Jump to content

EV i Plug-in automobili - pričajte

dovlagsi

Recommended Posts

9 hours ago, manson said:

ne znam tačno koliko često i da li zasedaju ta regulatorna tela za automobile na planeti zemlji, ali neko je nekad seo i definisao i rekao - ok, migavci su levo, farovi i brisači su desno, volani su min i max tih dimenzija, migavci su narandžasti osim za vas amere, rikverc je beo, itd itd) i onda se auto industrija toga dugo pridržavala.

Sad deluje da sa dolaskom novih i novih tehnologija toga nema i onda je rendom, nek smišlja ko šta hoće kako to radi.

Čitam sad ovo oko ručne, ja kod sebe i dalje nisam siguran da sam sto posto provalio, jer u nekim situacijama ručnu auto automatski "spusti" kad dam gas, ne moram da držim kočnicu, dok u drugim moram da ja spustim ručnu jer ako dam gas samo "turira". Mislim da je povezano sa tim dal sam prethodno prebacio u "D" odmah ili sam već neko vreme vozio.

I Honda popušta gas sa EV 🙂

https://www.caranddriver.com/news/a70736532/honda-backtracks-on-evs-afeela-questions/

Honda canceled its plans for three U.S.-built EVs, but it's unclear how this will affect the Afeela 1 sedan.

The product of a joint venture between Honda and Sony, the electric Afeela 1 is supposed to be built at Honda's Ohio factory starting this year.

A Sony Honda Mobility spokesperson said the company is "operating as usual" but that the two partners "will hold discussions on how this affects SHM."

2 hours ago, Zwerko said:

Taj menjač je ručna kočnica...

nikad gluplje uklopljen element!

jasno mi je da je potreban za "pajkanca" ali je skarabudžen isuviše!

videh posle da je menjač zapravo ono malo ispod ručne.

On 3/21/2026 at 4:40 PM, Zwerko said:

Kao jel zajebavaš? 🙂 kao nekada si video unutrašnjost reli automobila? 🙂

ma jesam, nego mi je ceo taj fazon EV za rejsing neobičan i dalje.

ne pratim aktivno, nisam ni znao npr da sad formula takođe može da koristi i EV u određenoj meri (što je i logično imajući u vidu ubrzanja itd) a sad su im od ove sezone dali i neko "turbo" dugme kao u igri 🙂

iako je ova kandidat za retarde sa linkedina jer sam siguran da prosipa mudrosti redovno tamo, ne mogu da kažem da nije u pravu.

nije retkost da se i kod nas promovišu određene funkcije vozila koje onda po kupovini zapravo ne dobiješ.

Ja kad sam uzimao Renegade onomad zakinuli me za punjač u gepeku, ovako naizgled mala stvar ali ne i nebitna u tom trenutku! Muke žive posle sa njima oko toga.

Zbog Кије EV6, електричног аутомобила који је проглашен Европским аутомобилом године 2022. године, Јосипа Борић-Новосел није имала проблем да га пробно вози од Загреба до Љубљане. Није имала проблем ни да чека наредних 13 месеци да га преузме, јер је као становница Загреба која ради у ИТ сектору и има породицу, тражила поуздан електрични аутомобил са гаџетима који би јој олакшали сате проведене у колима.

Али оно са чиме је имала проблем, када је коначно стигао у јуну 2023. године, било је то што њен аутомобил није имао управо ту функцију, Киа Конект, која ју је првобитно привукла аутомобилу, а коју је видела у брошури.

„Један од разлога зашто сам узела тај аутомобил, поред тога што ми је одговарао по свим техничким спецификацијама, била је апликација. То није додатак, то је део функционалности електричног возила. Сама апликација откључава много већи потенцијал возила“, каже Борић-Новосел, која годинама безуспешно тражи заменско возило.

Tek na upit distributeru Kije, KMAG-u, Borić-Novosel rečeno je kako vozilo uopće nije proizvedeno s Kia Connect sustavom, a ne sadrži ni potrebnu arhitekturu kako bi se sustav mogao naknadno ugraditi. Cijeli slučaj u međuvremenu je prijavila i Državnom inspektoratu, koji je utvrdio kako se doista radilo o nepoštenoj trgovačkoj praksi. 

Osim toga, aplikacija Kia Connect sa sobom povlači i Kia Charge - opciju kojom se svi vlasnici električnih Kia mogu spojiti na određene punionice po povoljnijim cijenama, a koja Borić-Novosel i ostalim kupcima nije dostupna.

sad i slika :))

Spoiler

image.png