanstva koje se izgubilo u svojim makro i mikro podelama. tek kad chovechanstvo postane samosvestno, i kad svaki jebeni chovek na planeti shvati da je lik do njega isto toliko chovek kao i on sam, ma shta mu politika i propaganda govorila, onda tje biti neizmerno biti bolje svima nama, na duzhi period :[ yeah right, liek thats gonna happen... realno salaba nam je propaganda bila u to vreme pa sad moramo da trpimo ovakve priche da smo samo mi to radili. rat je uzhasna pricha. totalno mi i dalje nisu jasni termini genocid i etnichko chishtjenje. rat je za mene rat i tu nema nekih podvajanja. jbg. pa ti termini se koriste jer su jako bitni :p rat je rat kao shto ti kazhesh. ratujesh danas, sutra se mirish, itd. genocid ima tu negativnu stranu da ako ti ne uspe danas, sutra imash problem da se mirish... ili josh gore, da te ostavi samog pa nemash skim da se mirish i koga da mrzish i krivish. etn. chishtjenje je neshto blazha verzija genocida, gde je cilj proterati sve "ostale" da bi ti mogao da zhivish u dve kutje, jedesh iz dva tanjira, vozish troje kola, imash duplo vetju njivu. :> Quote Spoiler http://www.slobodanjovanovic.org/author/vukasinmileusnic/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
LaG Posted January 11, 2007 Report Share Posted January 11, 2007 SRBIJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Quote neka osoba glupak hehe Link to comment Share on other sites More sharing options...
banman Posted January 11, 2007 Report Share Posted January 11, 2007 (edited) Ajde da krenemo od same rasprave. Znam da cemo dotaci i dosta nepomenutih tema ali ajde. Ivan daje argumente da je nacionalizam jasno odvojen od shovinizma. Da li je? Necu sada tvrditi da je chesto, cca u pola godine mozhda jedanput chujem neku opasku koja bi se mogla okarakterisati kao shovinistichka, ali postoje. U nekim granicama mogucnosti, sasvim ochekivano, moguce i slichno. Ali, problem je da li narod tj. shiroka masa mozhe da razlikuje tu finu nit izmedju nacionalizma (koji je de facto pozitivan za drzhavu) i shovinizma (drushtveno neprihvatljiv)? Lichno smatram da ne, jer, u isticanju lepih strana jedne kulture pre ili kasnije javlja se pitanje kulturoloshke prednosti nad drugom u nekom periodu, shto je naravno potpuno subjektivni dozhivljaj. Takodje, uzmi u obzir faktor da ljudi koji su predstavnici u narodu nemaju neku opshtu kulturu (kao na primer ona dva prsta u shkoli, koja traje najmanje 8 godina, imaju svrhu u saslushanju svog sagovornika a ne samo reda radi). Da ne idemo dalje u problematiku da je u drushtvu opshta kultura izostavljeni elemenat, da ne kazhemo sluchajnost. E sad, kako ce narod, koji ne svojom greshkom nije implementirao osnovne elemente komunikacije i ponashanja, razlikovati i kontrolisati neshto kao shto je nacionalizam? Moja zastava je lepsha od tvoje i moj hleb je belji, i nashe crkve..., tako u nedogled. Lako se tu nalaze povodi za neprijatne situacije. Shto nas dovodi do momenta kada se proceni da li je odredjena pojava kao nacionalizam, bez obzira na nacionalnost, konstruktivna ili vishe nanosi shtete. Slike radi, nikako radi vredjanja, to je kao kada se nekom nepodobnom daje pravo da upravlja motornim vozilom. E kada nekog udari, onda nema veze da li je on mogao ili nije trebao da vozi, pa ko mu je dao volan i tako. Udario je nekog? Jeste. Kraj priche. Situacija se jedino mogla uspeshno reshiti na pochetku. Nepodobni ne voze i kraj. Takodje bih rekao da isticanje nacionalnih vrednosti, trenutno koje se sprovodi i tolerishe, nije nimalo prijatno. Gledajuci sve strane. I ne kazhem da takvih sluchajeva nema na drugom mestu, ali opet kakve to ima veze sa ovom drzhavom. Isticanje da je neko Srbin a ostali kao "ostali" samo stvara nepotreban jaz, strah i nepoverenje izmedju ljudi. Zashto je bitno da li je neko Srbin? Zashto je bitno da li je neko Madjar ili Slovenac? Da ne krecemo od danas drushtveno sasvim prihvacenog "A shta si ti?", koje se javlja u velikom broju sluchajeva kao pitanje koje ce pomoci sagovorniku da se bezbedno postavi prema tebi sa nacionalnim idejama (da neshto "ne izleti"). Glupost. Ako si ok osoba nema potebe za nacionalizmom i nacionalistichkim idejama danashnjih razmera, jer ti to nosih u sebi, kao deo obichaja, jezika, noshnje itd. Naravno nacionalizam nije jednosmerna ulica. Jedna strana ce pre ili kasnije preci tu nit i cela stvar prelazi u shovinizam - haos. Mogao bih ovako do sutra, ali poenta je da nema potrebe za ovakvim oblikom nacionalistichkih ideja koje srecemo danas. Svi jednako placamo porez? Da. Za sve jednako vazhe zakoni? Da. Jednostavno defekti koji se prozhimaju od korena drushtva - obrazovanje i implementacija kulture su zapostavljeni. Time, nemoguce je graditi neki zdrav oblik nacionalizma koji bi pomogao/dao utehu/pozitivno stimulisao svakoga ko se pronalazi u ljubavi prema svojim korenima, da isti i pozitivno koristi. Nema potrebe za zastavama i ko zna kakvom muzikom na ulicama. Ako to neko voli, okachi na zid kuci nebitno, slushaj tu istu muziku u privatnosti svog doma. Ne mozhe se ochekivati da se jedna strana radi i ovo i ono, a druga da ne reaguje. Na kraju krajeva sve su to ljudi. I nema to veze sa b92, c31 ili chime vec, jednostavno argumentovano razmishljanje. Edited January 11, 2007 by banman Quote Ladies and gentlemen, Frank Sinatra Link to comment Share on other sites More sharing options...
LaG Posted January 11, 2007 Report Share Posted January 11, 2007 ju Quote neka osoba glupak hehe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sting Posted January 11, 2007 Report Share Posted January 11, 2007 koliki post! Nisam procitao iskreno, ja sam ovde da bi spamovao o_0 Quote We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
[BMF]Psycho Posted January 11, 2007 Report Share Posted January 11, 2007 Ignis i G!!! su rekli sve sto se moze pametno reci na temu. Valjalo bi lock ovde lupiti. Quote "A forgotten virtue like honesty is worth at least twenty credits." -JC Denton Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted January 11, 2007 Report Share Posted January 11, 2007 I warn svakome ko poku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shone zlo Posted January 11, 2007 Report Share Posted January 11, 2007 respect bananamanu za post :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
weasel Posted January 11, 2007 Report Share Posted January 11, 2007 nisi ishao na pravi fax. ja sam uchio Pa isti fax je upitanju Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SavKe Posted January 11, 2007 Report Share Posted January 11, 2007 nacionalizam, kao ljubav prema svom narodu i zemlji, ne mo Quote У једној старој књизи читао сам чудну причу; а враг би га знао откуд мени та књига из неког смешног времена, у коме је било много слободоумних закона, а нимало слободе; држали се говори и писале књиге о привреди, а нико ништа није сејао; цела земља претрпана моралним поукама, а морала није било; у свакој кући пун таван логика, али памети није било; на сваком кораку говорило се о штедњи, а расипало се на све стране, а сваки зеленаш и нитков могао је себи купити за неколико гроша титулу: велики народни родољуб. Радоје Домановић - "Страдија" 1902. - Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted January 11, 2007 Report Share Posted January 11, 2007 Nije tačno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 11, 2007 Report Share Posted January 11, 2007 E pa vidish nacionalizam JESTE negativna pojava.Ovo shto ti govorish je tipichan primer danashnjeg neznanja u kome ljudi meshaju pojmove Nacionalizam i Nacionalna svest(shto je manje-vishe ono gore shto si ti napisao). Nacionalzim spada u blazi oblik shovinizma,odnoso prelaz iz Nacionalne Svesti u Shovinizam,i u sebi ukljuchuje i mrznju prema pripadnicima drugih naroda,shto je negativna pojava ,jel te. čak i da si u pravu, a nisi, i dalje nemaš neku suštinsku primedbu na to što sam napisao, nego debatuješ o semantici. al nema veze, svi ponekad volimo da ispadnemo pametni :) i da koristimo masna slova, dabome! :P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Debeli Posted January 11, 2007 Report Share Posted January 11, 2007 muka mi je te priche gledanja na dugi rok. mi, ti, ja netjemo zhiveti vechno. svet, vreme netje da cheka na nas. slazhem se da smo proshli kroz pakao, al treba vetj jednom da stavimo tachku na proshlost i pozabavimo se sadashnjoshtju, a ne budutjnoshtju. jesmo sada svoj na svome al to netje na neki magichan nachin reshiti gomilu problema koji nas shibaju svakog dana. pa sta ako necemo ziveti vecno? ima nesto vrednije od tebe i mene pojedinacno. bilo je Srba i pre nas i bice ih i posle nas. jebeno je sebicno, matori, gledati samo svoju guzicu, jedan zivot imamo, Srbiji se zuri i sl. nismo nasledili Srbiju od oceva, pozajmili smo je od sinova. tvoja je stvar kako ces da gledas na zivot, da li ima nekog na svetu osim mene i mojih interesa... tu se i razlikujemo ti i ja. mene boli tudja patnja, boli me sto neko strada jer je Srbin, jer i ja sam Srbin, on strada i zbog mene. Beogradski pasaluk postoji. postojao je oduvek. i 1993. kad se uzivalo dok su van centra jeli korenje, i 1995. dok su klubovi radili u vreme traktorskih kolona koja su ga mimoilazila, i 1999. kad smo igrali po mostovima dok se prolivala krv. ti zivis u tom pasaluku. i jasno je da ne postoji nista van toga. ja to postujem i nista te manje ne gotivim zbog toga. to je tvoj izbor. mogu samo da kazem da je duboko pogresno. ja sam srecan u zemlji gde smo posle i uprkos svemu dovoljno veliki da tvrdimo da smo vise od Srba, da smo ljudi, zemljani, braca... i ja se ponosim time, i ja sam zemljanin i humanista, ali sam to samo zato sto sam pre toga Srbin. ima mala pricica... o jednom Nemcu intelektualcu. pokusacu da je parafraziram. "kada su dosli po mog komsiju Jevrejina obucara, nisam rekao nista, nisam se bunio, plasio sam se da ne odvedu i mene. kada su posle 6 meseci odveli i mog komsiju komunistu pekara, nisam nista rekao, plasio sam se za sebe i svoje. kada su posle godinu dana dosli po mog komsiju Nemca vozaca, opet sam cutao... kada su dosli po mene, nije bilo vise nikoga da ista kaze..." Quote MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVAStyle over subsistenceCrown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts