Jump to content

EV i Plug-in automobili - pričajte

dovlagsi

Recommended Posts

2 hours ago, Lucky said:

Američka verzija Dacia Spring, makar u domenu cene:

A company backed by Jeff Bezos, Slate Auto, just came out of stealth mode to unveil its first EV, and it's incredibly interesting. The Slate Pickup is a tiny and boxy, almost Kei-like truck that will be sold in a barebones configuration for as little as $27,500, or $20,000 with the Federal US tax credit. That would make it one of the cheapest EVs available, but there is a catch: it doesn't come with a stereo, touchscreen or even paint options, and the 150 mile range makes it more of an urban runner than a cross country machine.

A good analogy to the Slate Pickup is a home-built PC that comes with the basics but can then be infinitely customized. For the entry-level model (the "Blank Slate"), you get two seats, a bed large enough to hold a sheet of plywood, plastic composite body panels and any paint color you like, as long as it's grey. Curb weight is 3,500 pounds and it's 25-inches shorter than a Ford Maverick. There's no infotainment system, just a universal phone mount and USB power. Power windows? Heck no, it comes standard with crank opening (it does have AC though). And with just a 52.7 kWh battery, range is limited to 150 miles, though it does support 150kW fast charging.

@absoluteovi nešto za tebe napravili!

Where most automakers try to max out a vehicle's features, Slate is banking on a subset of buyers that don't care about, say, self-driving but do enjoy DIY personalization. In its video, the company points out that it took out everything "that wasn't a car" like "a fancy screen, colored lighting, cooled seats, self driving, self parking and automated cup holders."

image.png

Pa jes, malo zdravog razuma ponekad nije naodmet.

Ko nije naucio da parkira sam, ne znam sta radi za volanom 🙂

QUOTE (Kojot @ Apr 21 2009, 03:24)

relnao pametna devojka se ili iskenaj pre sexa ili se izklistira tusem i namaze pomadom

Možda nekog bude zanimalo iskustvo oko kupovine Tesle, kopiram svoj post sa drugog foruma.

edit: Linkovi sa fotkama nisu bili učitani, izmenio sam ih sad.

Spoiler

Pre nepunih dva meseca postao sam vlasnik novog Tesla Model 3 Performance 2025 modela. Auto o kojem sam maštao godinama unazad, još od prvih modela koji su doprineli rastućoj popularnosti Tesle, pratio sam taj rast sa velikim interesovanjem za električna vozila. Obećao sam sebi da čim budem u mogućnosti da priuštim sebi takvo zadovoljstvo, da ću iskoristiti priliku, i jesam zapravo. Mislim da sam u praksi uvek planirao da će to biti neki lizing, što mi se nikad ta ideja nije u potpunosti dopadala, tako da sam uz malo gimnastike nakon prodaje nekretnine u Srbiji i kupovine druge u inostranstvu odvojio budžet da uzmem nov auto za keš - tvoj je, nemaš mesečnih opterećenja, itd.

Otac sam dvoje mlađe dece, 6 i 4 godine, nekako mi je uvek bilo logično da ću završiti sa Model Y modelom, najviše zbog prostora koji nudi. Sve do kraja 2024 godine, ozbiljno sam bio zagrejan za refresh, Juniper model, ali sam počeo malo dublje da razmišljam, rekoh - deca više nisu mala, ne vučem više kolica, ili neke druge kabaste predmete, da li mi zaista treba Y ili ne. Rekoh, ajde da lepo ja to provozam u praksi pa da vidim kako mi se čini Model 3, a kako u to vreme još uvek neosveženi Model Y. Prvo sam zakazao test vožnju trojke, pola sata, daju ti karticu, idi vozi gde oćeš, samo se vrati na vreme, seli supruga i ja, odvozali i prvi utisci Highlanda su bili vrlo pozitivni. Udoban, prepun raznih tehnologija, lepo drži krivine, super zaista u vožnji sveukupno. Dva dana kasnije sam seo u Y, isto pola sata odvozali, isto super iskustvo, viši položaj sedenja, ali mi se učinio nekako ne tako dobar u vožnji kao trojka, SUV je, logično, manje mi je zabavan u vožnji i nepregledniji, nezgrapniji nekako, ne možeš to da znaš šta ti više leži dok ne sedneš i ne provozaš lično.

Ok, tu sam znao da sam mnogo više zagrejan za trojku, ali koju verziju uzeti. Entry level standard model je sasvim dobar auto, i zaista nema nekih većih nedostataka. Mada, sredinom 2024 je izašao Performance refresh i ozbiljno mi je zagolicao maštu dizajnom i ubrzanjem, a kriza srednjih godina nije daleko 😂 Elem, stavio sam sve na papir, rekoh mogu li da se protegnem toliko, i prelomio sam.

Iskustvo naručivanja i isporuke Tesle je nešto drugačije - rekoh ajde da tempiram kad da ga naručim da uhvatim VIN 2025 primerak umesto 2024, i počeo sam da čitam TeslaMotorsClub forum. Teški entuzijasti tamo, neki španac prati brodove na kojima su Tesle, kad kreću iz Šangaja, kad dolaze u Evropu i gde, i na osnovu VIN-a čak je napravio i skriptu koja ti daje detaljne informacije o vremenu isporuke pa čak i koliko je auto prešao na satu od fabrike, čak se i updatuje kad ga parkiraju sa RORO broda na parking. Tako da sam i pre naručivanja znao koja tura stiže kad, i kao najveći geek sa tim informacijama otišao lično u Tesla predstavništvo i rekoh liku rezerviši mi taj primerak 😁 Lik se smeje i kaže mi ti imaš više informacija nego mi, ja imam datume kad brod stiže u Belgiju, a ti znaš i ime broda i gde je trenutno brod na moru haha. Lepo smo se ismejali, i poručio sam ga tad, sad gledam mejlove - beše 11 februar. U međuvremenu ti traže osnovne neke papire, lični dokument, potvrdu tvoje adrese, dozvolu, virman naravno da si platio auto u celosti i to je to, oni ti završavaju sve oko registracije, pošalju broj registracije par dana pre preuzimanja auta, obavezan si da ga osiguraš pre nego što ga pokupiš. Ja sam ga preuzeo u Tulonu u Francuskoj, na nekih 250km od mog mesta gde živim, i sveukupno sam čekao tri ipo nedelje od poručivanja do isporuke.

Šta sam uzeo od dodataka za auto - prvo mi je bilo u planu kvalitetne all weather patosnice - uzeo sam popularne 3D Mats iz Švedske naručio, napred i nazad. Za gepek sam uzeo Spigen, nisam do tad imao pojma da prave akcesoare za Teslu, ali eto prave, i to rade baš dobar posao. Od njih sam uzeo i crne znakove napred i nazad, mat stakla za ekran (isto napred i pozadi). Neke sitnice kao što su umetci za cup holders, klizajuća kutija za centralnu konzolu, gumene pakove za kad ide na dizalicu i tako to.

Od većih upgrejda sam uzeo popularne Enhance Auto dodatke, prva i najbitnija stvar, ručice pokazivača pravca (Sexy Stalks), dugmići na volanu su užas u kružnim tokovima, uzeo sam isto Sexy Knob, super je za prečice za klimu, svetla, glovebox, štagod, možeš da programiraš šta oćeš. Isto sam kupio i Sexy Buttons, četiri komada, bili su jeftiniji uz bundle, isto možeš da ih programiraš za svakakve funkcije. Šta mi je još falilo, jeste ekran ispred vozača, ne zbog nedostatka informacija o brzini, itd, već zbog prednje kamere koja ide uz njega. To i što ima Android auto, koristan mi je Waze zbog radara. Ekran se zove Teslasy T9 v2, i prilično je kvalitetan, uklapa se u enterijer, nije ogroman, itd.

Šta planiram uskoro jeste da tintujem stakla kvalitetnom folijom, ubi me sunce na jugu Francuske, auto je bukvalno staklenik zbog krova gore, klima mora da radi stalno. Malo iskustva iz vožnje - šta da vam kažem, 585hp su merili na dyno testu za Performance trojku, garantuje ti da te puca endorfin kad malo jače stisneš gas - tih 0-100km/h za 3.1s upada u kategoriju sportskih automobila, a i ponaša se tako u krivinama, uživancija je voziti ga, još uvek ne skidam osmeh sa lica. Gume ima da me oderu kad ih budem menjao - Pirelli P Zero 275(235) R20, to odmah novac u kasicu prasicu već sad 😀

Šta još da vam kažem, ne znam, pitajte me ako vas nešto zanima, za sad sam prezadovoljan EV-om, drugačije je, treba se navići da više ne puniš na pumpi, malčice samo više planiranja za duža putovanja, da rasporediš pauze. Ušteda - kako god da okreneš, na gorivu, malim servisima, kočnicama (skoro pa ne trošim plakete i diskove), sipaš tečnost za stakla i vozi. Videćemo na duge staze kakvi će troškovi biti, ali još malo kad ugradim punjač kod sebe kad se preselim konačno, to će biti još jeftinije punjenje. Evo kako to izgleda, obožavam ovu crvenu boju i beli enterijer, za sad se ne prlja uopšte, čak ni sa dvoje dece. Snimao sam i neke klipove za YT, ništa ozbiljno, recite ako oćete i to da vam okačim.

54476508575_beea273b1f_b.jpg

54432946162_4203da6728_b.jpg

54434048543_6b9dd444d3_b.jpg

54433800476_76f46ea82a_b.jpg

54432946137_71ebcf5930_b.jpg

54432946102_151acfe6b3_b.jpg

54433800441_134e38e8bc_b.jpg

54433990164_a8bec1c16e_b.jpg

54434048453_d0280c9da8_b.jpg

54432946052_22b6127b14_b.jpg

54433990104_4ba331dda1_b.jpg

54434048443_1ccc9de387_b.jpg