Lucky Posted 18 hours ago Report Share Posted 18 hours ago sad ćemo da imamo i nacionalni AI model :)) a treniran našim podacima koje sigurno nismo hteli da damo 🙂 У ери у којој вештачка интелигенција углавном комуницира на глобалним језицима, Србија је једна од неколико европских држава које развијају сопствени језички модел, како би заштитила национални идентитет, податке и дигитални суверенитет. Протокол о сарадњи за израду националног језичког модела за српски језик потписан је између Канцеларије за ИТ и Е-управу и 11 институција и медија, међу којима је и Радио-телевизија Србије. Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и Е-управу, каже да остајемо независни од страних система и страних технологија. "Подаци ће се чувати у нашој земљи, у државном дата центру у Крагујевцу, где смо обезбедили велики меморијски простор довољан за овај пројекат, отприлике петабајт података", рекао је Јовановић. Председник Владе Ђуро Мацут оцењује да је развој језичког модела пројекат од националног значаја. "На тај начин ћемо заштитити и своју културу и своје постојање, али ћемо на неки начин и обезбедити безбедност наших података и комуникацију у том великом виртуелном простору, с обзиром на то да је ћириличко писмо нешто што је наш оригинал, али нешто што ће нас и увести у зону сигурне безбедности", рекао је Мацут. Bukvalno imam utisak da niko nema ideju oko ovoga šta i kako, samo Vučić rekao da hoće "nešto sa AI" i sad ovi krenuli :))) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G!!! Posted 17 hours ago Report Share Posted 17 hours ago On 3/31/2026 at 11:20 PM, Lucky said: koji tačno balon da pukne? AI balon u tom smislu neće pući može samo da se malo ispumpa ali rezultat toga neće biti da se ljudi vrate na posao 🙂 ajde ovo su ameri oni tako kikuju ljude kako hoće pa ih posle vraćaju itd, ali činjenica je da se poslovi koje AI uzima neće vratiti 🙂 pre neki dan sam nešto puštao lokalno AI kreirani video ljudima, niko nije provalio da je AI a suštinski pokriva inače 2 do 3 individualne role - voice over, montažer, snimatelj. bukvalno za godinu dana ko zna šta će biti realno izvodljivo što je danas "u beti". pa ne taj balon, to i nije balon - samo sto npr ai kreirani video nece biti vise nikakva stavka u nekom marketingu jer ce prestati da ima znacaj time sto ce svako moci da ga radi na taj nacin, bice kao oglas u novinama. Jer prosto ako nesto moze da se uradi u svakom momentu bez nekog dodatnog truda i rada, to gubi svoju ralnu upotrebnu vrednost, pre ili kasnije Tesko je predvideti pucanje balona, a balon su korporacije koje medjusobno dizu sebi vrednost tako sto kupuju medjusobno akcije, a to su radili jer visak novca koji su imali nisu mogli vise da reinvestiraju u realnu proizvodnju, pa su poceli spekulativnim principom da plasiraju investicije u buduce tehnologije koje ne moraju da imaju povrat. Ogoman visak kod giganata se javio nakon covida, kada se i "stampalo" novca ko zna koliko. Takve investicije ne mogu da imaju ocekivanu upotrebu u realnoj proizvodnji, balon i dalje raste, a sav rizik ili najveci deo se preliva na drustvo. Cela AI prica je pokusaj spasa za US ekonomiju, ili da se uzme predah, a to sto ce montazer i snimatelj da ima manje posla, definitivno nece imati veci uticaj na globalnu ekonomiju. Njihov kapital se ne siri vise globalno, suzbijaju to sa namerom, ali sa jos vecim rizikom, jer potrosnja u US opada (zato sto im ne treba montazer, voice over i snimatelj?), a vise BDPu doprinosi AI pricica nego potrosnja u domacinstvima AI nece nestati, ali njegova upotrebna vrednost ostaje tek da se pokaze. Mislim staju im fabrike npr automobila a oni ulazu u mogucu upotrebu AI... aha ok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted 3 hours ago Report Share Posted 3 hours ago 10 hours ago, G!!! said: pa ne taj balon, to i nije balon - samo sto npr ai kreirani video nece biti vise nikakva stavka u nekom marketingu jer ce prestati da ima znacaj time sto ce svako moci da ga radi na taj nacin, bice kao oglas u novinama. Jer prosto ako nesto moze da se uradi u svakom momentu bez nekog dodatnog truda i rada, to gubi svoju ralnu upotrebnu vrednost, pre ili kasnije ali ako to zadovoljava potrebe 90% zahteva, šta je tu problem, osim toga što će AI da radi postao umesto ljudi? Ti sad na primer imaš ovaj "trend" hajde da ga tako nazovemo gde svaki biznis na internetu mora da ima instagram stranicu gde u "smešnim" reel-ovima zaposleni prave neke "situacije" i gde najčešće kopiraju svi jedni druge itd. To trenutno zahteva ajde i zaposlene da budu glumci, ali nekoga da to snimi, nekoga da edituje i ubaci captions, nekoga da okači... kroz koji mesec to će sve moći da radi AI i neće ti biti potreban nijedan od tih ljudi. To je ono na šta ja mislim. Ako pričamo o tome da postoji neka dodatna vrednost ljudski kreiranog sadržaja u odnosu na AI, sasvim sigurno, ali to će preći u niša segment za festivale, osim ako giganti ne banuju AI upotrebu za svoje platforme, što sasvim sigurno neće uraditi jer i oni imaju svoje AI modele i koriste ih naširoko. Evo npr ti sad već za google oglašavanje možeš prilično uspešno da koristiš AI da kreiraš i fotografije ali i video reklame, za šta ti je pre bio potreban "dizajnerski studio". Ne mislim da će izgubiti upotrebnu vrednost jer će "piti vodu" za kao što rekoh najveći broj slučajeva, pa tek moooožda ćemo za X godina obrnuti krug da se vrednuje unikatni ručni rad reklama (kad sam se već uhvatio AI primene u oglašavanju). 10 hours ago, G!!! said: Cela AI prica je pokusaj spasa za US ekonomiju, ili da se uzme predah, a to sto ce montazer i snimatelj da ima manje posla, definitivno nece imati veci uticaj na globalnu ekonomiju. Njihov kapital se ne siri vise globalno, suzbijaju to sa namerom, ali sa jos vecim rizikom, jer potrosnja u US opada (zato sto im ne treba montazer, voice over i snimatelj?), a vise BDPu doprinosi AI pricica nego potrosnja u domacinstvima ne znam iskreno "velike cifre" i ne mogu da ocenim da li to što je AI tu spašava US ekonomiju, više pričam iz ugla realnih biznisa sa kojima sam u komunikaciji, evo pre nedelju dana sam saznao da je jedna da kažemo lokalna firma od 200 ljudi kickovala 50 jer su taj deo posla prebacili na AI. Sad da li AI spašava ameriku, možda, ne znam, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts