Neptune Posted February 21, 2017 Report Share Posted February 21, 2017 Hoce u firmi da mi uzmu novi laptop, pa gledamo Dell XPS 15 novi. Ima varijanta sa 4k displejom (3840 x 2160) a ima i FHD. Problem sa 4k displejom je sto baterija traje 6 sati u poredjenju sa 10 sati baterije sa FHD + je FHD verzija laksa. Nisam nikad uporedjivao ove retine sa normalnim displejom, je l ima neke razlike? Je l vredi zrtvovati bateriju ? Ne radim nikakav photo/video editing. Nesto kontam da ne moze bas da se primeti razlika na 15" al reko' aj da pitam. Quote Born in trust sentenced to dust born in sin come on in Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted February 21, 2017 Report Share Posted February 21, 2017 Ja bih rekao da to nema nikakvog smisla. Na stranu to što je skuplji i kraće traje baterija, realno 4k po meni možeš da iskoristiš na 27" i većim monitorima, na 15" je proseravanje. Nisam probavao Retina laptop, ali sam držao jedan pored drugog 27" iMac od 2.5k i 5k i ono realno nema preterane razlike, a to je mnogo veći ekran. A čak i da radiš photo/video editing na 15" ti i dalje nema smisla da ga radiš jer bi ti elementi bili zaista premali. Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neptune Posted February 21, 2017 Author Report Share Posted February 21, 2017 pa to i ja kontam. pitam se kakva je prica s igricama na 4k ekranima, morao bih smanjiti na 1080p, ne znam da li bi to onda izgledalo sranje ako nije na native rezoluciji. Quote Born in trust sentenced to dust born in sin come on in Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted February 21, 2017 Report Share Posted February 21, 2017 Ne bi, izgledalo bi isto kao i na Full HD ekranu jer se te dve rezolucije potpuno pravilno skaliraju. Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
G!!! Posted February 22, 2017 Report Share Posted February 22, 2017 eh kako je to fino kada ti firma kupuje laptop za igranje igrica :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted February 22, 2017 Report Share Posted February 22, 2017 Sve preko fullHD na 15" lapu (pa i 17") mi deluje previše sitno, imho. Doduše i niža rezolucija od fullHD je isto tako grozna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doca Posted February 22, 2017 Report Share Posted February 22, 2017 ovo što laki kaže, ja na laptopu imam 2560 x 1440 na 13" i obavezno skaliram na 125% (ili čak 150%, mrzi me da gledam sad pišem iz igraonice bmk) tako sam i ja mišljenja da 4K na 15" nema preteranog smisla. Quote Novi forum smrdi Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted February 22, 2017 Report Share Posted February 22, 2017 To je i cilj, da ne vidiš pikselizaciju u GUI-ju, kao što rade na telefonima (jer koji će ti 720p ekran na 5 inča i manje). E sad, da bi to lepo radilo, GUI mora biti implementiran "vektorski" na nivou celog OS-a, a ne da neke aplikacije podržavaju a neke ne... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neptune Posted February 22, 2017 Author Report Share Posted February 22, 2017 Koliko ja razumem skaliranje je takvo da je veličina dijaloga ista kao i na 1080p, jedino neke stare aplikacije zabadaju kao kad na telefonu skines nešto što je dizajnirano za android 4 i nije sto godina apdejtovano pa izgleda jako mutno Quote Born in trust sentenced to dust born in sin come on in Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted February 22, 2017 Report Share Posted February 22, 2017 13 minutes ago, Neptune said: Koliko ja razumem skaliranje je takvo da je veličina dijaloga ista kao i na 1080p, jedino neke stare aplikacije zabadaju kao kad na telefonu skines nešto što je dizajnirano za android 4 i nije sto godina apdejtovano pa izgleda jako mutno iznenadio bi se koliko aplikacija to zapravo ne radi, na primer battle.net mi prvi pada napamet :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Highl1 Posted February 22, 2017 Report Share Posted February 22, 2017 i previše, toliko da mi je presela 4K rez na poslovnom laptopu, i da mi je sad žao što nisam uzeo FHD Quote 03:34 ( MiGsa ) da budem iskren03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki 22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah 13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare [16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know [21:00] <vudu> jebacemo svi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neptune Posted February 23, 2017 Author Report Share Posted February 23, 2017 auu to bi i mene bas nerviralo. FHD onda. btw procitao sam da se neki ljudi zale da im laguje XPS FHD, ali posto igram strategije kontam da mi to nece biti veliki problem Quote Born in trust sentenced to dust born in sin come on in Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neptune Posted April 25, 2017 Author Report Share Posted April 25, 2017 uzeli smo 4k jer nije bilo FHD opcije u boljim konfiguracijama utisci posle dve nedelje koriscenja: + vektorska grafika izgleda brutalno - vecina sajtova i dijaloga je neoptimizovano za 4k (cak i fejsbuk ikonice npr), sto uzrokuje mutnu grafiku i ide na kurac ~ baterija mi drzi 8 sati sa brightnessom na 50% (sto je sasvim dovoljno), tako da uticaj na bateriju nije narocito znacajan zakljucak, mislim da je 4k sada pogodan samo za early adopterse kojima nece toliko smetati mutne slike i dijalozi. verujem da ce za 2-3 godine kad web i UI programeri budu po difoltu isporucivali i hd grafiku sve to izgledati mnogo bolje. Quote Born in trust sentenced to dust born in sin come on in Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted April 25, 2017 Report Share Posted April 25, 2017 na macu izgleda posh Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted April 25, 2017 Report Share Posted April 25, 2017 2 hours ago, Neptune said: - vecina sajtova i dijaloga je neoptimizovano za 4k (cak i fejsbuk ikonice npr), sto uzrokuje mutnu grafiku i ide na kurac ~ baterija mi drzi 8 sati sa brightnessom na 50% (sto je sasvim dovoljno), tako da uticaj na bateriju nije narocito znacajan zakljucak, mislim da je 4k sada pogodan samo za early adopterse kojima nece toliko smetati mutne slike i dijalozi. verujem da ce za 2-3 godine kad web i UI programeri budu po difoltu isporucivali i hd grafiku sve to izgledati mnogo bolje. told you so! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Highl1 Posted April 27, 2017 Report Share Posted April 27, 2017 On 4/25/2017 at 11:04 AM, f4ts0 said: na macu izgleda posh oližeš stanku rč još HAE Quote 03:34 ( MiGsa ) da budem iskren03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki 22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah 13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare [16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know [21:00] <vudu> jebacemo svi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts