Jump to content

Galaxy Gear i drugi "pametni" satovi?


Lucky

Recommended Posts

Čitam sad malo o Galaxy Gear, onda je tu i Soni već neko vreme sa SmartWatch koji uskoro dobija novu verziju, odavno se priča o iWatchu a Apple event je 10. septembra, možda bude nešto, pa me interesuje vidite li vi uopšte primenu za ovako nešto i šta bi ta primena mogla biti?

 

Ja sam pokušavao da se ubacim u ovaj mod i da skapiram gde je potreba za ovako nečim i došao sam do dve situacije:

 

a. Telefoni su u džepu ili rancu i ne čujem ih, ne osećam vibraciju - "vibrira" sat na ruci

b. Telefoni su u kolima, na sedištu, možda opet u džepu a šiba muzika pa ih opet ne čujem i ne osećam.

 

Dalje razloge ne vidim da neko gleda slike na malom 1,5 inča ekranu a ne na telefonu da ne govorimo o ovoj kameri koju recimo ima Galaxy Gear koja je verovatno krš i još moraš da držiš ruku neprirodno da bi snimao/slikao.

 

Možda bi neka upotreba mogla biti kada bi recimo iWatch bio novi Nano + neka funkcionalnost telefona, ne znam ni sam.

Link to comment
Share on other sites

ja isto ne kapiram za šta bih koristio smartwatch, a i od ovih koje sam video jedino pebble izgleda dovoljno pristojno da ga zapravo stavim na ruku. možda će apple da nam objasni čemu služi pametni sat pa ćemo odjednom svi želeti da ih imamo.

Link to comment
Share on other sites

Sve što meni pada napamet (a da nije bluetooth) je suviše komplikovano. Tipa, uz sat dobiješ neki adapter mali koji je na baterije i u kojeg se uključe slušalice koje inače koristiš i to tako staviš negde u džep a uređaj koristi wifi za komunikaciju sa samim satom i onda je sat mp3 plejer a ujedno i telefon i šta god, ne znam ... :)

Link to comment
Share on other sites

Ništa posebno, ali je zgodno... Kapiram da što su veći telefoni, veće je smaranje da se vade iz džepa da proveriš da li ti je stiglo nešto :D

Mislim to su sve sitnice i gluposti, i ne mogu sada da zamislim da tu može nešto inovativno i dupepomerajuće da bude. Ali stvar je i u sitnicama nekada?

Ako se trude da skarabudže 100 čuda u sat neće to imati smisla puno... Ako ga ostave simple i cheap ne vidim zašto da ne, svakako moram da imam sat, šta fali ako mi je sat mali ekran koji mi pokazuje temperaturu, da li imam poruku i mogu da vidim da li imam nešto u kalendaru u sledećih x sati?

Link to comment
Share on other sites

Jedva čekam da vidim on-screen keyboard na ovim satovima :)

 

Za sat se podrazumeva da se nosi uvek na ruci, u toku celog dana. Svaku potencijalnu primenu treba tražiti isključivo iz tog ugla. Za najrazličitije notifikacije može da bude instant rešenje koje ima neki smisao.

 

Kamera mi je mega lol momenat. Čak i da je što se tiče kvaliteta na nivou onih iz smart telefona, opet ne znam za koje bi situacije ona bila bolje rešenje nego da jednostavno uperim telefon u ono što želim da snimim. Možda u nekim situacijama kao recimo u gužvi na koncertu, šta znam. Za voajere ili neke špijune početnike može da ima smisla though... :)

Link to comment
Share on other sites

A ja taman mislio da pazarim neki normalan sat jer me mrzi da gledam vreme stalno na mobu :)

 

Elem, treba imati u vidu da nisu svi ovi gedzeti namenjeni samo za nas koji ajde da tako kazemo nismo jos potpuno navuceni na smartfonove i stalno da smo online i sl. Tipa ja kad vidim klince od 15-16 godina kako su 90% vremena koje sede zajedno tipa napolju i bleje na telefonu vrlo mi deluje logicno da imaju i sat na koji ce im stizati sms poruke, fb obavestenja i sl. Mislim ne kazem da ce se to toliko sad primiti, ali iz te perspektive koriscenja telefona ima mnogo vise smisla nego iz ove moje. Ja bih to koristio ono u ova dva slucaja koja je Laki naveo i to je to, a kapiram da bi bilo vrlo interesantno u skoli, na faksu i sl... Mozda, opet kazem da ne znam da li ce se tacno primiti. 

 

Druga stvar je sto razliciti delovi sveta razlicito reaguju na te mobilne ludorije, pogotovu Azija koja je i najvece trziste. Ja za nedelju dana koliko sam u Hong Kongu sam skontao da u metrou bukvalno, ali bukvalno, bar 70-80% ljudi non stop drnda nesto na svom smartfonu. Ja, posto nemam net u roamingu jel, a i zapanjujuce sam visi od svih prisutnih onda uzmem pa gledam cisto sta jebeno rade na tim telefonima i tabletima. I to izgleda ovako: jedno 10-15% slusa muziku i gleda spotove (ok, to mogu da razumem), jedno 20-30% surfuje po netu, salje sms, cita FB i sl (to isto aj da razumem, radim i ja to kad se smaram), jedno 30% gleda filmove i serije (!), i ostatak igra igrice (bejeweld je ubedljivo najpopularniji, pogotovu medju starijim gospodjama). Pritom ne pricam o populaciji koja ima tipa izmedju 15 i 40 godina, nego se to odnosi na apsolutno sve. Juce vidim deda od tipa 60 godina (malo je tesko oceniti godine, ali je bas ono deda, sed i sve to) gleda na svom Noteu Matriks! Ili ulazim u Mek i kao lik na nekom 10" tabletu sedi i gleda film i kao ok. E onda mu je izgleda crkla baterija ili sta vec i samo je spustio tablet i izvadio onaj neki Samsung Mega ili tako neki telefon (oko 6.5" dijagonala) i nastavio, ili pustio drugi, na tome. Onda jebiga razmisljam verovatno zivi u stanu od 20 kvadrata pa mu je komotnije da gleda film u Meku...

 

Tako da na sve te nove uredjaje treba gledati i iz druge perspektive, a proizvodjacima je jedina relevantna perspektiva da misle da ce nesto doneti kes. 

Heghlu'meH QaQ jajvam

Link to comment
Share on other sites

Ja licno ne bih bacao pare na sat. Dajem primer, kosta 100 jura. Lakse mi je da vadim telefon iz dzepa, ili iz ranca, gde se vec nalazi, i da proveravam da li mi je stigao sms, ili tome slicnom. Ali, ne razmislja svako kao ja :). Zwerko, ista stvar je u Minhenu, kada sam bio. Na ulici svaki drugi drka telefon, a maltene svaki ima slusalice u uvu i kulira. Seo da odmorim na nekom trgu, deda i baba pored mene imaju iPad, cini mi se trece generacije, i gledaju nesto po netu i smeju se... Izgleda da toga jedino kod nas nema.

Link to comment
Share on other sites

Samsung Gear u amerikama 300 dolara. Ovde očekivanih 300 evra po logici stvari. Plja-čka

 

hahaha, 300 evra, hahaha :) pa to je fail u najavi. 

 

nadam se da će apple ako već predstavi iWatch zabosti neku ok cenu pa da ovi moraju da revidiraju svoju, biće dobro za tržište kao takvo.

 

ajd kao 200 od sonija je bolje, ali njih niko ni ne gleda kao konkurenciju.

Link to comment
Share on other sites

Apple sa iWatchom i ok cena  [roflmao]

 

slažem se ja sa tobom u načelu, ali po meni taj iwatch ne bi smeo biti skuplji od recimo trenutnog nanoa, jer suštinski nema ni nikakvih novih stvari (ovako kada pričamo napamet i ne znamo detalje). Znači ako je nano sad 149$, ovo može ići na 199$ npr.

Link to comment
Share on other sites

Pa tako sam i napisao, nisam dublje ulazio ni u šta. Nego mi je smešna ideja u glavi bila gde Apple nekom ruši cenu  [:)] 
Jedini neko ko stvarno to radi je google. A i oni nešto smeraju sada sa 4.4 i nexusom 5. Možda otkriju i sat sada u oktobru...


Neki fanboj mi dao minus  [V]

Link to comment
Share on other sites

Nego mi je smešna ideja u glavi bila gde Apple nekom ruši cenu 

 

pa ako malo razmisliš, shvatićeš da to i nije tako nemoguće. recimo, 500 dolara za tablet je bilo nazamislivo dok nisu izbacili ipad (a i prva ili prve dve generacije android tableta su bili skuplji od ipad-a). imac je jedno vreme isto bio najjeftiniji all-in-one. našlo bi se još primera, ova dva su mi iz glave.

 

google subvencioniše nexus proizvode, pa su oni često nerealno jeftini, a apple ponekad iskoristi svoju ekonomiju razmera da ponudi skup proizvod po malo manje skupoj ceni.

Link to comment
Share on other sites

Pa tako sam i napisao, nisam dublje ulazio ni u šta. Nego mi je smešna ideja u glavi bila gde Apple nekom ruši cenu  [:)] 

Jedini neko ko stvarno to radi je google. A i oni nešto smeraju sada sa 4.4 i nexusom 5. Možda otkriju i sat sada u oktobru...

Neki fanboj mi dao minus  [V]

 

evo ja sam ti dao plus.

Ovdashnji

 

P.S> nickwoode, zasto se ne "log_out"-ujes kad si na forumu sa mog kompa? DovlaGSI

 

:)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...