Jump to content

Pričajte šta ste gledali u poslednje vreme


Guest

Recommended Posts

Vik je osetno bolji film od Equilizera, i scenario i rezija su detaljniji i promisljeniji (mada licno prezirem vick-style uvod sa obgrljenom/retrospektivnom radnjom bez potrebe)

produkcija nastavka za Equilizer je vec u toku...

inace, meni je od oba filma bolji denzelov proslogodisnji 2 guns koji ima i akciju i komediju i e.j. olmosa ;o))

 

also random preporuke za filmove Boyhood i Comet

Link to comment
Share on other sites

Sto se tice nelogicnosti u Viku konkretno sam mislio na

 

Npr on vazi za jednog od najboljih placenih ubica, ubija trojicu olovkom u baru, a onda mu upadnu na gajbu tri random klipana premlate ga palicom, ubiju kuce i ukradu kola...onda npr, kad je krenuo u osvetnicki pohod jelte, sad ne mogu da se setim BAS tacno, ali mislim da nije bukvalno nikog omasio iz oruzja, sve head shotovi, a onda kad uleti u podrum i nadje ruskog sina, puca 10x i nikako da ga pogodi...s obzirom na desavanja u filmu do tad, ocekivao sam da ce ga lagano overiti tu. E da, s obzirom ko je John Vick i da bukvalno svi znaju za njega, plus da je radio za caleta, kranje mi je nelogicno da njegov sin ne zna sa njega, to jest da ne zna ko je i sta je.

 

Daleko od toga je film los, na ove stvari se u principu i ne treba obazirati kad su ovakvi filmovi, filmovi ovog zanra u pitanju, ali ako sam vec poredio Vika i Equilazer, Equilazer mi je nekako dosta dosledniji sto se tice radnje...znaci Denzel je badass one man army od pocetka do kraja i to je to...cak mi se i svidja sto na kraju, kako to uglavnom biva u akcionim filmovima kad se dodje do zadnjeg "bossa", nije bilo nikakve drame niti epske bitke, resio i njega po kratkom postupku i to je to :)

  • Upvote (+1) 1
Link to comment
Share on other sites

Ja bas imam problem sa tim ruskim negativcima, jbga. Kao kad bi izasao film sa Srbima negativcima koji niti znaju srpski, niti imaju jednu ljudsku osobinu u sebi. Nije stvar mog svesnog napora da mi se to ne svidi, nego ni uz najvece napore da to sve kao zanemarim i gledam bez predrasuda, meni se baca pegla i kolutam ocima na svaku drugu scenu.

Link to comment
Share on other sites

Zato što filmovi preuveličavaju stvarnost, pa ne postoje ruski mafiozi koji dilaju drogu, peru pare i ne kontrolišu delove zapadnjačkih gradova?

 

JOHN WICK

 

7653663.3.jpg

 

Odličan, majstorski režiran i koreografisan, sa raspoloženim Rivsom kojeg je, jebiga, teško videti kao ne-Rivsa u svakom trenutku, ali to i nije toliko bitno. Veliki plus i respekt za dotičnog jer je gomilu scena odradio sam, bez dublera, a ima dosta momenata gde se baš razbacavaju međusobno po okruženju (i scena sa kolima kad se izrotira oko lika, sve snimljeno iz kadra, i lepo se vidi Kijanu koji prangija za volanom, carski). 

Što se tiče poređenja sa Ekvilajzerom, ovo pobeđuje za tri dužine, nisu čak ni na približnim talasnim dužinama filmovi:

 

To što mu upadnu na gajbu jeste malo nategnuto, ako se polazi od pretpostavke da je on opasni baja čije se ime pažljivo izgovora, a kao nije osigurao kuću na trista načina i nije u stanju da ih svojim džedaj osjetilima namiriše na kilometar. However, ovo je urađeno upravo da se lik prikaže kao koliko-toliko čovek od krvi i mesa koji greši, i kasnije na par mesta u filmu biva dobro izbubecan, uhvaćen i oplavljen od batina. Smrtno ozbiljni Denzel je, sa druge strane, nepogrešiva mašina koja istom efikasnošću slaže palete u onom skladištu i melje protivnike, ne zaradi ni ožiljak ili se bar oznoji, i jednostavno ubija svaku neizvesnot u fajtovima, kao da gledaš lika iz igre koji ima neograničenu enegiju (Kijanu bar izgleda kao lik koji može da zgine, ali ima neograničene žetone :)))


Druga prednost je odličan smisao za humor u Viku, koji je odličan balans za šutljivog Rivsa, činjenica da se svi uprpe kad mu čuju ime, odnosno da je ultrapoznat i da se sjajno nadovezuje na onu priču Kevina Spejsija o Kajzer Sozeu, da postoji hotel za hitmene koji služi za njihovu socijalizaciju odnosno kako safe haven i odmaralište, da se sve usluge plaćaju old school zlatnicima, i da generalno postoji taj kodeks ponašanja između hitmana koji nije previše objašnjavan ali koji je jasan iz ono malo scena gde je to poenta (i Mek Šejn kao upravnik cele priče, briljantno). Još kako su ceo film skockali, ovo može da bude odličan pilot za naredne nastavke sage.

 

Od svih Taken klonova, Džon Vik je prvi koji je pokazao kako sve to treba da evoluira u pravom smeru, pogotovo što je treći Taken očekivano ispao debakl, ovo bi moglo sad da uleti klizeći i postavi se na tron ovog akcionog podžanra.

"You're the first of the official death squads to whom we've been formally introduced... How do you do?"

 

"By my deeds I honour him, V8."

 

Link to comment
Share on other sites

Zato što filmovi preuveličavaju stvarnost, pa ne postoje ruski mafiozi koji dilaju drogu, peru pare i ne kontrolišu delove zapadnjačkih gradova?

 

 

Mora da je to. I americka zastava je u svakom americkom filmu minimum u jednom kadru, jer... slucajno upadne u kadar.. :)

Edited by Ramirez
Link to comment
Share on other sites

Whiplash ko nije odgledao stvarno bi trebao da to uradi sto pre. Ocena na imdb je trenutno 8.7. J.K. Simmons, meni kao faca poznat lik odnekle, no cim se ne secam ili sam mnogo mlad s obzirom da je ovaj covek svakako u godinama, ili jednostavno nije ovako glumio ranije. On je pre svega i izneo ovaj film, bar u mojim ocima. Stvarno topla preporuka. Zapitas se oko nekih stvari, no na kraju shvatis kako neke stvari funkcionisu u zivotu.

 

The Imagination Game ... hmmmmm, odgledao sam oba filma veceras ali mi je favorit ipak ovaj o kom trenutno pisem. Gledajuci imdb ovaj film ima ocenu 8.2, sto mu realno negde i dodje kao realna ocena, jer je film u najmanju ruku dobar. Pre svega skapirao sam da je radjen po istintom dogadjaju. Glavni glumac koji je glumeo(ili glumio) u seriji Sherlock, takodje meni nepoznat pre istoimene serije, cini mi se da je na vrhuncu svoje karijere. Ono sto uvek bar meni ostavi trn u oku kada gledam bilo koji film, jeste sto se tu negde uvek pojavljuje americka zastava, mora neko da se drogira, i moraju na bilo koji nacin da se prikazu homoseksualni odnosi. Vezano za poslednje pomenuto, barem za ovu pricu, fantasticno objasnjeno kako to kod nekih ljudi funkcionise, iako je ovo jelte, samo film. 

 

Pored jedne recenice iz ovog filma, koja od prilike glasi"I onaj za kog su svi pricali da ne moze, ja sam verovao da moze" dovele su me u razmisljanje i naravno dali barem trenutnu motivaciju da malo radim na sebi oko nekih stvari u kojima trenutno nisam dobar i dokazem se. Whiplash takodje propagira tu neku pricu gde se moras truditi kako bi nesto postigao, da ne treba odustajati ako nesto stvarno zelimo. Oba su mi legla na svoj nacin i posle duzeg vremena da odgledam par dobrih filmova u cugu, ovoga puta ispade odlicno i odoh da spavam kao covek!

Link to comment
Share on other sites

MYSTERY ROAD

 

69ec5030f78a9b735402d133317bf5f6_500x735

 

 

Redak primer nezanimljivog i ne preteranog vešto režiranog i editovanog filma koji dolazi iz Australije. Zaplet filma (istraga ubistva aboridžanske devojke koje ne potresa previše nikoga, a naročito mahom belačku policiju) je previše jednostavan i razvučen, sa potpuno beživotnim tempom filma koji je dodatno ubiven gomilom nepotrebnih scena koje ne doprinose ničemu u istrazi. Glavni glumac je dodatno neinteresantan i generičan u svom "sam protiv sistema" tripu, režija škripi na gomili scena i deluje gotovo diletantski (kadar na lika koji kaže nešto, pa dve sekunde tišina, pa kadar na drugog lika koji kaže nešto, pa tri sekunde tišina, pa kadar ponovo na prvog lika koji uzdahne i kaže "hmmm" i četiri sekunde tišine, pa kadar na drugog lika opet koji gleda negde u daljinu 10 sekundi, i tako svaki drugi dijalog između likova). I to što su uspeli da angažuju helikopter ili drona, pa ima gomila scena snimanih iz vazduha, koje su podjednako spore i dosadne i valjda treba da dočaraju turobnost australijskih predgrađa i pustinje isto počinje da ide na nerve posle pola sata.

 

Jedina, ironično, svetla tačka (a potpunosti u stilu samog filma) je finalni obračun koji je istovremeno i najdosadnija i najrealističnije odrađena pucnjava u nekom filmu (scene sa snajperom naročito, gotovo komično izgledaju a opet vrlo blizu suvom realizmu).

Osim ovoga jedino po čemu se film da upamtiti je odlični Hjugo Viving koji bi izvadio film da je bio glavni lik (mada i deluje kao da je bio tetki u poseti u blizini, pa su ga navatali za par scena), i dobri stari Brus Spens (pilot iz Mad Maxa 2 i 3) u minornoj sporednoj ulozi.

"You're the first of the official death squads to whom we've been formally introduced... How do you do?"

 

"By my deeds I honour him, V8."

 

Link to comment
Share on other sites

spoilers ahead!

 

odgledao ekvilajzera. meni odličan. odlična zabava uz odličnu akciju i odličnog denzela. 

akcija ko akcija, sve je to malo klišeirano, ali dosta jebački odrađeno. nema gomile bespotrebne drame. 

 

kao na primer u jebenom whiplashu koji je skakanje po mojim živcima. jebeni vern šiliger koji sat i po vremena se dere s visine u kameru u bendu si, ma nisi u bendu, u bendu si, ajde beži odavde nisi u bendu. 

na kraju sam bio u fazonu zajebi ovo, da sam gledao sam ne bih da odgledao do kraja. al kao eto, odgledao sam ga. i ne mogu da se otmem utisku da bi film bio des puta bolji da glavni glumac zapravo ume da lupa bubanj na pro nivou. 

 

a ono što je lupilo moj bubanj je fury. pit mi je bio dobar, a najlošiji od cele ekipe iz tenka. na dobar način prikazan ww2, pogotovo kroz unutrašnju patnju malog machina posle koje i ti budeš u fazonu daj neke kraute da ubijam. 

jedino što mi se nije toliko dopalo je poslednji epic battle for the middle crossroads, gde ovi sa pokvarenim tenkom razjebu ceo vod ssovaca koji imaju ne znam koliko antipanzer zolja, a ispale dve od kojih jedna promaši i tako neke nebuloze. 

 

ispitni rok traje, biće još filmova. 

  • Upvote (+1) 2
  • Downvote (-1) 3
Link to comment
Share on other sites

Na stranu totalni LOL oko postavke u finalnom okrsaju.

 

Meni je ovo ubilo ceo film, zamalo da ugasim pred kraj. Izvalio sam da me Shia Lebeouf iritira do jaja, ne znam zasto, moguce zbog uloge u transformersima, dok je ostala glumacka ekipa odradila posao vrhunski.

 

 

Ko laze taj i krade ko krade ima cokolade

Link to comment
Share on other sites

Meni je odlično baš to što nije npr. ponuđen happy ending na tacni posle tako napete drame. Po meni, kraj odličan. Žmigavac na jednu stranu. skretanje na drugu i prostor ostavljen svima nama da razmislimo o svemu. :)

Taj osecaj realnosti cini ceo film, ono smejes se i places sa likom sta mu se sve dogadja dok vozi.

"A forgotten virtue like honesty is worth at least twenty credits." -JC Denton

Link to comment
Share on other sites

Odgledao Leviathan, pa shodno tome mogu reci da je film vredan gledanja. Neko je pominjao da ne voli prozivanje pravoslavlja na neki nacin, da je ovo propagandan film, da ce zbog toga i uzeti oskara...

 

Pravo da vam kazem nemam pojma da li ce zbog toga uzeti oskara i hoce li il ga je vec uzeo, film sam po sebi je dobar, ima realnu tematiku za koju svi mi u sebi znamo da se tamo negde desava. Da, postoji jedan ovakav debeli uobrazneko, negde(neki mi vec padaju na pamet, ali cisto sumnjam da su oni blizu ovoga iz filma). Isto tako, kapiram da je gotovo nemoguce da svaki pop u svakoj crkvi 100% postuje religiju, ne cepi se i ne mesa se tamo gde ne treba, da ne krsi pravila koja postoje i slicno. Nemam nikakav problem sto neki od njih bez srama boze skupe automobile, sta sve ne rade, ja bih pre rekao da je vas ovde pogodilo to sto je u pitanju pravoslavlje. Pravo da vam kazem, siguran sam da istih ovih primera imamo i u Americi, u katolicizmu(ako sam dobro napisao), itd itd... 

 

I nemam nista protiv reditelja sve dok on iznosi ideju onako kako misli, ako je film dobar, ne zanima me da li ce da blati koga i sta.

 

Pre svega odlicna drama, drama koja je meni posle nekog vremena ko zna koji put postavila jedno pitanje, koje ni sam ne umem sebi da postavim, zivotno. Stavicu sa strane i crkvu, i glavnog negativca, i otici na ovu temu koja je meni licno najzanimljivija i ostavila mi je najjaci utisak na film. Ovo pitanje verovatno je vecina vas barem jednom u zivotu postavila sebi, a ja ga verovatno do sada nebih ni postavio da ga ova drama nije prikazala na neki nacin koji se meni svidja.

 

Iznecu ovo pitanje tacno onako kako sam ga ja video, uzmite u obzir da imam 18 godina i da ce to nekima biti dosta razumljivije nego meni, ili ce u neku ruku svako imati svoju viziju pa cu moci da uporedim i pronadjem neki glas razuma, jer opet kapiram da sve zavisi od osobe do osobe.

 

 

Sa jedne strane imamo lepu zenu, koja se predpostavljam zaljubila mlada, rodila dete muskarcu svog zivota, koji ipak posle nekog vremena dolazi u problem. Moze se shvatiti da je imala zelju da zivi u gradu, da bolje skoluje dete, a ne da se bavi poslom koji joj gledano iz perspektive danasnjice i atributa koje poseduje, ne dolikuje, iako je i to diskutabilno naravno. Stece se utisak da je na neki nacin zaglavljena tu, i njena ljubav se na neki nacin ne dovodi u pitanje, sta vise lepo je prikazano kako prolazi kroz neku svoju krizu o kojoj upravo i zelim da diskutujem.

 

Sa druge strane imamo muskarca koji je odrastao na tom mestu, kao i njegovi preci, koji je bio u vojsci, koji zivi skroman zivot, voli svoju porodicu, na neki nacin oseca da pripada tu i svoju kucu nebi menjao za neku luksuzniju u vecem gradu. 

Ono zbog cega je mene uhvatila jeza je upravo scena kada ona u toj svojoj teskoj zivotnoj fazi gde sebi postavlja ocigledno previse pitanja, odlazi u sobu kod druga iz vojske glavnog lika. Koja je poenta toga i sta ju je na to nateralo? Ono sto ne uspevam da shvatim je da li je to neka privlacnost od ranije, mozda nisam dobro shvatio, no to tako nije prikazano ili barem ja to tako nisam shvatio. Koja je poenta ono fakticki sirenja nogu posle seksa? Sta je time htela da postigne? Da li je poruka, u problemu sam, izvlaci me odavde, lepa sam i bila bih ti dobra zena? (meh) Ovo sad zvuci glupo, ni meni ne izgleda kao realno stanje, no ja sam to tako doziveo u jednom trenutku i tako cu i predstaviti. Ili je poenta bila, da ima jednostavno muza kog voli ali koji je maletene propao, koji se alkoholise, treba mi neko ko ima malo sira shvatanja, bolju finansijsku situaciju, zdraviji razum od muza koji je u problemu? Ima tu jos mnogo opcija koje mi se vrzmaju po glavi, no mislim da nisu vredne pomena, mozda je i ovo preterivanje.

Da, nije mi jasna ta potreba za tim u tom trenutku, ukoliko nije nesto od ovoga sto sam vec rekao. Uzmimo u obzir da je ovo sto sam predpostavio istina, dosli bi do zakljucka da bi shvatila da u tome nije kljuc. Da li joj je mozda zao sto je to tako uradila, sto je u tom trenutku nerazuma postupila tako, i shvatila da je ono sto ima vaznije? Gledajuci njenu reakciju, a i njegovu posle saznanja muza sta se desilo, ostao sam manje vise zbunjen. 

Musko/zenski odnosi mi se manje vise gade, imam 18 godina, bio sam u vezi 3 godine, da, razocarao sam se, ne mrzim zene, znam da smo mladi, ukusi se menjaju, razumeo sam i nju i mene posto smo otisli, ali isto tako i shvatio da me ozbiljne veze nece zanimati duzi period.

Zivim u porodici u kojoj mi majka i otac zive kao drug i drugarica otkad znam za sebe, no opet nikad nisam stekao utisak da su zajedno samo jer imaju dete, a teorija u koju verujem ali sam mlad, i ne mogu da je tvrdim, sta vise nadam se da je tako, jeste da je jako tesko naci pravu osobu koju ces stvarno voleti do kraja zivota. Stecem utisak da je upravo neka materijalna korist, ili bolje receno korist bilo koje vrste, ili nesto sto vas snazno vezuje poput deteta, razlog sto ljudi ostaju zajedno do kraja zivota iako zivot ne zive kao pravi muz i zena.

 

E za mene je ovo propaganda, prikazivanje zena u ovakvom svetlu, takodje i muskaraca, tera me na gadjenje uopste ljudskog roda. Naravno da sve zavisi od toga ko je koliko jak, ko je kakav covek, i u oba smera mogu razumeti na neki nacin i njega sto je posle toga pokusao da ostane sa njom, isto tako mogao bih da ga razumem i da nije hteo vise nikad da je vidi. Razumeo bih je da je napravila gresku i htela da se sve izgladi, sto bi realno da se film zavrsio drugacije, prikazao upravo to, a razumeo bih i da je otisla sa ovim covekom, prateci neke svoje ciljeve, ostavljajuci dete, zasto da ne, ipak je sve ovo za mene licno realan zivot i sve sto se moglo videti u filmu nece se desiti ni prvi ni poslednji put, pa tako ni ostavljanje dece.

 

Vreme je da polako zavrsavam, a kad sve ovo procitam nisam siguran koliko ce me ko shvatiti, nisam siguran da li sam uopste postavio pravo pitanje, osim pitanja koje je licno vezano za film i deo kakvim bi ga reditelj pokazao, a opet sam hteo da cujem neki zivotan odgovor. 

U najkracim notama, mislim da sam pre svega razocaran zbog sveta u kome zivim, gde su ovakve stvari moguce, gde prava ljubav ne postoji, gde ces je mozda pronaci ili nikada. Zivot gde strepis, gde brines za sutrasnji dan, zivim skromno a cak i manje od toga, a opet ima ljudima kojima je jos gore. Zivot gde steknes malo dobrih prijatelja, premalo, vreme kad se razocaras u mnogo ljudi. Kapiram da je sve ovo neka pubertetska teza sto sam pisem ovde, no nadam se da ce barem neko uopste procitati ovo i razumeti sta sam hteo da kazem.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...