G!!! Posted January 20, 2006 Report Share Posted January 20, 2006 Iako na Dinkica kao ministra finansija imam milion zamerki, mislim da malo preterujete. Prvo to sto je inflacija 20% nije toliko strasno uopste, Poljska je u toku tranzicije imala i vecu inflaciju pa nije bio problem. Problem je u tome sto su oni na pocetku godine inflaciju projektovali na ispod 10%, a zavrsili sa 20%. To je jako lose za dugorocno planiranje poslovanja, a samim tim za preduzetnistvo uopste. Da su odmah rekli da ce biti 20% svi bi mogli da planiraju sa 20% i svi bi bili srecni. Drugi veliki problem je nasa prevelika javna potrosnja, tj odnos onoga sto zaista proizvedemo i na tome zaradimo i onoga sto ljudi zaradjuju ne proizvodeci nista, tj ziveci na rad drugih. Imamo previse penzionera, previse drzavnih sluzbenika u glomaznim i nerentabilnim aparatima itd. Tek kada to smanjimo u odnosu na nivo proizvodnih radnika mozemo ocekivati neki znacajan boljitak. Znam da ce ovo sto sada kazem biti izuzetno nepopularno, ali nama prakticno treba jedno "stezanje kaisa", odnosno da ne trosimo vise nego sto zaradjujemo. I znam da je to zaista tesko reci danas u Srbiji, ali nazalost to je po mom misljenju jedino resenje za brz napredak. Naravno ima tu i sporednih faktora kao sto su smanjenje korupcije i sl, ali je sve to relativno malo u odnosu na glavni problem. Sto se dilera i toga tice mislim da nismo uspeli jos toliko da se vratimo u proslost, i da nam bas to stanje nije pretnja u nekom najblizem roku, ali ako nastavimo da idemo unazad umesto unapred sve je moguce. ← zanimljivo resenje nema sta... da ljudi zatezu kais jos vise... to mozda u bg-u moze da prodje ali izvan nema sanse jer je kais zategnut do krajnjih granica... umesto da drzava ispomaze sufinansira planira i brine o proizvodnji proizvodjacima i povecava prozivodne kapacitete ona govori narodu da zategne kais??? aloooooooooo... kako je moguce da neko trosi iznad svojih mogucnosti? to je cista fraza... sve je to pokrivanje za unistavanje i smanjivanje proizvdnih kapaciteta na sto je mogucu manju meru, umesto da se radi u suprotnom smeru jer kad udjemo u EU (jednog lepog dana tamo sredinom ovog veka) ostajemo na postojecim proizvodnim kapacitetima jer EU nece prateranu konkurenciju unutar nje ... nema izvoza? pa naravno da nema izvoza kada su carine sa hrvatskom 2% i moze se uvesti sta pozelis, a da izvezes nema sanse (moze ali cena nece biti konkurentna) jer su hrvati vrlo lepo zastitili svoje proizvodjace i svoju industriju mislim prosto mi je neverovatno da neko razmislja da ce se sve razresiti time sto ce se smanjiti potroshnja a da se proizvonja ne povecava nikako... nema sanse... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
banman Posted January 20, 2006 Report Share Posted January 20, 2006 ^delimichno tachno Ako uzmesh u obzir industriju, i zanemarimo da josh nismo na pragu ni industrijskog drushtva, i obidjesh malo vece i srednje sisteme (tipa Ei and things), malo ce ti se pojasniti zashto treba smanjiti proizvodnju. To dodushe ne znachi smanjiti vec reorganizovati, ali opet kad dobijesh uvid shta te silne fabrike imaju i shta je funkcionalno +kojeg je kvaliteta (bitan faktor za izvoz) skontash da je najbezbednije reci deci da se razidju (+socioloshki faktor). E sad neko je izdzagao neku chinjenicu, da ovo ono penzije vuku lovu and things (dobro ne samo penzije) but, druga ili prva najstarija zemlja je, tada, ova. Chega ima najvishe? Onih shto chukaju ili shto stoje u redovima ispred banaka? Planiranje bi bilo donekle reshenje, ali, shta ochekivati pored onoliko (ne)normalnih ljudi. Quote Ladies and gentlemen, Frank Sinatra Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted January 20, 2006 Report Share Posted January 20, 2006 ako je smanjenje korupcije sporedni faktor, ja sam rej liota, jebote zverko. Globalno gledano jeste, jer cak i da korupciju smanjimo na 0% mi smo i dalje u govnima jer to ne resava sustinska pitanja. Ja nisam rekao da je smanjenje korupcije nebitno, cak naprotiv ono je vrlo bitno, pogotovu zbog drustvenih implikacija, jer ako nema korupcije ljudi ce lakse podneti sto lose zive s obzirom da ce imati neki osecaj pravde, ali sa cisto ekonomske strane je to sporedno. Ja kad vidim postove ovog zwerka, odma mi se u glavi stvori image ... gordane pop lazic ← Uuuu, sta si mi rekao za munze konza Tj najebo si obrni okreni :) ← Ali sa vazelinom je bolje. Pri tom ovde govorimo i dalje o relativno normalnoj inflaciji, ako se dobro secam lekcija iz ekonomije mi smo sa 20% negde u domenu galopirajuce inflacije, nismo u okvirima hiperinflacije. To znaci da se sa time moze relativno pametno planirati, ali je problem ako si (pogotovu na vecu kolicinu kesa) planirao da na kraju godine evro bude 77, a on je 85. zanimljivo resenje nema sta... da ljudi zatezu kais jos vise... to mozda u bg-u moze da prodje ali izvan nema sanse jer je kais zategnut do krajnjih granica... Ja sam rekao da znam da ono sto sam izneo mora da bude nepopularno. umesto da drzava ispomaze sufinansira planira i brine o proizvodnji proizvodjacima i povecava prozivodne kapacitete ona govori narodu da zategne kais??? Stoji da je podizanje proizvodnih kapaciteta apsolutni prioritet, ali drzava to ne moze da uradi kada veci deo budzeta trosi na socijalna davanja, a manji na ulaganje u proizvodnju. aloooooooooo... kako je moguce da neko trosi iznad svojih mogucnosti? to je cista fraza... Ne nadjoh neki bolji izvor, ali ce i ovo posluziti: http://en.wikipedia.org/wiki/Inflation#Causes_of_inflation Inflacija u nasem slucaju nastaje zbog prevelike potrosnje u odnosu na proizvodnju, pa samim tim proizvodni radnici traze vece plate, sto poskupljuje cene proizvoda, a onda i sami potrosaci (tj neproizvodni radnici) traze povecanje plate radi povecanja standarda, nasta se opet nastavljaju ovi proizvodni itd (ovo je bas mnogo uprosceno, ali ilustrativno). Sve to stvara spiralu inflacije. sve je to pokrivanje za unistavanje i smanjivanje proizvdnih kapaciteta na sto je mogucu manju meru, umesto da se radi u suprotnom smeru jer kad udjemo u EU (jednog lepog dana tamo sredinom ovog veka) ostajemo na postojecim proizvodnim kapacitetima jer EU nece prateranu konkurenciju unutar nje ... nema izvoza? pa naravno da nema izvoza kada su carine sa hrvatskom 2% i moze se uvesti sta pozelis, a da izvezes nema sanse (moze ali cena nece biti konkurentna) jer su hrvati vrlo lepo zastitili svoje proizvodjace i svoju industriju Pazi, to sto pricas oko EU je malo bezveze s obzirom da ne uzimas u obzir sve faktore. Prvo, mi smo u novembru 2000. godine od EU dobili jednostrane trgovinske preferencijale, sto znaci da 95% robe mozemo izvoziti u EU bez carina, sve dok ispunjavaju uslove o poreklu robe i dok ispunjavaju standarde. Tih preostalih 5% se odnosi uglavnom na poljoprivredne proizvode u najosnovnijem obliku posto oni stite svoju poljoprivredu. Mada i tu ima izuzetaka, kao kada smo dobili preferencijale za izvoz secera, pa smo uspeli da nam ih ukinu jer je neko prepakivao secer iz neke druge zemlje. Dobro doduse sad su nam ih ipak vratili. Vise o tome mozes naci ovde http://www.kombeg.org.yu/aktivnosti/EU/akt...g_preferenc.htm Takodje kada se potpise sporazum o Stabilizaciji i pridruzivanju (SAP) mi u toku trajanja procesa stabilizacije i pridruzivanja nemamo nikakve carine na izvoz nase robe u EU, a mi smo u obavezi da postepeno smanjujemo nase carine prema njima (u periodu najverovatnije 6-8 godina, koliko obicno traje SAP, mada mi ako smo ludi mozemo da ispregovaramo i na krace). Nas je najveci problem sto nasi proizvodi nisu konkurentni na trzistu EU i zato nam je slab izvoz. A nisu konkurentni uglavnom iz dva razloga, ili ne ispunjavaju standarde EU za tu vrstu proizvoda, ili im je odnos cene i kvaliteta losiji nego kod konkurencije, eto mozemo uzeti primer naseg nacionalnog automobila ili EI televizora. EI televizor na trzistu EU kosta bez carine vise nego kineski sa carinom, a po kvalitetu je losiji. U tome je problem. mislim prosto mi je neverovatno da neko razmislja da ce se sve razresiti time sto ce se smanjiti potroshnja a da se proizvonja ne povecava nikako... nema sanse... ← Nisi me shvatio, moja ideja je da se smanji potrosnja kako bi se vise sredstava usmerilo ka povecanju proizvodnje. Nigde nisam rekao da ne treba da se povecava proizvodnja, cak naprotiv. Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solflaj Posted January 20, 2006 Report Share Posted January 20, 2006 Zwerko iskuliraj,postovi su ti ogromni Quote Rancid Blade Just another manga freak Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaudDib Posted January 20, 2006 Report Share Posted January 20, 2006 zwerko svaka chast .. objasnio si tako da svako razume (shto bih i ja uradio da nisam bio cirke i umoran) pored korupcije, mislim da je nash najveci problem neobrazovanost naroda koji na svaku promenu ekonomske politike odmah skache i viche "Ustanak" .. Quote • crno nam se piše • belo nam se šmrče • mind over matter • jebo sam vam mater Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nemesis Enforcer Posted January 20, 2006 Report Share Posted January 20, 2006 Trebalo bi vishe knjiga da se chita... i mleko za detzu, zbog kalcijuma, jer je pravilan razvoj jako bitan :) Quote Life is gistro... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZerBah Posted January 20, 2006 Report Share Posted January 20, 2006 offtopic @ srba shta je potrabno pa da se u moskviv proglasi stanje elementarne nepogode?-50?mislm jel imate neku zacrtanu granicu? ← Nema toga, ako mislish da ce da proglase elementarnu nepogodu zbog hladnoce :) Postoji tzv. "shturmovoe preduprezhdenie" - to je kada se sprema velika oluja (u bukvalnom smislu prevedeno "olujno upozorenje"). Inache Moskva drzi rekord kao najhladniji glavni grad - 1940 je u Moskvi bilo -42. Quote А в чем сила, брат? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Debeli Posted January 20, 2006 Report Share Posted January 20, 2006 Ma to pricaju bajke uglavnom, kako jeste stvarno to niko ne objavljuje. ← уффффф... Pa uzmi kurseve u zadnje 2 godine, i sam izracunaj porast inflacije...uostalom, sacekacemo draleta, on ima cifru za sve ← пораст курсева није показатељ инфлације. ajde da vidimo sta ce drasko da kaze na ovo, posebno sto je ispizdeo kada su mu uhvatili sefa sa rukama u tegli dzema ← сад ћеш да видиш... Nece drasko skoro na forum, cuo sam da su ga uhapsili kao saucesnika :) ← пусте жеље, пусти снови. "U torti se nalazi testera, bonsek, sekira, turpija. Ako ovo prochita upravnik, shalila sam se. Mama" :) ← Ustvari, zatvor u koji ce drasko ici ce imati brzi net nego nash po gajbama. Japanski zatvor za visoke cinovnike drzavnih finansijskih institucija. Sa nigerijskim cuvarima. ← хихихихихи... ili ako ne kapish evo da ti pojasnim ovako: 1- situacija u svetlu, tj dobro projektovana ochekivana inflacija: vidish muskularnog derpeta na 10m i vidish da ti nema spasa, brzo vadish vazelin i mazesh guzu 2 - situacija u mraku, tj loshe isprojektovana ochekivana inflacija: savatao te je muskularni derpe u totalnom mraku i odvalio te od pishe ← 3. ситуација - видиш "muskularnog derpeta" на 10 метара, извадиш батину, сачуваш гузу... ____________________________________ инфлација: "просечан раст цена на мало у току посматраног периода." инфлација је пројектована и дозвољена ради обарања стандарда становништва, што последично треба да смањи огромну потрошњу, коју наша привреда, са тренутним нивоом производње и продуктивности не може да издржи. то је једини прави економски потез, свидело се то вама или не. раст стандарда у првим годинама после 5. октобра је био нереалан, делом је вођена лоша макроекономска политика, без уважавања дугорочних кретања. финансиран је приватизацијом и задуживањем у иностранству, док су инвестиције остале несразмерно ниске. сад то мора да се плати. коме се не свиђа, нек доведе на власт оне који обећавају раст стандарда. ове године почињу да се враћају најновији дугови из 2001., а следеће нас чека рата од $1 милијарде. зато се гура буџетски суфицит на уштрб потрошње и стандарда грађана. народ мора да се одучи од Титине праксе живота на туђ рачун, јер то нико сем њега у историји модерне економије није успео да уради, а тај живот на високој нози ионако ми сад има да отплатимо... плус има и "стручњака" који нас додатно задужују последњих 5 година... постоји дебео простор за инфлацију и у овој години, која ће несумњиво поново бити двоцифрена, без страха од захуктавања хиперинфлације. 'ајмо сад да причамо о позитивним аспектима. експанзиона фискална и монетарна политика су довеле до следећих ствари: раст привреде је стабилан, инвестиције и расту, продуктивност расте, профити расту, порези падају, ствара се клима за инвестициони бум. ако нас политичке прилике не сјебу, на добром смо путу да у наредних 5 година имамо много моћнију привреду него данас... е сад, поштено вам кажем да мора да се трпи, ако хоћемо да једном и за свагда ставимо економију на здраве темеље. то је суштина транзиције. политика нема везе са овим, ово је питање струке... поздрав свима! Quote MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVAStyle over subsistenceCrown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted January 20, 2006 Report Share Posted January 20, 2006 3. ситуација - видиш "muskularnog derpeta" на 10 метара, извадиш батину, сачуваш гузу... Ne drze svi non-stop batinu u guzi pa da mogu da je izvade kad im treba инфлација је пројектована и дозвољена ради обарања стандарда становништва, што последично треба да смањи огромну потрошњу, коју наша привреда, са тренутним нивоом производње и продуктивности не може да издржи. то је једини прави економски потез, свидело се то вама или не. раст стандарда у првим годинама после 5. октобра је био нереалан, делом је вођена лоша макроекономска политика, без уважавања дугорочних кретања. финансиран је приватизацијом и задуживањем у иностранству, док су инвестиције остале несразмерно ниске. сад то мора да се плати. коме се не свиђа, нек доведе на власт оне који обећавају раст стандарда. ове године почињу да се враћају најновији дугови из 2001., а следеће нас чека рата од $1 милијарде. зато се гура буџетски суфицит на уштрб потрошње и стандарда грађана. народ мора да се одучи од Титине праксе живота на туђ рачун, јер то нико сем њега у историји модерне економије није успео да уради, а тај живот на високој нози ионако ми сад има да отплатимо... плус има и "стручњака" који нас додатно задужују последњих 5 година... Zaista pocinje da me zabrinjava sto se vec drugi put u kracem vremenskom periodu slazemo... постоји дебео простор за инфлацију и у овој години, која ће несумњиво поново бити двоцифрена, без страха од захуктавања хиперинфлације. 'ајмо сад да причамо о позитивним аспектима. експанзиона фискална и монетарна политика су довеле до следећих ствари: раст привреде је стабилан, инвестиције и расту, продуктивност расте, профити расту, порези падају, ствара се клима за инвестициони бум. ако нас политичке прилике не сјебу, на добром смо путу да у наредних 5 година имамо много моћнију привреду него данас... Jedino sto ja mislim da je za taj investicioni bum lose da vlada na pocetku godine kaze da ce inflacija biti ispod 10%, a evo vec i ti kazes da ce sigurno biti dvocifrena. Treba lepo reci i onda svi znaju kako da planiraju, a ne pravis nerealne prognoze i zajebes i sebe i investitore. е сад, поштено вам кажем да мора да се трпи, ако хоћемо да једном и за свагда ставимо економију на здраве темеље. то је суштина транзиције. политика нема везе са овим, ово је питање струке... ← [me se mnogo brine za zdravlje]Egzaktli :) [/me se mnogo brine za zdravlje] Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
zEki Posted January 20, 2006 Report Share Posted January 20, 2006 Istripovali ste... Quote V Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZerBah Posted January 20, 2006 Report Share Posted January 20, 2006 uuuuuu Drashko i moj burazer se slozili?!? Ajde sada priznajte lepo ko se od vas dvojce razboleo? Quote А в чем сила, брат? Link to comment Share on other sites More sharing options...
iguana Posted January 20, 2006 Report Share Posted January 20, 2006 (edited) debeli, kada su te regrutovali u g17? Jel to kod vas u firmi dobijate chlansku kartu uz radnu knjizicu.... i ti si mi neki revolucionar prodao si dushu establishmentu Edited January 20, 2006 by iguana Quote It's nice to be good, but it's nothing compared to being bad Link to comment Share on other sites More sharing options...
De1Rekt0n Posted January 20, 2006 Author Report Share Posted January 20, 2006 Bogami bice sve losije :( Voleo bih da verujem u to sto prica Drale ali uopste politicke okolnosti se pogorshavaju iz dana u dan, ima da bankrotiramo kao Argentina. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G!!! Posted January 20, 2006 Report Share Posted January 20, 2006 Nisi me shvatio, moja ideja je da se smanji potrosnja kako bi se vise sredstava usmerilo ka povecanju proizvodnje. Nigde nisam rekao da ne treba da se povecava proizvodnja, cak naprotiv. ← ok, ali nigde nisi ni napisao suprotno pa sam se pobunio hvala za linkove Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Debeli Posted January 24, 2006 Report Share Posted January 24, 2006 Ne drze svi non-stop batinu u guzi pa da mogu da je izvade kad im treba ← бу-да-ло Quote MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVAStyle over subsistenceCrown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crno-Sunce Posted January 24, 2006 Report Share Posted January 24, 2006 ukupno postoji 4 vrste inflacije: inflacija novca - to je ono zlo koje smo imali 93, drzava je bila u govnima pa je centralna banka stampala daleko vise novca nego sto je potrebno, tako da smo dobijali milione sa kojima mozemo da kupimo jedan jebeni puding u prodavnici inflacija troskova - koja nastaje zbog povecanja cena materijala, povecanja plata penzija i tako dalje inflacija traznje - do nje dolazi uglavnom kada je ponuda daleko veca od draznje, ili prevedeno na laicki kada imamo pun kurac proizvoda koje niko nece da kupi i strukturna inflacija koja predstavlja sklop inflacije troskova i inflacije traznje, to je ono sto se nama pise ako uz sve to dodamo i cinjenicu da je komercijalna banka pocela da prodaje svoje akcije sa 25% kamate, sve to ide veoma lose, banka se sigurno nece zajebati, zasto bi ona nekome ko ulozi 1000evra(dinarski kurs) posle 6 meseci dala 250 evra ni za sta? odgovor je lak, banci trebaju dinari, i oni racunaju na to da ce se ti dinari toliko obezvrediti da ce u najgorem slucaju(za banku) dati stotinak evra korisnicima, a u najboljem(za banku) da ce izaci u velikoj pozitivi. e sad caka je u tome sto centralna banka treba da postavi odredjene 'restriktivne mere'(definicija;pod restriktivnom monetarnom politikom podrazumeva se takva orjentacija koja prisiljava bankarski sistem da u kanalima monetarne cirkulacije drzi manju kolicinu novca od optimalne) da bi sprecila inflaciju, medjutim uz sva ova govna koja se desavaju u centralnoj banci, posebno zbog onog govneta sto je bilo oko mita, mozemo slabo to da ocekujemo , ili u krajnjem slucaju mozemo da ocekujemo minimalne restriktivne mere. da ne ispadne da sam sad tu nesto ekstra upucen - nisam , samo danas polazem ispit iz osnova finansija , ai i nesto sam planirao u poslednje vreme da sebi uzmem kredit i da kupim gajbu u bg-u ali situacija je vise nego nesigurna tako da cu jos uvek da se vucem od gajbe do gajbe... Quote If there's some higher power that controls my fate, i would like to meet him, shake his hand, then crack open his ribcage and tear out his heart. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Debeli Posted January 24, 2006 Report Share Posted January 24, 2006 ми имамо комбинацију инфлације тражње и структурне инфлације, са малим примесама инфлације трошкова, због ниске продуктивности. НБС непрекидно води рестриктивну политику према банкама (стално им повећава % обавезне резерве), јер је то једини ефикасан инструмент да поскупе кредите, што има бројне негативне последице. сад се и операције на отвореном тржишту, много ефикаснији начин повлачења новца из оптицаја, укључују у овај процес, управо путем поменутих записа. Quote MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVAStyle over subsistenceCrown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One. Link to comment Share on other sites More sharing options...
baxuzz Posted January 24, 2006 Report Share Posted January 24, 2006 ovo ce da se razvuce... Quote blabla, signa, blabla Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts