Jump to content

Istorijske pitalice :)

dvnityCker

Recommended Posts

Skoro sam siguran da je ovo pitanje vec bilo, ali ajde da probamo opet. Pitanje je vezano za pricu o Templarima i ostalim monashkim ratnickim redovima iz srednjeg veka. Koji je jedini red koji je preziveo i ima kontinuitet do dana danashnjeg i cak ima stolicu posmatraca u mnogim vaznim medjunarodnim telima ukljucujuci i Ujedinjene Nacije?

malteski vitezovi ?:)

Нема  будућности без истине.

• Replies 1.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Skoro sam siguran da je ovo pitanje vec bilo, ali ajde da probamo opet. Pitanje je vezano za pricu o Templarima i ostalim monashkim ratnickim redovima iz srednjeg veka. Koji je jedini red koji je preziveo i ima kontinuitet do dana danashnjeg i cak ima stolicu posmatraca u mnogim vaznim medjunarodnim telima ukljucujuci i Ujedinjene Nacije?

Pa Templari :)

BarcaS

Kalimero je dao tacan odgovor. U pitanju su vitezovi Svetog Jovana, Jovanovci, vitezovi Hospitaleri ili Malteski vitezovi zbog cuvenog utvrdjenja na Malti. Na slici desno pored Templara:

KIRK6479CustomImage1692642.jpg

Posle kobnog Petka 13tog ono malo prezivelih Templara koji nisu bili progonjeni su se utopili u druge Monaske redove, a najvishe njih u red vitezova Svetog Jovana. Jovanovci su imali zashtitu Pape, i danas su velika humanitarna (a mozda i nekakva druga? [:)]) organizacija sa posmatrackom stolicom u UN i veoma dobrim uticajem na situaciju u svetu :).

Edited by Sting

We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men !

eh, bolje znamo stranu istoriju nego nashu:)...mislim da je geprat bio francuski komandant u bizerti za vreme ww1 dok je tamo bila bolnica za srpske ranjenike, al ne znam koja je anegdota vezana za njega...inace ovo znam jer je moj pradeda zivota ivkovic proveo par meseci na rehabilitaciji u bizerti posle prelaska albanije...btw, dal postoji neki nacin da se sazna u kojoj jedinici je sluzio ko u ww1, neki arhiv sa spiskovima...baba i deda su umrli, a niko ne zna u kojoj je jedinici bio pradeda...pretpostavljam da je moravska divizija, al nisam siguran niti znam koji je puk u pitanju

srpskivojnik-3.jpg

Za admirala Geprata je vezana i jedna anegdota, o tome zašto je prekinuo svoj običaj da novodošle srpske vojnike pozdravlja uobičajenim srpskim pozdravom "Pomoz' bog, junaci!" Bio je naučio da to lepo kaže na srpskom jeziku.

Inače, srpski vojnici su ga zvali "Srpska majka", "Naš dobri duh" i "Čika Geprat". Zbog njegove pažnje prema srpskim vojnicima imao je i neprijatnosti u savezničkoj komandi, posebno kad je dozvolio da kao dnevno sledovanje dobijaju kilogram hleba, dok je po propisu bilo samo 600 grama za vojnike. Otpisivali su mu takva prekoračenja: "Zna se, Geprat i njegovi Srbi!"

Dogodilo se jednom da je admiral pogrešio i umesto junaci, rekao - junci.

Scena je bila kao i mnogo puta ranije - svečana, postrojeni vojnici, muzika, admiral dolazi, oficiri ga prate, svi na konjima. Uzvikuje svečanim glasom:

"Pomoz' bog, JUNCI!"

Umesto uobičajenog gromkog odgovora "Bog ti pomogo!" u stroju - smeh. Iznenađen, admiral se okreće srpskim oficirima koji se i sami s mukom uzdržavaju da ne prsnu u smeh. Kad su mu objasnili otkud ta vojnička "nedisciplina", admiral se izvinio, ali je posle izbegavao srpski.

Amerika nije bila jedina prekookeanska zemlja iz koje su dolazili dobrovoljci da se bore u redovima srpske vojske. Bilo ih je i iz daleke Australije i sa Novog Zelanda. Neki su došli samoinicijativno, a većina uz pomoć engleskih vlasti. Oktobra 1917. godine, u Solun je stiglo 78 srpskih dobrovoljaca sa šestog kontinenta. I oni su, posle obavezne obuke u bazi Lozuaz, bili raspoređeni u jedinice srpske vojske.

Iako su im Krf i Bizerta bili blizu, tako reći bili preko puta, dobrovoljci iz Italije su imali najviše muka. Vlada Italije nije dozvoljavala ni osnivanje dobrovoljačkih udruženja, ni njihovo prijavljivanje, a kamoli odlazak na

Solunski front. Čak i kada je stupila u rat na strani saveznika, nastavila je opstrukciju, pa i kad je počela da dozvoljava odlazak dobrovoljaca postupala je veoma restriktivno.

Нема  будућности без истине.

sad kao ja treba da pitam blah...u bici kod angore 1402. sukobile su se mongolske horde pod timur lenkom, tj. tamerlanom i otomansko carstvo pod bajazitom...turci su pretrpeli tezak poraz, a bajazit je zarobljen...medjutim vojska jednog turskog vazala se tako hrabro borila u bici da je i sam tamerlan bio zacudjen...i dan danas jedno mesto pored ankare nosi naziv srp gazi...nadam se da nije tesko odgovoriti koji vazal je predvodio tu vojsku:)

srpskivojnik-3.jpg

Sin Kneza Lazara, Despot Stefan Lazarevic. Ko je nasledio pomenutog Stefana Lazarevica buduci da nije imao sinova?

Dodatak:

Oko 6000 vitezova i pratece konjice nizeg ranga se borilo 1402, na turskoj strani. Srpski odredi su zapali za Tamerlanovo oko jer su 3 puta pokusavali da oslobode Bajazita koji je bio zarobljen, dok su sa druge strane odredjene turske jedinice (potplacene pre bitke od strane Tamerlana) prebegle na drugu stranu kad je postalo jasno da ce Turci izgubiti (sto je dovoljno govorilo o njihovoj vernosti). Tamerlan je (navodno) pitao ko su oni vojnici u metalu, sto je jelte bila cudna "uniforma" imajuci u vidu zaracene strane - na sta mu je odgovoreno da su to Srbi, turski vazali. Tamerlanu je bila cudno da Srbi ispunjavaju casno svoju vazalnu obavezu i iz pijeteta prema tome ih je posle treceg uzaludnog jurisa pustio da se povuku sa bojnog polja.

BarcaS

@Dule

Kaze mi cale ako ti je pradeda iz Smedereva da je sigurno Dunavska divizija. Kaze da mora da se kopa po vojnom arhivu. Ako je umro (a pretpostavljam da nije) u Bizerti onda postoji sansa da ti nadje.

nije bas iz smedereva, vec iz drugovca, to je selo kad se krene prema mladenovcu...al sto kazes verovatno je to sve pripadalo regrutnoj oblasti dunavske divizije, logicnije je nego moravska...umro je 1932., verovatno ima u vojnom arhivu, ali ne znam da li je dozvoljen pristup tamo tek tako

Dodatak:

Oko 6000 vitezova i pratece konjice nizeg ranga se borilo 1402, na turskoj strani. Srpski odredi su zapali za Tamerlanovo oko jer su 3 puta pokusavali da oslobode Bajazita koji je bio zarobljen, dok su sa druge strane odredjene turske jedinice (potplacene pre bitke od strane Tamerlana) prebegle na drugu stranu kad je postalo jasno da ce Turci izgubiti (sto je dovoljno govorilo o njihovoj vernosti). Tamerlan je (navodno) pitao ko su oni vojnici u metalu, sto je jelte bila cudna "uniforma" imajuci u vidu zaracene strane - na sta mu je odgovoreno da su to Srbi, turski vazali. Tamerlanu je bila cudno da Srbi ispunjavaju casno svoju vazalnu obavezu i iz pijeteta prema tome ih je posle treceg uzaludnog jurisa pustio da se povuku sa bojnog polja.

BarcaS

upravo tako, srbi su imali oko 5-6000 vojnika, od kojih je bilo oko 500 oklopljene konjice...u pocetku bitke levo krilo turske vojske gde je bio despot stefan je sabilo mongole, ali je bajazit ostao odsecen u centru posto je dobar deo trupa presao na stranu mongola...stefan lazarevic je posle nekoliko puta cak uspeo da se probije do bajazita, ali je ovaj odbio da napusti bojiste...cak se prica da je tamerlan neke zarobljene srbe odveo u svoju prestonicu, legendarni samarkand, gde su radili na ukrasavanju njegovih cuvenih palata...nisam bas siguran koliko je ovo tacno, kao ni prica o toponimu u blizini ankare koji se zove srp gazi, al je fina pricica:)

odgovor na vojino pitanje je djuradj brankovic naravno, despot za cije vladavine je izgradjeno smederevo, najveca ravnicarska tvrdjava u evropi i poslednja srpska prestonica pre pada u ruke turaka...

kako se tacno zvala zena despota djurdja i kako je zaradila svoj nadimak?

srpskivojnik-3.jpg

nije bas iz smedereva, vec iz drugovca, to je selo kad se krene prema mladenovcu...al sto kazes verovatno je to sve pripadalo regrutnoj oblasti dunavske divizije, logicnije je nego moravska...umro je 1932., verovatno ima u vojnom arhivu, ali ne znam da li je dozvoljen pristup tamo tek tako

upravo tako, srbi su imali oko 5-6000 vojnika, od kojih je bilo oko 500 oklopljene konjice...u pocetku bitke levo krilo turske vojske gde je bio despot stefan je sabilo mongole, ali je bajazit ostao odsecen u centru posto je dobar deo trupa presao na stranu mongola...stefan lazarevic je posle nekoliko puta cak uspeo da se probije do bajazita, ali je ovaj odbio da napusti bojiste...cak se prica da je tamerlan neke zarobljene srbe odveo u svoju prestonicu, legendarni samarkand, gde su radili na ukrasavanju njegovih cuvenih palata...nisam bas siguran koliko je ovo tacno, kao ni prica o toponimu u blizini ankare koji se zove srp gazi, al je fina pricica:)

odgovor na vojino pitanje je djuradj brankovic naravno, despot za cije vladavine je izgradjeno smederevo, najveca ravnicarska tvrdjava u evropi i poslednja srpska prestonica pre pada u ruke turaka...

kako se tacno zvala zena despota djurdja i kako je zaradila svoj nadimak?

Zvala se Jerina, prokleta. A tako su je nazvali jer dok se gradilo Smederevo, kmetovima su oduzimana sva jaja (generalno stavljena je bila zabrana na jedenje jaja) jer su se ona koristila kao gradivni element u cementu, svojevrstan lepak. :)

A neko je nasem narodu morao da bude kriv. Pa sto da to ne bude "prokleta Grkinja" - kao onomad Vuk Brankovic. :)

Edit: Clarified and fixed typos.

Edited by BarcaS take 2

pod tacnim imenom sam mislio na njeno devojacko prezime, al ok:)...irina kantakuzin, njen deda je bio vizantijski car, u narodu prozvana prokleta jerina...verovatno nije bila tako los lik kao sto narodne pesme predstavljaju, al jebiga...postavljaj

Ne moras da me podsecas - negRo nisam imao vremena :)

Elem, one crveno-bele lizalice (crveno-beli stubovi) koje mogu, tj. mogle su da se vide ispred brijacnica su nastale kako?

ae dok se sarma ili barcas smiluju da nam odgovore jedno bonus pitanje...ko je jedina zena koja je za vreme ww2 dobila gvozdeni krst prvog stepena

Niko nece da odgovara na moja zanimljiva pitanja :((( Natrag u laboratoriju!

Inace odgovor je sledeci - u to vreme berberi su se bavili i vadjenjem zuba, pustanjem krvi, stavljanjem pijavica i obavljanjem nekih prostih medicinskih zahvata. Krvavi zavoji su posle prani i kaceni na stub koji je stajao ispred radnje, a vetar ih je umotavao u krug, tako da je crveno-bela lizalica postala simbol :)

Evo ja sam čuo na radiju juče-prekjuče, a možda nije bilo i zanimljivo je, pošto vidim da već pet dana nema nikakvog pitanja:

- Koji je najstariji "javni časovnik" u Beogradu?

- I bonus - koji je najstariji posle tog najstarijeg?

edit: postoje i dalje, naravno. i koliko ja znam, rade :)

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...