Jump to content

drugi svetski rat šbbkbb

Guest

Recommended Posts

evo jedan kratak intermeco pre nego sto nastavimo dalje...elem, moj omiljeni pilot drugog svetskog rata nije leteo ni na jednom od ovih 25 aviona...cak se i ne moze voditi kao ww2 pilot posto je poginuo nekoliko dana pre zvanicnog pocetka rata...u pitanju je hiromichi shinohara koji je leteo je na starom lovcu nakajima ki-27 i to u mandzuriji u sukobima sa kinezima i rusima...oborio je ukupno 58 aviona i u trenutku smrti je bio najbolji japanski as...do kraja rata samo je 4 japanska pilota uspelo da ga prestigne...ali on drzi jos dva zanimljiva rekorda...japanski pilot koji je oborio najvise aviona u jednom danu, cak 11 i to 27. juna 1939...jedino je erih hartman oborio vise aviona u jednom danu i to 12...ali drugi rekord nije prevazisao niko na svetu i verovatno niko nikada nece...hiromichi shinohara je u svom prvom borbenom danu 27. maja 1939. u roku od 24 casa oborio 10 i slovima deset aviona...u pitanju su bili ruski polikarpov I-15 i I-16 lovci i jedan izvidjacki laki bombarder...u svom poslenjem letu oborio je 3 aviona pre nego sto je i sam pogodjen os strane brojno nadmocnijeg neprijatelja...ali zbog cega je shinohara toliko poseban pilot...pa sve ovo sto je postigao je uradio za samo tri meseca borbi...tacno toliko je proteklo od njegovog prvog borbenog leta 27. maja do smrti 27. avgusta 1939...verovatno nijedan pilot nije oborio toliko aviona za tako kratak vremenski period...da je poziveo do kraja rata shinohara bi vrlo moguce pretekao eriha hartmana koji je imao 352 oborena aviona...ali sreca mu je okrenula ledja i on je zavrsio svoju karijeru pre nego sto je ww2 stvarno poceo...

j_ace001.jpg

srpskivojnik-3.jpg

bombardovali su i tebe ameri, pa si bar deo atmosfere osetio :|

dule, otvori novi topik za brodove, nemoj ovde trpati. ja ću prebaciti i avione u poseban topik kad budem imao malo vremena da klikćem. :)

nije ti to losa ideja ivke, mogli bi da splitujemo, mada mi je zao, navikao sam da sve trpamo u ovaj topik:)...sto je najgore ja vecinu ovih tekstova nemam sacuvane na kompu, direktno sam ih pisao ovde...ako pukne forum i ode sve ubicu se:)

btw, obratite paznju na dizajn ranih japanskih nosaca aviona (imate kagu gore na slici)...za razliku od amera koji su imali uobicajan dizajn sa pistom i komandnim mostom u obliku kupole iznad piste ovde je malo drugacije...pista je izdignuta dosta i sve se nalazi ispod nje, osim male kupole...posebno je do jaja ovaj ogromni dimnjak sa strane...vise mi lici na neki sajlonski baseship nego na nosac:)

srpskivojnik-3.jpg

To je tacno , al nisam rekao za to.Uuglavnom svi ovde posecujemo rur svakodnevno i ne zelim da otvaram 2 ili 3 topica i da vidim sta je novo napisano kada mogu da otvorim jedan i vidim sve novo sto je napisano , tako je meni lakse jer koristim View New Content opciju. Takodje posto uglavnom mali broj ljudi obavlja vecinu posla i  ako bi se delilo na vise topica , vecina njih bi otisla u zaborav dok bi se samo aktuelan drzao na vrhu strane.  

Tako da ono , radite kako vam odgovara ja glasam da se nastavi ovako :D 

Is the destiny of mankind controlled by some transcendental entity or law? Is it like the Hand of God hovering above? At least it is true that man has no control, even over his own will

Naiđoh na interesantan članak danas, pokazuje zašto niko ne može da skonta kako se pravi serijski broj na Jugu - counter espionage FTW!

How Allies Used Math Against German Tanks

german_tank_3-660x542.jpg

During World War II, Allied forces readily admitted German tanks were superior to their own. The big question for Allied forces, then, was how many tanks Germany was producing. Knowing that would help them counter the threat. Here’s how they reverse-engineered serial numbers to find out.

To solve the problem of determining production numbers, Allied forces initially tried conventional intelligence gathering: spying, intercepting and decoding transmissions and interrogating captured enemies.

Using these methods, the Allies deduced that the German military industrial complex churned out around 1,400 tanks each month from June 1940 through September 1942. That just didn’t seem right.

german_tank_2_sized.jpg

An overturned German tank alongside a rebuilt bridge in Houffalizo, Belgium, circa June 1945. Photo: National Archives

To put that number in context, Axis forces used 1,200 tanks during the Battle of Stalingrad, an eight month battle that resulted in almost two million casualties. That meant the estimate of 1,400 most likely was too high.

Obviously skeptical of that result, the Allies looked for other methods of estimation. That’s when they found a critical clue: serial numbers.

Allied intelligence noticed each captured tank had a unique serial number. With careful observation, the Allies were able to determine the serial numbers had a pattern denoting the order of tank production. Using this data, the Allies created a mathematical model to determine the rate of German tank production. They used it to estimate that the Germans produced 255 tanks per month between the summer of 1940 and the fall of 1942.

Turns out the serial-number methodology was spot on. After the war, internal German data put der Führer’s production at 256 tanks per month — one more than the estimate.

Here’s the math:

Suppose one is an Allied intelligence analyst during World War II, and one has some serial numbers of captured German tanks. Further, assume that the tanks are numbered sequentially from 1 to N. How does one estimate the total number of tanks?

For point estimation (estimating a single value for the total), the minimum-variance unbiased estimator (MVUE, or UMVU estimator) is given by:

equation-01.jpg

where m is the largest serial number observed (sample maximum) and k is the number of tanks observed (sample size). Note that once a serial number has been observed, it is no longer in the pool and will not be observed again.

This has a variance of:

math-equation-02.jpg

Once they knew how many tanks the Germans were building, the Allies knew how big a force was required to counter it. And that’s how Allied mathletes helped win the war.

This story was written by Ray Wert and originally published by Jalopnik on Oct. 19.

Top photo: U.S. infantrymen line up in front of a wrecked German tank and display a captured Nazi banner seized in Chambois, France, last stronghold of the Nazis in the Falaise Gap area, Aug. 20, 1944./National Archive

Read More http://www.wired.com/autopia/2010/10/how-the-allies-used-math-against-german-tanks/#ixzz13JyegzrO

Heghlu'meH QaQ jajvam

Interesantan podatak ali ga treba uzimati sa rezervom. Mislim da ko god da ga je pisao verovatno ga je izvukao iz konteksta jer ovako kako je napisano nema puno logike.

1944. Nemacka je proizvela 19ooo tenkova sto je oko 15oo tenkova mesecno. Prema ovom chlanku oni su prizvodili godisnje oko 3ooo tenkova. Cak i 1945. koja nije ni puna ratna godina   i vecina infrastrukture unistena bombardovanjem ili izgubljena Nemci su proizveli oko 45oo tenkova. Za vreme rata Nemci su proizveli oko 45 hiljada tenkova a pre rata oko 4 hiljade. 

Postojale su bar 3 velike kompanije koje su prizvodile sopstvene dizajne tenkova [ jedna od njih porcshe ]  i verujem da su koristili razlicite serijske brojeve ... tj nisu svi tenkovi dolazili iz iste fabrike i ne vidim razlog zasto bi koristili iste serijske brojeve , takodje postojale su razlicite verzije istog tenka koji se prizvodio u razlicitim fabrikama. Mnoge fabrike u satelitskim drzavama  su proizvodile sopstvene dizajne , kao npr Shkoda koje je Nemacka koristila.

Ovo je verovatno racunica za teske tenkove tigar II i tigar I koji su dolazili iz Henchel fabrike pa je malo izvuceno iz konteksta jer to svakako nisu bili jedini tenkovi koje su oni proizvodili. A opet proizvodnja tenkova u nemackoj drasticno varira od 1944 do kraja rata zbog raznoraznih stvari , bombardovanja , nestanaka struke , tehnickih problema , problema sa proizvodnim trakama i u proizvodnji. Saveznici se u to vreme nisu mnogo brinuli u vezi tenkova sto se moze videti iz njihove celokupne strategije , zbog totalne vazdusne dominacije tenkovi nisu predstavljali velik problem i uglavnom su bili veoma ograniceni u dejstvovanju protiv saveznika , saveznici su se primarno okretali podrsci pesadije tako da ne vidim i velik strateski znacaj ove informacije... ako je uopste tacna.

I opet ne znam sto pominju staljingrad  sto ne pominju kursk sa oko 3ooo nemackih tenkova  ? 

Edited by StormScion

Is the destiny of mankind controlled by some transcendental entity or law? Is it like the Hand of God hovering above? At least it is true that man has no control, even over his own will

Pazi, ja koliko sam skontao iz članka govori se o kalkulaciji za period 1940-1942, a to opet korespondira s time koliko su tenkova u tom periodu napravili, bar ako gledamo recimo po ovom izvoru http://en.wikipedia.org/wiki/German_armored_fighting_vehicle_production_during_World_War_II

Sa druge strane to što su se proizvodili u različitim fabrikama ne znači da nemaju serijske brojeve koji su neki uređeni niz. Bez obzira ko ih proizvodi, svi tenkovi su dolazili u Wermacht, samim tim nije nemoguće da su ovi zbog svoje (lude) sistematičnosti upravljali sistemom serijskih brojeva ili da su u krajnjem slučaju stavljali svoje serijske brojeve (ili inventarske ili kako god hoćemo da ih nazovemo, to se ovde ne precizira).

Edited by Zwerko

Heghlu'meH QaQ jajvam

јако занимљива поставка... мене уопште одушевљава инвенција у рату, примена најразличитијих наука и идеја да би се поразио непријатељ.

MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVA

Style over subsistence

Crown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One.