Jump to content

beep.rs - Nemojte da pišete programe!

beep

Recommended Posts

Sedim ja tako jednog dana, gledam svoja posla, kad zvoni mobilni telefon. Nisam baš bio raspoložen za razgovor mobilnim, bilo je nešto posle 22h uveče, ali šta ću, ja nisam od onih što se ne javljaju na pozive.

Ja: „Halo?“
Ona: „Ej ćao, šta radiš?“
Ja: „Ništa, evo, čituckam nešto“.
Ona: „E super, slušaj, zvala je Caca, hoće nešto da te pita u vezi onog programa što si joj pisao za računar“.
Ja: „Ja pisao program?“
Ona: „Da!“
Ja: „Ali … ja ne pišem programe? Ne bavim se programiranjem…“
Ona: „Ne znam, nešto u vezi računara što si joj sređivao…“.
Ja: „Ali ja joj nisam sređivao računar, nisam njen računar nikad video u životu?“
Ona: „Ajde vi se čujte pa neka ti objasni!“

image314.png

“…a turska serija je tek za pola sata”

Ja tu naravno vidim nema vajde dalje da se objašnjavam, žena je to, ko zna u šta može da se pretvori diskusija, pa odlučim da pozovem Cacu da vidim „what’s all the fuss“. Iskren da budem, malo sam i bio zainteresovan da saznam kakav sam ja to program pisao, možda nešto čega nisam ni svestan, iako sam prilično siguran da sam poslednje stvari pisao u Basicu, osim ako ne računamo HTML, koji ionako nije programski jezik.

Caca: Halo?
Ja: Ej ćao … evo javljam se, šta se dešava?
Caca: E da, pa u vezi onog programa što si nam pisao…
Ja: Aman, nisam vam pisao nikakav program!!!
Caca: … pa je tu neki čovek pa da mu ti objasniš šta si radio.
Ja: eeeerm …
Neki_čovek: Dobar dan. Evo ja sam ovde sad uzeo da sredim ovaj kompjuter, pa da vidim sa vama šta ste to vi radili…
Ja: OK, ali ja nisam pisao nikakav program, niti sam taj računar ikada video u životu?
Neki_čovek: Ma ne, ne pisali, nego instalirali operativni sistem. Vi ste im instalirali Vistu…

91952_fix-moms-computer-e1293613729731-3

Istina sviju nas

Sad sam već bio potpuno siguran da u životu nisam ni prišao tom računaru, jer ne znam u kojem bih napadu ludila nekome instalirao Windows Vistu, pa tačno da mi je najveći neprijatelj. Međutim, tu ne leži najveća muka.

Ja: Dobro, onda sam siguran da nisam ja instalirao pošto Vistu ne bih instalirao nikome, ali nema veze, recite šta je problem?
Neki_čovek: Znate, ja se bavim računarima dosta (već sam ovde znao koliko je sati) i sada ja želim da povežem ovaj računar na internet. Međutim, vi ste instalirali Vistu a ona je komplikovana i zbunjujuća za korisnike, mnogo je bolje da se instalira Windows XP sa Se-Pi-Tri. On je mnogo jednostavniji za početnike i razumljiviji…
Ja: Ali … Vista, kakva god da je, je izašla kasn…
Neki_čovek: I ja sad hoću da povežem računar na internet. Međutim, ne mogu to da uradim, pošto on meni u Visti traži neki Aj-Es-Pi, i ne samo to, nego mi traži i juzernejm i pasvord. A jasno je svima da ADSL ne traži nikakav juzernejm i pasvord! Samo se poveže i on odmah ide na internet!

I sad, ne znam koliko se bilo ko od vas bavi računarima u smislu pomoći drugima koji ne poznaju kompjutere, a posebno po pitanju pomoći putem telefona, ali ako ste iole upućeni, znate da su najgore stvari da objasnite nekome ko ne ume da radi sa računarom šta je zapravo potrebno da uradi, kao i to da se od vas podrazumeva da znate kako tačno zvuči koja opcija i gde se vizuelno nalazi u okviru menija.

imageshelping-mom-wioth-her-computer-300

Ja sad, kada bi me neko pitao gde je tačno opcija da promeniš wallpaper na desktopu, sigurno ne bih znao napamet da izdeklamujem, nego kliknem desnim na desktop, nađem opciju za to, i tako dalje. E pa ovo je jedna takva situacija, u kojoj ja, u poluraspoloženom stanju, preko mobilnog pojašnjavam čoveku šta treba da uradi, potpuno svestan da ništa pametno nećemo uraditi.

Ja: OK, hajde polako da vidimo, jel ste vi uopšte uključili modem?
Neki_čovek: Jesam, jesam, pa uključen je on u startu!
Ja: Aha, ok, dobro, a jel ste povezali modem i računar?
Neki_čovek: Kako dal’ sam povezao, pa povezani su?
Ja: OK, super … a modem i telefonska linija?
Neki_čovek: Pa kažem vam da su povezani!
Ja: Kako mislite … pitao sam vas za modem i računar, ne modem i telefonsku liniju?
Neki_čovek: Pa povezao sam telefonsku liniju u modem u računaru!
Ja: For the love of … Čekajte, ja sam razumeo da je potrebno da se instalira ADSL? U tom slučaju morate da imate poseban modem, a sa računaom povežete putem LAN kabla ili eventualno USB kabla… ne treba da povežete u modem unutar računara koji je za običan dial-up.
Neki_čovek: Pa ja je lepo pitam jel ima modem, kaže ima u računaru! (Ja se mislim, pa valjda bi trebalo da znaš bolje kad se “baviš kompjuterima dugi niz godina” prim.ja) OK, sad ćemo mi to da nađemo pa ćemo vas pozvati.

Two_girlfriends_looking_at_a_laptop_comp

“tako, sad još samo da kliknem ovde, i milion dolara iz UK lutrije je moje!”

I sad, da Caca nije preko sedam brda i preko sedam mora, seo bih ja u auto i otišao to da sredim, međutim, i pored toga, nakon nekoliko minuta povezivanja, javlja se čovek, kaže „sve sam shvatio, sad ću ja to da rešim“. Ja naravno srećan, kažem „OK“, i čekam da vidim rezultate. Sutradan sam saznao da je čovek instalirao taj njegov toliko omiljeni Windows XP Se-Pi-Tri, i da je nekako, verovatno uz pomoć onozemaljskih sila, uspeo da natera sve to da radi. A možda je jednostavno po ubacivanju pravog modema u priču instalacija prošla znatno lakše, čim je povezao LAN kabl sa računarom, ko bi ga znao…

Stoga, kao što uvek volim da kažem, ako vas neko pita da li znate da radite na računaru, najbolje je da odgovorite – „Znam znam, stalno sam na Facebook-u i lajkujem fotke, ali i proveravam rezultate iz kladionice … a, mislite da popravim nešto? Ma kakvi, meni je to špansko selo!“.

miracle_computer_mousepad-p1448072540002

Jedino klinički dokazano sredstvo koje rešava sve probleme sa korišćenjem računara

Vi? Da vas čujem, sigurno imate neki lep primer!

Pogledajte ceo članak

Cesto umeju ortaci da me cimaju da im instaliram igricu kada je nesto komplikovanije(komplikovanije lol).

Tipa kad trebaju da mountuju i da crakuju, umesto da zapamte kad im pokazem kako se radi oni me cimaju da dolazim svaki put do njih.Nije mi jasno jel stvarno ne mogu da shvate ili jednostavno nece,a pre bi bilo ovo drugo.

Edited by Thunderstorm

It’s better to burn out than to fade away

To šta su ljudu u stanju da ti kažu i ustvrde kad treba nešto da im središ na kompu to je čista konfabulacija, ono, može se proučavati nastanak primitivnih mitova na tim primerima, videli su te da nešto radiš i u odsustvu bilo kakve reference ili trunke razumevanja u tvom odsustvu su izmislili novu religiju na osnovu onoga što su videli a onda te zovu da ti se mole kad god im nešto zatreba jer si, jelte, centralna figura njihovog umišljenog poznavanja računara i odgovoran si za njegovu sudbinu. Mi ne baš pilići znamo bolje ali klinci željni dokazivanja naprave jednog vernika nedeljno... PRAVITE SE LUDI DECO. :tf:

jebote, smorio si sa kukanjem vise :D

jednom sam sredio komp nekoj tetki i nikad vise. posle joj dosao neki drugi lik, i israo se po meni da sam ja to sve pogresno uradio. i da sam joj predlozio totalno lose komponente da kupi... neka, ne treba mi to u zivotu + sam se iscimao do obrenovca, i izgubio ceo dan.

I see by your outfit, that you are a cowboy.

Nema šta da se praviš lud, ako se već baviš kompjuterima (npr. programer si), uvek je tu izgovor da si zatrpan svojim poslom i nemaš vremena za zajebanciju. Mislim mene bi bio blam da kažem da se ne razumem u kompjutere, nema gore od gika koji se ne razume u kompjutere :D

This. Iz sopstvenog iskustva, sto se vise cimas i sredjujes kompjutere rodbini i ortacima, to ce vise da te zovu, lepo kazes "e nemam vremena za to / mrzi me / ne radim to vise jer me milion ljudi zove". Ako ne cenis svoje vreme, nece ga ni drugi ceniti. I vecina ljudi razume to i ne uzme ti za zlo sto te boli kurac da se cimas i sredjujes im komp, oni koji su u fazonu "e kakav si, mrzi te da dodjes i sredis mi vindovz" odjebes na finjaka, pa ce eventualno shvatiti.

Ништа не може да победи чињеницу када ме зове једна Госпођа (да је тако назовем) и каже да има проблем са звуком.

Ја: Да ли вам је можда укључена мјут опција?

Она: Где то да видим?

Ја:Код сата, са десне стране екрана имате мали звуч..

Она:Моје десне, или твоје десне?

Ја:Довиђења, пријатно..

Ћирилизација интернета!

haha, "moje desne ili tvoje desne" :)

a za naplatu, pa nemam pojma, nekako mi je to i dalje glupo. Iako možda ne bi trebalo da bude, opet, to su ti poslovi koji su "uslužni" i koji se onda "ne vrednuju" na pravi način. Recimo, uvek imaš ono, prijatelj ti je lekar (ćao dule!) pa kao "e kad mogu da dođem da mi pogledaš to i to" i on kao "ajd' sutra" i ti dođeš, pogleda ti on, ali niti očekuje da mu platiš niti ti da mu platiš, otkud znam. Eventualno ponešeš neki alkohol! :))

Не би да плаћају твоје седење и оправку кликтањем миша, ништа од тога им није опипљиво, осим ако не брљаш са хардвером, али и то некако увлаче у прву категорију.

Ма шта је бре глупо, наплаћујем ја то.. Сома динара за дизање система (што је реално мало, јер увек нешто пође по злу) а за оне мање "кварове" по неком договору ;)

Једино је бедак ситуација што ти ту наплаћујеш буквално туђу глупост, а не своје знање :)

Имао сам исто тако ситуацију где ме људи у недељу увече зову да им наместим АДСЛ рутер и ја рек'о себи :"Супер, 10 минута посла, сома динара, хаос!?", али међутим ја се ту задржим 4 ЈЕБЕНА САТА! Значи сваку могућу жицу сам проверио, дошао сам до тога да скидам утичнице да видим да ли је тамо све у реду, значи када ми буквално ништа не пада више на памет. И ту они мене гледају као довели смо лика који ништа не зна, бла, бла ја се већ презнојавам јер капирам да њима који су лаици стварно то тако изгледа. На крају, већ око 10 увече ( а дошао сам око пола 6) ја рек'о да одустајем и да идем кући па да пробам сутра када мало проучим проблем, наравно, одлазим без новца..

Сутрадан ме зову исти ти људи и срећним тоном ми саопштавају :"Е, ћао Милоше, слушај, у вези оног интернета, овааај, па, ми смо сад' звали Телеком, и, па, они нису били пустили сигнал синоћ, али зато све ради лепо данас. Хвала ти још једном".

Ја се преврнуо :(

А препорука нека је да хардвер дирате само ако је нешто лајф ор дет ситуејшн, имам и за то лични пример, али кајсије о њему :)

Ћирилизација интернета!

Pošto sam ja tokom studiranja sređivao kompove za pare, mogu samo da preporučim jedno, a to je da ne radite po tuđim kućama. Kome treba nešto da se sredi oko kompa, nek izvoli ostaviti kompjuter kod vas, kažete mu kad može da dođe i podigne i ćaos. Totalno je van pameti jebavati se po tuđim kućama, trpeti nekog da ti stoji nad glavom non stop, a još ako je potreban internet za nešto (a potreban je skoro uvek) pa kad zaključite da carevi nisu uplatili net za taj mesec, ili još gore koriste dial-up, pa to je tačno da se upucaš. Prosto, to drndačenje po tuđim kućama je posao za klince sa dosta slobodnog vremena, nemojte to sebi raditi, veću dnevnicu možete imati u nekom servisu a bar radite na mestu koje je predviđeno za takve poslove.

Ebemliga, ja zivim u relativno maloj zajednici :) , ako me vetj neko i ubedi da mu reshavam problem oko kompa to obichno ide na neki reciprocitet ako su drugari ili neka bliza familija u pitanju. Ja njemu sredim komp, a on meni kad zatreba popravi vrata ili slavinu ili tako neshto. Ako me cima neko s kim nisam neshto blizak (a usput nije neka jbj pichetina :tf: ), generalno sami nude za kesh i onda ja to diplomatski: "e za tebe <cifra koju ja kontam kao odgovarajutju> , nashi* smo" i ne prave problem (na kraju i dalje je jeftinije nego da nosi u servis). Josh malo nakenjam tipa "stara mashina, memorije je malo, pa to usporava... etc, etc, moze biti da tje to opet da zariba... blah, blah, ovo ti je shta ja mogu da uradim bez da otvaramo mashinu" i ljudi sretjni kad to funkcionishe posle. Zive u tripu "Stara je makina, al teratjemo dok ne crkne skroz" :)

*nashi - relacija u fazonu lik je sin brata od strica komshijine kume, ili vetj tako neshto.

... ukusi su razlichiti... reche djavo i sede u trnje...

Све то стоји, али многи људи не би желели да ти донесу рачунар кући јер би то њима био трошак још већи, а и онда немају увид у то што радиш (као и да знају шта радиш док су изнад тебе)

Елем, ту мене зове ортак пре једно годину дана да ја њему "поправим комп", ја ту улазим на врата и почиње представа :

Ја : И брате, у чему је проблем (а чујем кулер који дрчи још са врата од собе)

Он : Ма зуји нешто види шта му је, ово, оно, нервира ме

Ја : Гурнем главу у кућиште, "утврдим" да је онај кулер од напајања јер сам све остале заустављао и бука је остајала присутна и то му кажем.

Он : 'ајде види, среди ту нешто, ово, оно, знам ја да ти знаш, бла, бла

У међувремену, док сам ја чачкао по систему и гледао које су температуре уопштено звук почиње да еволуира од шуштања до крчања са неким ударцима у нешто до сада непознато (да л' је неки кондензатор отпао или шта, ја не знам, и не знам да ли је уопште могуће да упадне у вентилатор), али нема везе идем ја даље..

Ја : Бане, ја ово теби не могу да поправим, кулер је отишао на напајању њега не могу да ти заменим, цркнуће ти напајање ускоро вероватно, замени га док ти још нешто није сјебало.

Он : Али брате, знаш, знам ја да ти то можеш да поправиш, сређивао си осталим ортацима комп можеш и мени ово оно..

Ја : Ама човече ту нема шта да се поправља!

Он : Пробај, брате, молим те, немам кеша за нови сад', ово оно..

И ја ту преко курца одлучим да отворим кућиште, извучем све компоненте, све слотове очистим, све вентилаторе очистим, каблирам лепо да не ударају каблићи по кулерима и упалим рачунар који савршено ради (осим што се и даље дере као да га кољу), е сад', ја угасим тај комп а притом заборавим диск унутра (знам, дебил сам) а пошто нисам хтео на очи њега и већ широког аудиторијума у виду ближе и даље фамилије која је чула да им "мајстор нешто ради у кући" да вадим иглицом диск ја одлучим да га упалим. Ја стиснем пауер дугме, а из кућишта се само чуло пуц, мали димчић од позади и добро познати мирис паљевине.

Сума сумарум, отишло напајање и плоча, а с обзиром на старост рачунара била је неисплатива поправка (Сећам се само да је имао МХ 440 графику).

Епилог приче, ко је крив, ја сам крив, рачунар је радио када сам ја дошао, када сам отишао није радио. А то што сам се ја убио објашњавајући да и да је мачка стисла дугме исто би се десило је пало у воду.

Тако да, више хардвер не дирам, никоме, и никада!

Иначе, једном другару сам нашао паука између рам меморије и агп слота и жваку у подножју кућишта, а другом сам нашао једно 300 грама земље (не прашине, земље) на дну кућишта..

Ћирилизација интернета!

ja nekako nikada nisam stekao reputaciju dežurnog geek-a, imam samo jednog ortaka koji me cima za pomoć oko kompova i to mi nije teško jer je normalan i ima normalne zahteve, nije hurr durr retard. komp mu sjebu ukućani, a ne on sam.

mada, sad sam se setio situacije kad sam išao kod neke ribe da joj "sredim net". bila je iznajmljena gajba i u njoj sbb "cisco" modem, i dva laptopa. jedan je bio neki krš i na njemu je net radio normlano, al kad se modem ubode taj drugi laptop, koji je bio skroz nov (sa sve lokalizovanim windowsom pa pet minuta tražiš control panel/network) neće ni da čuje. nisam uspeo da popravim problem čak ni kad sam pozvao mohija telefonom :D al sam se zato napio kao car.

jesam o/

ja nekako nikada nisam stekao reputaciju dežurnog geek-a, imam samo jednog ortaka koji me cima za pomoć oko kompova i to mi nije teško jer je normalan i ima normalne zahteve, nije hurr durr retard. komp mu sjebu ukućani, a ne on sam.

mada, sad sam se setio situacije kad sam išao kod neke ribe da joj "sredim net". bila je iznajmljena gajba i u njoj sbb "cisco" modem, i dva laptopa. jedan je bio neki krš i na njemu je net radio normlano, al kad se modem ubode taj drugi laptop, koji je bio skroz nov (sa sve lokalizovanim windowsom pa pet minuta tražiš control panel/network) neće ni da čuje. nisam uspeo da popravim problem čak ni kad sam pozvao mohija telefonom :D al sam se zato napio kao car.

jesam o/

Ahahahahah.. prvo te napila pa iskoristila :D

Edited by Santa

Svakoga dana u svakom pogledu, sve više napredujem

Све то стоји, али многи људи не би желели да ти донесу рачунар кући јер би то њима био трошак још већи, а и онда немају увид у то што радиш (као и да знају шта радиш док су изнад тебе)

Šta oni uopšte moraju da imaju uvid u to šta ja radim? Jel ti gledaš dok ti automehaničar popravlja kola, jel znaš kad ti naplati pet hiljada da li je zavrnuo tri šrafa ili se usrao od posla? I da li to tebe na kraju krajeva uopšte interesuje, ili si zadovoljan što su kola u voznom stanju, ti si uslugu platio i to je sve što treba da te interesuje.

Dokle god se trudiš da svojim veštinama impresioniraš pogrešne ljude, bićeš jeban i nećeš biti poštovan.

Све то стоји, али ни ти не одеш код мајстора пуком случајношћу, сигурно имаш неку препоруку да те неће зајебати..

Искрено, мени требају паре, зато се и цимам по кућама. Иначе, зар мислиш да бих се цимао због баналних глупости "од врата до врата".. Друго је да имам сервис, или тако нешто, или да барем изгледам као неко ко се разуме у те ствари па да ми људи верују на први поглед, али овако, мрка капа..

Ћирилизација интернета!

Hah... Ne secam se kada sam poslednji put sredjivao komp nekom poznaniku ili rodjaku. Ako nekome neshto ne radi ili ne zna neshto da pusti, ima samo jedan izbor - instalirati teamviewer i poslati meni sms-om user i pass. Ko nije sposoban za ovo, taj se ne kvalifikuje za moju pomoc :tf:

А в чем сила, брат?

Ставиш да пре него што ти зазвони телефон иде порука : "Уколико се корисник јави на овај позив а ви имате питање око рачунара, дужни сте му 10е у старту ", па да видиш колико би ти звонио телефон :)))

Ћирилизација интернета!