manson Posted 8 hours ago Report Share Posted 8 hours ago I dokle to tako može da ide?U proseku jesmo kao sve bogatiji, ali... Da li je to stvarno tako? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted 7 hours ago Report Share Posted 7 hours ago 2 hours ago, dovlagsi said: problem je samo kada se nešto udupla u periodu od 2-3 god. Pre korone si mogao da biraš auto ispod 20k. Ja sam Qhasqhai krajem 2018. platio okruglo 20. Sada je sličan takav (ok automatski menjač i jači motor, ali u načelu je isto već restajling model i sl) cirka 34-35k. Najbolje mi je kad sam otišao da pogledam Austral i kao "oću da je automatik, da ima adaptivni tempomat i da od opreme nema manje nego moj Qhasqhai iz 2018." našta će lik - "u pa teško da može da ima baš toliko opreme" 11 minutes ago, manson said: I dokle to tako može da ide? U proseku jesmo kao sve bogatiji, ali... Da li je to stvarno tako? Zato bi trebalo da se gleda paritet kupovne moći - koliko si neke stvari od plate mogao da kupiš pre 20 godina a koliko danas, ili još bolje koliko neke kombinacije stvari da ne bi bilo nešto što krivi tu računicu. Načelno, ne pričam sad konkretno o nama ovde, nego globalno, se sada živi bolje nego pre 20 ili 40 godina. Možeš da priuštiš više tehnologije, više stvari koje ti olakšavaju život, više da putuješ, više da jedeš i sl. I tu je jedini problem što je društvo postalo tako da gomila ljudi mora da kupi najnoviji telefon ili najnoviji auto i sl. U smislu svi su se nekada vozili u Jugu 45 a danas ako imaš auto sa manje od 100KS su ljudi u fazonu "omg, sirotnja!". I to je sve donekle normalno jer tehnologija napreduje stalno i omogućava neke bolje stvari. Ono što je tu jedini izuzetak su verovatno nekretnine jer ni u drugim zemljama prosečan čovek ne može tako lako da zaradi za nekretninu kao pre 20-30 godina. Nas prosto tu ne možemo ni gledati je je prosek u to vreme kod nas bio debelo iskrivljen stanovima koji su se dobijali od države. 1 Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
dovlagsi Posted 7 hours ago Author Report Share Posted 7 hours ago a treba imati i u vidu da je danas nova opel korsa veličine golfa 4 i da ima gomilu opreme koja je danas mandatory za bogata tržišta + troškovi oko agregata za ekološke standarde... šta znam, nova vremena svakako Quote facebook.com/speed.rs Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dick Warlock Posted 7 hours ago Report Share Posted 7 hours ago Al' PDF cenovnik istog sajta kaze da je sad osnovna cena 17.990 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Highl1 Posted 3 hours ago Report Share Posted 3 hours ago 4 hours ago, Dule_smor said: Jel to znaci da ako nisi u mogucnosti da konstantno ceo zivot uvecavas svoje prihode, da si glupa sirotilja i ionako treba da crknes Karikiraš. Poenta je, nekada je bilo normalno da prosečna porodica ima kuću i dva automobila, sad se krpe za to. Manje je ljudi na rubu siromaštva, ali veći je entry level za stan ili auto. Opet, ja ni pre 10 godina u Nemačkoj nisam vidjao da se masovno kupuju novi automobili i tad su svi pričali o boljim vremenima pre krize i 90ih Quote 03:34 ( MiGsa ) da budem iskren03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki 22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah 13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare [16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know [21:00] <vudu> jebacemo svi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted 2 hours ago Report Share Posted 2 hours ago 9 hours ago, Highl1 said: pa mislim nece inflacija ici eksponencijalno stalno, ona ide i raste, pa stoji i tako u krug. Mislim imao si taj skok x2 kad je doslo do evra, to je bilo koja, 2000a i neka, sad je to opet u zadnje 2-3 godine, znaci na svakih 20 godina gore dole dodje do tog shifta. Odredjene grupe osiromase, odredjene se obogate i tako u krug. Evo ti, pogledaj npr avio karte, otisle su glat 2x, a opet su puni avioni, znaci nije doslo do kraha. Ili npr hoteli, letovanja i sl. Ti si u Tursku pre 6-7 godina, pre korone, isao u fullu za 2.5k za dvoje, ono bas izdrkavanje. Sad je to glat 4-5k, a opet ne vidimo pojavu da masovno ljudi ne idu na odmore. Sve to ide u krug, generalno se u svetu bolje zivi, najmanji je broj sirotilje i socijalno ugrozenih ikada, to je globalizacija manje vise i kapitalizam. Ali se slazem da ide ka tome da sto manje posedujemo, a sve vise koristimo na pretplatu, ali tako to odgovara velikim firmama Ovo bih voleo da vidim neku zvaničnu statistiku imho. Nemam nikakve dokaze, ali ja se ne sećam da sam odlazio na aerodrom kod nas koji je bio komplet prazan kao sad proteklih x puta a aerodrom je još proširen. bukvalno sam morao da pitam pandure na pasoškoj šta se događa. na kraju krajeva mislim da se tako ne bi ni dogodio slučaj sa onom caricom što se provukla kroz automatsku pasošku kad takođe izgleda nije bilo ljudi. e sad mimo toga slažem se da ne vidim probleme u "prometu" generalno govoreći jer evidentno se proda sve šta treba da se proda i niko ne kuka da nema promete, čak i kod luksuznih stvari (zapravo možda i više kod luksuznih stvari) što mi mooooožda kaže da se zapravo pravi dodatni jaz između siromašnih i bogatih tj. da ima potrošnje jer se gledaju samo ti "bogati" (šta god to bilo) a da srednje klase zapravo nema. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Highl1 Posted 1 hour ago Report Share Posted 1 hour ago Prazan? https://aero.telegraf.rs/aerodromi/4055259-samo-jedan-aerodrom-iz-ex-yu-regiona-medju-100-najprometnijih-u-evropi-u-2024-godini Quote 03:34 ( MiGsa ) da budem iskren03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki 22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah 13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare [16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know [21:00] <vudu> jebacemo svi Link to comment Share on other sites More sharing options...
killYg0r Posted 11 minutes ago Report Share Posted 11 minutes ago Pre dve nedelje sam se vratio, sa jednog izuzetnog putovanja, i sad za nas aerodrom mogu da potvrdim da je efikasniji visestruko od mnogih vecih i starijih, pored toga sto je i lepse renovniran. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts