Zwerko Posted June 16, 2015 Report Share Posted June 16, 2015 AMD je u Los Angelesu danas predstavio novu generaciju R7 i R9 grafičkih kartica koje donose bolje performanse za sve segmente gaminga ali i nekoliko inovativnih rešenja vezanih za VR i računare malog formata, takozvane za dnevnu sobu. Srž prezentacije je bilo predstavljanje desktop kartica iz R7 i R9 serije. Prva kartica je R7 360 namenjena onima koji se profesionalno bave gamingom a imajući u vidu da igre koje se igraju profesionalno i nisu najzahtevnije na tržištu ali traže veliki framerate za takmičarko igranje. Tako osnovna kartica danas predstavljena R7 360 sa 2GB memorije postiže oko 148fps u CS:GO, 107fps u Dota 2 i 140fps u LOL u rezoluciji 1920×1080 na ultra setovanjima (na osnovu internog AMD testiranja), pri čemu će najavljena cena biti $109. Ako želite rezoluciju od 2560×1440 onda možete pogledati R7 370 koji postiže 140fps u CS:GO, 88fps u Dota 2 i 142fps u LOL u ovoj rezoluciji na ultra setovanjima, a najavljena cena je i dalje pristojnih $149.Ukoliko želite da igrate zahtevnije igre u 4k ili čak 5k rezolucijama tu su kartice iz R9 serije, najavljeni modeli R9 380, 390 i 390X, sa preporučenim cenama od $199, $329 i $429 respektabilno. Najveća najava su ipak bile grafičke kartice bazirane na Fiji procesorima, odnosno nove Fury, Fury X i Fury Nano kartice. Ove kartice imaju potpuno novu memorijsku magistralu koja omogućava značajno veći protok podataka a koju AMD naziva High Bandwidth Memory. Ovo im pored boljih performansi omogućava i mnogo manje dimenzije i bolje performanse po vatu (performance-per-watt). Fury X je najnaprednija kartica i kada se pojavi tokom sledećeg meseca će se prodavati za $649, dok će se Fury pojaviti nešto kasnije po ceni od $549. Ove kartice zaista i lepo izgledaju jer odmah dolaze s vodenim hlađenjem, novim materijalama prijatnim na dodir (ako hoćete da mazite grafičku dok se igrate, šta li) i LED osvetljenjem koje prikazuje opterećenost kartice. Možda najinteresantniji model je Fury Nano koji je izuzetno mala kartica za performanse koje pruža i koji nudi najbolji odnos performansi po vatu pa se tako može koristiti za high-end gaming i u manjim računarima. Na kraju vrhunac AMD-ove prezentacije Fury procesora je računar “za dnevnu sobu” pod nazivom Project Quantum koji u sebi sadrži čak dva Fury procesora u vrlo malom pakovanju i za koga ljudi iz AMD-a kažu da može bez problema da pokreće sve današnje igre u 4k rezoluciji. Osim ovoga na konferenciji se razgovaralo i o podršci za DirecX 12 koji i podržavaju sve AMD kartice, po prvi put je prikazan gameplay iz PC verzije igre Star Wars: Battlefront i pričalo se dosta o VR-u gde AMD vrlo blisko sarađuje s Oculus Riftom. Interesantno je pogledati i grafikon gde inženjeri iz AMD-a prognoziraju da ako se danas koristi 2k rezolucija za jedno oko u VR headsetu ta rezolucija će u bliskoj budućnosti narasti do 16K po oku što će zahtevati nove i brže grafičke procesore kojima je AMD utro temelj sa Fury karticama. The post NA LICU MESTA E3 2015 – AMD predstavio nove grafičke kartice appeared first on KlanRUR. Pročitajte čitavu vest na RUR sajtu! Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shekk Posted June 16, 2015 Report Share Posted June 16, 2015 Dakle, 285 je sada 380, manja cena, manja potrošnja, jebeš ga ne kupuje mi se AMD pred leto Quote jebote, smorio si sa kukanjem vise :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
ImbaQQ Posted June 19, 2015 Report Share Posted June 19, 2015 Mozda sledece godine i izbace nesto novo xD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted June 19, 2015 Report Share Posted June 19, 2015 Tonga (285) je zapravo sjajan i moderan čip, jedi o što u 285 i 380 nije potpuno otključan. Jedva čekam 380X, nek jedu govna više i Nvidia i Intel zbog dizanja cena jer nemaju konkurenciju u nekoliko cenovnih opsega... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikita_ Posted June 21, 2015 Report Share Posted June 21, 2015 Mene zanima kolko ce Fury X ($650) da kosta kod nas ako je GTX 980 izmedju 650 i 750 evra. A Fury X ce da prise pod sa 980, Quote sine nikita, postao si nik kejv Vagine 90 posto zena sveta su ti otvorene Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikita_ Posted June 30, 2015 Report Share Posted June 30, 2015 PowerColor Fury X = 830e GIGABYTE GeForce GTX 980 Ti = 818e Quote sine nikita, postao si nik kejv Vagine 90 posto zena sveta su ti otvorene Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted June 30, 2015 Report Share Posted June 30, 2015 dobro, tu je negde! :)) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SteXmaN Posted June 30, 2015 Report Share Posted June 30, 2015 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
[BMF]Psycho Posted July 8, 2015 Report Share Posted July 8, 2015 Nisu bas oduvali Nvidia tezgu, očekivao sam da ce fury oduvati, al možda keoz godinu dana kad izbace drajvere. 980ti je bukvalno usrao amd sa cenom i performansom. A preimenovani 290x opet losiji od overklokovanog 970. Kad pogledaš drajvere i podrsku za igre, 970 kralj budžeta, 980ti kralj buržoazije. 1 Quote "A forgotten virtue like honesty is worth at least twenty credits." -JC Denton Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thunderstorm Posted July 9, 2015 Report Share Posted July 9, 2015 (edited) Nekad bese 8800 gt, a sad gtx 960 platih 250e. (mozda je pala cena u medjuvremenu) Edited July 9, 2015 by Thunderstorm Quote It’s better to burn out than to fade away Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikita_ Posted July 9, 2015 Report Share Posted July 9, 2015 Nisu bas oduvali Nvidia tezgu, očekivao sam da ce fury oduvati, al možda keoz godinu dana kad izbace drajvere. 980ti je bukvalno usrao amd sa cenom i performansom. A preimenovani 290x opet losiji od overklokovanog 970. Kad pogledaš drajvere i podrsku za igre, 970 kralj budžeta, 980ti kralj buržoazije. Quote sine nikita, postao si nik kejv Vagine 90 posto zena sveta su ti otvorene Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted July 9, 2015 Report Share Posted July 9, 2015 Čisto zbogradi korektnosti, za Witcher 3 stoji ali GTA V nije zahtevan. GTX 750-Ti je max. 10% sporiji od moje GTX 660, a ona tera dosta preko 30 fps sa high i jačim detaljima u 1080p bez problema. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted July 9, 2015 Author Report Share Posted July 9, 2015 za takvu vrstu performansi danas moraš da izdvojiš 300+ evra (gtx970 ili 290x) Sto samo po sebi ne mora biti lose jer znaci da su proizvodjaci igara otisli malo dalje po pitanju zahtevnosti odnosno onoga sto dobijas u igri. U krajnjoj instanci uvek mozes da smanjis na manje detalja i da igras i dalje solidnu grafiku na kartici od $150 evra. Pritom AMD-ove grafike tek treba da iskoriste pun potencijal kada izadje DX10 tako da i to treba racunati. Meni je licno drago da konacno postoji malo vise konkurencije, to ce neizbezno u nekom momentu oboriti cenu. Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
StormScion Posted July 9, 2015 Report Share Posted July 9, 2015 (edited) 380 je tonga chip (najnovije sto amd poseduje) znatno je brza od GTX 960 i ima istu cenu nisku potrosnju i nisu bucne. Best buy u toj cenovnoj klasi trenutno. 390X je Havaji chip i sporiji je ~10% od 980 ali je znatno jeftiniji medjutim trosi znatno vise. I ona je po meni bolja kupovina ali se cela klasa nalazi na malo glupom mestu po meni ako vec dajes tolike pare bolje je dati za 980ti ili fury itd. Ako Fury na vazduhu bude 100 dolara jeftiniji verovatno ce i to boti bolja kupovina. 390 ima maltene iste performanse kao GTX970 ali je mnogo skuplji i trosi vise tako da je tu mnogo bolji GTX 970. Sve zavisi od Fury NANO koliko bude kostao... treba da bude znatno brza od 980 u onako malom pakovanju mislim da ce biti super kartica osim ako ne oderu cenu. pa pogrešan mi je pristup jer ti igraš HS, a ja dotu, a to može da radi i na integrušama :D jbg potraznja postoji titani se prodaju nenormalno a imaju veoma logicne cene :) Mene zanima kolko ce Fury X ($650) da kosta kod nas ako je GTX 980 izmedju 650 i 750 evra. A Fury X ce da prise pod sa 980, sacekaj nano ili ovaj na vazduhu Edited July 9, 2015 by StormScion Quote Is the destiny of mankind controlled by some transcendental entity or law? Is it like the Hand of God hovering above? At least it is true that man has no control, even over his own will Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shekk Posted July 9, 2015 Report Share Posted July 9, 2015 (edited) Otprilike je egal cena Fury X i 980Ti, 97.999 / 100.390 din (src Shopmania) leave it to domaći distributeri, kapiram da bi karmički balans bio da ih ne prodaju za života. Edit: 380 košta malo manje od 27k i to 2GB model, pa seme vam se zatrlo... Edited July 9, 2015 by Shekk Quote jebote, smorio si sa kukanjem vise :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikita_ Posted July 9, 2015 Report Share Posted July 9, 2015 sacekaj nano ili ovaj na vazduhu Ma nisam hteo ni da kupujem, nego me je interesovalo :). Da moram da kupujem novu karticu ne bih dao vise kesa od 220e aka R9 380 jer dobro radi posao u 1080p igrama. Quote sine nikita, postao si nik kejv Vagine 90 posto zena sveta su ti otvorene Link to comment Share on other sites More sharing options...
[BMF]Psycho Posted July 9, 2015 Report Share Posted July 9, 2015 Haha on bi da igra Witcher 3 na ultra za 150 evra, pa jebote... Koji je to lvl nerazumnosti. Ja u zivotu nisam imao najbolju karticu, a sad sa 970 FTW teram sve najnovije igre. Naspram najboljih kartica kao sto su titan i 980ti i 980 jeste buzdet svuda u svetu, jer se smatra kao najbolja kartica u smislu performansi za novac. 1 Quote "A forgotten virtue like honesty is worth at least twenty credits." -JC Denton Link to comment Share on other sites More sharing options...
SteXmaN Posted July 9, 2015 Report Share Posted July 9, 2015 To stoji ali drugacija je bila malo situacija 2011e gde su konzole vec tada bile zastarele(5 god) a vecina developera je svoje igre morala graficki prvo da prilagodi njima i onda nije bio potreban nekakav jak HW.Ja mislim da ce taj sweetspot za 2-3 godine biti sličan/isti kao i tada. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mohican Posted July 9, 2015 Report Share Posted July 9, 2015 Ja se isto ne sećam da je ikad ta viša srednja klasa koštala 300+ e Quote OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVEBEST VIEWED WITH A MONITOR Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted July 10, 2015 Author Report Share Posted July 10, 2015 Jebiga, jedna industrija gura drugu, da je skupo, skupo je, gura se sve ka 4k itd... Interesantno je primetiti i da su PC igre prakticno jedini content za 4k ekrane, tako da moraju odnekud da krenu :) Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
[BMF]Psycho Posted July 11, 2015 Report Share Posted July 11, 2015 Lol sto si tako bologuzan, rekao sam da ne može ganc nova igra sa novim enginom i novom tehnologijom na max sa low end kartom. Lepo su ti ljudi objasnili a ti se ponašaš kao prom queen pred menstruaciju. Probaj skyrim sa grafickim modovima, umesto zastareo vanila engine, pa ce ti se ukazati realnost. Jedini razlog sto gta 5 radi solidno je sto su optimizovali 3 godine igru staru par godina. Quote "A forgotten virtue like honesty is worth at least twenty credits." -JC Denton Link to comment Share on other sites More sharing options...
traktori Posted July 11, 2015 Report Share Posted July 11, 2015 To je treba da bude moj i tvoj problem, rekao bih. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
StormScion Posted July 11, 2015 Report Share Posted July 11, 2015 Lol sto si tako bologuzan, rekao sam da ne može ganc nova igra sa novim enginom i novom tehnologijom na max sa low end kartom. Lepo su ti ljudi objasnili a ti se ponašaš kao prom queen pred menstruaciju. Probaj skyrim sa grafickim modovima, umesto zastareo vanila engine, pa ce ti se ukazati realnost. Jedini razlog sto gta 5 radi solidno je sto su optimizovali 3 godine igru staru par godina. a optimizovali su ga svaka im cast Quote Is the destiny of mankind controlled by some transcendental entity or law? Is it like the Hand of God hovering above? At least it is true that man has no control, even over his own will Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted July 11, 2015 Report Share Posted July 11, 2015 Pa i jesu, GTA radi ko san. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
primo Posted July 12, 2015 Report Share Posted July 12, 2015 Jel ono greska na AMDovoj prezentaciji "2k res per eye" ? Rift CV1 je 2k rezolucija kombinovano na oba displeja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts