Jump to content

Smrt optičkih uređaja?

Lucky

20 members have voted

1. 1. Kada mislite da će "umreti" optički uređaji (u formi kakvu danas poznajemo)?

• Do kraja 2012. godine
      3
    • 2013.-2014. godine
      6
    • Između 2015. i 2017.
      8
    • Neće pre 2020.
      3
    • Neće nikada!
      0

Recommended Posts

Setio sam se ovoga još pre nekoliko dana kada sam reinstalirao jedan računar, pa sam hteo da otvorim topic/poll, al' sad je tu i Migsa sa svojim topicom pa će ljudi misliti da je zbog toga, ali zapravo nije :)

Nego sam reinstalirao laptop, i razmišljam - "koliko li se prašine nakupilo u ovom drajvu?" jer, verovali ili ne, godinu dana rada laptopa, drajv je upotrebljen maksimalno jednom ili dva puta. Kapiram da to nije dobro ni za drajv sam po sebi, otkud znam, u'vatiće ga "rđa" :))

I onda razmišljam dalje - sve stvari se skidaju preko neta, čak i u legalnoj distribuciji igre, filmovi, muzika svakako. Instalacije za računare sad mogu i na USB da idu, pa tako da svi koji nešto reinstaliraju itd se mahom i odlučuju za tu varijantu. Ja isto ne pamtim kad sam ubacio DVD u drajv, izuzev za plaćanje eBankinga.

I tako sam došao do ključnog dela a to je da postoji zaista recimo 3-4 puta godišnje situacija kada optika treba, a to je za ebanking pravljenje naloga, kada baš moraš da reinstaliraš sistem a nemaš mogućnost eksternog diska, kada ti neko donese nešto na DVD-ju, eventualno neki press asseti, tako neke stvari. Naravno bitan deo priče tu jeste cena USB fleša u odnosu na cenu praznog DVD-ja, ali evo dual layer je koliko, 150 kinti a fleške od 8GB su već oko 500-600, pa i nije neka razlika :) Ali definitivno nije to došlo dotle da USB potpuno zameni optiku. Predpostavljam da bi i veliki lanci prodavnica igara već imali neke "exit strategije" za taj trenutak, mada realno možda i imaju :) Ovde naravno mislim na optiku za računar, ne za konzole, tu je jasno da je optika i dalje prisutna, mada je pitanje šta će iznedriti nadalje, evo recimo Sony je kod novog PSP-a potpuno batalio priču sa UMD-ovima što je bio njihov optički uređaj i ići će samo kupovina putem PSN-a. To je već odavno prisutno za mobilne i za tablete, svakako se igre mogu kupiti i preko PSN-a i XboxLive-a za X360 i PS3 ali tu je više pitanje prostora na disku itd, pa nije baš jednostavna priča.

Pa onda i sa strane proizvođača kreće to polako da se menja. Ne pričam samo o tabletima, već i MacBook Air koji nema optiku, sada ga neće imati ni novi ultrabook-ovi, da ne govorimo o netbook-ovima koji ga ne poseduju. Keva je moja uzela netbook i glavni joj je problem bio što nema optiku, ali se dosta brzo navikla na USB flash za prenos podataka. Po nekim glasinama naredni MacBook Pro-ovi bi mogli takođe doći bez optike, a to onda obično krenu da prate i ostali proizvođači.

Stoga, šta mislite, kada će optika (i da li će) prestati da "postoji" tj. prosto se kao flopi više neće ugrađivati i šta će zameniti?

pre neki dan sam čuo da ford od sledeće godine neće ugrađivati cd u svoje automobile, tako da ono, i ja sam u fazonu da će dvd čitači lagano izumreti

E jeste, to mi je neko pomenuo svojevremeno. Pošto je povezano sa kolima, dovla verovatno :)

A i realno, isuviše su nepouzdani uređaji, čudi me da ranije nisu umrli. Ne samo da sam medij lako možeš da pokvariš i to čak i "od stajanja" već i čitač takođe ima svoje boljke i kad se ne koristi. Jednostavno, nikad ne znaš dal' će ti posle nekoliko godina medij i dalje raditi, čitač čitati ... zato i na oglasima za lapove mahom ide ono "sve je kul, dvd ne čita baš najbolje" :)

edit: Videh sad ovo što je vudsi napisao, nemam pojma, ja nemam takav utisak, iako sam generalno sve što imam bekapovao na optiku, ali šta ga znam, suviše mi je to "nazadno" plus je tu ograničeni kapacitet...

Prestaje izdavanje muzičkih CDa u USA kod većih produkcija, realno, format je obsolete, DVDovi sa druge strane još služe, a u ovde će dok je plejera za 3000 dindži na buvljaku i 99 din diskova ripovanih sa VHSa po podzemnim prolazima DVD biti novi VHS :)

jebote, smorio si sa kukanjem vise :D

Ali isuviše je mali kapacitet DVD-jeva, čak i dual layer, pregazilo ih je vreme odavno. Imalo je sve to smisla kada su dva DVD-ja bila dovoljna da bekapuješ kompletan hard disk, sada imaš i USB fleš koji je 5 puta većeg kapaciteta od DVD-ja za "smešne" pare. Da ne govorimo što su hard diskovi sad već terabajtski, a DVD i dalje na svojih 4,7GB :)

ja se ne sećam više zbog čega sam isključio dvd drajv u kompu, valjda mi je trebao molex a mrzelo me da izvlačim dodatni iz šteka za kablove, al uglavnom posle se pola godine nisam setio da ga ponovo uštekam lol

DVD je mrtav realno... Blu Ray ce takodje skoro u proshlost, poshto nema puno uredjaja i nije udoban kao flesh memorija. Nekoliko USB hardova i flesh drajvova je zamenilo hiljade dvd diskova koje sam rezao od 2002-2008.

Ja sam na prelazu CD -> DVD skapirao da od rezanja na duge staze nema leba. Od tad bekapujem samo kritične podatke.

Sad se setih da mi rezač pokvaren bleji skoro šest mesec. Nijednom mi nije zatrebao.

Za bekap kritičnih stvari, kvalitetan optički disk na suvom i tamnom mestu > magnetne i elektronske memorije anytime

ako se dobro sećam jednog threada sa slashdota pominjale su se brojke od 10 godina za CD-R/DVD-R i 20 godina za tape drive mediume. Od tada backup kritičnih stvari držim ili online ili u RAID0 :)

ne vidim više potrebu za optičkim diskovima, ni na konzolama. Čak i ako je konzola sa ograničenim lokalnim storage-om, uvek mogu da dizajniraju remote storage viška podataka i da sve vaše igre / mape / savegames drže online. Mislim gmail daje bar 8GB prostora for free, šta košta jedan Sony ili Microsoft da obezbedi 1TB u svom cloudu po svakoj prodatoj konzoli? Makar uveli i neki smešan fee za to, ja bih pre plaćao, lupam, 10 usd mesečno i da znam da su svi moji podaci bezbedni nego da razmišljam da li će da crkne konzola sa svim mojim savegames, ogrebe mi se disk ili uleti virus u komp.

Mislim da zaboravljate jednu bitnu stavku dvd/cd medija - mnogo niska cena. Tipa kad treba nekome da dam neke podatke koji su na par GB mnogo mi je lakse da srezem na cd/dvd od 10 dinara i zaboravim na to, nego da mu dajem flash ili usb hdd pa da ocekujem da mi vrati. Naravno to je samo iz razloga sto su nam internet konekcije govnave pa da bih uploadovao preko adsl-a 1GB podataka mi treba dva dana. Zato kapiram da ce se optika malo duze zadrzati kod nas nego u razvijenim zemljama. Inace kao medij za masovno skladistenje podataka je definitivno vec umro.

Heghlu'meH QaQ jajvam

Mislim da zaboravljate jednu bitnu stavku dvd/cd medija - mnogo niska cena. Tipa kad treba nekome da dam neke podatke koji su na par GB mnogo mi je lakse da srezem na cd/dvd od 10 dinara i zaboravim na to, nego da mu dajem flash ili usb hdd pa da ocekujem da mi vrati. Naravno to je samo iz razloga sto su nam internet konekcije govnave pa da bih uploadovao preko adsl-a 1GB podataka mi treba dva dana. Zato kapiram da ce se optika malo duze zadrzati kod nas nego u razvijenim zemljama. Inace kao medij za masovno skladistenje podataka je definitivno vec umro.

Ne zaboravljamo, pomenuo sam ja to ... Kod običnog DVD-ja si u pravu, za Dual layer je već manja razlika. Ne bi me čudilo da u nekoj bližoj budućnosti cena praznih USB-ova padne toliko nisko da se isplati da ono jednom mesečno kupiš 10 komada i daješ dalje. Ako ništa, ušteda u tom vremenu za snimanje je signifikantna :) OK, posle imaš problem gde sa tolikim đubretom USB-ova :)) A kako napreduje tehnika USB memorije postaju i sve manje, pa ni ne zauzimaju mesta. Ono, pakovanje USB fleša kao pakovanje nekih većih lekova, i onda ga "pop-uješ" iz onog aluminijuma, snimiš šta treba i daš dalje :))

ne vidim više potrebu za optičkim diskovima, ni na konzolama. Čak i ako je konzola sa ograničenim lokalnim storage-om, uvek mogu da dizajniraju remote storage viška podataka i da sve vaše igre / mape / savegames drže online. Mislim gmail daje bar 8GB prostora for free, šta košta jedan Sony ili Microsoft da obezbedi 1TB u svom cloudu po svakoj prodatoj konzoli? Makar uveli i neki smešan fee za to, ja bih pre plaćao, lupam, 10 usd mesečno i da znam da su svi moji podaci bezbedni nego da razmišljam da li će da crkne konzola sa svim mojim savegames, ogrebe mi se disk ili uleti virus u komp.

Savegame-ovi se već sinkuju, tu nema šta i to je super fora, ali za kompletan prelazak na cloud nisam siguran da je još uvek pogodno tle. Ide se ka tome ali ipak tu ima mnogo interesnih grupa. Sigurno bismo našli neke zanimljive podatke kada bi kopali na primer koliko Sony ima udela u proizvodnji blu ray-a kao medija na bilo koji način i koliko zarađuje od njega, te da mu se ne isplati da ga ukida, itd itd.

ako se dobro sećam jednog threada sa slashdota pominjale su se brojke od 10 godina za CD-R/DVD-R i 20 godina za tape drive mediume. Od tada backup kritičnih stvari držim ili online ili u RAID0 :)

Raid0 - vas drug za zastitu podataka :tf:

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy